Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego kable sieciowe grają?

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wytężałem się za bardzo przy szukaniu :)

A Twój test był podwójnie ślepy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zresztą pewnie słyszeliście o tym jak testuje się skuteczność farmaceutyków:

Tworzy się 2 (czasem 3, mniejsza o tą 3cią) grupy: 1 podaje się testowany lek, 2 podaje się pigułkę, o której zarówno podający ją jak i osoba która ją przyjmuje nie wiedzą, że jest to tabletka np z talku lub czegoś innego nie wpływającego na organizm człowieka.

Zdarzają się przypadki gdy w grupie przyjmującej talk ponad 50% twierdzi, że pigułka pomaga.

I nie stoi za tymi osobami machina marketingu, czy też opinie osób które próbują usłyszeć "na siłę" wytłumaczenie dla wydania sporej ilości kasy.

jedynie badania randomizowane z podwojnie slepa proba so obiektywne...

ale jak tu znalezc taka grupe. wybierac na forum audio>? latwiej sie oprzec o stronnicze opinie tworzone przez redaktorow gazet ;)

lub kierowac sie wlasnym sluchem i zdrowym rozsadkiem...

mindtools, 11 Sty 2010, 12:22

>A Twój test był podwójnie ślepy?

Wyglądał tak, że na chwilę przed testem, posłuchałem tego samego utworu na dwóch kablach, wychodziłem z pokoju. Dziewczyna losowo przełączała kable. Ja po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach słuchania znaczyłem sobie odpowiedź i wychodziłem z pokoju, aby znowu mogła podmienić/lub nie sieciówke.

Te linki co podałeś odnoszą się do kabli głośnikowych, do których akurat jestem najbardziej sceptyczny. Na początku śmiałem się właśnie z sieciówek a wierzyłem tylko w głośnikowce (bez przemyślenia, tak po prostu, jak byłem na etapie kupowania sprzętu), ale odkąd zainteresowałem się audio i jako, że jestem po elektrotechnice to doszedłem do wniosku, że najważniejsza może być sieciówka (zależy od warunków środowiskowych czy, jak ijaka) i na pewno jest IC. Co do głośnikowców to wydają mi się najmniej istotne i chyba tylko od jakiegoś poziomu (cieszę się, że nie starczyło mi wtedy kasy na kable ;-) ). Zaznaczam, że do tej pory testy przeprowadziłem tylko dla sieciówki, bo IC i głośnikowców jeszcze nie mam. Czekam na wtyki do IC i następne testy będą właśnie IC.

System gra dobrze, albo nie....

Aha był to utwór z dosyć dużą informacją, stereofonią, kilka wokali, wyraźnie plany i bardzo dobrze mi znany. Mamas & Papas - "California Dreamin'" z wydania MFSL. Bez problemu także trafiałem (ale już bez "oficjalnych" domowych testów) Dire Straits - "Money For Nothing" (SHM-CD).

System gra dobrze, albo nie....

jakaś dziwna sytuacja jest z tymi kablami sieciowymi.Ja wiem jedno że mają wpływ na dzwięk.Prąd tak samo płynie przez ic rca i nikt jakoś tego nie neguje.dyskusja całkowicie bez sensu.Wytłumaczyć wpływ kabli na dzwięk nie można,ale jednak jest.

barmanekm

jesli Ty slyszysz kable sieciowe to na 100% bedziesz slyszal zmiane kabli glosnikowych polecam Ci posluchac Hotline Blue Spiral nie wiem jaki jest Red Spiral ale Blue to dobry kabelek zmiane w dzwieku slychac zaraz po podlaczeniu wiem bo testowalem ten kabelek i bardzo dobrze go wspominam ;)

szkoda ze taki drogi no ale warto posluchac jesli jest taka mozliwosc ;)

Ja moze jutro dostane moja sieciowke jestem ciekawy czy po zmianie z oryginalnego kabelka cos uslysze mam cicha nadzieje ze tak a jesli nie to i tak zostawie ja u mnie w systemie bo jak sie domyslam oryginalny kabelek jest po prostu made in china czyli nic dobrego oczywiscie o moim wzmacniaczu tego nie moge powiedziec co prawda tez china ale jest ok ;)

No i mam kabelek ;) zrobilem wlasnie odsluch i hmm... cos slysze nie wiem jak to opisac ale muzyka gra troszke spokojniej to znaczy wysokie tony sa delikatniejsze wokale tez mniej ostre no i najwazniejsze bas jest troszke lepszy w najnizszych rejestrach lepiej wyczuwalny ogolnie muzyka gra jakos cieplej bradziej "lampowo" tak to czuje :)

Martwi mnie tylko to ze kabelek tak jakos luzno wchodzi do gniazda wzmacniacza ? oryginalny to siedzial tam solidnie a ten jak dla mnie to za luzny jest :-/ czy cos z nim nie tak ??? bo to uzywany kabelek Audionova Starpower mkII ?

Ja mam podobnie. Kupiłem nowy kabel sieciowy i ten wchodzi w gniazdo zupełnie swobodnie. Nie wiem w czym rzecz, ale dałem sobie z tym spokój.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Kyle, 13 Sty 2010, 13:30

>Jeśli jest za luźno, jest słaby styk to na pewno nie jest dobrze. Trzeba kupić model który

>mechanicznie jest poprawny.

Czyli ten moj kabel jest uszkodzony ??? Powinien wchodzic ciasno chyba tak ???

Kyle ma rację.

Poza tym przecież każdy wie, że luźna końcówka sieciówki luzuje basik.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Kyle ma rację.

Poza tym przecież każdy wie, że luźna końcówka sieciówki luzuje basik.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 13 Sty 2010, 14:43

>Kyle ma rację.

>Poza tym przecież każdy wie, że luźna końcówka sieciówki luzuje basik.

Moze nie kazdy to wie ja nie wiedzialem to moj 1 kabel sieciowy i mam rozumiec ze jest uszkodzony tak ??? :-/ (pewnie bede muzil go odeslac szkoda bo mi sie podoba i cos lepiej muza gra niz na oryginalnym)

bobaj, 13 Sty 2010, 15:14

>sebolx

>jeśli uważasz że było warto kupić tą sieciówkę to może kup nową wtyczkę i wymień ją sobie samemu

kupilem 100pln taniej niz w sklepie czyli prawie za 50% ceny wiec nie drogo gdyby wszystko bylo ok a tu jak widac wtyczka do wymiany :-/ a ja sie w to nie chce bawic po 1 sie na tym nie znam a po 2 jest tam oryginalna izolacja Audionova i nie wiem czy da sie to wymienic bez jej uszkodzenia :-/

Chyba odesle kabelek i kupie sobie inny moze trafie cos sprawnego w dobrej cenie ale troche mi szkoda bo cale okablowanie mam Audionova i jestem zadowolony ech...

Jeśli wtyczka siedzi na tyle pewnie, że sama nie wypada, to olej sprawę.

Jeśli nie iskrzy itd, to olej sprawę.

Nie daj się zwariować :)

jednak odsylam kabelek bo powaznie wtyczka siedziala bardzo luzno wiec to nie bylo normalne gdyby nie to to bym zostawil ten kabelek bo dzwiek byl fajny no ale teraz dostalem smaka na cos troszke lepszego i moze kupie lepsza sieciowke bo jesli slyszalem ten kabelek to i inny uslysze ;)

petro, 13 Sty 2010, 18:19

>Zgadzam się. U mnie sieciówki tez nie siedzą "na wcisk" i nic się nie dzieje.

>p.s.

>uważam,że wpływają na dzwięk ( mam Vincenta do CD i Artecha - Wind do wzmaka).

Zaciekawil mnie ten kabelek ktory masz bo ja wlasnie szukam poprawy basu i jak przeczytalem ten test to mam ochote go kupic :)))

Ukryta Zawartość

Tylko zeby nie zamulil za bardzo mojej lampki mozesz to opisz jak Ty czujesz ten kabelek ile basu doszlo po zmianie z oryginalnego i czy wokal nie zrobil sie bardziej nosowy ???

Ukryta Zawartość

petro

doczytalem ze ten kabelek Wind ktory masz potrzebuje troszke miejsca za wzmacniaczem jesli mozesz to bylbym wdzieczny gdybys zmierzyl ile cm musi byc za wzmacniaczem zeby kabelek mogl tam byc normalnie wlozony ?

Z gory dzieki :)

• 6 miesięcy później...

Panowie nie rozumiecie podstawowej zasady wymiany kabla sieciowego w zestawie. Otóż śpieszę z wyjaśnieniem wam, że celowość takiego działania jest uzasadniona dopiero wówczas gdy zastosujemy tzw. kondycjoner sieciowy (czyli poprawiacz naszego prądu w gniazdku, jak nazwa wskazuje kondycjonuje on nasz prąd pozbawiając go wszystkich zakłóceń z sieci i tworząc na wyjściu amplitudę o charakterze równiutkiej sinusoidy)Dopiero po zastosowaniu takiegoż ustrojstwa zauważamy po wpięciu do niego kabla sieciowego wysokiej klasy kolosalną różnicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.