Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęty, które nas zaskoczyły

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

in plus

- głośniki zabudowane w odgrodach (tak będzie wyglądal moj system) - jeden z lepszych dźwiękow jaki slyszalem z domowego audio.

- B&W CM1 - ostatnio porównywane z kolumnami 3krotnie droższymi. Jedyny poważny feler to nieco buczacy bas-mozna na szczęscie użyc zatyczki, co w małym pomieszczeniu tylko na dobre wyjdzie.

- wspomniana wyżej Harpia Amstaff Mini - moim zdaniem najbardziej udana konstrukcja w swoim przedziale cenowym jaką słyszałem.

in minus

- wszystkie nieudane prezentacje "legend"(zwłaszcza finansowych) światowego "hi-end" w warunkach AS.

Po co ludzie robią temu sprzetowi(ktory ponoć "gra") taką dxwiekową antyreklamę ?

Acha jako kryterium przyjmuję naturalnosć dźwieku, tj. "podobność" do tego co słyszę live. Nie wnikam za bardzo w detale, chyba że jakis element brzmienia faktycznie może wadzic(czasami bas CM1)

Pozdrawiam

... najbardziej zaskakuje mnie zestawienie w moim "o mnie" :)

czasami gra bajecznie, wręcz synergicznie ... a bywają dni że mam chęć wyp... to wszystko na śmieci ;)

zdezintegrowany_3PO

> discomaniac71, 26 Cze 2007, 14:11

Z całym szacunkiem ale Twoja propozycja jest trochę niekonsekwentna:

"1. rewelacyjnie mimo ze za duze pieniadze"

- dlaczego jako kolejny pkt. nie miało by być: beznadziejne mimo, że za duże pieniadze.

"2. wspolczesne tanie i kiepskie klocki"

- dlaczego jako kolejny pkt. nie miało by być: współczesne tanie i rewelacyjne klocki.

Chyba, że proponowany przez Ciebie pkt. traktujesz jako absoluty.

Pozdrawiam

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

zdezi, tak to mają czasami chyba wszyscy:)

Myślalem nawet nad tym i wyszło mi na to, ze czasami gra tak fajnie bo samopoczucie+trochę lepszy prund w gniazdku+akurat plyta podeszła. A jak jest inaczej to wydaje sie slabiej...przynajmniej tak wydedukowalem i spokojnie czekam na "falę", aż zagra:)

Pozdro

lancaster, piszesz o Amstaff Mini... Miales okazje posluchac Harpia Nicolo? Jest wycofana z produkcji (koszt wytworzenia nie byl niski - dobre przetworniki, stolarka, itd.), wiec teraz tylko z drugiej reki... Ale moim zdaniem spokojnie "kladzie" Amstaffa Mini i sporo innych konstrukcji z przedzialu 4-10 tys. To byla najlepsza konstrukcja Harpii, patrzac na stosunek cena/jakosc. A propos... Amstaff Mini oparty jest na przetwornikach wykonywanych przez pewnego magika z Lublina (polska produkcja). Ale to tajemnica... Tsss... :)

Pozdrawiam,

Lete

lete, wiem, wiem, na jakich głośnikach jest zrobiona Harpia(basy) :)

Co z tego skoro bas jest bdb?;)

Gdyby był syf to już ja tego magika z Lublina bym opisał, a tak to tylko w samych superlatywach mozna.

Nicolo nie sluchalem niestety, inne Harpie z którymi mialem do czynienie grały jak dla mnie średnio(łacznie z prezentowanymi na AS wysokimi modelami)

Pozdrawiam

Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze w Nicolo stosowano naprawde znakomitej jakosci komponenty - wystarczy wspomniec o zwrotnicy, w ktorej siedzi kilka szt. kondensatorow Hovland, naturalnie Mills, itd...

Wtedy byly one w cenie 6400 za pare i nie byla to raczej cena specjanie wygorowana, majac na uwadze powyzsze. Nicolo brzmi naprawde dobrze... Mam okazje porownywac je z moimi zestawikami na M18WH i D25AG i szczerze mowiac... za kazdym razem, kiedy wydaje mi sie, ze "dogonilem kroliczka", wystarczy krotkie porownanie, by horyzont znow sie oddalil... :)

Pozdrawiam,

Lete

Pozytywnie - niedawno kabel do radia z UPC "Profigold Interconnect". Po ucięciu na 2x 1/2 i zastosowaniu wtyków Eichmanna pękam ze śmiechu :-)))

Negatywnie - owiane legendą piecyki Naim Nait 5i i Roksan Caspian. Pewnie w innych systemach się sprawdzają.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pieprzysz Roland jak zwykle - masz widze swoje dogmaty nawet w ocenach innych i jestes niereformowalny niczym kubanski komunizm. Za 2,5kzl chetnie zloze fajny sprzet ale z drugiej reki. Ten nowy niestety nie zagra (mam na mysli ze staw w calosci kosztujacy 2,5kzl).

bardzo dlugo szukalem kolumn dla siebie, slyszalem wiele konstrukcji od najtanszych az po kilkusettysieczne. zreszta spora czesc pewnie tak tu ma.

uslyszalem Xaviany 185 II i na tym zakonczylem poszukawiania. to najlepsze brzemienie do sluchania muzyki. miekkie, plastyczne, cieple...w kazdym razie wiedzialem ze nie stac mnie na nie.

z rok pozniej dowiedzialem sie ze siedzi w nich scan 8545 i to on jest w sporej czesci odpowiedzialny za to brzmienie.

moim zdaniem (i nie tylko). to jeden z najlepszych glosnikow jaki powstaly. od pol roku graja u mnie monitory wzorowane na xavianach.

a kiedy kiedys spotkalem sie z Telledyne Audio Research model chyba 28. zamkniete monitory. podobno miles davis mial wersje podlogowa do konca zycia...i nie dziwie sie temu wyborowi. glosniki najwspanialsze i najprecyzyjniejsze w scenie i przestrzeni. nie slyszalem konkurencji.

najgorsze rozczarowanie: Kolumny ELac FS-608-4PI (albo 609 X-PI) nie pamietam ktory model w kazdym razie cena 7000 euro za sztuke i elektronika Advance Acoustics (cd na lampach plus integra) za kolejne 2000 euro...Paskudny metaliczny dzwiek.

pozytwne zaskoczenie: moje odgrody z t-ampem :))))

>Bo i o czyim zdaniu miałem pisać?

O swoim własnym. Autorytatywne stwierdzenia różnego typu należy zawsze opatrzyć dopiskiem "moim skromnym zdaniem", bo inaczej narażasz sie na śmieszność.

nie pamietam zeby bylo jazgotliwe i brudne... napewno bylem zdecydowanie mniej osluchany niz teraz.

w rozmieszczeniu instrumentow i glosow w scenie nie znalazlem lepszych.

BOSE QuietComfort 2 Acoustic Noise Cancelling Headphones

Przed chwilą miałem je na uszach absolutna rewelacja a cena taka, że przeżyć ją jeszcze można istnieje przedstawicielstwo w Polsce szukajcie pod "Bose Polska" chyba są to najlepsze słuchawki jakie miałem ostatnio na uszach wyjątkowo precyzyjnie wykończone o skromnym ale wyjątkowo eleganckim wyglądzie zewnętrznym w

prywatnej skali ocen 1- 10 dziesiątka centralna trafione w sam środek tarczy

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Pierwsze były QC 1 [obecnie już nie produkowane] QC 2 w produkcji [sprzedawane od kilku lat] QC 3 wchodzące na rynek

Nie wiem może masz słaby żołądek mnie jest potrzebne całkowite odcięcie sygnałów zbędnych dochodzących z poza mikrofonu na którym nagrywam zwarta szczelna obudowa zapobiegająca sprzęganiu mikrofonu i słuchawek przy podsłuchu przed taśmą po taśmie mam tylko w szpulowym UHER-ze REPORT 4200 MONITOR [przed taśmą/po taśmie ] ze względu na cenę albo postaram się kupić albo QC 1 albo aktywne JVC niedawno wystawiane na Allegro.

Pozdrawiam

Zbyszek

A dla przyjemności do słuchania polecam ortofony: ruskie albo Yamachy

Za psie pieniądze zaskoczyły mnie kolumny Paradigm Titan .v2 , wzmacniacz Technics SU-7700K oraz słuchawki Philips hp150 .

In minus zaliczam Paradigm Studio 20 .v3 - po titanach doznałem nie miłego zaskoczenia.

I największe zaskoczenie in minus to Nad C370 - szkoda czasu na wymieniane wad :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Na plus.

Yamaha NS-690 II

Obudowa zamknieta, bas od 35 Hz, szybkość, przestrzeń, praktycznie brak jakichkolwiek zabarwień, mordercze dla kiepskiej elektroniki.

Te Yamahy wygryzły moje Zollery.

Jeszcze bardziej zaskoczyło mnie zestawienie Yamahy NS 12 /koniec lat 60-tych, dipol na 2 głosnikach szerokopasmowych/ wspomagane stareńskimi transformatorami Heila. Cechy opisane powyżej plus prawie 98 dB efektywności tego zestawienia.

Może kiedyś się zdecyduję na cos takiego.

Wcześniej nie wierzyłem że japończycy potrafili kiedyś robic kolumny głosnikowe. A jednak.

• 6 lat później...

Na minus : Monitor Audio RX1 , miały być takie super ale grały gorzej od starych Technicsów

Na plus : Audio Innovations Alto

Wiekowe głośniki Coral Beta 8 + tweeter Coral H-70 ( lepsze niż Fostex Sigma FE208 + tweeter T90A )

Zaskoczony...

Na plus:kolumny Ruark Acoustics z lat 90',tanie minimonitory ATC SCM7,końcówka McIntosh MC275.

Na minus,kiedyś:cdeki rotela,niektóre z szalenie entuzjastycznymi opiniami,rozczarowało także kilka dosyć kosztownych systemów bezmyślnie zestawionych.

Jakością basu:IcePower

l'enfant sauvage

Na Plus;

Player przenośny Iriver H140- do dziś nie znalazłem lepszego przenośnego dźwięku.

Totalnego minusa jeszcze nie stwierdziłem.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Beyerdynamic dt990 - rok produkcji 1988 - jedne z pierwszych wyprodukowanych kupione za 15 zł na giełdzie we wrocławiu. Leżały w koszu ze elektroniką przywiezioną z niemiec. Sprawne.

Sennheiser hd414 z 1968 w kolorze yellow - cena 10 zł - oryginalne opakowanie - sprawne. W jednym z teledysków wokalista Abby śpiewa w identycznych. Też na gieldzie staroci we Wrocławiu.

Tesle 165-61/8 w 2.5 way z Visaton DSM 25FFL nigdy bym nie pomyslal ze takie budzetowe midwoofery mogą tak grać, kopulka wniosla bardzo duzo do systemu.

Sony TA-F490 pierwszy sony jaki kupilem, w ciemno, dopiero pozniej zaczalem sluchac ES'ek w porównaniu np. z 570es delikatna roznica w ilosci basu na korzysc ES'ki a roznica w cenie 2 krotna.

Jamo S-606 w duecie z 570ES budżetowe kolumny od kina za kilka stów graja jakby kosztowaly conajmniej z 3 tysie, swoja droga mysle ze moje diy mozna spokojnie porównac z takimi do 3-4 skoro np. Pyliony wg niektorych nie maja konkurencji do 3 tysi. Ale wiadomo kazdy chwali swoje.

Budżetowe głośniki STX 12.2.500, 10.2.400 i tańsze wersje kopułek podobnych do AWX, rewelacyjny stosunek jakosc/cena

Visaton TW70 (ten z pylona) spokojnie moze konkurowac z kopulkami do 100zl sztuka tylko to ciut inna szkola brzmienia niz typowa kopulka

Mozna by tu ksiazke napisac...wiec opisuje tylko co mnie zaskoczyło na plus

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.