Skocz do zawartości
IGNORED

ŻAŁOBA NARODOWA. Dewaluacja znaczenia.

thon022

Rekomendowane odpowiedzi

Zwolennikiem kaczyzmu nie jestem, ale nie rozumiem co tu mają kaczory wspólnego z żałobą narodową ? każdy na Lecha miejscu by ogłosił to samo i nie czepiajcie się prezydenta. Przypomnijcie sobie ostatnio wypadek autobusu z dzieciakami pod białymstokiem - też była ogłoszona żałoba.

To nie jest kwestia czy pis czy po , i tak żałoba by była ogłoszona. Oczywiście można się spierać czy uzasadnione to było. Moim zdaniem tak. Jakby każdy wypadek w Polsce kończył się śmiercią 26 osób naraz to co innego. Co do wspaniałomyślności premiera i prezydenta to zgadzam się, że ta pomoc finansowa jest przesadzona.

jar1, 24 Lip 2007, 10:36

>>>>>Ale sie kaczorom trafiła gratka - jacy oni muszą być zadowoleni. Za jednym zamachem i czarnych i emerytowanych udobruchają. Lepiej im sie trafić nie mogło. I wykorzystują, jak tylko mogą

>Sam bezsensownie wplątałeś kaczory więc nie udawaj Greka a teraz sam twierdzisz, że ktoś inny.

Zaraz, zaraz, Gustaw. A kto obiecał po te 110 tys? Nie kaczory?

Obsesja nie dotyczy kaczorów - gdyby to robił ktoś inny w ten sposób, też bym tak reagował. Możesz sobie wtedy pod określeniem 'kaczory' wpisać, co uważasz - np. michnixy. Sensu to nie zmieni.

Zauważ, że w katastrofie zginęli i wzięli udział głównie emeryci. W wyniku jej nikt nie utracił dorobku (materialnego) życia - w przeciwieństwie do np. ofiar nawałnicy. Akurat taka pomoc materialna nie jest tu najbardziej potrzebna. Więc po co? Głupota? Jaki motyw przyświeca naszym rządzącym, by okazać się tak wspaniałómyślnym dobrodziejem' ? Głupota? Wyraz współczucia? Odkąd to współczucie wyraża się w pln?

No jar1 w tym przypadku ma rację. Dodatkowo kasę przecież dostaną z ubezpieczenia. Większa pomoc przydała by się ofiarom nawałnicy, ale jakby tam zginęło z 20 osób to może i taka pomoc by była.

jar1, 24 Lip 2007, 11:15

>>Sam bezsensownie wplątałeś kaczory więc nie udawaj Greka a teraz sam twierdzisz, że ktoś inny.

>

>Zaraz, zaraz, Gustaw. A kto obiecał po te 110 tys? Nie kaczory?

>

>Obsesja nie dotyczy kaczorów - gdyby to robił ktoś inny w ten sposób, też bym tak reagował. Możesz

>sobie wtedy pod określeniem 'kaczory' wpisać, co uważasz - np. michnixy.

Jeżeli faktycznie piszesz szczerze to OK. Mogę Ciebie przeprosić i to właśnie czynię. Ja odebrałem to w ściśle określony sposób. Może był to bląd.

Jeżeli chodzi o samą kasę od Państwa to w tej kwestii nie miałem i nie mam innego zdania.

Przeciez to ze gina ludzie na polskich drogach to takze wina Kaczynskiego i jego kolegów.Jest u władzy wiec jest winny za złe drogi ,brak kamer i brak policji i za reszte. A te jego cyrki z wyjazdem do Francji i dawaniem kasy to hipokryzja medialna.On daje kase ,brat jego daje kase bo sa kamery i wizerunek sie poprawi wsród gawiedzi.Wypadek jak wypadek .Młody chłopak pedził to i sie rozpedził i kraksa gotowa.Znajac zycie cała wycieczka chciała tamtedy jechac i podziwiac widoki.Życie jest pełne niespodzianek.Ale te żerowanie na nieszczesciu rodzin to juz grzech powazny a nawet bardziej.Ale tak jest na całym swiecie niestety.Myslałem ze Jarosław jako strateg wszechczasów zachowa sie powazniej.A tu beda zaostrzac ,karac i szukac winnych.Wracałem z Bałtowa autem w sobote i ciesze sie że żyję....

Grundig High Fidelity

Zignęły osoby ok smutno etc. Dla mnie większą katastrofą jest to ze kilka wiosek jest zrównanych z ziemią. Ludzie starcili wszystko. To co wyprawia kaczor to jest śmieszne.

Powinna być również żałoba po każdym weekendzie bo giną dziesiątki ludzi na polskich drogach.

Przyznam ze szczeroscia ze jeszcze dawałem szanse tym panom rzadzacym obecnie.Miałem nadzieje ze ich niemedialny rzad robi cos dobrego o czym nie wiem.Ze sa moralnie w porzadku .Ze nie sa hienami jak reszta poluiturków .Ale sa niestety i mówie im do widzenia...

Grundig High Fidelity

Po pierwsze wyrazy współczucia dla rodzin [*]

Teraz moje zdanie na ten temat...

W naszym pięknym kraju bycie księdzem, siostrą zakonną czy pielgrzymem jest po prostu OPŁACALNE.

Przecież Kaczyński nie zaryzykowałby przed większością swojego "religijnego" elektoratu ominięcie tematu i takiej hojnej pomocy... Ileż to poparcia by stracił,a w kraju taki zwykły człowiek (nie ksiądz i nie pielgrzym) traci dach nad głową i w ciszy sam sobie radzić musi...

Nie umniejszam tu nikomu bo nienaturalna śmierć każdego człowieka (z pewnymi oczywistymi wyjątkami) jest OGROMNYM ciosem dla bliskich tej osoby... Jednak "Żałoba Narodowa" stała się kolejnym wielkim hasłem w małej sytuacji...

Śmierć 26 "zwykłych" ludzi jest traktowana identycznie jak śmierć Papieża, który jednoczył miliony.

Teraz czekam na ogłoszenie klęski żywiołowej z powodu pustej lodówki Rydzyka...

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Jest cos w tym ze pielgrzymi maja najwiecej wypadków.Nie odnosze sie do tego fatalnego i makabrycznego zdarzenia oczywiscie ale ci co plackiem leżą w kosciołach sa najczesciej podszyci diabłem w czystej postaci.

Grundig High Fidelity

Gustaw, 24 Lip 2007, 11:44

>Jeżeli faktycznie piszesz szczerze to OK.

Sam mam taką nadzieje ;-) Przynajmniej tak chciałbym, aby było.

Mogę Ciebie przeprosić i to właśnie czynię. Ja odebrałem

>to w ściśle określony sposób. Może był to bląd.

Nie musisz wcale przepraszać - może ja czasem też mylę się co do siebie samego?

E tam Dreamer, a jakby Ciebie straszyli że Twoje miejsce zajmie Ziobro? Jestem ciekaw czy tak samo zareagowałyby kaczorki gdyby to był autobus nie z pielgrzymami ale np z orkiestrą dętą.

A ja mam tylko jedno krótkie pytanie...

Ciekawe jak długo i jak głośno byśmy o tym słuchali, gdyby w tym autokarze na przykład...

Gdyby był pełen naćpanej i pijanej do nieprzytomności młodzieży radośnie podróżującej na Love Parade przykładowo... Strasznie jestem ciekaw jak wszyscy by im współczuli oraz ile by dostały ich rodziny...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

rae0113, 24 Lip 2007, 10:04

>nie wysłałem sms-a, ani nie wpłaciłem kasy na to konto ale:

Dobra, to mi już wystarczy panie ALE.

>np. na ratowanie stoczni a na pytanie gdzie są te pieniadze zawsze można odpowiedzieć że to atak medialny.

Tak, tak, zagłuszaj swoje parszywe sumienie, łapaj złodzieja, bardzo dobrze!

>Ja wpłacam pieniądze na konto orkiestry Owsiaka

Która na cele statutowe przeznacza coś około 90% zebranych pieniędzy.

Raz, dwa trzy, na chore dzieci dajesz ty, cztery, pięć - ty na Maybacha, bo Owsiak ma chęć!

>czarna dziura-wszystko jest transparentne.

Oczywiście - 10% TRANSPARENTNIE jest zmarnowane. 10% ludzi, którzy z serca chcieli pomóc dzieciom zostało TRANSPARENTNIE oszukanych.

Dreamer_1, 24 Lip 2007, 12:25

>Po pierwsze wyrazy współczucia dla rodzin [*]

>

>Teraz moje zdanie na ten temat...

>

>W naszym pięknym kraju bycie księdzem, siostrą zakonną czy pielgrzymem jest po prostu OPŁACALNE.

To zostań księdzem a najlepiej siostrą zakonną. Nie możesz zmarnować takiej okazji!

parantulla, 24 Lip 2007, 12:45

Przypominam wypadek licealistów na trasie Warszawa-Białystok (może nie nieprzytomni i nie na Love Parade) ale nie widzę różnicy w podejściu Polaków do tamtej katastrofy i tej we Francji.

dudivan,

niech będzie że 90%-przecież koszty obsługi muszą być.

a powiedz mi czy masz statystyki dotyczące Radia Maryja również?czy można to gdzieś sprawdzić?

bo mnie Bóg zapłać nie wystarczy-tym bardziej że według mnie Boga tam nie za wiele.

rae0113, 24 Lip 2007, 12:59

>dudivan,

>niech będzie że 90%-przecież koszty obsługi muszą być.

Pijane rykowisko zwane koncertem rockowym i puszczanie tysięcy zł z dymem to koszt obsługi?

>a powiedz mi czy masz statystyki dotyczące Radia Maryja również?

A statystyki dotyczące sąsiada spod piątki też cię interesują?

Najlepiej wyślij szpicla z magnetofonem i ukryta kamerą - to się dowiesz!

Tak nie wtrącając się w wartki nurt Waszej dyskusji...

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie na czas oficjalnej "Żałoby Narodowej". Jeśli tak można powiedzieć (proszę nie wyrywać z kontekstu) - POZYTYWNY - aspekt tej żałoby:

Czy zauważyliście, jak to w radyjach nagle plejlisty przestały rzygać niestrawną sieczką i znienacka pojawiają się nigdy nie słyszane utwory, artyści, perełki i klimaty? "Trójki" słucham ostatnio z czystą przyjemnością - zamiast oklepanych "kawałków" mamy szereg zapomnianych utworów. Czas wytchnienia dla uszu... Zamiast nieustannego zewsząd ymc-ymc-ymc...

I jeszcze cytat z matki-kurki...

.."Kto się nie wzrusza ten cynik, kto nie łka przełykając kajzerkę z paprykarzem, ten bydle, należy przełykać i łkać. Nic to, że na polskich drogach w ciągu ostatnich 15 lat zginęło 100 tys. ludzi, to się rozłożyło w czasie i nikt nie dostał po 110 tys. od głowy, nie opuszczono flagi, nie odwołano koncertów. Jak były liczone odszkodowania, według jakiego klucza? Czy śmierć najbliższych, to strata materialna, wymierne zniszczenia, poszły hamulce trzymajcie się?? Nie wiem co zrobiłbym na miejscu tych co przeżyli utratę bliskich, nie mam pojęcia jak bym się zachował, jakie emocje by zagrały i jaka masa cierpienia złamałaby mi kręgosłup? Wiem jedno kiedy zobaczyłbym 24 mikrofony przed czołem, syczących powiedz coś dramatycznego, powiedz coś czego jeszcze nie mają ci, co przed chwilą podstawiali 24 mikrofony, nie dałbym rady, zdzieliłbym tym co mam pod ręką i powiesił motłoch medialny na kablach, wraz z publiką łykającą te promocyjnie opakowane plastikowe łzy. Nie zapalę świeczki na portalu, ani nie wystawię znicza w oknie, nie będę rzeźbił krokodylich łez, nie opuszczę flagi do połowy, nie zapłacze gorzko w rytm medialnej polki. Niech mi będzie cynik, niech mi będzie bydlę. Nie zrobię tego z szacunku dla tych 26 zmarłych w jednej sekundzie i dla tych 6000 umierających cicho wciągu roku, pojedynczo, bez narodowej pompy. Nie można człowieka upodlić bardziej, niż kpiąc z jego śmieci. To co się dzieje w Polsce po każdej spektakularnej tragedii, to są kpiny z pogrzebu, płycizna, sztampa medialna, kicz żałobny, atak hien na ilość. Tak było z JPII, tak było po powodzi, tak było z halą pełną gołębi, tak było z górnikami i tak będzie zawsze. Nigdy nie było tak, aby cos z tego wynikało, który burmistrz chodził zeszłej zimy i patrzył ile śniegu na dachach zaległo, co było obowiązkiem burmistrza dwa lata temu. Ile wałów powstało w miejscowościach zalanych, ile firm działających w metanie straciło koncesje. Nic nie ma, nie ma cienia refleksji i wniosków, są spektakle, efekciarstwo emocjonalne pozbawione profilaktyki. Jest w tym wszystkim coś wyjątkowo obrzydliwego i sadystycznego. I jeszcze jedno fundamentalne pytanie. Dla kogo tern spektakl?? Dal rodzin tragicznie zmarłych. Wyobraża ktoś sobie męża żony, której członki zostały rozrzucone między spalonymi fragmentami tapicerki, aby przed TV śledził wypowiedzi ekspertów od psychologii i hamulców ceramicznych?? To jest profanacja, to jest hipermarket, z tragedią na sprzedaż, przeceniona tragedią, plus 20% gratis..."

Czy ktos moglby podac jakies sensowne i uczciwe uzasadnienie podarowania

rodzinom tego wypadku samochodowego po - 100 000 zlotych ?!

Czym rodziny pielgrzymow niby roznią się od innych rodzin, tracących bliskich w wypadku ?

Albo od dzis dajemy - WSZYSTKIM w podobnej sytuacji takie kwoty, albo - NIKOMU !

Dlaczego ludzie chorzy, dzieci, czesto umierają z powodu braku LEKARSTW dla ich leczenia,

a ktos wyplaca 3 000 000 zl. dla rodzin ofiar autobusowej wycieczki po Europie,

nie sprawdzając nawet, czy tego autentycznie potrzebują ?!

>Pijane rykowisko zwane koncertem rockowym i puszczanie tysięcy zł z dymem to koszt obsługi?

jeśli wcześniej to rykowisko w ramach wolontariatu zbierało te pieniadze to nie mam nic przeciwko.

>A statystyki dotyczące sąsiada spod piątki też cię interesują?

>Najlepiej wyślij szpicla z magnetofonem i ukryta kamerą - to się dowiesz!

Sąsiad spod piątki nie organizuje kwest i nie przyjmuje datków-to dlaczego miałoby mnie to interesować?

Natomiast kwestia radia mnie interesuje- bo żeruje na nieporadności naiwnych i starszych ludzi.

Dokładnie o to chodzi. Z jednej strony wysyłają psychologów,a z drugiej natłok pytań, wymuszanie wypowiedzi jak to bardzo ktoś cierpi bo ramówki nie mają czym zapełnić...

Nie mają szacunku ani dla ofiar ani rodzin ani dla samych siebie...

Ps.Dudivan --->

"To zostań księdzem a najlepiej siostrą zakonną. Nie możesz zmarnować takiej okazji!"

Widzę,że masz możliwość wyboru między K i M, zazdroszczę ;) Skoro to taka okazja jak myślisz to czemu sam się do tak zacnego grona nie zapiszesz?

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdzie ta pomoc finansowa wg. Was jest bardziej potrzebna i uzasadniona?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dudivan,

jednak twój światopogląd przesłania ci myślenie.

Sądzisz że instytucje takie jak karitas czy czerwony krzyż 100% datków przeznaczają na pomoc? One też ponoszą koszty. I to jest normalne. Tyle że Owsiak czy Polsat się rozliczają do ostatniego grosika, a Rydzyk&Co nie.

Natomiast jeśli chodzi o kwestię podstawową w tym wątku - czyli żałobę - to niestety zgadzam się w pełni z tezą że było to posunięcie czysto medialne. I zgadzam się, że pojęcie żałoby się dewaluuje. Już nie jest to wyraz współczucia dla np. wybitnego człowieka czy ofiar katastrofy a zaczyna to być spektakl. Mamy żałobę, bo autobus z "pielgrzymami" (co za obłudne określenie swoją drogą) jechał trasą którą nie powinien jechać, bo prowadził go człowiek bez doświadczenia, bo być może nie był na takie wyczyny odpowiednio wyposażony i nie wyrobił się na zakręcie. Takich wypadków w Polsce jest conajmniej kilka miesięcznie. I jakoś nikt nie ogłasza z tego powody żałoby. I kaczor nie robi dzioba publicznie w TV i nie obiecuje ofiarom wypadków po 100kzł.

I naprawdę nie chodzi tu o kaczkę, pomimo że nie trawię tych jednojajowców, ale generalnie o postawę tej pożal się boże "jelyty" rządzącej naszym krajem, bo sądzę, że nawet gdyby Miller był na świeczniku postąpiłby podobnie, niestety.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

kris_k

i tu trafiłes w sedno-elity polityczne dawno się u nas skonczyły-teraz mamy juz tylko małpy telewizyjne i kombinatorów z wyrokami.

wszyscy mówią "sami jestescie sobie winni bo nie poszliście na wybory"-ale na kogo głosować?

Może będzie uczciwiej wprowadzić Powszechny Dzień Żałoby Narodowej, ustalony, np. na 2 stycznia.

Wówczas będzie obowiązywać żałoba, w mediach wspominać się będzie WSZYSTKI TRAGICZNE wydarzenia minionego roku, zaś wpływy ze zbiórek pieniężnych będą dzielone po RÓWNO dla ofiar wypadków i ich rodzin.

PS. Piszę to całkiem poważnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.