Skocz do zawartości
IGNORED

sklepy audio Poznań - kilka refleksji

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, będie trochę długo na początek mała uwaga - nie jest to tekst skierowany do zaawansowanych audiofili, ale dpo osób, które chcą przesiąść się ze sprzętu typu miniwieża i chcą skompletować sobie jakiś budżetowy zestwik.

Wczoraj po raz pierwszy pojeździłem trochę po Poznaniu, żeby rozejrzeć się gdzie mozna ew. pooglądać sprzęt i odsłuchać. Nie umawiałem się wcześniej na odsłuchy, dlatego mniej będzie o samym sprzęcie, a więcej o wrażeniach ogólnych.

Po pierwsze - byłem z żoną i ten fakt raczej radzę wziąć pod uwagę, bo jak byłem sam w sklepach tego typu (np. we Wrocławiu), to byłem bardziej powiem krótko "zbywany", jednak sprzedawcy widząc małżeństwo chyba widzą, że "szybciej" nastąpi jakis zakup

Zaczęsliśmy od Audiostrefy na ul. Krauthofera. Chyba nie było głównego właściciela, ale chłopak, który był sprawił na nas miłe wrażenie, bardzo uprzejmy i poświecił nam czas, uzyskaliśmy dużo informacji, chociaż nie był do końca zoreintowany. Zapraszał na odłusch xindaka (ktoś był wcześniej umówiony), odszukał nam sprzęt o który pytaliśmy, ogólnie pozytywne wrażenia. W sklepie dużo sprzętu, ale ciasno, pokój odsłuchowy mały, ceny dobre, choć nie najniższe, widać, że spkojnie mozna negocjować.

Następnie zajechaliśmy do Tonsila przy ul. 28 Czerwca 1956. Nie szukamy hi-endu, więc i tych kolumienek cchałem posłuchać. MIeli na szczęście to czego chciałem, czyli maestro II zaróewno 130 i 180. Sklep troche trącał takimi z poprzedniej epoki, ale było znośnie, pani miła, dużo przestrzeni. NIe było możliwości odsłuchu nomalnego, tj. 2 kolumny, ustawione stereo, ale i tak były podłączone w ten sposób, że pani przełączała i można było chociaż porównać brzmienie. Osobiście spodobały mi się m II 130, brzmieniowo również całkiem, 180 za duże. Wrażenia pozytywne jak tonsila (zrezstą tonsil we Wrocławiu też ma dobrego przedstawiciela)

Kolejny sklep to Audiostrefa przy ul. Krzyżowej. Ceny chyba najniższe jakie znalazłem w Poznaniu, ale to raczej tylko sklep internetowy.. Wszystko w zapakowanych pudłach do wysyłi. Jest tam wprawdszie kanapa z telewizorem i kilka zestawów kolumn, ale raczej tylko do odsłuchu KD. Obsługa taka sobie. Może przypadek, ale z solidnością może być coś na bakier. Sklep miał być otwarty o 11.00, pan i pani zjawili się dobrze po 11.15...

Kolejny sklep Top HI FI ul. Garbary. Nie wiem dlaczego, ale zdjae się, że ta sieć nie za bardzo dba o klienta (byłem teże we Wrocławiu). Dwóch sprzedawców, młodszy jeszcze w miarę miły, starszy niestety potraktował na s jak intruzów. Pytania o odsłuch - nie ma szans, przynajmniej ze 2 tygodnie trzeba czekać i takie tram teksty zbywające. Podobne odpowiedzi uzyskaliśmy na pytania o sprzęt. Żona chciała zobaczyć stojaki do kolumn, powiedzieli, że nie da radzy zobaczyć, ba są w pokoju odsłuchowym, a tam ktoś słucha. A wystarczyło pokazać jakiś katalog...Niestety jak się nie chce. Ogólne wrażenie - bylismy intruzami...

Trafiliśmy jeszcze do Starego Browaru na Półwiejskiej do Centrum HI FI. I tutaj wrażenia bardzo pozytywne w porównaniu z TOP HI FI. Chciałem posłuchać sobie denona DRA 700 z dali conceptami. No i po wcześniejszej wizycie w TOP HI HI zapytałem panów z obsługi kiedy przyjechać na odsłuch - za tydzień, za dwa. Panowie się usmiechnęli i zaproponowali - za 15 minut... W tym czasie podłączyli sprzęt, skonfigurowali też w ten sposób, żebyśmy mogli posłuchać zarówno dalci concept 2 i concept 6. Pokój do odsłuchu dobry, chociaż mały. Po zamknięciu drzwi nie było słychać odgłosów z zewnątrz, jedyna wada, to miejsce Starego Browaru - trudno złapać tam radio. Po odsłuchu porozmawiałem sobie z panem dość długo, nie narzekał na brak czasu i co najważniejsze obiektywnie oceniał sprzęt, nawet ten, który sprzedaje, czyli nie poczułem sie jak ktos, komu wciska sie kit. Ogólne wrażenie z Centrum HI FI bardzo pozytywne.

Wiem, że to nie są wszystkie sklepy w Poznaniu, ale jak na sobotę i pierwszy raz wystarczyło.

Doszedłem jednak na koniec do wniosku, ze nie będę sie silił na sprzęt z wyższej półki, nie czuje się audiofilem. Pewnie złożę sobie jakieś stereo z yamahy i tonsila, bo mi to po prostu wystarczy a i tak lepiej zabrzmi niż technics EH790, którego mam obecnie. Pozdrawiam

No tak, czasem tak jest że wchodzisz jako kilent a sprzedawca zachowuje sie jakbys mu przeszkadzał w odpoczynku - nie rozumiem takiej postawy - przeciez to dzieki nam - klientom oni zarabiają. A więc lać na takich, wiem gdzie nie iść oglądać sprzętu. Co do starego browaru to mam małe uprzedzenie co do pana kulczyka(wogóle w browarze nie byłem od czasu kiedy go powiększyli) ale napewno browar od tego nie zbankrutuje. Jesli chodzi o poznań to ja mogę odradzić mediamarkt w kingkrosie marcelin - obsługa poniżej wszelkiej krytyki, strugają niewiadomo jakich ważniaków a jak juz któregoś uda ci sie o coś spytać to odpowie ci tak że nic nie zrozumiesz. Media markt - dla idjotów

Jeśli chodzi o poznański sklep Tonsila, to też mam całkiem sympatyczne wspomnienia. Nie wiem, czy to jest sam sklep, o którym wspominałeś, ale opis ("Sklep troche trącał takimi z poprzedniej epoki") bardzo dobrze mi pasuje. Nie jestem z Poznania, więc także adres za dużo mi nie mówi.

Wracając do obsługi. Mój wujek potrzebował jakiegoś niedrogiego suba do kina domowego. Po przejrzeniu pierdziawek w MM (i olaniu przez obsługę) pojechaliśmy właśnie do salonu Tonsila. Obsługa była sympatyczna. Zajeliśmy im sporo czasu. Mogliśmy dokładnie wybierać, co, z czym i jak chcieliśmy posłuchać. Na koniec (mój wujek się zdecydował na zakup) sprzedawca powiedział, że narazie nie będzie podbijał gwarancji, dzięki czemu w przypadku niesprawdzenia się suba w domu będzie można w ciągu dwóch tygodni go oddać.

Czyli obsługa, jaka powinna być standartem. Znając jednak polskie realia, warto pochwalić pracowników tego salonu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

też nie jestem z Poznania,potwierdzam co do tonsila - pani zajęła nam dużo czasu i cierpliwości, bo wielokrotnie prosiłem ja o zmianę grających zestawów, nawet miałem wrażenie, że spokojnie i z godzinę nam poświęci, ale chcieliśmy zajrzeć do innych sklepów, :)

Co do Centrum HI FI w Starym Browarze to faktycznie obsługa miła i bardzo chętnie sprzedający nawiązuje kontakt z klientem poza tym również potwierdzam, że z odsłuchami nie ma problemu. Na przyszłość polecam również HI END Corner na Szewskiej - również bardzo miło i mają fajny pokój odsłuchowy.

Osobiście po Korisie na Dąbrowskiego mam mieszane odczucia:z jednej strony Panowie podłączyli mi wszystko co chciałem (Monitory 3v3 i jakieś Kody), a nawet "zarobili" kable głośnikowe i interkonekty pod gniazda starego typu mojego Radmora co mnie pozytywnie zaskoczyło, ale z drugiej strony Panowie początkowo zrobili sobie niezły ubaw właśnie z owego Radmora... zwłaszcza "Pan z kitką"... generalnie jednak wypada ocenić "in plus"...

Luxmany i winyle 

Gdyby ktoś był zainteresowany to w Korisie można aktualnie posłuchać WLM'ów Diva Monitor.

A jeżeli chodzi o sam sklep to bardzo polecam. Zawsze można dogadać się co do ceny, a i bezproblemowo sprowadzą prawie każdy sprzęt na zamówienie klienta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj opis sklepow w Poznaniu i moje przygody z przed 2 lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Korisie kupiłem Harbethy 7 es2 które zostały sciągniete tam na moje zamówienie od dystrybutora z Wa-wy. Wcześniej próbowałem to zrobić we Wrocławiu w Visatexie ale tam chciano mi koniecznie sprzedać znacznie droższe Harbethy 5 i nikt nie był zainteresowany ściąganiem tańszych "siódemek". Wrażenia ze współpracy z firmą Koris jak najbardziej pozytywne. Miła obsługa, dużo sprzętu ale niestety czas nie pozwolił mi aby w Korisie dłużej zabawić. A Harbethy od maja grają u mnie dzięki Korisowi.

>z drugiej strony Panowie początkowo zrobili sobie niezły ubaw właśnie z owego Radmora... zwłaszcza "Pan z kitką"

W branżach typu muzyka i sprzęt do jej odsłuchu "panów z kitką" trochę jest więc to nam nic nie mówi! A tak na poważnie to niezłe chamstwo oceniać negatywnie sprzęt klienta - a jestem pewien że jakby ten radmor stał u nich na sprzedaż to by była inna gadka na jego temat

W 2001 roku wybralem sie do wspomnianego wyzej salonu Tonsila, zeby zobaczyc co moge kupic i w jakiej cenie. Mily starszy pan pokazal mi wszystko co chcialem, wlaczyl co chcialem, pozwolil posluchac, doradzil, a na koniec jeszcze rabatyu udzielil i to calkiem pokaznego (kupilem Maestro 130 za 690 zl sztuka zamiast 799). Takze nie podbil gwarancji i powiedzial, ze jakby cos, to mi wymienia od reki na inna sztuke.

W zeszlym roku szukalem monitorkow do sypialni. Zdarzylo sie, ze przejezdzalem obok i wstapilem. Trafilem na wspomniana przez kogos wyzej starsza pania. Dżizas! Co ona tam robila. Poprosilem o puszczenie mojej plyty i tu zaczely sie schody: bo ona nie powinna, bo ona nie wie czy tam nie ma nagranych jakis dzwiekow, ktore zepsuja kolumny... bla bla bla. Ale udalo sie ja przekonac. Wlaczyla... przez jedna kolumne. Na pytanie czy moze podlaczyc druga powiedziala, ze to jest model wystawowy i powinien mi wystarczyc. Zastanawialem sie czy prosic kogos innego, powiedziec co mysle, czy odwrocic sie i milo podziekowac za poswiecony czas... wybralem ostatni wariant i nie kupilem juz wiecej Tonsili. Ot w ten sposob mnie zniechecili do badz co badz fajnych kolumn. Ale nie zaluje - mam Tannoy Merkury M1 i jestem bardzo zadowolony, a na ulice 28 czerwca 1956 nie pojade jeszcze dlugo dlugo liczac, ze ta pani pojdzie na emeryture, a jej miejsce zajmie ktos normalny z przekonaniem, ze to on jest dla klienta, a nie klient dla niego.

Jakieś pół roku temu też kompletowałem sobie sprzęt audio, a że jestem z okolic Poznania to wstąpiłem do kilku sklepów w tym mieście. Byłem w sklepie Tonsila na 28 czerwca, w Korisie na Dąbrowskiego w Top HIFI na garbarach i w paru jeszcze innych miejscach. Jak czytam wasze wypowiedzi to uśmieszek mi się pojawia na twarzy :) W Tonsilu żeczywiście ta starsza pani była bardzo miła (przynajmniej dla mnie). Miałem własną płytkę i bez problemu mogłem ją posłuchać na dowolnej kolumnie czy subie. Ten pan z kitką w Korisie... He he, z nim sobie trochę porozmawiałem ale udawałem kompletnie niezorientowanego w branży audio i parę razy "bajerował mnie" ale generalnie było OK :) No i też udało mi się trochę sprzętu posłuchać... A w TOP HIFI spotkałem się z kolei z dość niemiłą obsługą. O odsłuchu nie było mowy bo coś tam (już nie pamiętam) a sprzedawca sprawiał wrażenie wrogo nastawionego do klienta. Nie wiem, może miał zły dzień ale w tamtym sklepie już raczej nogi nie postawię... A ceny mają wysokie w stosunku do konkurencji (pewnie można się z nimi targować ale ja nawet bym nie śmiał - zwłaszcza z tym panem co mnie obsługiwał)...

Jeżeli mogę coś doradzić salonowi Tonsila tą drogą, to możnaby zrobić trchę miejsca(którego akurat tam nie brakuje) i postawić jednak zestaw stereo z Wrześni. Dobrze ustawiony fotel zachecający do tego, zeby usiąść też by nie zawadził.

Troche dziwnie kiedy wchodzi sie do salonu firmowego Tonsilu a gra miniwieża Philipsa, albo "stereo" składajace sie z dwóch kolumn różnego typu :)

Poza tym zawsze sie dogadywałem i słuchalem dokladnie tego na co mialem ochotę. Bezproblemowo.

Chociaz czasami tłumacząc musiałem sobie nucić w myślach dla uspokojenia: lalalalala :)

W Korisie bylem kilka dni temu(na WLM-ach) Obsługa super, w zasadzie panowie wiedzieli, że przyszedłem tylko rzucić uchem, ale i tak zero zniecierpliwienia itp.

Ogólnie obsługa w Poznaniu w ostatnim czasie jak dla mnie na 5+, a nawet 6:) Świetnie we Frippie(HiFiCorner)

i swietne towarzystwo w TopHiFi. W Audiomedii70 dawno nie byłem, ale ostatnio kilka miesięcy temu również same plusy.

Tak jakos normalnie sie zrobilo w tych sklepach, zresztą w niektórych bylo od zawsze od kiedy pamiętam.

Mój pierwszy kontakt z "branżą" (:)) jakieś 10 lat temu - Fripp. Wchodzę sobie:

- dzień dobry, chciałbym posłuchać muzyki

- dzień dobry, a to dobrze Pan trafił, prosze bardzo....

Przesłuchalem chyba z 10 par kolumn(mieli już wtedy naprawdę fajne paczki np. Spendory 7/1 - do dziś wspominam) a Panowie z anielska cierpliwością podmieniali mi różne zestawy.

No i jak tu nie lubić audio :)

Pozdrawiam

To i ja dorzucę swoje 3 grosze. jestem z Poznania i kilka miesięcy temu kompletowałem swój sprzęt audio. Odwiedzałem wszystkich wymienionych powyżej. Moje refleksje:

1). Sklep na Garbarach: traktują człowieka jak intruza, czego on tu chce i wogóle dlaczego przeszkadza. "Zadaje jakieś durne pytania o sprzęt badziewiasty, kiedy my tu mamy najlepszy". Ci goście tam są najmądrzejsi. O dostepie do pokoju odsłuchowego można zapomnieć. Dla znajomków.

2). Sklep na Dąbrowskiego - bardzo miła obsługa ale też błyskawiczne odseparowanie oglądaczy od tych, którzy sprawiaja wrażenie, że chcą cos kupić. Proponowany spory upust (rozważany był zakup KEF iQ9 i iQ7).

3). Sklep na Kraunhoffera - bardzo sympatyczni i uprzejmi Panowie, męczyłem tam przez 2 dni z 5 zestawów kolumn po 2 godziny codziennie. Uśmiech, rzetelne informacje, dobre ceny.

4). Sklep na Głogowskiej 70 (Audiomedia 70). Panowie mają miny bardzo dumne i klientów traktują jak totalnych lamerów. Oni wiedzą wszystko najlepiej a wogóle to, żeby im nie zawracać d... Uparłem się na odsłuch i następnego dnia mogłem przez 20 min (SIC!) dostapić łaski słuchania. Pan (chyba właściciel), generalnie skrytykował od razu mój wybór kolumn i krzywił się okrutnie ale.. podłączył. Następnie zademonstrowano mi klienta (odsłuch po mnie, który juz po 3 minutach słuchania 2 zestawów zdecydował się na zakup) i postawiono mi go za wzór, że tak się wybiera kolumny a nie jakieś tam odsłuchy referencyjnych płyt Marantza. Generalnie Pan miał taką obolałą minę, że musi mnie obsługiwać, że czym prędziej poszedłem stamtąd. Dodam, że cena katalogowa i uśmiech politowania na twarzy Pana właściciela, kiedy chciałem ponegocjować. Nie czułem sie w tym sklepie klientem.

Kolumny kupiłem w końcu (wybrałem iQ7) w salonie w Krakowie (jeżdżę często do Małopolski), na Malborskiej, gdzie mają porządny pokój odsłuchowy, podłączali to co chciałem, słuchałem długo, uprzejma i fachowa obsługa, traktująca z dystansem również produkty, których jest dystrybutorem. Wynegocjowałem taki rabat jaki uznałem za godziwy (wtedy: listopad 2006 - 15%) i jeszcze dostałem je na 10 rat (0%). Kupiłem "od ręki" bez czekania na jakieś tam dostawy. Polecam szczerze ten sklep.

Witam,

Jako, że mieszkam w Poznaniu to mogę powiedzieć tak:

a) sklepu na Krauthofera nie znam,

b) salon Tonsil - nie odsłuchiwałem,

b) Koris na Dąbrowskiego jest bardzo ok.

c) Hi-Fi Corner polecam. Nie ma problemu z ustawieniem sprzętu, nie robią łaski co w tej branży wcale nie jest takie częste. Szef jest trochę przemądrzały, najlepiej jak obsługuje młodsza załoga. Warunki do odsłuchu bardzo dobre. Ja bym tylko zwrócił uwagę na jeden fakt. Mają odunięte kolumny od ściany na jakieś 2-3 metry. Osłabia to nieco bas. W domu będzie zawsze więcej (jak ktoś rzecz jasna dosuwa do ściany na ok 0.5m lub mniej).

Kiedyś byli fanatykami tylko miekkich membran, zero twardomembranowców. Ale ostatnio jak przyszedłem po długiej przerwie widziałem Thiele, a więc chyba trochę zluzowali.

Pozostałe sklepy: omijać szerokim łukiem.

Istnieja, istnieją, no moze poza Audiomedią z tego co cloudior pisze.

W Top HiFi na garbarach jak dla mnie rewelka, moze i jestem tam juz traktowany jak "znajomek" bo w końcu tyle razy im głowe zawracalem, ze sie poznaliśmy :)

Niezależnie czy za pierwszym razem, czy ostatnio obsluga jak dla mnie bez zarzutu. Ktos moglby się obrazić na to, ze słyszy: "sory, ale teraaz nie posluchasz, bo za niecale pól godziny mamy umowiony odsłuch" - ale dla mnei to zwykle info. Dodam, ze na odsłuchy najczęściej wpadam bez uprzedniego umówienia sie. Poprostu jestem w okolicy i zaglądam.

Ze swojej strony mogę spokojnie polecić. Gdyby ktoś mial ochotę posluchać czegokolwiek z tamtejszej oferty a po wpisach w tym watku mialby uwazam zupelnie nieuzasadnione obawy to piszcie na PW, pojdziemy razem :)

Różni sa ludzie, ja raczej sie nie czaję i mówię co potrzebuje...to i dostaję. Na poczatku zaznaczam, ze chce tylko posłuchać

Jeszcze nie próbowałem jak to jest u słynnego Rogera w RCM, ale sie przymierzam :)

Najwyżej będzie granda :)))

Pozdrawiam

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Witam, ja tak skorzystam z tematu: gdzie w Poznaniu można posłuchac 803 lub jm laba electry 936 lb 946??

Będę w Poznaniu w sobotę, ale kompletnie nie wiem gdzie tam czego szukać :/

>>>master,

B&W prowadzi audioklan (czytaj TopHifi). TopHifi na Garbarach powinno je mieć (teoretycznie).

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.