Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Widze po mapie radarowej,ze południe naszego pieknego kraju znowu jest pod ostrzałem.Korwin ,nasze psiska,chyba muszą sie przystosowac do tych burz.Tak twierdzi teoria Darwina he-he.Postanowiłem sprawdzic ,czy prawidłowo ustawiłem swojego n-7125 i zadałem mu najstarszą tasmę firmy grundig [czyli prawdopodobnie agfa] jaka mam.Była nagrana na fabrycznie ustawionym sprzecie,ale jest juz w takim stanie,że miejscami widac prześwity.Ku mojemu zdumieniu jakosc odtwarzania była całkiem znośna,oprócz kilku fragmentów i to tylko przy 9,5 cm/sek.Przy 19 cm/sek działa jak nowa.Obawiam sie ,ze w kasecie było by to juz nie do słuchania,a magnetofon cyfrowy nie odtworzył by tego za nic w świecie.Jednak szpulaki są niesamowite.Ciężko jest takie nagranie uszkodzić,trzeba się bardzo postarac.Miłego dnia.

Witam wszystkich.Czytam to forum już od dwóch godzin i czuję jak dopada mnie jakiś wirus,ale żona ma już dość moich gramofonów i płyt.Jak bym postawił jeszcze coś takiego tobym chyba wyjechał z domu na tych szpulach.Ale ja właściwie to z jednym pytaniem.Znalazłem na allegro taśmę szpulową z oryginalnym nagraniem Porter Band i stąd pytanie,czy wytwórnie wydawały nagrania na taśmach szpulowych tak jak vinyle i kasety.

Witamy!

Ha,ha! Za to ja kupiłem 30 LP dzisiaj nie mając gramofonu :D. Tak były wydawane przez wytwórnie, możesz też poszukać na eBay-u ,tam można sporo tego znaleźć. Jak kupisz Mechlabora, to żona go na pewno nie wystawi z mieszkania :D. Tylko musisz sprawdzić wytrzymałość podłogi :).

Pozdrawiam

Sylwek

Kilup.Nie wystawi ,bo sama nie uniesie,ale co zrobisz ,gdy znajdzie sobie pomocników.A tak z drugiej strony to sam szukam takich oryginalnie nagranych taśm,a szczególnie ze stanów.Jest to niestety u nas wielka rzadkosc ,a szkoda,bo te których słuchałem były naprawde swietnie zrealizowane i nagrane.

No niby tak, ale jak ja swoje wnosiłem na pierwsze piętro, to zajęło mi to po 15 min na każdy, a pomocnik powiedział po akcji, że nigdy mi już więcej nie pomoże :D. Rzeczywiście najwięcej jest w Stanach wydanych... jestem ciekawy jaki koszt wysyłki jednej lub większej ilości.

Dzięki za odpowiedzi.Faktycznie pogrzebałem trochę na ebay U.K I znalazłem, nazywają to reel to reel o ile dobrze napisałem.Dobrze że nie mam kasy,bo czuję że choroba może się rozwinąć.Miałem kiedyś Arię i pamiętam że na 19.5 to był czad.Jeszcze jedno pytanie,czy do odsłuchu używacie starszych wzmacniaczy czy nowych ja preferuję sprzęt Vintage.

Pozdrawiam

Ja używam wzmacniaczy i głosników z najlepszego okresu ,jeśli chodzi o audio.Dlaczego uważam,że lata 1978-85 to najlepszy okres.Po prostu z roku na rok powstawały coraz lepsze konstrukcje,kazdej firmie zalezało,aby choc w jednej dziedzinie wyprodukować coś najlepszego na swiecie.Zatrudniano najlepszych konstruktorów i oni tez byli zainteresowani w ciagłym poprawianiu parametrów.Udało się uzyskac bardzo dobre parametry,ale wydawało się ,że można uzyskać jeszcze dużo więcej.Po pojawieniu sie CD okazało sie nagle,że nie ma już po co się starać.Wystarczy pasmo 20hz-20khz.Nikt juz nie widział sensu dalszej poprawy parametrów a to spowodowało odejście od audio najlepszych konstruktorów i zmiane zainteresowania na kierunek urządzeń cyfrowych.Teraz fakt,że ktoś wyprodukuje nawet najlepszy wzmacniacz na swiecie nie jest juz tak postrzegany jak jeszcze dwadzieścia lat temu.Intresuje się tym już bardzo mały krąg osób.Dawniej pamietam ,wszyscy moi koledzy marzyli o dobrym sprzecie,teraz juz mało kogo to obchodzi.

Mogłem poczołgać się po IV S ale olałem, coraz bardziej przyzwyczajam się do UHER-a 4200 Monitor, może jutro coś dla niego gustownego pod Halą Targową na Grzegórzkach kupię, a jeśli nie to przeboleję, z tego dobra, które pościągałem można różne cuda porobić, zwłaszcza ekstra chytre uchwyty na mikrofony. Obecnie mi odbiło na nadprodukcję słuchawek wyjątkowo szczelnie zamkniętych z nauszników przeciwchałasowych Peltora nisko omowych z domontowanym do nich mikrofonem po doświadczeniu z HMA-509 [ 2 x 250 Ohm + 200 Ohm (mikrofon) ] rozbestwiłem się do tego stopnia, że będzie mnie trzeba odstrzelić lewy kanał mikrofon przedryjny dla mnie prawy kanał mikrofon dołapny dla pacjenta = mniód cud i orzeszki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Sporą przewagę uzyskały takie media jak telewizja,DVD no i dla tego samo słuchanie dla sporej grupy populacji nie jest już takie atrakcyjne w sumie zajęty jest tylko jeden zmysł-reszta się nudzi ;)Trzeba powiedzieć że tamte lata bardzo przysłużyły się muzyce zapisywanej analogowo ale jak wszyscy pamiętamy mało kogo było na te cudeńka stać-teraz mamy lepsze czasy-ludziom wciska się kit i cały czas zmierzamy do "Matrixa" a kto dalej lubi mieć zajęte tylko uszy może sobie coś wyłowić z drugiego obiegu n.p Taki tunerek Sequerra 1FM czy moje Onkyo integra T9990 bedące prawie 5 lat tunerem nr 1 na światowych listach.Czy te piękne szpulaki

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Korwin.He-he.Mam nadzieje,że twoi "pacjenci "nie czytają tego wątku.Przecież ten dołapny przystawiony do pacjenta staje sie jego przedryjnym,a takie okreslenie nie kazdy zdzierży.Powodzenia i widze,ze 4200 monitor ci bardzo leży.

=>Marek-41, 11 Sie 2007, 19:51

Pewnie to określenie wzieło się od reporterów nagrywających naszych polityków-tylko dla czego tak nisko oceniamy nasze świnki z chlewików porównując polityków do nich :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Panowie dajmy spokój politykom czeka ich bolesna operacja plastyczna odcinania od koryta. Panowie to co obecnie robię to jest przykład pełnego szacunku dla własnego lenistwa, dosłownie w każdej sytuacji nawet w trakcie zwisania głową w dół z palmy pytanie jest do bólu czytelne pomimo braków w własnym uzębieniu, a odpowiedź na nie wyłapana od początku do końca , metoda od pyska do pyska tego nie zapewnia a machanie bez przerwy mikrofonem bardziej przypomina ruchy masturbacyjne, niż wywiad. Mikrofony Tesli AMD 410 N pomimo że jest to produkcja czeska wczesnosocjalistyczna oprócz Shure Beta 58A mają jeszcze pod sobą kilka znacznie droższych modeli tej firmy i uważam, że nie przepłaciłem 15 złp : 2 = 7.5 + pudełko [śliczna parka] i jutro na nich nagrywam zaraz srana świtem bladem na taśmie za 3złp Maxell Magnetic Sound Recording Tape Low noise "line25-5" Hi-Output Wide Dynamic Range [] poliester (0.5mil) [] 25 micron [] 370m [] 1.200ft. [] 127mm

5 inch For Professional Use / Double Play została skasowana przy pomocy cewki i na magnetofonie M2405S.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra. Przyniosłem 6 X ORWO TYP 120 360 m DOUBLE PLAY oraz Lenta Magnitnaja 375m tip A4304-6B Partija Nr. 19. Apriel 1976 po 3 złp sztuka wygoliłem facetowi do czystej gazety, zostały tylko na15 i 18 centimetrowych szpulach oraz 10 kaset 1 chrom + 9 normal po 0.5 złp.

Pozdrawiam

Zbyszek

A 4200 Monitor sprawdza się coraz bardziej w warunkach bojowych

+ 2 x CHEMITEX Stilon A-35 LONG PLAY 13cm/270 magnetic tape AGFA-GEVAERT LICENCE MADE IN POLAND [orginalna Agfa konfekcjonowana w Polsce fabrycznie nowa] 2X2 złp =4 i koniec szaleństw na dzień dzisiejszy nagrałem 19.05cm/ sek zapis idealny 20 + 20 min + po 2 min luzu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Założycielowi wątku jak widzę temat zwisa.

Witam.To jeszcze raz ja z beznadziejnym pytaniem.Jeśli bym kupił np. dwóślad to rozumiem że nie mogę na nim odtwarzać taśm nagranych na czterośladzie i odwrotnie a tak pozatym jakiego szpulowca byście polecili do 700zł nadmieniam że wolę słuchać niż grzebać i mam złe doświadczenia z potencjometrami suwakowymi,zawsze trzeszczały i ciągle trzeba było czyścić. Przepraszam za te pytania ale taki sprzęt to ja obsługiwałem 25 lat temu.

Za odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam.

Ciety.Masz racje jeśli chodzi o pierwsze pytanie.Co do polecania magnetofonu to już trudniejsza sprawa.Kazdy ma inne preferencje i upodobania.Jeden zbiera magnetofony studyjne inny reporterskie,a ja akurat mam dwa philipsy.Jesli juz mam cos doradzac,to zalecałbym wybierać pod wzgledem technicznym.Po pierwsze lepiej mieć trójsilnikowy,niż jedno.Odpada ewentualny problem z mechanizmami .Trzy głowicowy zapewnia podsłuch w czasie zapisu i z reguły posiada lepsze parametry.Im wieksza ilośc prędkości ,tym lepiej.Dobrze jest też mieć możliwośc założenia szpul o srednicy 26,5 cm.Mniejsza zawsze przecież się zmieści.A najważniejsze to spokój i brak pospiechu.Nic tak nie wkurza jak pomyłka przy zakupie.Po prostu pytaj,najlepiej na priw,aby nie robic upatrzonej sztuce niepotrzebnej reklamy.Powodzenia.

==> ciety

Jeżeli chcesz mieć nagrania dobrej jakości to poleciłbym Ci studyjny dwuślad (dwa szerokie ślady) stereofoniczny. Zazwyczaj mają 2 prędkości : 19 i 38 cm/s, i to co napisał Marek-41 . Takie są jego podstawowe i niezaprzeczalne walety. Zady zaś to: dość wysoka cena i drogie taśmy.

Czasem na Allegro można kupić nagrane w studio taśmy (jeszcze w ub. roku było ich sporo z Austrii) i wtedy masz rozkosz słuchania. A jeśli sam sobie przegrasz dobrze nagraną płytę CD to gwarantuję, że będziesz jej słuchał tylko z magnetofonu.

Żony się nie bój, tak jak ja się nie boję (dobrze, że tego nie czyta) !!!

Pozdrawiam

To już naprawdę ostatni wpis żeby nie śmiecić.Patrzyłem na ebay Deutschland i mnie powaliło ,już nie chodzi o cene ale praktycznie każdy szpulak ma kupującego a im lepszy to tym więcej.Coś w tym jednak jest "mam na myśli dżwięk".Raczej decydowałbym się na kupowanie oryginalnych nagrań nawet mono a jak patrzyłem na ebay U.S.A.to chyba więcej jest nagranych 4-ślad.Ale mi chodzi o jakość także jak już to dwa ślady.Czy znacie jakiegoś forumowicza z gdańska,chciałbym posłuchać przed podjęciem decyzji.

Pzdr.

Na Allegro żadnego ciekawego na razie nie ma, najlepiej mieć dwuścieżkowego z możliwością odtworzenia 4 ścieżek, odpada wtedy trzymanie dwóch w domu, bo czasami trafi się coś ciekawego zapisanego w czterech ścieżkach i wtedy szkoda kasować. Taki sprzęt to niestety spory wydatek i moim zdaniem lepiej się wstrzymać, odłożyć trochę gotówki i kupic porządny sprzęt. Z kolei do 700 zł ciężko będzie kupic na szpule 26 i na pewno będzie to 4-ro ścieżkowy.

Jeszcze mógłby byc czterościeżkowy, czterokanałowy - wtedy możesz mieć pseudo dwuślad, bo możesz nagrywac po dwie ścieżki na jeden kanał i będziesz mógł odtwarzać i nagrywać dwu i czterościeżkowe.

Przywlokłem za 5złp olbrzymie słuchawki z mikrofonem elektretowym typ otwarty obudowa w gustowne otworki jak w AKG-K701 mikrofon wywaliłem na jego miejsce na solidnym wysięgniku mam mikrofon dynamiczny ze słuchawek ARF 262 Tesli przetworniki zostawiam 32 Ohmy uszczelniam całość, być może uda mi się jutro kupić przetworniki 4 Ohmowe do HMA 509. Metoda: lewy kanał mikrofon ryj własny/ prawy kanał ryj pacjenta mikrofon została już nawet nieźle opanowana.Mam nadzieję, że zaraz srana mając na łbie GEMBIRD [ bo tak się to dziadowstwo nazywa] nagram 3X 20 min. przy 19.05 cm/sek z AOI ECM-1016 wspomnienia Kogoś kto należał od powstania Organizacji ŻEGOTA aż do 1945

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Osobiście polecam dwuślada a jak kogoś stać to dwuślada i jednoślada

Słuchawki nie do uszczelnienia zaślepiłiem dziurę w lewej muszli do mocowania mikrofonu głos świetny zostają po wepchaniu prawie całej paczki waty do środka jako półotwarte .Dzięki Rafallsterowi Syn mój Maciej kupił korzystając z opcji Kup Teraz UHER-a 4000 IC w stanie wskazującym na zawansowaną agonię ale części w zapasie muszą być i mikrofon orginalny także.

Do rana daleko robótek ręcznych w cholerę. Nagrywać będę korzystając ze słuchawek HMA 509 -ni należy cudować skoro się sprawdziły w praniu

Pozdrawiam

Zbyszek

No, nareszcie coś dla ucha i oka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda, że brak 38 cm/s ale jest bardzo piękny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No cóż, mam bardzo przykre doświadczenia z panem ANDRZEJEM GRODZKIM... Pamiętacie może kompletną wieżę Revoxa, którą wystawił w maju? Ja się z nim umówiłem, że ją kupię; ale chciałem ją zabrac do Danii. No i w lipcu, jak byłem w Polsce, to chciałem się z nim umówic na odbiór, poprosiłem go o adres, no i od tego momentu zaczęła się zabawa w kotka i myszkę - a to, przez przypadek wykasował smsa, a to mu komputer zaszwankował... Ja cały czas miałem nadzieję, że jednak wszystko się ułoży, no w końcu widac, iż sprawdzony Allegrowicz... Bilety na prom wykupione, transport załatwiony i opłacony, a dzień przed przyjazdem on oznajmia, że jej nie sprzeda, bo rodzina się z nią zżyła.... Sam jestem słowny i tego samego oczekuję od innych, ale takich ludzi, to bym zastrzelił (oczywiście w przenośni)...

Jeżeli weźmiemy pod uwagę ceny fanaberyjnych słuchawek, kolumn, wzmacniaczy i inne złomu to cena jest niezła i sprzęt piękny ale osobiście wolałbym "węgra" z worem zapasowych części nie biorą mnie superozbudowane japońce.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.