Skocz do zawartości
IGNORED

Protest lekarzy i pielęgniarek

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dokaldnie, wszyscy mogą wyjechać, ale na pewno ktoś będzie chciał przejechac/przewieźc towary przez ten kraj - dwie stacje wystarczą, z czego żadna u nas...jedna w Niemczech druga np. Ukraina:)

Pracownicy PKP i tak nie będą tu mieszkać, tylko np. w Niemczech,a tam opieka zdrowotna chyba niezła ?;)

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Dla jasności w dyskusji - nigdy ode mnie żaden lekarz nie wziął pieniędzy ani nie żądał. To głos w dyskusji, jaki procent bierze. Osobiście jestem zwolennikiem podwyżek w służbie zdrowia, bo nie chcę aby leczyli mnie ludzie sfrustrowani (a obecnie to juz jest ogólna frustracja) oraz ci, którzy byli za słabi, żeby przenieść sie do prywatnych klinik lub za granicę. Opieka zdrowotna to za poważna sprawa, żeby rozmawiać o tym jak o problemach ekspedientek. Ja nie zależę od ekspedientki - jak mi nie sprzeda, to sobie ukradnę. Od lekarza zaś jestem zależny absolutnie. Proponuję spojrzeć na sprawę pragmatycznie, a nie ambicjonalnie. Komu się należy, komu się nie należy, kanalarzom też się należy, ministrom też... Ale nie kanalarz i nie minister będzie mi leczył zużytą wątrobę.

lancaster

wcale nie musza wyjechac wszyscy, wystarczy w niektorych specjalizacjach zeby 30 % wyjechalo, co jest juz bliskie i reszta nie podola obowiazkom, a jak ta reszta zauwazy , ze panowie malo nas, a ludzie jednak dalej choruja, to zacznie sie automatycznie cenic...

natomiast sama choroba jest problemem CZESCI spoleczenstwa, wielu ludzi nie wie jak wogole panstwowa ochrona zdrowia wyglada do czasu gdy np. zlamie noge i zostanie zlupiona przez ortopede , ktory drze z pacjentow jak z psa skore, podobnie tez duza czesc naszych forumowych madrolkow i krzykaczy jak bedzie w potrzebie to podkuli ogon i znajdzie kaske dla pana doktora, zapominajac co tu kategorycznie pisze:) takie jest zycie...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Redaktorzy

Rzecz polega na tym, że lekarze mogą negocjować z pozycji siły, a jeśli nawet dotąd tego nie robili, to chyba już się zorientowali. I metoda typu "zamkniemy się w gabinecie, dopóki ci państwo nie przestaną łamać prawa" w tej sytuacji wyjątkowo się nie sprawdza. Nie sprawdziła sie w przypadku czterech kobitek, to trudno żeby sprawdziła się w przypadku tysięcy fachowców, którzy w gruncie rzeczy mają naród w ręku.

jozwa

dodatkowym absurdem jest to, ze wszedzie naokolo, nie wylaczajac litwy ten problem zostal zauwazony i pensje w ochronie zdrowia zaczely rosnac, np. pielegniarki w polsce 1200-1400 nln netto, w czechach 2200-2400 netto pln w przeliczeniu

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

> electro

Jak już podajesz jakieś dane to podeprzyj się prawdziwymi statystykami. Podaj konkretne przykłady w jakim mieście, szpitalu ktoś wziął kilka tysięcy łapówki. Zapewne słysząłeś że kolega kolegi ... Mam dużą rodzinę wiele osłób chorowało. Nikt nie dawał jakichkolwiek pieniedzy, nawet kilka lat temu. Sorki moja babcia wygłupiła się kiedyś i dała parę złotych (chyba 200) w szpitalu. Dla niej to było normalne. Ni jak nie mogłem jej przetłumaczyć, że to wstyd dla dającego i bioracego. Teraz lekarz który bierze to po prostu idiota, prosi się o policję. Zgodzę się, że wczesniej 'stara kadra' miała gdzieś strajki i młodych lekarzy. Ostatnio wszystko zmieniło się o 180'. W Warszawie to właśnie 'młodzi' załatwili tego kariochirurga. Tzw kliki w szpitalach się rozpadają. Wreszcie 'młodzi' są odważni, znają swoje prawa. Kto wg Ciebie zorganizowął ten strajk ? Kto jest w komitetach ? Właśnie młodzi lekarze. Albo dostaną to co chcą w Polsce, albo dostaną 4 x tyle w innym kraju. Do tej pory wyjechało 6000 lekarzy. Jesli nie będzie kasy to wyjedzie w najbliższych miesiącach 16000 lekarzy ! To wystarczy, zeby doprowadzić do klęski całe polskie społeczeństwo.

Zaraz przeczytam, że powołanie itd. Nawet ksiądz za manipulowanie prostym ludem bierze kasę i też całkiem przyzwoitą. Wg mnie słusznie. Praca jak każda inna. Lekarz się ceni, bo w każdym cywilizowanym kraju ta grupa zarabia najwięcej. W Polsce też będzie tyle, że pracując 8 godzin dziennie a nie kilkanaście jak teraz.

> jacch

Po pierwsze: może Ty masz bachory. Ja mam 17 miesięcznego SYNKA. Najszybciej jak się da na pewno zostanie zapisany do przedszkola.

Po drugie: na szczęście nie jestem lekarzem. Żona tak. Na szczęście zarabiam 2 średnie krajowe. Żona 0,7 średniej łącznie z dyżurami. Gdybyśmy oboje skończyli medycynę już by nas w Polsce nie było. A tak jeszcze się wahamy czy uczyć się norweskiego czy duńskiego...

Po trzecie: 5 000 brutto WY będziecie fundować za chwilę a za jakieś 2 lata WY zafundujecie 10 000 i będziecie błagać żeby nie wyjeżdżac bo z tym nowym lekarzem z Mongolii za nic nie można się dogadać :)

Biorac pod uwage koszt zycia w Polsce, obecnie srednie wynagrodzenie lekarza internisty powinno oscylowac w przedziale 17-19 tys miesiecznie. Czesto spotykajace mnie "wyklady" polskiej inteligencji dotyczace wspanialego wzrostu ekonomicznego i spadku bezrobocia w polaczeniu niekonczacej sie krytyki stanow zjednoczonych przypominaja nie tylko szereg znajomych mi lekarzy, ktorzy w ostatnich latach opuscili kraj, ale tez telefon mojego kolegi Steve'a, przecietnego lekarza chorob zakaznych z Pasadeny w zeslym tygodniu. "Stary dzwonie z Kolorado, chcialem sie zapytac czy powinienem kupic te alfe gtv z 72 roku za $9500, bo wiesz z kasa jest w tym roku krucho, wiec pytam sie jakto? na co Steve mi odpowiada, bo wiesz cholera zasuwamw trzech klinikach 4-5 dni w tygodniu i zarobilem tylko $275K w 2006.

Powyższy post Jazz :-), 28 Cze 2007, 23:16 powinien być zredukowany do:

Moj kolega Steve, przecietny lekarz chorob zakaznych z Pasadeny w zeszlym tygodniu dzwonil z Kolorado, ze ma money shortages, bo w zeszlym roku zasuwajac w trzech klinikach 4-5 dni w tygodniu zarobil tylko $275K.

Jazz nie wątpię że masz znajonmych od wenery:)

Moja koleżanka jest lekarką (wzietą) w Chicago i jako włascicielka kliniki zarabia 500tyś $ rocznie. Twoi koledzy widocznie lecżą nie bedąc włascicielami klinik innymi dyskretnymi sposobami kiłe i inne przypadłości:)

Mitoman z Ciebie???

Gość

(Konto usunięte)

KonradRak

...Najszybciej jak się da na pewno zostanie zapisany do przedszkola....

Widzsz , forum się przydało ,życzliwi zawsze jakiś dobry pomysł podsuną.

Skoro żona (lekarz) zarabia0,7 średniej krajowej , to pewnie przedwczoraj pieczątke dopiero dostała i jeszcze dłuuuugo , dłuuuugo będzie sie uczyć zanim ze spokojnym sercem będzie mogła wziąść pod opieke czyjeś zdrowie i życie więc nie widze powodu dlaczego już dzisiaj miałaby zarabiać 3500 pln.

Co do języków , uczcie sie zawsze warto , a lekarze nie muszą do nas zjeżdżać z Mongoli , wystarczy jak przyjadą z Białorusi , Ukrainy , Rosji , będzie ich tu zatrzęsienie , tak jak naszych na zachodzie :)

Jeśli lekarze myśla, żę należą do tych niezastapionych , bez których się świat zawali to znaczy , że maja kłopoty z ego.

Także KONDZIU....... ŻEGNAMY :)))))

"iorac pod uwage koszt zycia w Polsce, obecnie srednie wynagrodzenie lekarza internisty powinno oscylowac w przedziale 17-19 tys miesiecznie"

I to się zgadza, bo kolega po polibudzie w zeszłym roku(wakacje) pracował w Stanach na ...zmywaku w jakimś pensjonacie.

Kiedy dla hecy policzyl ile by musial zarabiać w Polsce na zmywaku, zeby zyc na tym samym poziomie to wyszło mu 7Kzł.

No to protestujmy, protestujmy :)

Pozdrawiam

Nie wiem. Natomiast gdyby twoj kolega po politechnice przepracowal np wymagane 20 lat w US Army Corps of Engineers, czyli pracujac na etacie rzadowym, bez specjalnego wysilku (zakladam, ze poniewaz zamiast ubiegac sie o praktyke w swoim zawodzie/kierunku wybral malo strategiczny "zmywak" wiec nie jest nadmiernie ambitny, lub pozadany) doszedlby nawet do GS14-15 i jego emerytura, juz mozliwa w wieku powiedzmy 45 lat wynosilaby dzisiaj okolo $3-3.5K, natomioast nalezy dodac do tego plan inwestycyjny, oraz mozliwosc podjecia ponownie pracy. Jezeli faktycznie bylby bierny i nie przesralby inwestycji, co mialoby w sobie niepraktyczne konswekwencje podatkowe, mozna zalozyc calkowity miesieczny przychod w okolicach $5-$7K. Przy tym wszystkim niezmiernie istotnym jest branie pod uwage indywidualnych przywileji inwestycyjnych oferowanych przez danego pacpdawce, jezeli nie sa one oferta, wiekszosc ma wiedze dotyczaca w alokacji czesci zarobkow na cele inwestycyjne wg wlasnego uznania.

>o wyjedzie w najbliższych miesiącach 16000 lekarzy !

Pielegniarki tak, ale jakos nie slyszalem, zeby zachod czekal na naszych mistrzow medycyny :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jazz, a u nas w Polska po prostu nie ma takich opcji(5KUSD emerytury, chyba, ze sklądki będize sie odprowadzało całkowicie PRYWATNIE i to w wysokości na ktorą moga sobie pozwolić tylko najzamozniejsi)

Co kraj to obyczaj i dlatego uważam, za nonsensowne opowiadanie o tym, ze lekarz "powinien" zarabiać tyle a tyle, bo gdzieś tam zarabia podobnie.

Idąc tym tropem hydraulicy wyjadą przed lekarzami i jak któremuś konowałowi rura w chałupie strzeli zalewjac salon to bedzie mógl najwyzej wylot rury fartuchem i chodakami zatykać.

Pozdrawiam

jacchu, a ile kolega o którym pisalem uzasadnił mi dlaczego w stanach przecietny obywatel może być niezbyt rozgarnięty(warunki bytowe są na tyle dobre, ze nie trzeba się pręzyć), to zupełnie nie rozumiem dlaczego identycznie miałoby sie dziać w Polsce ?

Jesteś bogaty z domu ?:)

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

...Takich macie lekarzy na jakich sobie zasługujecie, ...

Oj skądś to znamy!

Kiedyś niejaki p.Urban mówił , że ten naród nie zas kluguje na taki dobry rząd , czy cóś w tym stylu .

Jednym słowem powiało komunizmem od wybitnego lekarza , przedstawiciela nadnacji polonicus syfilitycus niedomytus:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.