Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage - ustawienie kolumn

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Krystian Majer, 4 Lip 2007, 10:39

O dziwo jest najciekawsze że nie jest to tak zwany robiony bas co mamy okazję słyszeć z małych pierdziawek po salonach.Na początku przyzwyczajony do swojego basu tego z 20cm z membraną bierną wydawało mi się że go nie ma wziąłem się ostro za odsłuchy i porównaniem z tym co na żywo w filcharmoni i wyszło mi że żadne bum bum nie ma być ten bas ma muskać ucho a nie dudnić w uszach.

Przy tych głośnych próbach jedynie co zauważyłem to że poprawę basu mógłbym uzyskać jakbym dał na górę głośnika z 50kg jakiejś skały w jednym kawałku .przy 120W mocy te głośniki sa dosyć lekie poniżej 30 kg i w ten sposób ograniczył bym szkodliwe drgania obudowy-głośnik by wtedy jerszcze nabrał tej szybkości i precyzji dżwięku.Niestety wisi toto u mnie 70 cm nad podłogą i przymocowane do ściany i mogło by się pod takim ciężarem coś urwać ( dołączam zdjęcie głośniki teraz oczywiście inne ale gabarytowo tylko 2 cm szersze i wyższe)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cały niestety tylko 1 komplet nowych głośników do Yamahy NS1000 jest do kupienia za 2238zł +przesyłka i cło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafael >>>

"Wracając do basu z tak dużego głośnika BR naprawdę on inaczej brzmi niż z mniejszych głośników

>zamkniętych i mogę go tylko porównać do basu z słuchawek Sony MDR-7509HD naprawdę to trzeba usłyszeć

>a nie opowiadać sobie.Z tego co czytałem w Twoim watku IRS potrzebują niebotycznych mocy,z

>wysokoefekywnymi Sansui jazda zaczyna się już przy dostarczeniu bardzo niewielkiej mocy grają nisko

>nawet przy bardzo cichym słuchaniu co nie jest zaletą wysokiej mocy zamkniętych smoków o niższej

>sprawności"

Skąd wiesz jak grają basy z wielkich Infinity w OZ ??? W żadnej mierze nie przypomina to dźwięku z "cherlawych skrzynek", które dopiero po rozkręceniu wzmacniacza, wydają z siebie jakiś "pusty" bas ... Powiedziałbym, że raczej góra bardziej się rozkręca przy większym wzmocnieniu.

Sorry, ale to nie Yamahy z 38 cm głośnikiem w obudowie BR mają referencyjny bas. Bez urazy,

ale to właśnie BAS z wielkich Infinity (Epsilon, Beta, IRS), zyskał miano referencyjnego ! I jest raczej nieporównywalny z Twoim Sansui...

Z kolumnami posiadającymi BR, większe znaczenie mają wszystkie kąty i ściany z tyłu ubudowy, które go dodatowo wzmacniają i wzbudzają. Owszem - kiedy się wszystko odpowiednio wyliczy i zbalansuje - może byżć super ! Inaczej jest on (bas) poprostu "przewalony". Z kolumn w OZ bas nie gra do tyłu... podobnie jak w kotrabasie, czy innych instrumentach, przetwarzających ten zakres pasma.

Ale racja - żeby bas w OZ zagrał jak trzeba - potrzeba elektrowni ! Bowiem niezmiernie ciężko jest uzyskać odpwiednio szybki wychył mało skutecznej i dużej membrany.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Niestety nie znam tego pięknego języka, ale jest na ebay aukcja z NS 1000:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio ktoś na allegro sprzedawał niewiele mniej legendarne monitory studyjne JBL 4310, wyglądały na bardzo dobry stan, cena wywoławcza niecałe 2000 zł i nie było na nie chętnych - jeśli ja bym dysponował taką kasą - brałbym je z miejsca :)

Trochę o JBL'ach:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

zukzukzuk, 4 Lip 2007, 15:46

>Ale racja - żeby bas w OZ zagrał jak trzeba - potrzeba elektrowni ! Bowiem niezmiernie ciężko jest

>uzyskać odpwiednio szybki wychył mało skutecznej i dużej membrany.

No właśnie sobie sam odpowiedziałeś IRS przy cichym słuchaniu lub przy cicho zagranych fragmentach utworu zjadają większość muzyki zawartej w nagraniu.Chciałem Ci tylko przypomnieć że przy głośnym i bardzo głośnym słuchaniu słuch się bardzo szybko męczy i frajda słuchania szybko staje się utrapieniem dla układu nerwowego,o ryzyku pogorszenia słyszenia nie wspomnę

Pozdrawiam

Ależ ciężko jarzysz ... Przeczytałeś dokładnie pierwszy akapit ?

INFINITY PRZY CICHYM SŁUCHANIU MAJĄ RÓWNIE DOBRY BAS JAK PRZY GŁOŚNYM ! A głośne słuchanie tych "trumien" to dopiero frajda...

Pozdro

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

szwagiero, 4 Lip 2007, 16:12

>Ostatnio ktoś na allegro sprzedawał niewiele mniej legendarne monitory studyjne JBL 4310, wyglądały

>na bardzo dobry stan, cena wywoławcza niecałe 2000 zł i nie było na nie chętnych - jeśli ja bym

>dysponował taką kasą - brałbym je z miejsca :)

Tyle że to konstrukcja z lat 60-tych... jakby to były nowsze JBL 4412 to też bym brał z miejsca :)

A wracając do tematu wątku to te JBLe o których wspomniałem były projektowane do ustawienia na boku (chyba w ten sposób zwykle leżały na stołach mikserskich) - chociaż ponoć równie dobrze grają w standardowym ustawieniu.

Ukryta Zawartość

Tutaj przykład takiego nietypowego ustawienia :)

Dodam też że czytałem że te JBLe (i być może też inne studyjne paczki) były projektowane tak aby promieniowały bardzo równo pod bardzo szerokimi kątami. Tak aby nie miało większego znaczenia ustawienie. Czy to niżej czy wyżej od uszu powinny równo grać.

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

=>Misfit, 4 Lip 2007, 16:53

W reżyserce bardzo daje w kość stół mikserski od którego następują odbicia dżwięku tak że na temat nagłaśniania studiów jest wiele wytycznych jak te niedogodności skompensować,i bez tego jak widać dosyć problemów

=>szwagiero, 4 Lip 2007, 16:12

Nie wiem czy to po moich peanach drugi od góry zestaw kolumn Sansui z subem 16" poszedł na allegro za 2500zł. Największe są wysokoefektywne 320W potwory z 17" subem schodzace na 20Hz

>Misfit, 4 Lip 2007, 16:53

>Tyle że to konstrukcja z lat 60-tych... jakby to były nowsze JBL 4412 to też bym brał z miejsca :)

>

co z tego, ze z lat 60'tych? jeśli już, to z samego końca czyli 68-69 rok, poza tym to właśnie one i ich "domowy" odpowiednik l100 (l100a) + modele 4311 i 4312 są najbardziej cenione do dnia dzisiejszego, czy może się mylę?

pozdrawiam,

szwagiero, chodziło mi o to że zawieszenia głośników nie są nieśmiertelne (podobnie jak być może magnesy czy część elementów zwrotnicy). A głośniki do tych kolumn są bardzo drogie.

Witam.Jestem włascicielem własnie tych najwiekszych kolumn sansui z głosnikiem 43,5 cm.Są to kolumny pieciodrożne wyposażone w siedem głośników.Sprawnośc jest 100db/wat/metr.Bas jest idealny,tak jak i reszta pasma.Głosniki są z roku 1982 i nie zauważyłem zadnych braków w dzwieku,a miałem okazje słuchać identycznych kolumn w roku 1982.Mam pokój o powierzchni 28 metrów i nawet przy maksymalnej mocy z jaką słucham, to jest około 1,5 wata,bo głosniej się po prostu nie wytrzyma,to nie widać drgań membrany niskotonowca.Wygląda więc,że obciążenie zawieszenia jest minimalne i takie słonie bedą w stanie poprawnie działać o wiele dłużej ,niż coś małego pracującego pod większym obciążeniem.

Marek-41, 6 Lip 2007, 14:20

W tych Sansui to na subie chyba jest jakiś patent co do przenoszenia dżwieku z cewki na membranę,zawieszenie jest bardzo sztywne,membrana też; na przykład amplituda przy 20hz jest znacznie większa niż 3oHz czyli głośnik prawidłowo pracuje ciężej zeby uzyskać właściwe ciśnienie przy tak niskiej częstotliwości

Witaj Rafael.Jak je sprawdzałem po rozpakowaniu to podłączyłem je pojedyńczo do wzmacniacza pracującego w klasie A o mocy 2x 80 watt i na pare sekund dałem 50-60% mocy.Zauważyłem wychylenia membrany,ale nie wiecej jak 2-3 milimetry.Co je odróżnia od typowych kolumn ,to jest to ,że bas pomimo ,że jest potęzny to nie zagłusza innych czestotliwości.Ma sie wrażenie,że basy ,srodek i soprany są odtwarzane przez całkowicie niezależne od siebie systemy wyposażone w oddzielne wzmacniacze.

>Ma sie wrażenie,że basy ,srodek i

>soprany są odtwarzane przez całkowicie niezależne od siebie systemy wyposażone w oddzielne

>wzmacniacze.

Wg mnie lepiej jak słychać że gra muzyka niepocięta sztucznie na pasma?

Misfit, 6 Lip 2007, 15:55

Nie ma czegoś takiego jakbym coś takiego miał to by już były na śmietniku.Sądzę że Marek41 chciał podkreślić wąską specjalizację poszczególnych głośników

Ja ustawiłem je dokładnie tak samo jak stały poprzednie.Nie znalazłem lepszego ustawienia,w kazdym innym było gorzej.Poprzednie kolumny to były Cat-Berlin trójdrożne i znacznie mniejsze wymiarowo.

Ja uwazam, ze dla KAZDEJ kolumny ustwienie powinno byc dostosowane indywidualnie. Sa rozne glosniki, proporcje i rozmiary obodow, rodzaje konstrukcji. Mozna generalizowac - kiedys wieksosc konstrukcji byla OZ, wiec w mniejszych konstrukcjach tego typu wskazane bylo wbicie skrzynek pod sciane. Teraz jest moda na BS, wiec i kolumny, aby jakkolwiek brzmialy, wstawia sie na srodek pokoju. Ale i tak wg mnie kazda kolumna ma swoje wlasne preferencje i trzeba z tym poeksperymentowac. Jak (prawie) wszyscy wiemy daje to w wiekszosci przypadkow duzo wiecej niz zmiana jakiegos kabelka-zydelka:).

Co do mnie - mialem jeszcze niedawno kolumny Tonsil Disco 110. OZ, 20cm glosnik. Bas, niezaleznie od polozenia kolumn, wlasciwie nigdy nie dudnil. Czasami brakowalo mu miesa, albo go wogole nie bylo. Jednak gdy juz znalazlem to optymalne polozenie, zyskal mocne, punktualne udezenie, nie rozlazil sie, a jednoczesnie byl odpowiednio nasycony. A Arcusy z BS i 17cm Vifa? Zawsze dudnia, czasami mula, czasami tez sa twarde jak skala. Co z tego, ze siegaja te 5hz nizej, skoro muzyki nie da sie sluchac. Ale to juz jakby wykracza poza temat rozwazan o polozeniu:)

rochu, 6 Lip 2007, 16:40

>Jeszcze się nie skończyło ; )

>Mam nadzieję powojowac przez weekend.

Jak tam po wojence ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rafael>

Stoją na razie na dłuższej ścianie pokoju, 50 cm od tylniej ściany i po ok. 1,2 m od bocznych. Dzwięk wydaje się byc całkiem, całkiem. Na pewno jest postęp wobec Zollerów i to spory.

Scena jet poukładana - może nie mam jeszcze wielkiego rozciągnięcia wgłąb ale to kwestia popracowania nad kątem odgięcia skrzynek, bas jest spręzysty, niski i mocny.

Może dziś lub jutro urzadzę manewry z panelami pochłaniającymi.

Swoją drogą. Kto by pomyślał. Stare kolumny za relatywnie niewielką kwote tak fajnie grają.

rochu, 9 Lip 2007, 09:12

>Swoją drogą. Kto by pomyślał. Stare kolumny za relatywnie niewielką kwote tak fajnie grają.

Dużo świetnych konstrukcji dobrze zrobionych jakościowo powstało już dawno temu no ale moda,"trendy" mieszają sporej grupie osób w głowach no i w ten sposób można sobie kupować perełki za psie pieniądze-na cudzej głupocie robi się najlepsze pieniądze

• 9 miesięcy później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

Epilog.

No cóż. Po wielu jazdach z głosnikami po pomieszczeniu i związanych z tym klęskach, czego świadkami byli miedzy innymi uczestnicy wątku o odsłuchach w Krakowie, po wypróbowaniu wielu konfiguracji ustawień w tym też kilku wariantów ustawien diagonalnych, powróciłem do stanu sprzed kilku miesięcy.

W miedzyczasie nieco kombinowałem z fazą poszczególnych głośników (NS-690 mają zwrotnice II rzedu, podział 800 i 8000, a co ciekawe głośnik niskotonowy i średni są podłączone w tej samej polaryzacji a wysokotonowy w polaryzacji przeciwnej - myslałem że to jakiś patent kogoś kto używał wczesniej tych kolumn ale korespondencja z przemiłym panem z hifido.jp wyprowadziła mnie z błedu - tak było oryginalnie).

Kolumny stoja teraz ok 60 cm od tylniej ściany i są rozsuniete na prawie całą szerokość pokoju (ok. 4m rozsunięcia pomiedzy głośnikami).

Są dość mocno dogiete do wewnątrz.

Dzwięk się z nowu wyrównał, scena jest prawidłowa, gra muzyka : )

Co ciekawe żadne inne kolumny w takim ustawieniu u mnie nie chciały zagrać.

Widać Yamahy są niepowtarzalne ; )

• 8 miesięcy później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

Upgrade.

Czy Ktoś z Was wie jak ustawiano starożytne wielkie pudła z lat 60-tych?

Takie 200 litrów i więcej.

Na zdjęciach reklamowych starych Tannoy-ów, Goodmansów, etc. stoją one z reguły blisko ściany, często nie dogięte ściankami (równolegle do ściany) albo wciśnięte w kąt pokoju.

Jak się Wam wydaje, czy w przypadku starych konstrukcji jest to prawidłowa praktyka?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.