Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

No i mam od wczoraj Meridiana 506/20,podłączony do MF-X CANS V 3,HD 600 i nie urzekł mnie,brakuje mi trochę ciepła większej namacalności ,a przestrzeń owszem duży i przestrzenny dźwięk jednak plany w głąb nie są już tak dobre jak np. w Sphinxsie Myth 9.Poważnie myśle o sprzedaniu Meridiana.

Brak ciepła w Meridianie? Waść raczysz żartować. Brak planów? Hm...

Zostaw go podłączonego do sieci, niech się wygrzeje. Też tak miałem po zakupie, że na miarę swoich możliwości zagrał dopiero po dwóch dobach pod prądem. I nieważne że kupiłem używanego. Meridian jak pobędzie dłużej bez zasilania, to musi na nowo dojąś do siebie.

Primo.Meridiany lubią długo poleżeć na słońcu - tj grają po wygrzaniu sztrumem. Jak przyjechał do mnie 507 byłem rozczarowany. Na szczęście musiałem odejść od gratów na 4 godziny. No i zaczął grać !

był pod prądem jakies 10 godzin,może to wina Musicala v3,ten model nie jest już tak ciepły jak pierwsza wersja ,może ja lubie wręcz gorący dźwięk,może powinienem kupić cd musicala? Pdpowiedzcie coś !

No i jeszcze separacja dźwięków ,jak oceniacie ten aspekt brzmienia na tle innych cd ? Wydaje mi się że scena jest raczej jednorodna,dźwięki nie są mocno od siebie rozdźielone,jednak male mam doświadczenie,może oczekuje czegoś czego nie ma nigdzie.

• 2 tygodnie później...

Dziś porównywałem w moim systemie Naima 5i z moim Meridianem. Naima odłączyliśmy po 10 minutach. Przepadł za całokształt, aspekty takie jak ogólna równowaga tonalna, bas, przestrzeń, detaliczność, dźwięczność góry, barwy średnicy wyraźnie odstawały od poziomu Meridiana. Zakres wyższej średnicy Naim preezentował natarczywie i nieco szorstko.

Nie wiem, może w firmowym zestawie Naim wypada korzystniej, ale w moim zestawie kompletnie się nie sprawdził.

McGyver

Wszystko się zgadza. Jak na Naima to słaby odtwarzacz. Słuchałem go w zestawieniu firmowym z Naim Nait 5i oraz z Densenem B - 130 i Primare I21. Kolumny - Triangle Genese Lyrr, kable Tara Labs RSC Air 3. Właściwie mogę się podpisać pod tym co napisałeś. Najlepiej wypadł w firmowym zestawieniu. Wzmacniacz z tej serii wydał mi się urządzeniem ciekawszym niż odtwarzacz. Poszarpana wyzsza średnica i zapiaszczona góra - te 2 negatywne wrażenia pamiętam najbardziej.

Pytanie do wszystkich Meridianowców posiadających CDP 506.20. Czy wszystkie wasze maszyny mają na przednim panelu napis 20-bit CD Player. Prawdopodobnie Meridian wprowadził wersję 20 bitową pakując ją w stare obudowy wersji podstawowej 16 bit (z zewnątrz żadnych cech szczególnych świadczących o wyższości nad wersją podstawową) a dopiero końcówkę produkcji umieścił w obudowach z napisem na przednim panelu świadczącą o tym, że dany CDP jest 20 bitowy.

Prawda to czy mit? Proszę obalić lub potwierdzić.

Wersję 16 bitową dało się upgradować do 20 lub 24 bitów przez wymianę przetwornika i wgranie nowego softu.

Wersję 20 bitową dało się upgradować do 24 bitów przez wymianę przetwornika i wgranie nowego softu.

Stąd jedynym pewnym sposobem na rozpoznanie wersji jest otwarcie obudowy i zobaczenie jaki ma przetwornik.

informacje o przetwornikach są wcześniej w wątku.

>wszystkie 20 bitowce jakie do tej pory widziałem miały napis z dwudziestką

po czym oprócz napisu, rozpoznaje sie wersję 20 bitową?

http://www.echoloft.com/articles/feb2001/Jonathan/jonathan.htm

piąte zdjęcie od góry, ale może źle podpisane? :)

Wziąłem taką maszynę z prawem zwrotu i zapewnieniem, że jest to oryginalny 506.20 i niemodyfikowany. Historia o obudowach wydaje się dziwna, spytam jeszcze dystrybutora, pewnie warto jest zajrzeć do środka. Czy jedyny serwis to Nieporęt a może jest ktoś w Warszawie kto wie co powinno być w środku i chciałby pomóc. Człowiek od którego wziąłem sprzęt jest godny zaufania myślę, że jeśli już, to sam został oszukany.

Dzięki McGyver za info ale sprzęt rzekomo jest niemodyfikowany, jedynie gniazda RCA są dodatkowo zaaplikowane lepszej jakości. Prawdopodobnie usługa nieodpłatnie wykonywana przez dystrybutora przy zakupie sprzętu.

jazzobled, 22 Sty 2008, 11:36

>Dzięki McGyver za info ale sprzęt rzekomo jest niemodyfikowany, jedynie gniazda RCA są dodatkowo

>zaaplikowane lepszej jakości. Prawdopodobnie usługa nieodpłatnie wykonywana przez dystrybutora przy

>zakupie sprzętu.

Wątpię.

Chyba widziałem ten egzemplarz na allegro.

Jak rozpoznać która to wersja: zdjąć obudowę, poszukać scalaka Cirrus Logic (Crystal) w miejscu zaznaczonym na zdjęciu na czerwono, i odczytać jego symbol.

CS4328 występuje w 506.16.

W 506.20 jest CS4329

W506.24 jest CS4390.

Uwaga: żeby zdjąć obudowę trzeba ostrożnie zdemontować tą plastikową listwę z tyłu, odkręcić znajdujące się pod nią trzy śrubki, odkręcić cztery śrubki z tylnego panelu, odkręcić sześć śrubek na spodzie, i zsunąć pokrywę w kierunku tyłu.

-> McGyver

Masz rację to sprzęt z allegro, ale zamieszczone zdjęcia były ściągnięte z internetu więc go nie widziałeś:)

Bardzo ci dziękuję za fachowe informację, służysz pomocą nie tylko mnie (widziałem twoje wcześniejsze wpisy na forum) jesteś prawdziwym omnibusem w dziedzinie audio i takim dobrym duchem tego forum.

-> McGyver

Jakie zdjęcie miałeś na myśli, przeglądałem te zamieszczone przez ciebie wcześniej w tym wątku i nie widzę miejsca zakreślonego na czerwono. Jeśli możesz wklej odnośnik lub zamieść je jeszcze raz lub wyślij na priva. Będę wdzięczny nie musząc przeglądać wszystkich bebechów playera w poszukiwaniu scalaka o właściwym oznaczeniu.

Witam.

Meridian wypuścił taką serie 20-to bitową bez napisu, kolega takiego miał dzwonił do dystrybutora i tam go o tym poinformowano .Rozpoznaje sie je po numerze seryjnym ,niestety nie pamiętam już od jakiego numeru ale na pewno taka seria była.

Chciałem zgłośić swój akces do klubu - z meridianem 506.20 "zupgrejdowanym" do 24 bitów.

Zarazem chciałem w tym miejscu podziękować McGyverowi za miłą fachową i wzorowo przeprowadzoną transakcję - bo to od niego nabyłem to źródełko.

Co do samego meridiana - to właśnie się rozgrywa - i tak na pierwszy "rzut ucha" - muszę powiedzieć iż jest to naprawdę dobre źródło ale niestety nie pozbawione wad, na plus meridiana należy zaliczyć, stereofonię, szybkość, granie naprawdę "dużym" i szczegółowym dźwiękiem a na dodatek bardzo muzykalnie - ciężko będzie znaleźć lepszy odtwarzacz - chyba że za naprawdę duże pieniążki

Z wad wymieniłbym pewną lekką suchość meridiana oraz nie najlepsze budowanie planów w głąb - ale pobawię się okablowaniem - zobaczymy może da się coś zamaskować, na razie gra sobie w systemie całkiem nie najgorzej - czy zostanie - czas pokaże...

Mcg - no znasz sam Electrocompaneienta ECI-3 - i słuchy to on raczej nie jest - wręcz przeciwnie - barwy ma przecudne - jak na tranzystor

Ale też nie zrozum mnie źle - ta "owa" "suchość" to nie jest jakaś dominująca cecha tego odtwarzacza - ot po prostu da się to wyczuć (usłyszeć)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.