Skocz do zawartości
IGNORED

The Most Beautiful Girl in The World

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno jest pewne wbrew plotkom driver chodzi na biasie 40mA i jest mu z tym dobrze :-)

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Dla wiekszych mocy prad musi byc wiekszy. Narazie masz minimalna moc bo jest 20V i obciazenie nie pobiera pradu wiekszego niz wydajnosc wzm co latwo policzyc. Przy pradach w piku 12A beta tranow spadnie do 50 i latwo policzyc ile potrzebuja w bazie.

Nie będę polemizował,radzę przeczytać 1 prawo Kirchhoffa.

A z innej beczki-ten układ chodzi obiecująco (chociaż odmiennie od każdego znanego mi wzmaka z sprzężeniem zwrotnym).

A co wy na to żeby na wyjście dać ze 3-5 par tranów?DF powinien osiągnąć 300-500.Tylko trany będą musiały być dobrane pod względem Vbe co do miliwolta,trzeba by ich dużo.(no ale dla ambitnego nic trudnego)

marekzawa, 28 Sie 2007, 16:46

>Nijaki Kirchhoff to żaden autorytet...

W dodatku to Niemiec. Pewnie coś kombinuje, może ma chrapkę na prąd

produkowany z naszego prasłowiańskiego śląskiego węgla.

Jestem Europejczykiem.

Uderz w stół a nożyce sie odezwą...szkoda że tylko tyle macie do powiedzenia...

Wilu.Jak mzsz zbudowane żródła prądowe i dlaczego nie masz tranzystorów na radiatorze tak jak w oryginale?Jakie wzmocnienie ma twoja końcówka, czy mierzyłeś spadek napięcia na tych diodach bazowych,jakie masz napięcie na wjściu,czy parowałeś tranzystory?

Rób jak chcesz-tylko tak sie dowiesz,nie radzę upierać sie przy tych 400mA-sprawdzałeś,że sie tak zarzekasz?Czy podpowiada ci to doświadczenie? U mnie jest -+20V zasilania.Na 4ohmach mam na wyjściu prawie 19V czystej sinusoidy (preamp jest zasilany -+30V).

Na 4 ohmach prąd wyniesie 4.75A przy becie 100 daje to prąd bazy 47.5mA.U mnie wejście pracuje na biasie dokładnie 36,6mA-żle liczę?.Jak będzie mi sie chciało to sprawdzę na 2ohmach(ale i tak wiem co bedzie-pewnie z 18V).

p.s chyba zostaliśmy na tym wątku sami..reszta chyba robi kolejny "epokowy wynalazek " w stylu-prostacki rywal dla Gejclona.Moje serce płacze dartzeel ma 12 tranów i już za trudny...

Wilu, macie we mnie stałego czytelnika. Co ja na razie mogę sie wypowiadac....zbuduję go na bank....jest 3-ci w kolejce :)

Odpaliłes juz kompletną wersje wg. schematu ?

Pozdrawiam

Wojkubi i Lancaster cieszę sie,a już miałem pisać o upadku młodzieży itp.

Lancaster-pełnej wersji z preampem jeszcze nie odpaliłem.

Wojkubi-zaraz coś napisze.

Zródła są jak na schemacie od Senicza.Nie mam ich na radiatorze bo robiłem na szybko ,a na nich u mnie wydziela się ok.0.7W(zasilanie - +20V)Końcówka ma wzmocnienie 1 bo to wtórnik wzmocnienie napięciowe robi preamp.Spadek na diodach mierzyłem i miałem coś ok.40mV dla biasu tranów mocy ok.0,2A(stanowczo za mało by dioda przewodziła-te diody mogą być zabezpieczeniem przeciwzwarciowym,ale muszę to jeszcze sprawdzić).

Tranzystorów nie parowałem (może kiedyś)

Na wyjściu mam 2mV, ale tylko dla tego że mam układ DC-serwo (na tym operacyjnym TL071 w głębi płytki) nie polecam odpalania bez DC-serwo bo na wyjściu ustawimy 0,0V a jak otworzymy okno to mamy 0.5V.

W porównaniu do schematu mam mniejszy prąd na żródle prądowym ok.40mA (rezystor 3ohm zmieniłem na 15ohm-przez co Senicz nie wierzy że działa,ale działa-jak ktoś nie wierzy to zapraszam do Krakowa)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja wierze ze dziala bo musi, tylko dwie uwagi dla bardzo duzych mocy proponowalem prad zrodel na poziomie 200mA a prad spoczynkowy na poziomie 400mA dla zminimalizowania do minimum thd w tym stopniu. Uklad jest stabilny temperaturowo to fakt chyba ze sie popelni jakies kardyalne bledy z ustawieniem czy izolacja tranow stopnia wyjsciowego na radiatorze. PR jest bardzo przydatny bo latwo sie ustawia bias wyjsciowy. Mozna tez ustawic go na takim poziomie w ktorym uznamy ze juz wiekszy prad spoczynkowy, na sluch, nie poprawia jakosci brzmienia. Co do rezystorow dodatkowych w bazach i kolektorach sterujacych to warto je zastosowac gdy uzywa sie tranzystorow naprawde duzej cestotliwosci. Np 400MHz sterujace i 100MHz wyjsciowe. Ew. gdy mamay dosc rozwlekly uklad pcb z dlugimi polaczeniami. Ta koncowka gra bardzo aksamitnym i dokladnym dzwiekiem. A objecie jej nfb daje super odjazd dzwiekowy.

Jesli uklad wila z servem jest taki stabilny i dobrze grajacy to nic prostrzego jak ozenic go z lampka lub z wysokonapieciowym OP lub z ktoryms z tych szybkich OP o ladnym dzwieku. Ja stawiam na 6171 ew. 797 lub na tego najnowszego 6502. Zapomnialem pewnie o wielu jka 627/637 i kilku innych. Dla zwiekszenia mocy mozna uzyc mostka co daje juz pokazna moc. na mojej stronie sa sch wzm z ruskich radio z plywajaca masa co pozwala na uzycie zwyklych OP we wzm z wiekszym napieciem zasilania niz moga wytrzymac OP. Zreszta jak sie przyjrzycie - jest uzyty identyczny stopien wyjsciowy.

Ze sterowaniem z lampki-też sie zastanawiam martwi mnie tylko czy impedancja wyjściowa lampki nie będzie za mała-sie zobaczy.

Przy okazji nasz wtórnik wyjściowy nabiera niezwykłego brzmienia (bardzo odmiennego niż na początku) po wygrzewaniu ok.tygodnia.Ten układzik ma jeden z lepszych basów jakie słyszałem,dodatkowo objawiła się jego wybitna przejrzystość(czasem nieco za przejrzyście).

Przesłuchałem obydwie wersje i Senicza i dartzella.Damping fakory dla 8ohm są na poziomie (przy biasie stopnia mocy 400mA) dla Senicza df=120 dla dartzella df=22(to przez te duże wartości rezystorów w bazach tranów mocy).

Wtórniki grają podobnie z tym że wersja Senicza jest trochę bardziej przejrzysta i lepiej kontroluje bass.

Niestety medal ma dwie strony,przejrzystość jest w prost okrutna(chociaż fantastyczna) i wcale sie się nie dziwię że konstruktorki z dartzella troche go domulili(między innymi obniżyli damping faktore,zasilili preamp po jednej lini z końcówką itp)

wilu, jak z barwą ?

Słychac tą drobine typowej tranzystorowej szorstkości/granulacji ?

JAk wyglada pełnia dxwieku ? Przy dużej przejzystosci bywają z tym problemy...

Pozdrawiam

Tego trzeba posłuchać.

Nie słychać tranzystorowej szorstkości.

Cały numer polega na tym że układ ma super bass i wcale go nie jest za mało,średnica jest pełna w sumie ok.,ale do tego ta przejrzystość,przejrzystość i po godzinie miałem dosyć.Ale nie ma osuszenia czy samej góry bez basu.

Ja cały czas testuje go z moim preampem i orginalny może niwelować efekt.(tem bardziej że piszą że dartzeel ma super barwy itp).

poza tym układzik domulić to nie problem trudniej było by go "do przejrzystnić"

No to super wzmak sie szykuje. Być moze szczyt tranzystorowej nirvany :)

Dzieki wilu, ze ciągniesz ten temat...jakie radiatory(wielkość)użyłeś ?

Pozdrawiam

Z tego wzmaka może być rakieta

radiatory mam spore kształta z Kętów o wysokości 12cm szerokości 16cm ,a długość żeberek 35mm na kanał max na 30Wat.Ale nie pracują na pełnych obrotach.Wzmak pracuje u mnie na 200mA biasu i po podkręceniu do 500mA nie usłyszałem jakieś szczególnej zmiany w dzwięku.

Ten wzmak jest jedną z ciekawszych rzeczy jakie ostatnio robiłem dlatego ciągnę temat

p.s ciekawi mnie jak pójdzie z oryginalnym preampem.

W przypadku duzych rezystorow w bazach oczywiscie bedzie efekt wiekszej impedancji wyjsciowej. Ale tez wieksza liniowosc gdyz zlacze BE poddane zostanie linearyzacji i thd powinny spasc. Ten uklad jest ciekawy gdyz rezystory w emiterach tranzystorow wyjsciowych pogarszaja dzwiek. I to wyraznie. Co do impedancji wejsciowej stopnia koncowego to nie jest zbyt duza. Zreszta mozna ja policzyc. Moze 10k? zalezy tez od bety driverow. Ale 10k to juz jest wystarczajaco duzo np. dla e88cc i o podobnej roa. Ew. mozna dac dwie triody rownolegle. Kondensator sprzegajacy na poziomie 47-220uF. I tu problem bo moze byc drogi. Lepiej uzyc elektrolita z teflonowym. Neatety napiecie anodowe musi byc duze. I z lampek max amplitudy to 40v rms. Wiec troche malo. Wydaje sie ze lepeij zrobic sterowanie na taranch i galwanicznie polaczyc stopnie.

Te małe rezystory w bazach chyba rzeczywiście zwiększają THD,jak sie długo posłucha to wychodzą jako "szczecina na damskich"i dęciaki są jakieś dziwne, troche szkoda bo ta wersja z małymi rezystorami miała taki fajny bass..wyższy

df i ogólnie była bardziej rozwojowa.

Ktoś coś odpalił?

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

A może jakieś odsłuchy,porównania np. z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Ciekaw jestem czy ktoś zrobił ten wzmacniacz wg. schematu i płytki Foksika?

No i kolejne pytanie, na schemacie jest tranzystor Q13, którego nie ma na płytce dlaczego? Bez niego wzmacniacz chodzi?

Wątek stary ale chyba warty wznowienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.