Skocz do zawartości
IGNORED

ŻAŁOBA NARODOWA. Dewaluacja znaczenia.

thon022

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi raczej o coś w rodzaju Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, z tym że na rzecz ofiar tragicznych wypadków i przeprowadzanego w mniej rozrywkowej atmosferze.

...czyli Święto Zmarłych. Zmarłych Tragicznie...

Żarty żartami, ale na ten folklor, który nasze celebrities wyprawiają przed mediami - nóż się sam w kieszeni otwiera...

Nie tylko osoby publiczne. Po smierci papieza bylo "trendy" byc milym. Przez tydzien. W tym tygodniu pomoc dla ofiar wypadku jest bardzo "trendy". Kto wie co bedzie za tydzien...

Społeczeństwo spektaklu nie jest wymysłem czasów masmediów.

Przypomnijcie sobie czemu służyły tak naprawdę publiczne egzekucje i tortury aż do późnego średniowiecza i dlaczego cieszyły się popularnością wśród pospólstwa, z którego zresztą zazwyczaj wywodzili się sami skazańcy?

Kiedyś tych uciech dostarczał kat i rakarz - dzisiaj od tego są dziennikarze.

Naprawdę niepokojące dopiero jest to, że polityczni nieudacznicy po każdej takiej >wielkiej tragedii< medialnej serwują nam od razu receptę na wszystko w postaci nowych pomysłów tworzenia prawa - zwłaszcza popularna metoda w kaczylandzie, każdy pretekst dobry żeby choć trochę wadza mogła poczuć jak bierze wyborców za mordę.

...z romciem czy bez?

a nasza szkapa nadal czeka na przeczytanie!

vlad

medialna stypa trwa

show must go on

110tys./łeb nieźle

kaczka ma gest

ciekawe czy ojciec dyrektor coś dorzuci z torunia

pzdr

Moze i nam coś skapnie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

broy, 25 Lip 2007, 00:00

>...z gejami na pokładzie...

właściwie to orientacja nie ma znaczenia.

w relacjach radiowych słyszałem jak jedna Pani (matka jednego z poszkodowanych - chłopak przeżył) bardzo żałowała, że przyjaciel jej syna zginął w wypadku.

szkoda bo jak powiedziała (cytuję z pamięci): "takie przyjaźnie zdarzają się nieczęsto. syn w seminarium, a ze swoim świeckim przyjacielem rozumieli się bardzo dobrze i sporo czasu razem spędzali (...) na wszystkie pielgrzymki jeździli razem".

chodziło mi bardziej o tzw. "wydźwięk społeczny".

weźmy takiego njusa:

"autokar młodych ludzi, zmęczonych dwudniowym balowaniem na Paradzie Wolności stoczył się z 50m nasypu do rzeki i powoli spłonął. z autokaru uratowano kilku ubranych w damską bieliznę mężczyzn. ich stan jest ciężki choć stabilny. zostali przewiezieni do szpitala municypalnego w ... . koszt leczenia pokryje polski rząd pomimo faktu że, przy uratowanych znaleziono dawki extazy, amfetaminy i marihuany. nie zostanie wobec nich także wszczęte śledztwo. dla każdej rodziny ofiar, które zginęły na miejscu zostaną ufundowowane jednorazowe rekompensaty w wysokości 150 tys PLN, oraz po 2 tys. PLN renty płatnej przez okres 3 lat."

żeby było jasne - nie nabijam się. bardzo żal mi tych ludzi.

sam straciłem kilka bliskich mi osób w wypadkach drogowych.

natomiast brzydzę się sprzedawaniem ludzkiej tragedii. a fałszywa empatia prezentowana "żałobą narodową" jest po prostu żałosna - Ci którzy ją prezentują (choćby czarno - białe frontalne strony portali internetowych) są Hienami cmentarnymi żerującymi na cudzym nieszczęściu.

kubedes,

nie jestem prawnikiem-konstytucjonalistą, ale nie wiem, czy przy "oficjalnej" wersji żałoby narodowej jej oznaki nie są w mediach obowiązkowe (flagi do połowy, kolory, klimaty itp.)

A tak w ogóle to moja opinia jest zbieżna z Twoją w całej rozciągłości.

americano, 24 Lip 2007, 22:23

>tortury i egzekucje były jeszcze w renesansie za czasów Newtona<

A nawet znacznie dłużej z widokiem zaproszonych gości, choć już nie na świeżym powietrzu.

Show must go on.

kubedes, 25 Lip 2007, 00:40

>(choćby czarno - białe frontalne strony portali internetowych)<

No właśnie. To już na sto procent nie jest konstytucyjnym obowiązkiem żałoby w kaczylandzie. Tylko zwykłym lizaniem >medialnej dupywidocznie się źle modlili

kubedes

oczywiście, masz rację

obecna ekipa przegina, także w żałobą narodową i rozdawnictwem kasy dla ofiar

ale jarek jest dobry jarek da

ale caritas na przykład od stonsów nie weźmie brudnych pieniędzy

taka polska dziadowszczyzna

epatowanie tragedią ludzi w tv od tygodnia

trudno już nawet to oglądać

no ale dla talibów nie do przejścia, że stonsi zagrali

dla normalnych ludzi

przecież jest żałoba narodowa

za to rydzyk szczytuje

gdzie my żyjemy?

najlepiej żeby zagrali na zamkniętym koncercie dla wypów w pasiastych krawatach i wypili brudzia z jarkiem i leszkiem ;-)

a w ogóle to po komu koncerty?

banda dzikusów, pijaków, ćpunów...

zamknąć to wszystko, wykastrować

niech młodzież słucha głosu ojca z torunia!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dreamer_1

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1340 / 1564 / 8

24 Lip 2007, 12:25

Po pierwsze wyrazy współczucia dla rodzin [*]

Teraz moje zdanie na ten temat...

W naszym pięknym kraju bycie księdzem, siostrą zakonną czy pielgrzymem jest po prostu OPŁACALNE.

Przecież Kaczyński nie zaryzykowałby przed większością swojego "religijnego" elektoratu ominięcie tematu i takiej hojnej pomocy... Ileż to poparcia by stracił,a w kraju taki zwykły człowiek (nie ksiądz i nie pielgrzym) traci dach nad głową i w ciszy sam sobie radzić musi...

Nie umniejszam tu nikomu bo nienaturalna śmierć każdego człowieka (z pewnymi oczywistymi wyjątkami) jest OGROMNYM ciosem dla bliskich tej osoby... Jednak "Żałoba Narodowa" stała się kolejnym wielkim hasłem w małej sytuacji...

Śmierć 26 "zwykłych" ludzi jest traktowana identycznie jak śmierć Papieża, który jednoczył miliony.

Teraz czekam na ogłoszenie klęski żywiołowej z powodu pustej lodówki Rydzyka...

Zgadzam sie w 100%. Gdyby to nie byli pielgrzymi byloby ZUPELNIE inaczej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.