Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy fiat 500

Jazz :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric, 20 Cze 2007, 22:21

"Fiat 500 ma być drogi żeby wyróżniać właściciela? Tak???"

Co się tak dziwisz ? -Tak. Posiadanie drogich rzeczy wyróżnia. Są tacy, co zbytnio nie martwią się ilością posiadanych pieniędzy. Mają je w dostatecznej ilości i już, i rozporządzają nimi swobodnie wg swego widzimisię.

"I w tym drogim aucie są pospolite seryjne elementy z taniej Pandy - włącznie z jej lewarkiem biegów!?"

Kogo z ww. to rypie, kiedy autko się spodoba i wyróżnia z tłumu (choćby na krótko) ? A te marne XXkzł to dla nich cały ...

* * *

Żeby to zrozumieć, musiałbyś z takimi ludźmi mieć do czynienia. Podejmują nie zawsze RACJONALNE decyzje ale jednego nie mogę im odmówić: umiejętności i szybkości zarabiania pieniędzy oraz skuteczności.

Osobiście przestałem się im dziwić. Jakbyś zarabiał >1,200kzł miesięcznie rozczulałbyś się nad cena auta, które podoba się twojej latorośli ? ;) Pewnie wolałbyś kupić auto bardziej prestiżowe, solidne, bezpieczne itd., tylko wtedy byłbyś zarabiającym tyranem, w domu despotą narzucającym autorytatywne zdanie co warto, a co nie, Głuchym na potrzeby np. dzieci, które mają prawo do swego zdania tak samo jak własnego gustu...

To tyle.

wasylak, 23 Cze 2007, 13:10

>andrea29,

>

>bez przesady- zarabiający 1200tysięcy na miesiąc- po co ich mieszać do tej dyskusji?

>

>pozdrawiam

1200tysięcy = 1 200 000 = ok. 400 tys. $ , tyle zarabiasz półgłówku?

no panowie zapraszam do poniższego wątku tam sobie pogadacie do woli i na temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Andrea29 - posiadanie drogich rzeczy może wyróżnia (np. biżuterii, samolotów, jachtów). Ale nie akurat drogiego Fiata Pandy w mniejszym opakowaniu Fiata 500 – to może być najwyżej powód do uśmiechu politowania.

Fiat 500 ani nie jest kultowy ani funkcjonalny (po wojnie we Włoszech z tego samego powodu co Fiat 500 rozpowszechniły się skutery – z biedy). I na pewno milionerzy mają wybór w kupowaniu swoim dzieciom znacznie większych i lanserskich samochodów od takiego małego prztyczka jak Fiat 500 za 52tys.zł.

PS. Nie sądzę żeby ktoś zarabiający 1,200kzł (1200 złotych?) był w stanie kupić jakiekolwiek auto droższe od 20 letniego szmelcwagena ;)

~1200kzł/m-nie ofc.

* * *

A jednak mogą ;)

Myślicie racjonalnie, a tamci nie zawsze - IMHO - tak czynią.

Każdy ma swoje powody (albo i nie) do określonego postępowania (i nie musi się z tego tłumaczyć).

Póki co "500" rozpala emocje. Dlatego: pożyjemy - zobaczymy. Odniesie sukces czy jednak będzie klapa.

Wydaje mi się mało prawdopodobne, by w starciu np. z takim Smartem, "500" okazała się "gorsza".

Ile stoi Smart ?

Smart Fortwo 1dcm 61km jest wg katalogu za 37.800. Tyle że nigdy jeszcze nie widziałem tego auta użytkowanego przez osobę prywatną - jedynie firmowe kupowane w celach reklamowych i z drugiej ręki - w cenach około 10tys.PLN.

Auto sprzedaje się bardzo źle, więc czyba nie taki sukces ma odnieść Fiat 500?

Normalnym samochodem był Smart Forfour - ceny nie znam, ale Daimler Chrysler po rozmowach z Mitsubishi Motors (które produkowało auto w fabryce w Holandii) zaprzestał produkcji. To auto widziałem tylko raz (w zasadzie widywałem je na jednym parkingu) w rękach osoby prywatnej.

Natomiast Smart Cupe i Roadster - auto sportowe dostępne w komisach za cenę poniżej 20tys.PLN i bez wielkiego zainteresowania (zapełniało rok temu komisy - prawdopodobnie efekt kupna większej ilości wyjątkowo tanich modeli, jak na sportowe auto, po zaprzestaniu produkcji).

Obecnie na jego płycie podłogowej ma być produkowany roadster pod angielską marką AC - producenta z Walii w ilości około 8tys. sztuk rocznie i w oczekiwanej cenie 70tys.PLN (ale podobno z innym silnikiem).

Tak właśnie kończą małe drogie auta, których siłą miał być marketing, sposób sprzedaży i silenie się producenta na >kultowośćkultowe< są w tym względzie niemal wszystkie obecne samochody (te ósme czy dziewiąte wcielenie Corolli, drugie wcielenie Pandy, szóste czy siódme wcielenie Golfa itp. itd.) - produkowane pod nazwami modeli od 25 lat.

Ta ich >kultowość< nazwy modelu jest obecnie, obok atrakcyjnej ceny, gwarancją dostatecznie dużej sprzedaży.

Po tym co napisaliście, wydaje mi się, że rynkiem zbytu dla "kultowej" "500" mogą być tylko Włochy ;) No ale wyrosło nowe pokolenie więc może mieć w nosie sentymenty. (Nie znam mentalności Wochów.)

Klienci z "reszty" Europy będą z doskoku i jak się uda. / "W razie co " pozostają jeszcze Chiny... :) /

Ciekaw jestem jakich "500" będzie miała w Europie konkurentów ?

andrea29, 25 Cze 2007, 01:32

>Po tym co napisaliście, wydaje mi się, że rynkiem zbytu dla "kultowej" "500" mogą być tylko Włochy

>;) No ale wyrosło nowe pokolenie więc może mieć w nosie sentymenty. (Nie znam mentalności Wochów.)

>Klienci z "reszty" Europy będą z doskoku i jak się uda. / "W razie co " pozostają jeszcze Chiny...

>:) /

>Ciekaw jestem jakich "500" będzie miała w Europie konkurentów ?

Ja stawiam na Wielką Brytanię, poza tym- Fiat500 to nie Smart,

pozdrawiam

>>andrea29, 25 Cze 2007, 01:32

jadąc dzisiaj autobusem uświadomiłem sobie o jeszcze jednej konkurencji (o ile można powiedzieć że będzie w ogóle z kimś konkurował) dla Fiata 500 (oprócz wcześniej wymienionych) - Citroen i jego małe dziecko. Kolejny przykład na to, że to tylko PRÓBA szukania czegoś kultowego z przeszłości. Jak to się sprzedaje ... tak jak Smart, Garbus i reszta tych cienkich prób powrotu do sławności.

Ktoś napisał, że 500 rozpala emocje. Nie no, ludzie, bez przesady. Za tą kasę można kupić V8, fakt że nie nowe, bez gwarancji i może klepnięte z którejś strony, ale przynajmniej można już mówić o jakiś emocjach. Bo przy 500 to taka ekstrawagancka przyjemność, powiedzmy. Coś jak przejście przez centrum w stringach z workiem kartofli na plecach. ekstremalny kaprys i na pewno zwróci się uwagę innych, ale ile w tym przyjemności?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.