Skocz do zawartości
IGNORED

Metalowce

rafaljakichmalo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A może by tak zrobić małe porównanie metalowych głośniczków??

Nie jestem znawcą w tej dziedzinie, ale tak jak całkiem spora grupa osób chciałbym się pewniej poruszać po tym temacie.

Póki co proponuję al130, sph 130al, al170, alcone i seasy.

Będę wdzięczny za opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/34294-metalowce/

Dzieki z szybką odp.:)

W moim słowniku nie ma słowa hi-end... ale nie o tym tu.

Aż dziwne, że bas z metalowca może być ciepły.. Mi marzy się coś a'la Fourier, ale chciałem zorientować się jak konkurencja.

https://www.audiostereo.pl/topic/34294-metalowce/#findComment-798716

Oczywiscie ojcem metalowych glosnikow jest Ted Jordan. Sa za drogie w produkcji dlatego Vifa wycofala sie i robi jakis zaklad w Chinach - zdazaly sie wadliwe sztuki. Cecha charakterystyczna jest brak slyszalnych rezonansow i szerokie pasmo. Membrana 1,3g obsluguje zakres 150-30K! Ciezko jest znalezc jakikolwiek glosnik o takich rozmiarach, pasmie i cenie. Jest on porownywalny z dobrymi wstegami i przewyzsza sredniej wielksoci elektrostaty dynamika. Zauwazcie ze podobny Podszus-Goerlich kosztuje 10x wiecej a B&W zastosowala full-alu w swoim topowym slimaku. Bandor (zona Teda) prodkuje nieco ciezsze wersje z gladszym SPL ale pracujace do 20k i z dolnym zawieszeniem. 30cm Bandor 300 stal sie juz legenda przed wejsciem na rynek - nikomu sie jeszcze nie udalo wdrozyc 30cm membrany (Fs=14Hz) typu controflex (precyzyjnie zroznicowana grubosc folii). Takze jezeli nie stac nas na wstegi albo nie potrafimy ich robic sami to alu od Jordana jest referencja na prawie kazda kieszen. Trzeba miec tylko na uwadze ze metalowce maja problem z 3 harmoniczna na wiekszych SPL. Bandory uzyl Sequerra w swoim drugim topowym monitorze Metronome 20. Moge Was zapewnic ze jesli sluchacie muzyki na zywo to kombinacja Jordan JXR6+Bandor 150 (2600zl) jest kombinacja trudna do pobicia. Sa jeszcze tylko nastepujace ciekawe osiagniecia: falowod Geddesa o duzej dynamice i zdolnosci rozdzielczej pracujacy od 1kHz, gietna membrana Mangera (znam osobiscie) o charakterystykach impulsowych porownywalnych z mikrofonami, wysokoefektywne wstegi Aleksandra (RAAL) o idealnych wodospadach no i elektrostaty o super malych THD jako wzorzec laboratoryjny.

Ciekawym byloby porownanie Alcone z Bandorami 150. Ten drugi jest dwa razy mniejszy od najwiekszego Alcone. Nie dzwoni i mozna go ciac dowolnie ale jesli ciac nisko to czy bedzie roznica? Alcone jest troche tanszy.

A tu przyklad pomiarow mojego Jordana JXR6:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34294-metalowce/#findComment-798750

>Sa jeszcze tylko nastepujace ciekawe osiagniecia

no jeszcze przynajmniej parę ciekawych osiągnięć jest :-)

Time Domain, Goldmund Leonardo, Celtic Audio Cabar, Sausalito i Beolab 5, Orion, domowe line arrays typu IDS Russella, ortoakustka Carlssona, direct-reflective principle w JBL Paragon i in.

oczywiście one wykraczają poza samą technologię przetworników, ale falowód Geddesa też wykracza

z przetworników to koniecznie trzeba wymienić jeszcze AMT Oskara Heila oraz FLAT-y Furuyamy (na forum gra na nich Peter Daniel), Radiahlstrahler MBL-a oraz przetwornik Walsha (Ohm Acosutics) i Dicksa (DDD - Dicks Dipole Driver, firma German Physics) - też dwa ostatnie też "bending wave transducers" jak Manger

tu jest ciekawy tekst:

Ukryta Zawartość

wszystkie te pomysły są porównywalnie natchnione do "Jordan module" i Mangera :-)

pzdr.

graaf

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34294-metalowce/#findComment-799041

Ciekawe ze firma DDD zalicza Jordany to rodziny gietnych - hmm a gdzie jest granica? Manger jest zupelnie inny bo modul sztywnosci jest duzo mniejszy wszak DDD jest z tytanu. 20 lat temu DDD mial kiepskie osiagi (dlatego poszli do Mangera po rade) ale dzis? Gdyby udalo Ci sie Graaf dotrzec do pomiarow... Producent ich nie udostepnia. Jedno jest pewnie - sa to najbardziej precyzyjne przetworniki na rynku.

https://www.audiostereo.pl/topic/34294-metalowce/#findComment-799102

Ja używam magnezowych seasów 18cm , które sa powszechnie oceniane jako najlepsze ,,metalowce" pośród przetworników w średniej grupie cenowej .

Po kilku latach grania na nich uważam ,że metalowe membrany mają najlepsze detale i nasycenie barwy między wszystkimi popularnymi tworzywami membran ( papier , kevlar , polipropylen itd ) . Natomiast bas w moich seasach jest poprostu zbyt rozjechany . Niby chce schodzic nisko ale nie potrafi , niby chce być szybki ale nie nadąża itd . Nie jest to dramat , moza słuchac bez bólu ale tez zaden hi end - węglówki scan speaka bija ja pod tym względem na głowe ( a nawet Ushery i Vify ) .

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/34294-metalowce/#findComment-799179

Ja właśnie chciałbym żeby te na które się zdecyduję nie miały problemów z basem. Najbardziej ciekawią mnie Alcone - zwłaszcza kompozycja z Fouriera, lun nawet ta z 6,5 calowym midbasem. W alternatywie mam zestaw z drugiego "bieguna" bo Ushery 8935a + 9950-20. ale chcę dojść do 2 różnych koncepcji, które odpowiadałyby mi pod wieloma ( niekonieczne p0krywającymi się) względami, a potem je skonfrontować w bezpośrednim odsłuchu.

Będę wdzięczny za dalsze opinie do ww. głośników.

https://www.audiostereo.pl/topic/34294-metalowce/#findComment-799189

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.