Skocz do zawartości
IGNORED

SpeedFan - pomocy

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Nie potrafię czasowo wyłączyć wiatraczka na coolerze CPU zarówno w domu jak i w pracy.

Proszę o analizę i pomoc, czy coś robię źle.

Zakładam, że Fan1 dotyczy tego coolera, a Temp1 i Temp2 dotyczy temperatury płyty głównej i procka.

W oknie głównym mam zaznaczone "Automatic fan speed".

Uruchamiam "Configure"...

W polu "Temperatures" dla Temp1 i Temp2 zaznaczam tylko Speed1. Rozumiem, że oznacza to, że tylko Fan1 jest związany z tymi temperaturami (procka i płyty głównej).

Dla pozostałych temperatur odznaczam Speed1.

Dla Temp1 i Temp2 ustawiam "Disered" na 50 stopni, a "Warning" na 65 stopni. Rozumiem, że Fan1 włączy się jeżeli temperatura przekroczy 50 stopni (patrz obrazek).

W polu "Speed" dla Speed1 mam zaznaczone min 0%, max. 100% i włączone "Automatically speed".

Mimo to nie zauważam, aby wiatraczek przestał pracować. Temperatury są poniżej 50 stopni więc powinien.

Probówałem z wyłączonym i włączonym Q-Fan. Próbowałem nawet ustawić max. prędkość na 0%. Bez efektu.

W domu używam płyty Asus K8N-Deluxe, Win XP Pro (SP 2). Instałowałem i odinstalowałem AMD Athlon™ 64/FX Processor Driver. W "Opcjach zasilania" mam ustawioną opcję "minimalne zarządzanie enegią".

Cooler to Scythe Infinity i on nawet mgółby pasywnie chłodzić procka :-)

Proszę o rady. Próbowałem znaleźć jakiś inny programik, ale niestety bez rezultatu.

Muszę popełniać jakiś błąd bo nie działa mi SPeedFan na 2 róznych komputerach, jednak nie wiem gdzie.

Proszę o pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34177-speedfan-pomocy/

Witam

W jednym z Twoich wątków pisałem o tym że nie lubię speed fana. To tak tytułem wprowadzenia:)

1.Speed fan będzie regulował prędkości wiatraków tylko wówczas gdy płyta na to pozwoli

1a.

2.To że Widzisz jak szybko kręcą się wiatraki nie oznacza że możesz tą prędkość regulować

3.Co prawda większość płyt zezwala na regulację wiatraków CPU i CHIP ale.....patrz pt.3

4.Ciągle nie wiem jaką masz płytę gł.

5....

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34177-speedfan-pomocy/#findComment-794148

Witam

>A jak sprawdzić, czy płyta pozwala na regulać obrotów?

Pojęcia nie mam. Sprawdz w instrukcji na necie ...

Ale najprawdopodobniej jest możliwość regulacji (płynnej) fana na CPU być może i na CHIP. Z pozostałych gniazd na płycie jest tylko sczytywana temperatura (ale to są tylko moje przypuszczenia). QFan, cóż u mnie on działa tak że płynnie są regulowane obroty na CPU (no powiedzmy że płynnie), CHIP-nie obsadzony a pozostałe wentylatory traktuje jako jeden i po prostu obniża ich obroty poprzez obniżenie napięcia (ale jak "mówię" to są tylko moje przypuszczenia).

Co do SpeedFana to nie pomogę bo nie używam ale może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tyle na razie. Jak coś jeszcze znajdę dam znać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34177-speedfan-pomocy/#findComment-794422

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.