Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza do 2,5 kzł

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

xanax => takie emotikony są mało czytelne więc go przeoczyłem, a zresztą i tak nie wiem co miałeś na myśli tam go umieszczając.

Doceniam Twój wkład w dyskusję w tym temacie. Gdyby nie Ty, temat dawno już znalazłby się na 2 albo i 3 stronie najnowszych tematów a tego bym nie chciał :).

Co do Creeka 5350 SE masz rację dość rzadko pojawia się on w ofertach więc kupić go bardzo trudno. Tak myslałem także o Exposure 2010, zwłaszcza gdy przeczytałem bardzo pochlebną recenzję tego wzmacniacza razem z końcówka mocy właśnie i cd-ekiem do kompletu sprzed kilku lat w "HI FI i Muzyka".

I na koniec kolejne pytanie, na którym bardzo mi zależy. Jeden z forumowiczów ma na sprzedaż Musical Fidelity A 3.2 w cenie poniżej 3 kzł. Wiem, że jest to model o klasę co najmniej wyżej od tych, o których do tej pory była dyskusja. Dlatego chciałbym spytać czy ten model posiada to czego oczekiwałbym od wzmacniacza, którego szukam, jak ten model gra oraz czy warto do tych 2500 zł dołożyć w związku z tym jeszcze kilka stówek???

moim zdaniem w ogóle nie nie warto kupować MF A3.2, a już na pewno nie w ciemno i nie za 2,5 tys. plnów;

to "coś" jest warte jakieś max. 1,5 tys. zł., dźwięk wart mniej więcej takich pieniędzy się z tego "czegoś" wydobywa ;-) przeczytaj sobie w "opinie" recenzje na temat tego wyrobu wzmacniaczopodobnego...

i poszukaj MF A3, IMHO jest dużo lepszy od A3.2.

x.

O jak fajnie się tu dzieje i o Musicalu A3.2 piszecie , w miejsce tego wzmaka wylądował właśnie mój Madral !!

A 3.2 używalem przez 2 lata , ale przegrał brzmieniowo z polskim wzmakiem !

Lepszy od Musicala jest Rotel 1070...zwłaszcza w basie i dynamice !

Przeczytałem opinie o rzeczonym wzmacniaczu. Jedna jest bardzo negatywna, a dwie są odwrotnie bardzo pozytywne. Jestem także po lekturze recenzji modelu A 3.5 z "HI FI i Muzyka", która także jest pozytywna. Czy te modele grają do siebie podobnie, ponieważ A 3.5 gra ciepłym, dynamicznym, muzykalnym i spokojnym dźwiękiem oraz miękkim i obszernym basem. Jednocześnie recenzent pisze, że MF ma swój własny charakter więc pewnie nie każdemu musi się to podobać. Kupować w "ciemno" przy tej kwocie do wydania nie bardzo mi się chce, ale gdyby była możliwość zwrotu wzmacniacza w przypadku niezadowolenia to już prędzej.

Chłopie zrób sobie wycieczkę i posłuchaj czegoś bo tak to do niczego nie dojdziemy , musisz mieć jakieś porównanie !

To tak jak umawianie si ę z laską w ciemno której na oczy nie widziałeś , pięknie się pisze sms-y , idziesz na spotkanie a tu ...załamka !

Może doradzicie mi jakiś wzmacniacz do 2500 - 3000 ewentualnie nieco ponad. Ma idealnie kontrolować głośniki - aby nic nie luzował i nic się nie rozbiegało - ale nie kosztem glębokości dźwięku. Moc - ok 60 - 100 W. Do napędzenia dwudrożen podłowgówki na aurum cantus i wysokotonowym ushera. Miło by było aby nie był to szczupły, jasny i zimny dźwięk. Czy macie jakieś propozycje?

acha, wzmak z wyższej już połki i używany zdecydowanie:) i z pilotem oczywiście:)

creek? boję się, że firmowe brzmienie creeka jest zbyt muzykalne i zbyt mało dokładne. Szukam czegoś bardziej bezwzględnego:) a pozatym jak on wypada mocowo? chyba to raczej taki muzykalny słabeusz stworzony do plumkania z niewielkimi monitorami?

cześć seba

bez pilota oczywiście

ale skoro priorytetem jest dzwięk .....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozna troche poprzerabiac i zagra nawet OK>

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

no właśnie

Seba , tak cię lubimy, a powiedz nam dlaczego ty koniecznie chcesz wydać 2,5Kzł ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co prawda priorytetem jest dźwięk - ale po co kupowac bez pilota jak można kupić dobry dźwięk z pilotem?:) to tak jakby kupić auto bez klimy - mając budżet na auto z klimą:) (akurat wczoraj przejechałem 850 km w upale po polskich drogach i chyba tylko klima mi to umożliwiła)

Co do tego Revoxa - wygląda nieźle, napewno jest to wysoka półka - miałem już stycznośc z revoxem. Ale czy on rzeczywiście zagra tak jak sobie wymażyłem, czyli szybko z mocno konturowym dolnym zakresem i jedwabistą górą? i wcale sie nie upieram na wydanie konkretnej kwoty - jak mi się trafi cos taniej to też będe zadowolony:)

pozatym jak on wypada mocowo? chyba to raczej taki muzykalny słabeusz

>stworzony do plumkania z niewielkimi monitorami?

No nie taki słabeusz, 2 X 80 to nie tak mało, moje głośniki to też nie są małe monitory.

W tym zestwie CONRAD jest dobry preamp( trzeba mały tunning zrobic) .Oraz solidna i mocna koncówka.Za te pieniadze sie opłaca.Mocy nie zbraknie raczej.I moze zadziwic....No i ładna całosc.U mnie w domu ten zestaw grał zdecydowanie lepiej od Skorpion Black Horse.No a pilota mozna kupic i sterowanie mozna dorobic.

Grundig High Fidelity

Kolumny się dopiero wygrzewają - więc nie miały szansy się popisać. Obecnie grają ze starym Denonem i Cd NAD i trochę dyscypliny brakuje. Spróbuję z caspianem może niebawem - zobaczymy jak pójdzie. Co do Conrada to mając taki budżet nie wchodził bym w taka egzotykę. poza tym kombinowanie z dorabianiem zdalnego sterowania...

ArtPaw - Ty słuchałeś takiego Revoxa? czy coś więcej możesz powiedzieć o tym sprzęcie?

tylko z virgo 1 u siebie ze 3 latka temu.

bez uwag, gdyby było coś nie tak audiophysiki by to momentalnie pokazały.

Można powiedzieć że revox udaje lampowca. Nic mu nie brakuje oprócz magii średnicy z lamp. Mocy też. Jest duży spokój w dzwięku. Ale jak jest atak w nagraniu to jebnięcie ma jak trzeba. Dobra seria /jak CD B226/

posiada wyjscie z preampa i wejście na końcówkę mocy co może się kiedyś przydać.

tu więcej o tej elektrowni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę nie na temat ale może jednak trochę pomogę. Wczoraj z pewną obawą podłączyłem mojego ledwo zipiącego staruszka Unitra PW 7011 do Chorusów 716S i przeżyłem lekki szok. Amplituner Denona 2106 poległ przy Unitrze totalnie. Kolumny przestały być już suche a muzyki przeróżnie zrealizowanej słuchałem z przyjemnością. Oczywiście, że to tylko amplituner ale np. wzmacniacza 1500 AE też słuchałem w kilku konfiguracjach i zawsze coś z tej suchości i agresywności średnicy pozostawało. Proszę potraktować to jako głos przeciwko Denonowi ale jednocześnie jako przestrogę by nie sugerować się zbytnio opiniami innych tylko słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. Ja niestety posłuchałem sprzedawcy (sprzętu nie za dokładnie) i zostałem z amplitunerem z którym na razie nie za bardzo wiem co zrobić. Rozwinę jeszcze trochę temat by wyraźniej pokazać jak daleko mogą różnić nasze subiektywne odczucia od innych. Proszę sobie wyobrazić, że wpierano mi, iż problemem agresywności są wysokie tony w moich głośnikach. Wczorajsza próba zupełnie obaliła tą teorię. Unitra subiektywnie miała dużo więcej wysokich od Denona i to nie najwyższej jakości (takich cykających) a jednak dzięki bardzo przyjemnej średnicy wzmacniacz Unitry wydawał się o kilka klas łagodniejszy. Bas w Unitrze również nie był jakiś super, nie schodził nawet tak nisko jak w amplitunerze ale co z tego skoro ogólne wrażenia były zdecydowanie na korzyść starego wzmacniacza. Zaczyna się ciężki okres dla sprzedawców. Żona i dzieci wyjechały na wakacje a ja zamierzam słuchać i słuchać ... muszą w końcu odpracować te ponad 2 kPLN za nietrafiony zakup.

>>>>wojciechu

>Ja niestety posłuchałem

>sprzedawcy (sprzętu nie za dokładnie) i zostałem z amplitunerem z którym na razie nie za bardzo wiem

>co zrobić

podpowiem Ci, przyda się w kinie :P

don111

dzięki za inteligentną podpowiedź. A tak na poważnie jakoś nie pali mi się do kina domowego i co za tym idzie do tego całego bałaganu z dodatkowymi głośnikami i kablami.

Odpowiem z przyjemnością bo to ciekawa i pouczająca historia.

Poszedłem do sklepu z zamiarem kupna wzmacniacza + tuner (żona chciała radio) lub amplitunera stereo. Amplituner do kina przyznam też mi chodził po głowie ale do rzeczy. Będą zupełnie zielonym poprosiłem sprzedawcę w niby „audiofilskim” sklepie (któremu odpowiednią opinię już wystawiłem) by zaproponował mi wzmacniacz + radio do słuchania muzyki. Od razu dowiedziałem się, że to musi być Denon, bo ta firma specjalizują się w muzyce i właściwie nie mają konkurencji.... Po drugie usłyszałem, że dobrze by było wziąć jednak amplituner kina domowego (tak na przyszłość). Poza tym dowiedziałem się też, że amplitunera stereo to w ogóle nie ma sensu brać, bo czymś takim nikt się już nie zajmuje, co znaczyło, że są gorsze od ampli do kina.... Po takim wstępie poprosiłem o odsłuch. Zaproponował na początek Denona 1906 (kolumny Avance 670). Widząc jak kręcę nosem szybko podpiął 2106 no i było lepiej. Avance zrobiły swoje. Jednak jak się później okazało nie do końca ten typ brzmienia mi odpowiada. Szczytem była jednak odmowa sprzedawcy podłączenia jakiegoś wzmacniacza tak dla porównania. Podobno ze wzmacniaczy Denona nie mieli aktualnie nic poniżej 7 kPLN, a jak wcześniej zostałem poinformowany innych firm nie było co brać pod uwagę.

Podsumowując, pierwsze co chciałem zrobić jak go podłączyłem w domu, to oddać go z powrotem, ale niestety wziąłem go na raty i za dużo by było zamieszania.

Właściwie to tyle. Dopiero dużo później zrozumiałem jak zostałem wrobiony. Pech chciał, że kilka lat wcześniej kupując inny towar ten sklep wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie przez co za bardzo im zaufałem.

Wojciechu, jeśli mnie pamięć nie myli to już jakiś rok temu pisałem do Ciebie abyś podłączył wzmacniacz zamiast kina przy okazji innego tematu:)

czy macie jakieś propozycje dla mnie? wytypowałem następujące typy które moga być dobre...

revox z allegro, Roksan Caspian, ampifikator, baltlab? Struss, czy powinienem za czymś sie jeszcze rozglądać? pamiętając, że warunkiem jest mocne trzymanie za mordę wszystkiego, ale jednocześnie dobre nasycenie wszystkiego - średnicy, basu i w miarę mocnym atakiem niskich rejestrów. Oczywiście spróbuję kazdą propozycję odsłuchać.

seba78

Ukryta Zawartość

oczywiście

brak pilota

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.