Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa B&W - tylko serwis?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie tak.... ale z tym to musze zaczekac na kupno imbusowych bo nie wykrece pozostalych glosnikow... hmmm... a jak je wykrece i wciaz wszystko bedzie wygladac na swoim miejscu? ;))))

Odepnij ten "niegrajacy" głośnik, i sprawdź go bateria 1,5V. Jeżeli usłyszysz trzeszczenie, to znaczy że głosnik jest sprawny, a tylko szlag trafił jakieś połączenie. To wariant optymistyczny, naprawa będzie tania.

Jeżeli natomiast szlag trafił głośnik, to niestety zakup u dystrybutora...

W S-kach zwrotnica jest na dolnej ściance kolumn (nie trzeba ruszać wooferów żeby się dostać), nie wiem jak w N-kach...

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Jestem z Gdyni ;-)

Jaki kabel głośnikowy podłączasz ?

Jeśli pojedynczy-głośnikowy, to zworki - zaciski kabli z tył kolumny powinny być połączone - kablami które B&W dołącza do kolumn - zakładam ,że tak zrobiłeś ???

Mam 804 ( miałem 805 ) Jeśli ruszyłeś średnio-tonowy to trudno będzie go ponownie ustawić- wyregulować,

to jest precyzyjne fabryczne strojenie.

Nie bawiłbym sie sam w takie eksperymenty z kolumną o wartości ok.16 000zł !!

na razie nic nie podlaczam... pewnie wezme kolumne na grzbiet i zawioze do serwisu - tyle ze jestem na Lotwie bez wozu i troche to uciazliwe bo mi sie styropiany porozwalaly ;-(((((

a co z tym strojeniem? nawet jak dostane nowy glosnik to nie wystarczy go wstawic w miejsce starego? o to chodzi??

Oczywiście - w przypadku wymiany głośnika na nowy - tak jak miało to miejsce w Kef'ach - głośnik będzie musiał się "dotrzeć" i wygrzać. Po ok 100 godzinach grania - różnica pomiędzy kolumnami nie powinna być słyszalna

Średniotonowiec w Nautilusach to dość specyficzne zawieszenie (poczytajcie w prasie ;-)

nie jest on zawieszony, ot tak sobie ,a muzą , tam jest regulacja docisku czy jakoś tak i to ma wplyw na dźwięk.

Krótko ; kolumny do serwisu, jeśli to nawet jest jakiś bzdet ( może zwrotnica?)

to juz kolumny roztrojone !!!

CASKP, 19 Lip 2007, 09:29

>Najprawdopodobniej bedziesz miał taki przypadek jak w tych kefach. Urwała się cewka od

>średniotonowca. Średniotonowiec również nie grał ;]

Swoja droga to az strach pomyslec co firmy przewozowe robia z paczkami. Slyszalem o przypadkach ze magnes sie oderwal od kosza. Ale cewka jest przeciez bardzo lekka wiec oni musieli chyba w noge grac tymi kolumnami albo cos :(

Wysyłałem kiedyś nowy subwoofer do klienta - trafił z oderwanym magnesem. Szok .....

Kef'y jak widać - miały uszkodzone obudowy. Po prostu - rzucali tymi kolumnami.

Co do siły docisku - tak jak wspomniałem - bezproblemowo można moim zdaniem skierować się do producenta z prośbą o pomoc w naprawieniu kolumn. Nie sądzę aby producent robił jakiekolwiek problemy. Na pewno wyślą (oczywiście za odpłatnością) potrzebne komponenty oraz podadzą wszystkie informacje potrzebne do uruchomienia kolumny.

W moim przypadku - KEF nie robił jakichkolwiek problemów.

>...tam jest regulacja docisku czy jakoś tak i to ma

>wplyw na dźwięk.

>Krótko ; kolumny do serwisu, jeśli to nawet jest jakiś bzdet ( może zwrotnica?)

> to juz kolumny roztrojone !!!

eeee no bez przesady , mimo wszystko B&W to nie stradivarius...... ani głowica silnika - siła docisku nie jest aż tak krytycznym parametrem w tym przypadku...... ten średniotonowiec ma solidny kosz i nie jest on tak wrażliwy na takie działania......

Jeśli to jest guma - to ważny będzie docisk kosza. Na razie nie przejmuj się tym - sprawdź dlaczego ten średniak nie działa. Jak już będziesz znał miejsce usterki - to napisz do B&W i opisz problem. Pomogą ;]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.