Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza do 2,5 kzł

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

wszystko prawda - gdybym w tej chwili zaczynał, zacząłbym od razu od lampy, po co tracić czas na klocki w technologii krzemowej, straciłem tak ze 4 lata nim "dobrnąłem" do lampy ;-D

to fakt, jest w ludziach jakaś blokada, strach przed lampami, że to sprzęt niewygodny w użyciu, wymagający większej troski, lampy się zuzżywają itd... też to miałem, a okazało się, że od 1,5 roku gram na amplifonie wl25, traktuje go jak każdy inny wzmacniacz, jaki miałem wcześniej, czyli słucham muzyki i nie przejmuję się niczym - on gra świetnie i nie chce się popsuć, czy coś w tym stylu ;-D kupuję lampy, wymieniam i jest git i przednia zabawa ;-)

to dodatkowy bonus lampowców i ich niezaprzeczalna przewaga nad tranzystorami - możliwość kształtowania brzmienia poprzez stosowanie lamp z różnych lat, różnych typów czy od różnych producentów ;-D

no, to tyle o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy...

d'noc

x.

g69,

to też mit, że lampa nie nadaje się do rocka ;-) posłuchaj kilku wzmacniaczy lampowych, i nie będziesz musiał zadawać takich pytań ;-D moim zdaniem, praktycznie każdy wzmacniacz lampowy (najczęściej push-pull) o mocy ok. 25-35W powinien napędzić każde głośniki o w miarę normalnych parametrach (ok. 87-89dB, 4/8ohm) w pokoju do ok. 20 m^2 i powinien dać sobie radę w każdym repertuarze - od muzyki dawnej, przez kwartety smyczkowe i operę i muzykę symfoniczną przez rocka, nawet tego cięższego aż po "metalowe" wyczyny System of A Down czy Sepultury. taka jest moja opinia po 1,5 roku posiadania amplifona wl25 ;-)

a jaka lampa do 2,5 tys. pln? toć tyle ich na rynku - musisz poszukać, posłuchać i... coś sobie wybierzesz ;-D

x.

No sam nie wiem czy zamiana techicsa od razu na jakis zmacniacz lampowy to dobry wybór??? To tak jakby z "malucha" przesiąść się od razu do np. mercedesa, gdy po drodze jest sporo innych dobrych samochodów (czyt. wzmacniaczy). Cos w tym chyba jednak jest, że ludzie mniej doświadczeni mają jakies opory wobec wzmacniaczy lampowych. Ja lampy nigdy nie słyszałem więc nawet nie wiem jak to coś brzmi (wiem tylko, że dźwięk jest ocieplony, ale co to konkretnie znaczy to musiałbym dopiero sprawdzić na własne uszy).

Z racji tego, że mieszkam w małym mieście na poł.-wschodzie kraju na odsłuchy tego czy tamtego modelu za bardzo nie mam co liczyć. W sklepie w Rzeszowie widziałem jedynie NADy, CA Azury i po jakimś Denonie i Marantzu i tyle. Trochę to skromny wybór aby zdecydowac się na sprzęt, który miałby pograc przez kilka lat. Dlatego pozostaje sprzęt z "drugiej ręki" z utrudnionym lub w ogóle niemożliwym wcześniejszym odsłuchem. Stąd liczyłem na bardziej doświadczonych forumowiczów. Na razie konkluzja jest chyba taka żeby kupić lampę, a ja mam opory wynikające z nieznajomości jak to coś zagra.

Pawlinda, 16 Cze 2007, 16:01

>No sam nie wiem czy zamiana techicsa od razu na jakis zmacniacz lampowy to dobry wybór??? To tak

>jakby z "malucha" przesiąść się od razu do np. mercedesa, gdy po drodze jest sporo innych dobrych

>samochodów (czyt. wzmacniaczy). Cos w tym chyba jednak jest, że ludzie mniej doświadczeni mają

>jakies opory wobec wzmacniaczy lampowych. Ja lampy nigdy nie słyszałem więc nawet nie wiem jak to

>coś brzmi (wiem tylko, że dźwięk jest ocieplony, ale co to konkretnie znaczy to musiałbym dopiero

>sprawdzić na własne uszy).

>Z racji tego, że mieszkam w małym mieście na poł.-wschodzie kraju na odsłuchy tego czy tamtego

>modelu za bardzo nie mam co liczyć. W sklepie w Rzeszowie widziałem jedynie NADy, CA Azury i po

>jakimś Denonie i Marantzu i tyle. Trochę to skromny wybór aby zdecydowac się na sprzęt, który miałby

>pograc przez kilka lat. Dlatego pozostaje sprzęt z "drugiej ręki" z utrudnionym lub w ogóle

>niemożliwym wcześniejszym odsłuchem. Stąd liczyłem na bardziej doświadczonych forumowiczów. Na razie

>konkluzja jest chyba taka żeby kupić lampę, a ja mam opory wynikające z nieznajomości jak to coś

>zagra.

Dźwięk lampowca wcale nie musi być ocieplony. Ocieplenie jest jakimś tam odejściem od neutralności, aczkolwiek często uatrakcyjnia ono brzmienie. Dobre lampowce cechują się z reguły bardzo dobrym nasyceniem barw na średnicy, zwykle lepszym niż tranzystorowce dostępne za podobną cenę.

I tak jak napisał Xanax, lampowiec o mocy 20-30W zupełnie wystarczy do napędzenia niemal każdych normalnych kolumn w pomieszczeniu nawet do ok. 30-35 metrów.

Jeżeli kupisz lampowca z autobiasem, to będzie on praktycznie całkowicie bezobsługowy przez cały okres życia lamp (w praktyce 5-6 lat), a lampy EL34 czy 6L6 specjalnie drogie nie są, więc eksploatacja takiego wzmacniacza nie będzie się wiązać ze stałymi wydatkami.

A ja powiem tak... Madral i tak wymiata całe to towarzystwo , barwa muzykalność , dynamika i rozdzielczość , miałem ostatnio Amplifon WT 30 miłą lampeczkę ale padła przy Madralu , jezeli za lampki to tylko Amplifon WT-40 ...ale cena zabójcza !

Alternatywą do Madrala jest tez Baltlab Epoca v2 lub v3 , bardziej muzykalny i lepszy od Naima !!!

Ja słuchałem z moimi kolumnami i Amplifona WT30, i Amplifona WT40.

WT30 miał i barwę, i przestrzeń, i czytelny bas, i mikrodynamikę, jedynie czego mu brakowało to błyskawicznego uderzenia na basie, ale w końcu to trioda.

WT40 niestety zagrał fatalnie. Szaro, bez barwy, bez detaliczności i mikrodynamiki, ze zmatowioną górą, i bułowatym, "drewnianym" basem. O stereofonii nie było mowy. Nie wiem czy to były indywidualne cechy tego egzemplarza, czy wszystkie tak mają. W każdym razie nawet gdyby to kosztowało 2000zł to byłaby porażka.

Takie są moje osobiste wrażenia z "bliskich spotkań trzeciego stopnia" z Amplifonami.

A co myslicie o Rotelu RA 985BX??? Znalazłem już kilka pochlebnych opinii na jego temat w internecie. Czy ten model spełni moje wymagania, które podałem na początku i dobrze skomponuje się z głośnikami oraz źródłem???

"Poszukuję wzmacniacza, ktory grałbym przestrzennie i muzykalnie, neutralnie oraz z precyzyjnym i dobrze kontrolowanym basem"

mam ten wzmacniacz i posiada on wszystkie cechy które wymieniłeś... ale raczej polecałbym go do bardziej "miękko" grających kolumn od tych JBL (Rotel ma lekko rozjaśnione brzmienie), chociaż możesz spróbować, może jakoś się system zgra...

arek67 dobrze Ci pisze... Baltlab

albo Madral , to sa wzmaki o kilka klas wyżej niż stare i nowe Rotele Nady itp

Rożnica to jak plastyk do kryształu !

Wybieraj

Albo dobra lampa !!!!

Albo idż do sklepu i posłuchaj ,,,i to jest najlepsze rozwiązanie !!!!

Przecież nie ma sensu aby ktoś Cię gorliwie przekonywał. Jak sam nie posłuchasz to nie uwierzysz że coś jest dobre a coś do bani !

Miałem Nady i Rotele bo sam je sprowadzałem przez kilka lat z niemiec ...ale to gówno i tyle , wtej chwili stoi u mnie Rotel 1070 ok 4000 zł , nie jest zły ale to szmelc i tyle !!!

Ja bym jednak przestrzegł przed lampą na początek - trzeba umieć zebrać cały zestaw (szczególnie kolumny), pobawić się w kable, dobre lampy. Tym bardziej, jeśli ma grać uniwersalnie. Bez tego efekt nie będzie lepszy niż z tranzystora, a kłopoty i brak pilota mogą się przydarzyć. W ogłoszeniach roi się od niedawnych faworytów w dobrej cenie.

proszę bardzo, wyglądający solidnie push-pull na KT-88, nieco przekracza budżet 2,5 tys. pln, no ale... ;-D ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

myślę, że Music Angel mógłby być alternatywą dla Baltlaba, który - moim zdaniem - jest zbyt transparentny i sterylny, a przez brzmi w sposób "bezpłciowy" ;-) to może być zaletą tego wzmacniacza, ale może też być jego wadą - oczywiście to zależy od systemu...

x.

Ukryta Zawartość

Za 3000 pln to ja mam do sprzedania dzielone DPA. Pełne dual mono. Gra to na pozionie dzisiejszej drugiej ręki za 5000 pln. Kiedyś sama końcówka mocy kosztowała 1200 funtów. Która lampa chce się pościgać z DPA?:)

oj, arek67...

a czy to dzielone DPA, prócz tego, że gra muzykę, potrafi tak świecić pięknie lampami?! ;-D to też należy do "plusów dodatnich" wzmacniaczy lampowych ;-) wiem, wiem, jesteś do bólu racjonalistą i zaraz mi wypunktujesz zalety dzielonego DPA i wady jakiekolwiek lampy w jego cenie ;-D jednak mnie i tak nie przekonasz - ja już jestem "próżniowy" a nie "krzemowy"; bez względu na wady lamp wyznaję zasadę, że...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arek67?

Może mój OMAK ?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

bardzo ładna lampka na 300B, aukcja od 2599 plnów, ciekawe, czy te 2x8W uciągnęłoby JBL E30 ;-D ->

Ukryta Zawartość

x.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.