Skocz do zawartości
IGNORED

The Most Beautiful Girl in The World

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

a tu patent od derryla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Raczej nie ma prawa grać lepjej z elektrolitem na wyjściu, zwłaszcza, że jeszcze zamierzasz dać tani elktrolit.

Sam sprawdzałem ot takwiele elektrolitów na tym mjejscu. Nawet na wzmacniaczach, które go niewymagały.

Za każdym razem z rożnymi elektrolitami było tak jakby ktoś zmienił częściowo barwę aż do zmniejszenia basu i "nałożenia koca" na kolumny. Przecież jest tyle konstrukcji, które nie wymagają tego konda.

>Senicz przecież zależy Ci na neutralnośći i pięknej barwie ? Więc po co to wpychać do najbardzjej newralgicznych punktów toru.

Panowie.Chętniebym sklonował tę końcówkę,ale chciałbym zobaczyć oryginalny schemat.Ze strony producenta można się dowiedzieć,że są dwie wersje.Na podstwie informacji na tej stronie(naszej stronie) można być może zbudować wzmacnicz,ale to nie będzie klon.Na oryginalnych płytkach widać kondensatry Wimy o różnyh pojemnościach,a także elektrolity.Tak jak pisano wcześniej źródło prądowe wykorzystuje prawdopodobnie didę zenera.Tak więc jest zbyt wiele znaków zapytania i w związku z tym ktoś by podesłał oryginał może?

Podalem przyklady schematow aby wybrac sobie ten najlpeszy do swoich celow. Co do Dartzeel- a to mam zdanie na ten temat takie ze wybano go produktem roku za ciekawe brzmienie. Czy pisza gdzies ze jest to wzm neutralny brzmieniowo? chyba nie. I mozna podzoelic ten uklad na dwa elementy. Koncowke mocy ktora w orginale ma chyba 6 elemntow mocy na kanal? i stopien sterujacy. Przyczym takie koncowki mocy stosowano juz w scalakch w latach 70 a ruscy w Radio publikowali sch takich koncowek mocy w latach 80. Wiec tu nie narusza sie czyjes wlasnosci a patenty pewnie juz dawno wygasly. Zreszta wiele ksiazek o tech. scalakow podaje takie koncowki jako wyjscia lub wrecz cale bufory. Jednak uklad jest dosc drogi i pobierajacy duzo mocy z zasilania choc sam nie pracuje w klasie A. Choc oczywiscie moze. Zaleta jego jest stabilnosc temperaturowa koncowki prad spoczynkowy az do 100st nie zmienbia sie zanaczaco. i wydaje sie ze ten wlasnie stopin narzuca brzmienie calosci gdyz nie objety jest nfb. A jak tak to bedzie szybkie i dynamiczne granie z tego stopnia. A co ze sterowaniem? tak jak juz pisalem mozna go zbudowac jako osobny uklad na radiatorach i doczepac co sie chce i jak sie chce. Dla balansu napiecia na wyjsciu warto zrobic jedno ze zrodel reg. i ew. korygowac ofset. W orginale maja dosc duzy bo nawet 100mV i sie nie przejmuja. Szukam teraz dobrego schematu do sluchawek ale ten nie bedzie sie nadawal ze wzgledu na zbyt duza ilosc tranzystorow w torze. I prawdopodobnie zrobie z kondensatorem na wyjsciu. Wazne aby sluchawki mimo wszystko byly zabezpieczone przed spaleniem. A czy ktos uslyszy kondensator na wysciu objety petla nfb? a nawet bez w to watpie.

Ukryta Zawartość

ten uklad tutaj to jakas skucha? pomiary sa na tak niebotycznie wysokim poziomie??? nie podaje z czego sterowal z jakiego gen bo i metoda pomiaru tego nie wymaga. Widac gdzies popelnia jakis blad w tej metodzie bo -140dB to lekka przesada. Dla uspokojenia sie po testach wzm sluchawkowych posluchalem sobie nalesnika z Maranciuniem. No tak. To jest to, czystosc dzwieku zachwyca. Wokale jak lza.

Ukryta Zawartość

Wojkubi-orginalny schemat!!Nie żartuj.Po oglądnięciu zdjęć schemat wygląda na prawdopodobny, tym bardziej że schemat jest banalny(przy tej cenie zważywszy na technikę zasługuje na nagrode WAŁEK OF THE YEAR) i prawdopodobnie ciągnięty żywo z orginału.Ja też znalazłem różnice te WIMY mogą służyć do bocznikowania zasilania indywidualnie przy każdym stopniu,ponadto widać dwa kondensatorki pikowe,oczywiście regulację dc na trimpotcie i trochę za dużo(4) rezystorów 2W(chociaż w żródle wystarczył by 0.25W)Dwa z nich mogą służyć do kontroli prądu

stopnia wyjściowego jak narysował Mr.Senicz.

Ogólnie chętnie dopisał bym sie do zamówienia na PCB-dawno nie robiłem czegoś cudzego(wakacje i pora odpocząć..skoro inni siedzieli,słuchali,lutowali i nagrodę dostali)

P.s Biorąc przykład z Mr.Senicza wziąłem mój wzmacniacz (STASIS+P) po pachę i udałem się do zaprzyjażnionego sklepu,posłuchałem z audio physicem i audio aero captol mk2...ah..życie jest piękne.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Ktos cos zbudowal? tak Nakamichi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No chyba chlopaki kleca nalesnika bis? to i dobrze, bo tak calkowicie dominowac nad umyslami to mi sie juz nudzi!!! a swoja droga ten dartzeel to ciekawy pomysl. Zostawic koncowke bez nfb to szansa na brak wielu problemow gdyz glowne zrodlo wzbudzen i nieciekawego dzwieku od tim i innych IM to wlasnie koncowka mocy objeta nfb.

>senicz, 24 Lip 2007, 23:36

>Co mi sie podoba?

Nie wiem chłopie, co ci sie podoba. Ja pytam o schemat który tu wrzuciłeś.

Podoba Ci się, czy akurat mialeś go pod ręką i myszka Ci się omskła?

Jestem Europejczykiem.

Spawarki nie bede robil a pomimo tej okropnej wydajnosci pradowej df ma chyba niski. Dlaczego? tak to jest z tymi wzm z dawnych lat. Chlopaki cos klecili nie wiedzac co i jak. A gra to pewnie marnie.

Będę robił płytkę według tego schematu.

Proszę o uwagi, poprawki,etc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Q11 ma zwarcie baza emiter. Dodaj jeszce kondy rownolegle do diod zenera w zrodlach - elektrolity. Projekt powinien uwzglednic to ze koncowka - tranzystory mocy i sterujace a takze te ze zrodel musza by na wspolnym radiatorze. I sterujacy blisko tego mocy co go steruje. Mysle ze jutro juz bedzie projekt? najlepeij oddac go do zeg pcb bo sa najtansi.

Nie ma potrzeby gdyz driver jest odseparowny od koncowki mocy i ew, krecenie faza nie wplywa na prace calosci. Mozna pomyslec o malych rezystorach w kolektorach tych sterujacych bo pomimo braku nfb uklady tego typu moga czasami sie wzbudzac w ukladzie WK. No to czekamy na pcb i do zeg pcb wysylamy.

Co do schematu Dartzeela to brak zwory między Q6 a Q7.Osobiście proponował bym dodać tą podkówkę pomiędzy bazy Q9-Q10,oraz rezystory 0.2ohm w kolektorach tranzys.wyjściowych(jak zaproponował Mr.Senicz)po regulacji można je zmostkować- regulacja może okazać sie konieczna(wystarczą odmienne od stosowanych tranzystory inna moc-inne napięcia BE dla danego prądu,a tranzystory przeniosą się w Krainę wiecznych łowów).Poza tym orginalnie wzmak grzeje 75W/kanał i pewnie nie wszyscy mają akcje Kętów.Kto powiedział że jak sie go puści na 30-50W/kanał to zagra gorzej?

wg.mnie będą też problemy z napięciem stałym na wyjściu może być 0.3-0.5V ,a to za dużo(z karty technicznej wynika że też mieli z tym problem bo jest wersja druga poprawiona która ma na wyjściu 10mV).Najlepiej ten problem załatwi integrator(jak go zrobić?jest m.i na schemacie Diamond buffora marka levinsona który puścił Peter Daniel)

A tak ogólnie to lepiej przed zrobieniem płytek żeby ktoś go odpalił na pająku.

Co do Stasisa-to mój ulubiony temat(mógłbym mówić godzinami)-bawie sie nim od gdzieś trzech lat.Schema PA-7 Nakamichi (na licencji Tresholda)jest jego prahistoryczną odmianą (niski df-ok.160 z 7 par tranzystorów wyjś. na kanał!!) jak pisał Mr.Senicz wymyślili coś czego nie rozumieli i nie dopracowali,acha w skład układ Stasis na schemacie wchodzą tranzystory mocy i i jeden wcześniej reszta to pażdzierz aż kłuje po oczach.Z ciekawostek to Stasis wymyślił Nelson Pass jak pracował dla trescholda (i przy całym szacunku jak do tej pory wg.mnie nie opublikował nic leprzego)

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.