Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel.Niedawno na allegro poszła za grosze szpula 10,5 cala z taśmą dwucalową.Można by z niej zrobić cztery taśmy cwierćcalowe.I nie było by ryzyka,że nie będą pasować do naszych sprzętów.A i samą metalową szpule mozna łatwo przerobić na ćwierćcala.

Jest też doskonały, w/g mnie najlepszy BASF SM 911 na 1/2".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz mieć tylko problem z wielkością szpuli. Średnica tej taśmy tak nawiniętej to ok. 28 cm. Ona jest długa 1.000 m i niestety nie zmieści się na szpulę 10,5". Sprzedający trochę ściemnił ale to pikuś, można pociąć.

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Zetrzeć Głowicę VHS?No chyba nie.Bo tak jak Korwin napisał ma dodaki poślizgowe.Czasami potrafi upierdliwie piszczeć.A pozatym to powinno być ok.Korwin kiedyś wszystko opisał tutaj co trzeba zrobić z vhs'em aby grał jak należy.

Pozdrawiam

Na VHS nagrywa się idealnie bez nikakich przeróbek zakładając że kasuje się przy pomocy cewki, jeśli nie ma takowej trzeba poprostu podbić prąd kasowania tak aby taśma była czyszczona do zera. Idealne zapisywany jest fortepian i skrzypce [korzystałem z AOI ECM-1090 w położeniu normal i tele] pozdrawiam

Zbyszek

Zbyszku

Na początku lat 90-tych, kiedy w Polsce było wariactwo na punkcie kaset VHS, kasowałem setki kaset w profesjonalnym urządzeniu i niestety zawsze coś zostawało. Tu może być problem, ale nośników VHS jest skolko ugodno więc nie należy się tym zbytnio przejmować.

Dzięki za przynajmniej jedną odpowiedź ;)

Problem udało się rozwiązać zaraz po napisaniu posta na forum. Tak jak myśleliśmy od początku, to była bzdura - ramię kółka powinno się ruszać, a zapiekło się i zatrzymało w jednej pozycji. Teraz już jest w porządku i magnetofon odtwarza. Obroty są zwolnione, ale przynamniej słychać dźwięk. A obrotami zajmię się potem, albo już to zostawię lepszemu fachowcowi.

Ciekawostka 38 chetnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe co by powiedzieli,gdyby tak wstawic na e-bay ze czterdzieści sztuk ZK-140 z naszych strychów hehe.Tak to jest ,jak produkt na danym rynku jest unikatem.Pamietam jak wiele lat temu w Krakowie byłem z rajdem starych pojazdów i na stacji benzynowej trafił sie rodak z austinem hiley w stanie do remontu.Jak sie nadymał,ze to absolutny rarytas i nigdzie nie do zobaczenia.Miał fajną mine,gdy go uświadomiłem,że zaledwie kilkaset metrów dalej stoją trzy sztuki w idealnym stanie.

Napisz lepiej w końcu jaką jakość na tym osiągasz. Czy jest pełne pasmo, normalny dźwięk, jak z głośnością itd.

A co do tych zachwytów, to podobne jakiś czas temu czytałem na temat Arii w eksportowej wersji, oznaczonej wtedy chyba HGS Electronic TB-ileśtam.

Daniel,głowicy ta tasma ci nie zniszczy.Sam jednak jestem ciekawy jaką uzyskasz jakośc zapisu ,czy nie bedzie ci się szybciej brudziła głowica i czy system kasowania podoła z całkowitym usunięciem poprzedniego sygnału.Powodzenia.

Zatraca trochę niskie tony,spada też poziom wysterowania z 0 na -7,ale z kasowaniem sobie radzi,wysokie pięknie nagrywa z tym że muszę dopracowac przyrząd do cięcią ponieważ miejscami wyszła nierówno i gubi sygnał.Ale powoli to dopracuje i będzie ok.Osiągi według audacity to:

21 khz-19 cm/sek

18,5 khz-9,5 cm/sek

seryjnie miał na żelazowej 18,5 khz na żelazie 19 cm/sek

Dziękuje za informacje.Ja swojego M-2404S wspominam,że miał własnie problem z nagrywaniem wysokich,więc jest poprawa i może dlatego wydaje sie ,że pogorszyły się basy.Ile wychodzi tasmy z kasety 240 tki?

Wysokie na 9.5 cm/sek są tajie same a może nawet i lepsze niż na zwykłej taśmie 123- KH ORWO pzry 19.05cm/sek Ponieważ taśma VHS jest cienka i ma w spoiwie do pigmentu dodatek środka pośliżgowego zaczyna przeciągać slizgają się na rolce dociskowej , oprócz tego środek poślizgowy brudzi głowice, które trzeba co pewien czas myć w 4200 Monitor nie pobijałem BIAS-u korzystam naprzemiennie bez żadnej regulacji raz z normalnych żelazowych a drugi raz z ciętych przez siebie taśm chromowych są one dosłownie ne do zastąpienia przy nagrywaniu skrzypiec.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam dotarł do mnie schemat i serwisówka UHER-a CR-240 schemat jest OK 2 x A3 serwisówka niekompletna brak zdjęć [rysunków] druku na płycie głównej i kartach

Polecam się pamięci

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Nareszcie po 15 miesiącach mam już znowu w domu największy i najbardziej rozbudowany magnetofon szpulowy w mojej kolekcji.Jest to chyba jeden z najbardziej skomplikowanych konstrukcji ,jakie kiedykolwiek powstały.

Posiada :trzy predkości .cztery silniki,sześć głowic.Wyposażony jest w układ autoreversu,podsłuchu przed i po taśmie,nagrywnia synchronicznego ,nagrywania z efektem echa.Ma płynnie regulowaną prędkość przewijania.Posiada podsłuch podczas przewijania w obie strony.Wyposażony jest w zegar,którym można zaprogramować właczenie odtwarzania,zapisu i automatyczne wyłączenie.Posiada również autostop ,sterowany licznikiem tasmy.Dodatkowo posiada wiele wejść również na gramofon magnetyczny.Posiada wbudowany wzmacniacz o mocy 2X20 watt sinus.Wzmacniacz posiada pełną regulacje barwy ,czyli wysokich i niskich,jak również posiada komplet filtrów .Całośc jest podświetlana 17 zaróweczkami,co pieknie wygląda w zaciemnionym pomieszczeniu.Oczywiście całe sterowanie jest zrealizowane elektronicznie i sterowane pieknymi podświetlanymi przyciskami.Posiada też zdalne sterowanie z piekną wyposażoną w identyczne jak magnetofon, podświetlane przyciski konsolą.Zamiesze jeszcze zdjecia w nocy.Sprzęt pochodzi z lat 1971-1975 i teraz jego parametry nie są szokujące ,ale jeszcze znośne.W tamtych latach to było coś.Jak go miałem okazje obsługiwac w czasach,gdy sam miałe tonetke,to postanowiłem,że musze taki mieć.Pare lat musiałem poczekać,ale w końcu zrealizowałem swoje młodzieńcze marzenie.Zamieszczam pare zdjęć.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000884 1202564064_thumb.jpg

post-15150-100000885 1202564064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.