Skocz do zawartości
IGNORED

Tubowe stereo na szerokopasmówkach

umberto

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie,szukam opinii,doświadczeń jak i wskazówek.Wiem że taką konstrukcję cechuje niesamowita szybkość w przekazie,niebanalna kontrola na basie.Co o tym myślicie?Może jakieś praktyczne spostrzeżenia?

Na jednym glośniku to nie będzie ani basu ani góry.

Na bas jakaś 25-30cm w OZ a do tego głośnik 8-10 cm w OB to ma szansę zagrać. Albo bas też w OB ale z korekcją baffle step lub innym układem poprawy basu przed końcówką mocy.

W sumie pewnie zbyt wiele się w ten sposób nie dowiem.Liczyłem raczej na Wasze opinie poparte praktyką.

Od kilku lat eksperymentuje z tubami a główny nacisk kładę na scooperka z szerokopasmówką tesli.Nie powiem inspiracją był acuhorn lecz ja poszedłem inną drogą.Na obecnym etapie mam praktycznie wszystko doszlifowane.

Testy odsłuchowe wykonywane przez kilka osób zdają się potwierdzać bliskość sukcesu.

Wiem że ogólnie opinie o tubach są dość sprzeczne,mają wady,mają zalety.Ja jednak widzę więcej zalet niż wad.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W teorii mozna się przyczepić choć są różne szkoły.

Popełniłem kilka ładnych sztuk tub różnej maści z basowymi odwrotkami łącznie i nierzadko parametry od razu na starcie dyskwalifikowały głośnik.Praktyka jednak okazywała się inna.Przykładem choćby niech będzie słynny kilomax,sam producent odradza go to tuby.A on w tubie czuje się najlepiej.

Scooper to nic innego jak rodzaj tuby w której wykorzystujemy obie strony membrany.Tylna część obciążona jest tubą i promieniuje poprzez nią natomiast przednia strona promieniuje bezpośrednio.

Wyprzedzając pytania dodam że w takich konstrukcjach występują problemy fazowe ale wszystko zależy do czego dążymy.

JA kiedyś myślałem o tubie : )

Tylko że pojawia się problem przetwornika. Fostex jest Ok, ale można lepiej. Z Lowtherem jest lepiej tylko te koszta : )

Już mi się jednak odwidziła tubka, po ty jak wrzuciłem swego malutkiego Fullrange'a do OB : ) Głośnik grający także tyłem ma coś co buduje genialną przestrzeń. A ja przedkładam przestrzeń ponad basik : )

Do tubek mam jednak duży sentyment : ) Godziny spędzone na DIYAUDIO.COM nie zostaną przezemnie nigdy zapomniane, a Hellundy i Klainhorny to chętnie bym sobie zbudował gdybym posiadał miejsce : )

Doskonale rozumiem...ja na chwilę obecną nie wpuszczę za próg klasyki,to nie ta klasa,nie to brzmienie.

Właśnie kilka godzin temu dopracowałem ostatecznie korekcję,nie brakuje w paśmie praktycznie niczego.Wysokie tony tak krytykowane w arz eksponują się w całej okazałości pieszcząc ucho.Może nie sięgają 20kHZ ale z pewnością nie wiele im brakuje.

Szkoda że dzielą nas setki kilometrów,chętnie zaprosił bym na odsłuch ale chyba to tylko kłopot.

A może ktoś bliżej chętny?Ponoć warte są tego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.