Skocz do zawartości
IGNORED

CEC TL51XR - jaki wzmak do 6 kPLN?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

jaki polecacie wzmak do CEC-a TL51XR.

Słucham bardzo różnej muzyki, ale z przewagą klasycznej zwłaszcza damskie wokale, wiolonczela, skrzypce. Kolumny to Traingle Altea ESW.

Biorę pod uwagę monobloki - nie ma znaczenia lampa czy tranzystor.

Chciałbym wykorzystać wyjścia na XLR w cec-u.

Pomieszczenie - dobrze wytłumione ok 15 mkw.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/34514-cec-tl51xr-jaki-wzmak-do-6-kpln/

CEC nie ma regulowanego wyjścia więc pre też musisz mieć.

W tej cenie dzielona amplifikacja to chyba tylko chiny lub 2-ga ręka...

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Redaktorzy

posłuchaj ABRAXASa - podwójna 300B w PP - (jest zbalansowany) gra po prostu niesamowicie muzykalnym i namacalnym dźwiękiem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

... o ile dobrze pamietam to 51XR ma rowniez i wyjscia regulowane...

Mialem w domu zestawionego TL51XR ze wzmacniaczem Burmester991 i bede to zestawienie pamietal dlugo, to bylo cos zjawiskowego, muzyka plynela...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Cóż za obiektywizm, a wiedza jaka rozległa szczególnie jeśli chodzi o CEC-a.Nie jest ci trochę nie na rekę rekomendować połączenie ,które w Polsce dystrybuuje RCM?Może teraz ja dla odmiany oskarżę cię o kumoterstwo?

>>dla pytającego:

http://www.rcm.com.pl/produkt/prod_main.html.

Tu masz opis techniczny tego urządzenia ,źródłowy opis(strona dystrybutora)a nie szmańskie gadanie o wyjściach regulowanych.Może zainteresuj sie amplifikacją lampową Jadisa?Robią naprawdę solidne i pięknie brzmiące urządzenia.

->zafop,

Przez dłuższy czas łuchałem starszego modelu, jak również Twojego na Rocku i Jazzie Sound Artu. Synergię w brzmieniu warunkowały.......... głośniki. Na ProAc Studio 100 brzmienie bogate w barwy ale i bardziej miękko w porównaniu do głośników z metalowym gwizdkiem.

Moim zdaniem warto posłuchać ceca z:

1. Primare Integra I30

2. Primare końcówka + A30.2 lub A30.3 (brak XLR) + preamp. Np. widziałem niedawno na allegro pre AVM za 2kz

Primarki masz nowe, obniżka w tophifi.

Pozdr.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Oczywiście,że CEC nie ma wyjścia regulowanego,napisałem o tym z przekąsem w swoim pierwszym poście.Ubawiło mnie to,że taki"miszczu",który to źdźbło potrafi wypatrzeć u innych ,u siebie nie widzi lasu równikowego.Swoją drogą wiarygodność gościa piszacego takie dyrdymały pozostawia wiele do zyczenia,więc uwaga na jego doradztwo LOL.

ABs-wybacz nie mogę się powstrzymać,natomiast po takiej wpadce w ogóle nie wierzę abyś widział na własne oczy CEC-a a co tu dopiero mówić o Burmesterze LOL nr 2

Gość jamówię

(Konto usunięte)

1 Lip 2007, 12:03

->zafop,

Przez dłuższy czas łuchałem starszego modelu, jak również Twojego na Rocku i Jazzie Sound Artu. Synergię w brzmieniu warunkowały...... głośniki. Na ProAc Studio 100 brzmienie bogate w barwy ale i bardziej miękko w porównaniu do głośników z metalowym gwizdkiem.

Moim zdaniem warto posłuchać ceca z:

1. Primare Integra I30

2. Primare końcówka + A30.2 lub A30.3 (brak XLR) + preamp. Np. widziałem niedawno na allegro pre AVM za 2kz

Primarki masz nowe, obniżka w tophifi.

Pozdr.

Profil,wydaje mi się a nawet jestem pewien,że w przypadku melomana słuchającego takiego repertuaru o jakim mowa w p;ierwszym poście,lampa pozostaje jedynym wyborem.

Jamówię,

możesz mieć rację, że lampka to może być najlepsze rozwiązanie, ale są też monobloki zbudowane w oparciu o mosfety (niestety, jeszcze do tej pory nie słyszałem takich).

Mam integrę na mosfetach (Sony TA-F 770ES) i muszę powiedzieć, że gra całkiem nieźle (nie jest to typowe brzmienie tranzystorowe) ale jest wykorzystywana w 2gim systemie, a do cec-a chciałbym mieć jednak coś innego :-)

Pewno, że lampka !

Poszukaj ukraińskiego OMAK-a (pre+amp) - zamiast proponowaych tranzystorów... Różnica klasy !

Kilka dni temu słuchałem OMAK Jewel One + Jewel Four z rzeczonym CEC- em oraz monitorami Dynaudio 1.1.

Zdziwienie, że tak dobrze mogą zagrać te maluchy Dynaudio...

BARDZO DOBRE ZESTAWIENIE !

Z Trianglami może być tylko lepiej...

Pzdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Myślę sobie,że tranzystor udający lampę to klęska,porażka i nieporozumienie(do wyboru czytającego)Lampa szczególnie do muzyki,której słuchasz wniesie rzeczy nieosiagalne dla urządzeń ukręconych z piasku:nasycenie średnicy,plastyczność instrumentów,wypełnienei sceny.Nie kieruj sie stereotypami,że bas w lampie to najsłabsze ogniwo,w dobrej lampie tak nie jest a poza tym ten zakres pasma ważny jest dla karków z czarnych bejc,melomanowi wystarczy to,że jest prawidłowo odtwarzany i nic poza tym.

jamówię

>ABs-wybacz nie mogę się powstrzymać,natomiast po takiej wpadce w ogóle nie wierzę abyś widział na

>własne oczy CEC-a a co tu dopiero mówić o Burmesterze LOL nr 2

Jestem świadkiem że ABs obcował z CECem i to z zestawem DAC 71mkII+XR stad też może wynikać jego pomyłka

Więc nie ma co generalizować.....

Pozdrawiam

zafop, 30 Cze 2007, 22:58

na Twoim miejscu spróbowałbym jakiegoś SET'a, dobrze gadają z trójkątami, w pokoju 15mkw wysraczy pewnie pojedyńcza trioda mocy. (nie znam tego modelu triangli, zakładam, że mają min. 91dB)

Dokladnie tak, jakis czas temu jak poszukiwalem zrodla to przez tydzien sluchalem dzieki uprzejmosci jerzyka i pp, 51xr i 71mk2, nawet mialem jeszcze raz pozniej sam transport, nie pamietam modelu i 51mk2 od innego znajomego, pare zrodel przerzucilem, stanelo na tym co w "o mnie", wtedy z Burmesterem wspaniale, dla mnie najlepiej zagral wlasnie 51xr po XLR, moim zdaniem lepiej niz polaczony z DACem...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

ABs, 1 Lip 2007, 22:11

>Dokladnie tak, jakis czas temu jak poszukiwalem zrodla to przez tydzien sluchalem dzieki

>uprzejmosci jerzyka i pp, 51xr i 71mk2, nawet mialem jeszcze raz pozniej sam transport, nie pamietam

>modelu i 51mk2 od innego znajomego, pare zrodel przerzucilem, stanelo na tym co w "o mnie", wtedy z

>Burmesterem wspaniale, dla mnie najlepiej zagral wlasnie 51xr po XLR, moim zdaniem lepiej niz

>polaczony z DACem...

Przyszła odsiecz to można było odetchnąć z ulgą ignorancie coo?heheh z Burmesterem zagrało ci lepiej niż z DACiem od CEC-a? a wiesz dlaczego?Nie sądzę, bo jakoś nie chce mi się wierzyć,żebyś wiedział jak ten Burmester jest zbudowany.

A tak kolego pisałeś na początku wątku:

... o ile dobrze pamietam to 51XR ma rowniez i wyjscia regulowane...

Mialem w domu zestawionego TL51XR ze wzmacniaczem Burmester991 i bede to zestawienie pamietal dlugo, to bylo cos zjawiskowego, muzyka plynela...

Jak widać nie ma mowy o żadnym DAC,ciekaw jestem,czy jak oglądasz jakieś urządzenie to wiesz gdzie ma przód a gdzie tył-LOL

zafop,

patrz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

źródło pewne w 100% - spytaj Kaszanki. Sprzęt praktycznie noofka.

Za tą kasę nic lepszego nie kupisz. Powinien ci się spodobać i ma XLRy - do Cześka jak znalazł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

zafop, 2 Lip 2007, 19:10

>Chłopaki, dzięki za podpowiedzi,

>

>Cały czas ciągnie mnie do CEC-a AMP 5300.

>W przyszłym tygodniu, jak dobrze pójdzie, to posłucham jak gra z TL51XR.

To fajny wzmacniacz w swojej klasie ale od plejerka 51xr dzielą go lata świetlne,zafop, to poprostu nie ta klasa!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>>zafop to fakt znany powszechnie.51xr jest źródłem o takich możliwościach,że zestawianie go z niższą linią CEC-a jest dzwiekowym mezaliansem.Poza tym ja słyszałem to zestawienie i wiem nausznie,że ten amp poprostu blokuje tego cd ,choć sam w sobie jest świetnym wzmacniaczem,w moim systemie CEC gra z piecem za 6000 tyś Euro i spisuje sie wyśmienicie,wygonił Krella za 20 kzł i zrobił to w ciągu trzech taktów :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.