Skocz do zawartości
IGNORED

spalony głosnik w Dynaudio, need help!

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

wczoraj w poszukiwaniu idealnego dźwieku podjęta została próba podpięcia do Dynaudio Contourów końcówki Metaxasa.

efekt: brumiąco-charczący jeden z niskośredniotonowców w moich Dynkach.

po rozkręceniu czuć wyraźny zapach spalenizny.

symbol głośnika: 15W3884310.

pytanie i prosba:

co robić i gdzie? może ktoś by sie tym zajął (oczywiście za odp. gratyfikację). ile to może kosztować?

ja sie nie znam i nie zabieram za to :)

pozdrawiam i prosze o pomoc.

Łukasz

Kiedyś miałem audience 42. Spaliłem wysokotonówki. Dałem do przewinięcia cewkę. Efekt był koszmarny.Nie moglem słuchać. Tak jakby ktoś wysypał tonę piasku na wysokotonowy. Zadzwoniłem do dystrybutora. Sprowadzil z Danii. Koszt okolo 1000pln za 2sztuki. To było 4 lata temu

Dynaudio nie sprzedaje od dawna na rynek hobbystyczny, wiec pozostaje tylko dystrybutor lub glosnik car audio,

o ile identyczny (nie chodzi o numer modelu, bo ten bedzie inny) dostepny jest do instalacji w samochodzie.

przyznaję że nie wiem co dokładnie oznacza 15W3884310 ale pojawiło się akurat coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

15W38... to midwoofer o średnicy kosza 15cm z cewką o srednicy 38mm.

Te z ebayu mają średnicę kosza 15cm, ale średnicę cewki 75mmwięc są to całkiem inne głośniki i zagrają inaczej. Ich zastosowanie w contourach wymagałoby poważnej modyfikacji zwrotnic.

lucmaster

A kto w Soli ma Metaxasa? :) Btw. byles na Lady Pank podczas dni Nowej Soli? Ale grzeczni byli nie? ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Z Metaxasem oraz Omakami przyjechał Zukzuk... Niestety z powodu awarii nie odsłuchaliśmy tego potwora (palącego głośniki). Luc' uszy do góry! Jeszcze raz dzięki za doskonały piątkowy wieczór!

PS. Nie masz ochoty na krótką recenzję tego, co usłyszeliśmy z Omaków? Chętnie dopisałbym parę zdań, bo do dziś spać spokojnie nie mogę :-)

Ukryta Zawartość

kiedys znalazlem cos takiego, nie ma tam twojego głsnika, ale mozna sie zorientowac w cenach....

Ukryta Zawartość

Witam;

Głośnik z Contoura 1,1 15W38 nigdy nie był dostępny na rynku hobbystycznym,to jeden z ostatnich projektów Dynaudio który był przeznaczony tylko do Contourka 1,1 i jako średniotonowy w Contourach 3,0 , 3,3 .Na rynek hobbystyczny trafiały głośniki 15w75 stosowane w Audience 40 ,42. 15W38 to zdecydowanie lepszy głośnik i to pod każdym wzgledem od tego z Audienców dlatego też trafił do wyższej serii contour .Kupić się go nigdy nie dało w detalu nawet w Madisound.Nie ma także kompletów naprawczych.Co pozostaje.Zadzwonić do polskiego dystrybutora (Nieporet) i zamówić 1 sztukę takiego głośnika podając cały nr ITEM no. Koszt około 500-700 zł/sztuka.Może i drogo ale Contourki warte są tego głośnika i niczym innym nie da się go zamienić .Morel i Audio Technology ma podobne w swojej ofercie ale trzeba wymienic parą i dostroić filtry zwrotnicy i nie będzie to już contour 1,1 a contour 1,1 upgrade .

Grzegorz

lucmaster

Zawsze mozesz zamowic tuning, patrzac na wpisy juz wiesz gdzie ;)

ps

nie moglem sie powstrzymac ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

no faktycznie mała gafa zmylił mnie tak długi numer po prostu jednym ciągiem dopisany nr serii myślałem że to jakiś większy dziwoląg u dynaudio można się wszystkiego spodziewać o ile audio technology rzeczywiście będzie upgradem można nawet zamawiać głośniki indywidualnie o wybranych parametrach to morel niestety spowoduje downgrade

grzegorz kiedyś pisałeś na forum że w contour 2 jako wysokotonowy zastosowano d-28 af czy jesteś tego pewien? oraz czy ktoś wie jaką wysokotonówkę zamontowano w dynaudio contour 2 mk2

lucmaster, 30 Cze 2007, 08:09

>wczoraj w poszukiwaniu idealnego dźwieku podjęta została próba podpięcia do Dynaudio Contourów

>końcówki Metaxasa.

>efekt: brumiąco-charczący jeden z niskośredniotonowców w moich Dynkach.

>po rozkręceniu czuć wyraźny zapach spalenizny.

I co z tym Metaxasem ? Przeca to nieomal już legenda (od tygodnia). Taka niesamowita "wydajność prądowa" ?

:-))

Znam contorki 1,1 od strony dżwiękowej jak i budowy wewnetrznej i tutaj akurat nie polecam żadnych upgradów.To znakomity monitorek podłączony do lampowca na KT88 gra ogromna skalą dźwięku. Morelka MW144 aplikowałem jest drogi i zachwytów w nim nie ma. Contourki tylko naprawić zamawiając u dystrybutora oryginalny woofer z pełnym jego oznaczeniem.

Audio Technology to półka bardzo wysoka ale i bardzo droga ale nigdy nie aplikowałem ich głośnika.Co najwyżej rozkręcałem Extreme i Electe Amator Sonus Fabera ale tam są głośniki Audio Technology już nie produkowane.

Contour 1,3 ma głośniki 17W75 XL+ D28 AF

Contour 1,3 mk II ma natomiast Esotecki 17W75 LQ+D260

Contour 2 -17W75XL- 2 x + D52+D28AF

Contour 2 mkII-17W75XL 2x + D52+ ????(nie wiem )

witam Panów.

dziękuję za posty.

dytrybutor może sprowadzić ten głosnik za niecałe 700zł. nie zaskoczyła mnie ta cena zbyt pozytywnie :)

wygląda, że się zdecyduję na zamówienie.

co do pozostałych pytań:

- kol. Berberys: nie mam śmiałości założyć wątku o odsłuchu u mnie, choc synergia lampy i Dynaudio była dla mnie duzym wrażeniem :),

- kol. Foxbat: Metaxas nie pograł, najpierw wywalał bezpieczniki, a potem padła kolumna (choć kolejności pewien nie jestem), pochodził z Wielkopolski, a uzyczył go kol. Zukzukzuk.

pozdrawiam.

Łukasz

zildjian >>>

Kpisz ? Najpierw posłuchaj, a potem pośmiejemy się razem... Może z Ciebie ?

Ci, którzy go słyszeli (m.in. na odsłuchu w Zawierciu), raczej nie śmią drwić...

Jest o klasę lepszy od całej kupy złomu (bez urazy), wymienianej w temacie wzmocnienia za 15 tys.

Może faktycznie się coś stało - na razie nie wiem.

W razie czego, jest gwarancja.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

coś mi tu nie pasuje w kolejności na zdjęciach contour 2 contour 1.3 głośnik d-28 af

Ukryta Zawartość

post-8722-100009227 1183398413_thumb.jpg

post-8722-100009228 1183398413_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze kolumny z serii msp w których rzeczywiście są d-28 af

Ukryta Zawartość

post-8722-100009225 1183398936_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luc'

Bardzo żałuję, iż nie chcesz podzielić się z forumowiczami swymi zdolnościami oratorskimi... No cóż, pozostaje tylko usilne namiawianie Cię. Jeżeli nie ugniesz się, to jedynie nieliczni będą mieli zaszczyt czytania Twoich postów (cokoliwiek pod słowem "post." się kryje ;-)

A co do Metaxasa, to rzeczywiście bydle musi mieć niezwykłą wydajność prądową skoro puścił przy włączaniu impuls, który wykończył cewkę głośnika Dynaudio...

Zukzuk - mam nadzieję, iż po naprawie Contour'ów w końcu uda nam się go posłuchać...

Pozdrawiam

PS. Luc' Namawiam, namawiam, usilnie namawiam...

zukzukzuk, 2 Lip 2007, 17:15

>zildjian >>>

>

>Kpisz ?

Rzeczywiście. On jest po prostu niebezpieczny,bo zakładając ,że byliście trzeżwi nie sądzę,aby to była Waszmości wina.

>Może faktycznie się coś stało - na razie nie wiem.

>W razie czego, jest gwarancja.

Pieca czy kolumn?

POLECAM SERWIS WWW.ACOUSTIC.WIRTUALE.PL, robią z głośnikami rzeczy niemożliwe.

Na końcówkę mam papier z niemieckiego komisu. Jak końcówka padła - trzeba będzie naprawić ! Myślę, że mnie nie zrobili w konia...

Jedno jest ciekawe - piec grał z różniastymi kolumnami. Od stukilogramowych, hi-endowych skrzynek (B&W 801 Nautilus, IRS Sigma), poprzez Elac a także budżetowe Avance, czy Heco.

Czy najmniejsze z tego towrzystwa Dynki go załatwiły czy one je ?

Sprawdziliśmy połączenia. Żadnego zwarcia na przewodach nie powinno było być...

Co jest grane ?

Pzdr,

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Oj - zaraz sobie wyobrażasz...

Za pre robił OMAK Jewel Four - już nieraz !

Ktoś pisał że wzmak wywalał bezpieczniki w zasilaniu, co wzkazuje raczej na zwarcie - może mechaniczne.

Uwalona koncówka mogła porazić prądem stałym Dynki i głośnik się spalił.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.