Skocz do zawartości
IGNORED

Mini Giesberts na BD140/BD139

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając stare numery elektora natrafiłem na taki sympatyczny "drobiazg (800mW/4om, 500mW/8om).

Polecilibyście jakąś sprawdzoną, podobnie prostą konstrukcję (tzn. moc nie większa niż 1.25W - 2.5W, zasilanie symetryczne), tyle że pracujacą w klasie AB?

Wynalazki pracujące w klasie A, ew. zasilane niesymetrycznie niezbyt mnie interesują ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34193-mini-giesberts-na-bd140bd139/

Chcesz zachować budowę dyskretną czy może na scalaczku?

Jaki numer ma ten kit bo nie moge doczytac?

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Jest tylko podane 101 Układów - Minaturowy wzmacniacz mocy (Elektronik Elektor pażdziernik 1996), płytka prototypowa SD-964020-1.

Samą końcówkę chciałbym zrobić na elementach dyskretnych (rozwiązanie scalona końcówka mocy + tranzystory też odpada).

Ciekawy jest wzmacniaczy z RE 2/92 (na BD650/BD649), prosty, płytka już jest (choć ta akurat nieciekawa jest...), tyle że mocy jakieś 6x - 12x więcej niz mi trzeba (a i uA748 na wejściu nieco drażni...).

Ukryta Zawartość

post-3536-100000019 1182008180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!Patrząc na ten pierwszy projekcik któremu brak wymaganej mocy nasuwa mi się pomysł dobudowania drugiej pary,równolegle na wyjściu i powinno byc dobrze.Kiedyś słyszałem o takim wzmaku na BD139/140,oczywiście ileś tam par na końcu,dużo,i że to grało b.dobrze,wtedy jeszcze było trudno o tranzystory o dużej częstotliwości granicznej i to się sprawdzało.Pozdrawiam!

-->ted125, w tym pierwszym wzmacniaczyku mocy jest w sam raz na "moje" potrzeby*, przeszkadza mi trochę tylko to że pracuje on w klasie B.

*to ma być takie drobne ćwiczenie/przymiarka na tranzystorach (jesienią chcę sobie takiego sklepać) przed budowa właściwego wzmacniacza (następnej wiosny ew. lata chcę się wziąść za otalę).

zwiększ zasilanie, dodaj duże radiatory i moc można sporo zwiększyć, BD139/140 mają max moc strat jakieś 10W przy 60 stopniach C i są rewelacyjnie szybkie - na dobrych egzemparzach BD139 robiłem nadajniki UKF :-) . Ja mam je zastosowane we wzmacniaczach do wysokich i średnich tonów przy zasilaniu stopnia wyjściowego ok. +_ 25V oczywiście w bardzo rozbudowanej aplikacji i połączone po kilka sztuk równolegle na dobrych radiatorach . Patrząc na dane nowoczesnych tranzystorów wydaje się że są szybkie ale trudno uzyskać slev rate kilkaset V/mikrosek a z BD nie ma większych problemów. Daj jakiś dobry wzmacniacz operacyjny i minimum 20mA prądu spoczynkowego jak chcesz się pobawić, chociaz do takich celów budowy wzmacniacza małej mocy łatwiej zastosować scalak.

W trakcie usuwania konta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.