Skocz do zawartości
IGNORED

CEC TL51XR - jaki wzmak do 6 kPLN?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, czy ktoś miał okazję dokonywać bezpośredniego odsłuchu/porównania AMPa 5300 Cec-a ze wzmacniaczem lampowym?

Jestem po odsłuchu Abraxasa, ale nie można go niestety kupić (chodzi o wersję zbalansowaną).

Jestem ciekaw jak ten wzmak cec-a wypada w stosunku do lampy ( na kt88 lub 300b lub 805).

Z góry dziękuję za wszelkie opinie.

Pozdr i miłej niedzieli!

Triangle są tak specyficzne i "dziurawe" w zakresie częstotliwości, że tylko mułowata lampa jest w stanie wyrównać ich charakterystykę.

A system zbudowałbym taki: CEC + Primare 30 + AP Tempo I lub II. Chociaż 15 m to trochę mało.

Ogólnie. To dźwięk firmowy: szybki, bezpośredni i pogmatwanym basem. Czy coś sie zmieniło? Może Joilda 502 byłaby ok. Kiedyś z Antalami dało to synergiczne brzmienie. Ale generalnie CEC pokaże ile to w lampie jest "nadmuchanego" bez kontroli basu. Triangle go wytną.

>Andy

Kilka razy słuchałem różnych Triangli w Top Hi-Fi jeszcze na Nowogrodzkiej i na Andersa (lepszy salon). Zawsze było tak samo, charakterystycznie. Porządny tranzystor pokazywał "dziury" w tych kolumnach. CEC ma prawie referencyjny bas. A średnie lampki mają "przewalony" bas czyli obfity, wolny, rozlazły itd. Razem z CEC-em może być go za dużo i za wolno. Dlatego z charakterystycznymi Trianglami na końcu może być ok ale może być też kaszana. Tak jest jak się dobiera w zestawie bardzo charakterystyczne klocki. Dlatego z lampą za 3000 pln może byc ok a 6000 pln wcale nie musi.

Natomiast wiem, że CEC zagra bardzo dobrze z tranzystorem za 6000 czy 8000 pln ale nie Trianglami na końcu.

ABs grał na Burku i kolumnach Mahlera i pewno było wyśmienicie. I nie pytaj mnie które lampy bo generalnie w tej cenie lampy są charakterystyczne, różne i nie równe. Drogie lampy są dobre, średnie to loteria.

Mam CEC 51XZ ... zestawiłem go jakiś czas temu z najtańszym zintegrowanym Sugdenem .... do tej pory pamiętam ten dźwięk :)

Do klasyki wręcz idealny!!!

Odnośnie lamp ... do 6k PLN wchodzą w rachubę jedynie "zamulacze", no ale jak kto lubi ;) Ja nie polecam, bo z własnych doświadczeń wiem, że CEC lubi raczej "wydajne prądowo" wzmacniacze :)

zdezintegrowany_3PO

• Redaktorzy

zafop - a nie korci Cię posłuchać monobloków Amplifona WT-15 SE ? Są na Allegro a pasywkę którą dostajesz w komplecie możesz później zamienić na jakiś sensowny zbalansowany preamp

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

zdezintegrowany_3PO, 8 Lip 2007, 16:42

>jamówię -->

>

>ciekawe co polecisz do 6k PLN z oferty Jadis'a?

>Bo o ile mnie pamięc nie myli najtańsza Orchestra zaczyna się od 8 k PLN!!!

>

>zdezintegrowany_3PO

To samo tylko z drugiej ręki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.