Skocz do zawartości
IGNORED

A może jednak monitory?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ostatnim odsłuchu u jednego z naszych kolegów przyszła mi do głowy pewna myśl - "a gdyby tak monitory?"

Dlaczego?

Otóż mój pokój, a póki co nie będzie innego, jest dość niewielki (łącznie może 15 metrów) i poprzez umeblowanie ogranicza mi trochę podłogowce - np. lewa kolumna ma zasłonięty przez kanapę bass reflex :(

I tu pytanie do Was - co sensownego z monitorków mógłbym dostać do kwoty powiedzmy 4000 zł? (zakładając resztę toru i preferencję jak w "o mnie")

pzdr.

Jędrek

https://www.audiostereo.pl/topic/34598-a-mo%C5%BCe-jednak-monitory/

Też polecam USHER V 601 (słuchałem i warto kupić)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w obu przypadkach warto sie potargowac:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tych usherach warto by zmniejszyc troche objetosc wewnetrzna, bas przyspieszy a i obudowa nie bedzie taka gleboka.

Ewentualnie skoro pokoj malutki to:

Ukryta Zawartość

Zestawow akkus mozesz posluchac w W-wie.

Zestawy akustyka tez do posluchania w W-wie:

Ukryta Zawartość

lub obudowa zamknieta, wiec nic nie bedzie buczalo:

Ukryta Zawartość

Cenowo ceikawsze sa projekty akkus'a, chciazby ze wzgledu na duzo tansze obudowy i lepsze czesci w zwrotnicy.

Akustyk stosuje jantzeny, wiec slabiutko jak na takie glosniki. jezeli chcialbys lepiej to o zwrotki musialbys postarac sie samemu.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wszelkie propozycje :)

Szczerze przyznam, że bardzo mnie zainteresowały te Ushery V601...Zapowiadają się bardzo obiecująco.

McGyver możesz powiedzieć coś więcej o tych konstrukcjach? Pytam Cię, ponieważ wrzuciłeś je na pierwszym miejscu a i temat kolumn jest Ci z oczywistych względów wielokrotnie lepiej znany niż mnie. Ciekaw jestem Twojej opinii o zastosowanych elementach, zwrotce, i oczywiście samych głośnikach. I jeszcze jedna rzecz - co sądzisz o ewentualnych tuningu tych konstrukcji.

btw - Gdzie można V-601 posłuchać w Wawce - pytam o dobry sklep, gdzie nie patrzą na ręce i nie biorą na wstępie za złodzieja/idiote/kretyna/laika...itd. itp.

pzdr

Jedrus, a po co chcesz kupowac cos i zaraz myslec o tuningu?

Projekt akustyka v1 jest na lepszych glosnikach, wysokotonowy z puszka wytlumiajaca i wyzszy model niskosredniotonowego. Zwrotnica tez na lepszych elementach a sam projekt b. dobry, p. Albecki projektuje zwrotki do tych glosnikow od lat wiec wie o co chodzi.

Ewentualnie cos takie, tez usher ale z wyzszej serii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Emil - nie chce ich tuningować od razu, ale od razu chciałbym się wywiedzieć, czy będzie taka możliwość i co można poprawić, gdybym po jakimś czasie uznał snobistycznie, że mi brakuje w trzecim rzędzie chóru odgłosów drapania się po ..... ;)

Co do zastosowanych przetworników i ich klasy...wiesz Emil - kolumna głośnikowa, czy jest to podłogowiec czy monitorek - jest czymś więcej niż sumą tworzących ją elementów. Niby oczywiste - wręcz trywialne, ale często zapomina się, że (uwaga - tu mądrość życiowa):

***lepiej brzmiąca kolumna to nie zawsze ta, której elementy składowe są droższe***

Oczywiscie zgadzam sie z tym co napisales, z tym ze p.Albecki wie co robi:) i jego kolumny to inna "polka" porownujac z seria V ushera. Modele na accutonach to juz zupelnie inna polka:)

A jakby Ci przyszlo do glowy tuningowac po jakims czasie kolumny np. ushera to mialbys potem ogromny problem z ich odsprzedaza, wiec wg mnie nie warto. I czy efekty takiego tuningu podobalyby Ci sie tego nikt nie wie;)

Jędruś, 4 Lip 2007, 23:42

>McGyver możesz powiedzieć coś więcej o tych konstrukcjach? Pytam Cię, ponieważ wrzuciłeś je na

>pierwszym miejscu a i temat kolumn jest Ci z oczywistych względów wielokrotnie lepiej znany niż

>mnie. Ciekaw jestem Twojej opinii o zastosowanych elementach, zwrotce, i oczywiście samych

>głośnikach. I jeszcze jedna rzecz - co sądzisz o ewentualnych tuningu tych konstrukcji.

Wrzuciłem je na pierwszym miejscu trochę przypadkowo, a trochę dlatego że to najłatwiejsze wyjście - kupić gotowe. Do Twojego 15-metrowego pomieszczenia mogą się jednak nie dopasować, a to ze względu na możliwość wystąpienia problemów z basem. Dlaczego? O tym poniżej.

Zastosowane głośniki są wysokiej jakości, porównywalne z tańszymi modelami Scan-Speaka. Jak już koledzy wspomnieli, skrzynka jest nieco za duża dla zastosowanego woofera (zresztą tak jest w większości kolumn Ushera), przez co osłabiona będzie kontrola basu, a bas nieco uwypuklony.

O zwrotnicy nic nie wiem.

Ewentualny tuning jest możliwy, m.in. ze względów opisanych powyżej. Ostatnio wykonałem prototyp monitorków na wooferach Ushera (ale z kapitalną kopułką Etona zamiast Ushera). Te woofery dobrze pracują w umiarkowanych objętościach, przeginanie z litrażem jest niewskazane.

W niewielkim pomieszczeniu lepiej sprawdziłyby się klony ProAc Studio 100 (klony, bo oryginały kosztują więcej niż przewiduje budżet), bądź inne handmade na wooferach ze Studio 100. To świetny woofer z wyjątkowo szybkim, kopiącym basem i bardzo naturalną średnicą, dobrze się łączy z detalicznymi, dźwięcznymi i przestrzennymi kopułkami.

Do listy dolozylbym tez:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać - bass reflex w moim przypadku musi znajdować się z przodu kolumny...

Chętnie sprawdzę te V601 w swoim domu, jeśli będzie taka możliwość. Znacie może jakiś dobry sklep w Wawce, który te Ushery może mieć i daje sprzęt na wypożyczenie?

pzdr.

Andrzej

Czy Twój wzmacniacz jest wydajny prądowo? Jeśli tak, to proponuję posłuchać ATC (Elektryczna Pomarańcza) i/lub monitora Akkusa (z membraną bierną). W tak nieduzym pomieszczeniu absolutnie konieczne jest zastosowanie kolumn+wzmacniacza dobrze kontrolującego bas, gdyż inaczej zacznie on dudnić. Konstrukcje zamkniete i podobne mają właśnie to, co trzeba. Ale zarazem niską efektywność, stąd potrzebny wydajny wzmacniacz (dużo prądu, niekoniecznie dużo watów).

>Jędruś, 4 Lip 2007, 23:42

>

>>McGyver możesz powiedzieć coś więcej o tych konstrukcjach? Pytam Cię, ponieważ wrzuciłeś je na

>>pierwszym miejscu a i temat kolumn jest Ci z oczywistych względów wielokrotnie lepiej znany niż

>>mnie. Ciekaw jestem Twojej opinii o zastosowanych elementach, zwrotce, i oczywiście samych

>>głośnikach. I jeszcze jedna rzecz - co sądzisz o ewentualnych tuningu tych konstrukcji.

>

>Wrzuciłem je na pierwszym miejscu trochę przypadkowo, a trochę dlatego że to najłatwiejsze wyjście -

>kupić gotowe. Do Twojego 15-metrowego pomieszczenia mogą się jednak nie dopasować, a to ze względu

>na możliwość wystąpienia problemów z basem. Dlaczego? O tym poniżej.

>Zastosowane głośniki są wysokiej jakości, porównywalne z tańszymi modelami Scan-Speaka. Jak już

>koledzy wspomnieli, skrzynka jest nieco za duża dla zastosowanego woofera (zresztą tak jest w

>większości kolumn Ushera), przez co osłabiona będzie kontrola basu, a bas nieco uwypuklony.

>O zwrotnicy nic nie wiem.

>Ewentualny tuning jest możliwy, m.in. ze względów opisanych powyżej. Ostatnio wykonałem prototyp

>monitorków na wooferach Ushera (ale z kapitalną kopułką Etona zamiast Ushera). Te woofery dobrze

>pracują w umiarkowanych objętościach, przeginanie z litrażem jest niewskazane.

>

>W niewielkim pomieszczeniu lepiej sprawdziłyby się klony ProAc Studio 100 (klony, bo oryginały

>kosztują więcej niż przewiduje budżet), bądź inne handmade na wooferach ze Studio 100. To świetny

>woofer z wyjątkowo szybkim, kopiącym basem i bardzo naturalną średnicą, dobrze się łączy z

>detalicznymi, dźwięcznymi i przestrzennymi kopułkami.

Jedrus, nic tylko bierz od miszcza! Naprawde pieknie polecic trzy rzeczy, a pozniej zganic :D i uwypoklic zalety tuningu i handmade (ciekawe czyje) hehe... miszcz powraca do formy :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A może coś z A.D.A.M.a?

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>>Jędruś

Właśnie kończe moje nowe monitory na Davisach, jak chcesz to możemy sie zamienić. To jest coś w rodzaju Nikity, które były testowane przez Wojtka Pacułe, tylko, że ja swoje zrobiłem na basie 17cm.

Jesli chodzi o kolumny Akkusa,to ja mam swoje juz ponad rok i nawet na mysl mi nie przychodzi zeby je wymieniac,no chyba ze na jakies wyzszej klasy tez z Akkusa :) albo jak mi sie kolor forniru znudzi,ale nie dzwiek.Stosunek cena/jakosc brzmienia i wykonania jest porazajacy w przypadku tych kolumn!

>>Jedruś

masz widze AA hyperiony,to powiem Ci ze ja porównywałem je do moich kolumn,które to sa tansze od AA i moje A3 zaprezentowały zupełnie innej klasy dzwiek,wyzszej oczywiscie,nawet bez przesady mówiac ze duzo wyzszej....mimo ze AA hyperiony to tez niezły dzwiek.

elfan - gdzie mogę poczytać o tych Akkusach?

Panie Michale - pytanie to samo - gdzie mógłbym poczytać o nowym projekcie? A może jest gdzieś u Pana opis Pacuły tych Nikit? (nic w sieci znaleźć nie mogę).

Usher i Skan:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jędruś, 5 Lip 2007, 12:19

>Panie Michale - pytanie to samo - gdzie mógłbym poczytać o nowym projekcie? A może jest gdzieś u

>Pana opis Pacuły tych Nikit? (nic w sieci znaleźć nie mogę).

Nikity są tu:

Ukryta Zawartość

A opisu monitorków AA nie ma chyba nigdzie - to świeża produkcja :)

Ja miałem okazję słyszeć je na jednym z etapów dostrajania, i muszę stwierdzić, że homogenność pasm była niesamowita, a barwa brzmienia super. Żałuję że tylko króciutko mogłem posłuchać, ale czas mnie wtedy gonił...

Posłuchaj ich jak możesz - myślę że nie pożałujesz.

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

McGyver, 5 Lip 2007, 12:25

>Usher i Skan:

Prawie jak pierwsza reklama Heyah.... nikt nie wie o co chodzi i bam! :D To Heco juz nie jest na topie? :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.