Skocz do zawartości
IGNORED

Czy może ktoś wymieniał?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

IC VDH Orcid ma zwykłe przeciętnej jakości wtyki RCA. Czy może ktoś wymieniał je na bullety ???

Wg. moich obserwacji powinno to spowodować otwartość dzwięku pozostawiając naturalną muzykalnosć orchida.

https://www.audiostereo.pl/topic/34529-czy-mo%C5%BCe-kto%C5%9B-wymienia%C5%82/

Niestety nikt mi nie odpowiedział :):) a szkoda. Nie bedę ciotą i odpowiem sam:)

Nie czekając na odpowiedzi czy porady w bardzo dobrz znanym mi brzmieniowo IC Orchid VDH zmieniłem wtyli RSA Profi w jakie konfekcjonowany jest standartowo łączówka (stop mosiądzu złocono-miedziany) na bullet plugi miedziane . To co usłyszałem przeszło najśmielsze oczekiwania :):):):):):) ..... i ................ a róbcie sobie sami eksperymenty. Nie chce mi się juz pisać i przekonywać :):), a pomysleć że chciałem ten IC sprzedać:)

A czy to, co usłyszałeś po wymianie wtyków zgadza się z Twoimi dotychczasowymi obserwacjami (to jest: "powinno to spowodować otwartość dzwięku pozostawiając naturalną muzykalnosć")?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Pozostawię to bez komentarza i polecam lekturę Eichmanna. Nic w swojej teorii i wynalazku bulletów nie przesadza. Mniej więc złośliwości a więcej eksperymentów i doświadczenia.

Sorry Zydylek, ale nie moglem sie powstrzymac. Po prostu jestem anty-kablowcem, anty-wtykowcem itp, a nie mam zamiaru wszczynac nastepnej dyskusji na ten temat, wiec jeszcze raz sorry. Nie bylo tamtego wpisu.

@cold fire

Zamiast być anty nie prościej wetknąć i posłuchać... Jak duży wpływ ma okablowanie na efekt brzmieniowy zależy w dużym stopniu od elektroniki towarzyszącej. W każdym razie zawsze słychać zmiany a czy warto poświęcać masę pieniędzy na te stosunkowo niewielkie zmiany w odbiorze muzy to indywidualna decyzja kupującego.

Jak to jeden z kolegów na tym forum ładnie powiedział: "Są różne przepaści".

Pozdrówka

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

nedj, 6 Lip 2007, 00:22

>A czy to, co usłyszałeś po wymianie wtyków zgadza się z Twoimi dotychczasowymi obserwacjami (to

>jest: "powinno to spowodować otwartość dzwięku pozostawiając naturalną muzykalnosć")?

Tak! Tak jak podejrzewałem po działaniu Bullet plugów na inne IC tak samo sprawdziło sie w przypadku Orchida.

Co do dalszego udoskonalenia kabla mam pewien pomysł z dodaniem mu izolacji oddzielajacej kabel od wpływu wibracji:):)

Pomysł zaczerpnąłem ze znajomości budowy Power Zeluma AC. Przy takiej samej budowie przewodnika istotny dla dzięku wpły ma izolacja. Skoro działa na prąd, to na mały sygnał też powinna działać:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.