Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rxv 1600 czy 1700

skalmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

mam mozliwośc zmiany amplitunera z mojej 640 na 1600 lub 1700 cena podobna moje pytanier która lepiej zagra w stereo i multichanell. Tor wizji i dzwięk kino domowe jest podobnej jakości , w 1700 dodatkowo skaler ale to nie ma znaczenia

prosze o opinie

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/35019-yamaha-rxv-1600-czy-1700/

Witam

RX-V1700 nie ma skalera HDMI - ma konwersje analogowego wideo do HDMI i deinterlacer, ale skalera nie ma. Znajdziesz go dopiero w RX-V2700, albo w nowszym, słabszym modelu RX-V861.

Jeżeli masz zamiar korzystać z systemu automatycznej kalibracji to RX-V1700 ma system YPAO+, w którym można kalibrować bas poniżej 65Hz. W RX-V1600 jest YPAO i 65Hz to dolna granica.

Poczytaj recenzje RX-V2600 i RX-V2700 na www.audioholics.com - tam dowiesz się czy są jakieś poważne różnice między serią x600 a x700.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sorry za jakość fotki, ale przy zmniejszaniu wagi sie rozjechała, jak poszukasz na powyższym linku, to sobie to samo porównanie zrobisz na stronce.

post-1537-100007775 1185702451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

---> gromi, buba

Nie to żebym się czepiał, ale zdaje się skalmen był bardziej zainteresowany jak gra jeden i drugi model, różnicami w brzmieniu a nie suchymi danymi technicznymi;)

---> skalmen

Jeśli tylko masz możliwość sugerowałbym Ci posłuchać obu modeli, lub przynajmniej rx-v1700, na który to, jak piszesz, już się zdecydowałeś. Ponoć yamaha wraz z nową serią zmieniła swoje brzmienie. Na ile nie wiem, bo osobiście nie porównywałem starszych modeli. Wiem natomiast, bo mam model r-xv1700, że zwłaszcza, jeśli zależy Ci na stereo słuchanym w trybie "pure direct" to ten klocek zdecydowanie wymaga odpowiedniego doboru kolumn - inaczej możesz być rozczarowany. Oczywiście, jeśli zamierzasz korzystać z wszelkiej dostępnej korekcji barwy dźwięku to w mniejszym lub większym stopniu uzyskasz dźwięk, który będzie Ci odpowiadał, ale nie każdy preferuje takie ingerencje, więc na wszelki wypadek uprzedzam.

Brzmienie r-xv1700 ma analityczny, szczegółowy charakter, powiedziałbym nawet, że aż do bólu;) Super wypada stereofonia, przestrzeń - oczywiście jak na ampli. Jeśli ktoś się spodziewa erupcji basu to może się zawieść, bo jest on szybki, precyzyjny, bardzo dobrze kontrolowany ale przez to może wydać się zbyt "oszczędny". Na tym tle góra pasma choć ładna, czysta, pełna informacji, to przy źle dobranych głośnikach będzie "ciąć uszy".

Pozdrawiam

dzieki yoda za konkrety

mam kolumienki avance dana 503 na froncie tylko podpiete kabelkami Qeda silver anniwersary wiec mysle że chyba basowo bedzie ok, ciekawi mnie tylko jak naprzyklad wypada bas w porównaiu do mojej obecnej 640, chyba musze zabrac sie do znajomego sklepu i niestety posłuchac , myslałem ze znam juz dzwiek yamaszek na pamięc , no ale na szczescie nie jest jeszcze za późno

Dzieki jeszcze raz koledzy

-> skalmen

Napisz koniecznei co wybrałeś

mam podobną konfiguracje sprzętu i też zastanawiałem się nad rxv1700

stawiam na dzwięk stereo po RCA - pierwitnym rozwiązaniem mało być dokupienei wzmacniacza z funkcja Direct ale moze wymiana Ampli bedzie sensowniejsza ...

Na zewnątrz wiatraka nie ma na pewno

Ukryta Zawartość

mam pytanie do posiadaczy serii RX-V1xxx,

od jakiegoś czasu zwróciłem uwagę, ze z mojej 1500 zaczął wydobywać sie zapach typowy dla przegrzanego sprzętu,

gdy dotknąłem przedniej-górnej części panela to sie okazało ze jest ona dość ciepła , wydaje mi sie ze wcześniej takiego objawu nie było, jednocześnie znacząco spadła jakość przetwarzanego przezeń dźwięku, czy miał ktoś podobne objawy ?

Ukryta Zawartość

znalazłem tylko wnętrze rx-v1400 i tam siedzi wiatrak, zastanawiam się czy w 1600 jest to samo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za rozwianie wątpliwości

--> buba

nie, aż takiego ciśnienia nie mam :-)

dzięki !!

pytam, bo zastanawiam się , czy hałasuje to cudo - mogę mieć rxv1600 za połowę ceny nowej rxv1700 - brać??

Yamaha rx-v1500 też ma wentylator.

Podobno nie jest to uciążliwe, ale głowy nie dam bo osobiście nie słyszałem a poza tym, wiesz jak to jest...co dla jeden będzie tolerował drugiego już wkur....;)

Za te pieniądze to bym się chyba mimo wszystko zdecydował.

Pozdrawiam

---> buba

Ampy te dość mocno się nagrzewają - można się nawet oparzyć i dlatego producenci zapobiegliwie umieszczają izolator z tworzywa sztucznego na górnej części obudowy. Jednak jeśli wyraźnie czujesz swąd przegrzania to już normalne nie jest. Być może właśnie padł Ci ów wentylator. Czy ta jakość dźwięku pogorszyła się "na stałe"? Jeśli tak to prawdopodobnie coś się już z tego powodu dodatkowo uszkodziło. Tak czy inaczej niestety chyba pozostaje Ci tylko serwis.

Pozdrawiam

dzięki Yada za odpowiedz

czytając o tych wentylkach, tez wpadłem na to ze to może być coś z wentylacją a raczej z jego brakiem.

pogorszenie dźwięku jest "stale" i nie pozostaje mi nic innego jak serwis,

oczywiście u zaprzyjaźnionego elektronika-audiofila z forum... (obcemu nie dam w łapy)

ale najpierw rozkręcę i sprawdzę skąd sie wydobywa zapaszek i czy kreci sie wentylek, pozdrawiam !

już po sekcji, wiatraczek jest i owszem, ale cóż z tego skoro sie niekreci ?

zapaszek oczywiście z garących radiatorów które chłodzone owym wiatraczkiem nie są,

co sie mogło przegrzać? skoro wszystko gra tylko dużo gorzej niż kiedyś ?

czy wymiana wiatraka pomoże ? chyba nie, bo sprzęt zaraz po włączeniu pomimo ze jeszcze zimny, już żle gra.

poproszę kolegów o sugestie.

---> buba

To było do przewidzenia...Wentylator nie musi chłodzić bezpośrednio radiatora końcówek mocy...może mieć zadanie "pomocnicze", czyli odprowadzać gorące powietrze z wnętrza aplitunera i tak prawdopodobnie jest w tym wypadku.

Sama wymiana wiatraka nie pomoże, bo coś jeszcze z elektroniki się usamżyło, skoro dźwięk Ci się pogorszył "na stałe". Rada może być tylko jedna: Nie kombinuj tylko oddaj go w ręce specjalisty...trudno, tak bywa.

Pozdrawiam

Nie wiem o co ci chodzi marny człowiecxzku obrażając mnie w tej chwili, jak masz jakiś problem to napisz to na priva a nie na publicxznym forum obrażasz mnie

byłem u skalmena i bardzo mi sie jego system podobał, a twoja wypowiedz jest moim zdaniem godna pierwszego troglodyty forum

szukasz zacxzepki to z przyjemnością ci ją dam

kolega 'skalmen' od dawna nie wypowiada sie w dyskusji, a ja od dluzszego czasu wymieniam zdania z 'Yoda",

wiec jak wyskakujesz po moim poscie z tekstem ze u mmnie byles to wybacz ze wziolem to do siebie,

moze przewrazliwiony jestem bo pelno ostanio na forum niezrownowazonych wypowiedzi.

pokój między bracia zatem

"wyrywny charakter" nie usprawiedliwia oczywiście,

ale klimat taki na forum ze mnie poniosło,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem tu od niedawna i w zasadzie jakiegoś kwasu nie odczułem, moze poza tym niewielkim nieporozumieniem ;-)

pisze na różnych forach o różnej tematyce i z tego co zauważyłem najwieksza kultura panuje na PTP czyil prelude team poland www.hondaprelude.pl

świetnie zorganizowane forum i super poziom

dzieki wolwerin za słowa otuchy

mam okazje zmienic sprzecik, wiec poprostu zastanawiam sie czy warto, mój pokój odsłuchowy powiekszy sie do 28 m 2 wiec moja 640 moze byc troche slaba, a 1700 jest po pierwsze mocniejsza a po drugie ma hdmi na pokładzie czego mi obecnie troche brak , no i podobno gra jeszce lepiej niz 640 , musze jednak posluchac tego wzmaka w mojej konfiguracji i pewnie najlepiej juz w nowym pomieszceniu. Mam jescze jednon pytanko 1600 ma certyfikat THX a 1700 nie wiek ktos cos na ten temat?

pozdr

_wolverine_ -> "w zasadzie jakiegoś kwasu nie odczułem"

poczytaj ten watek, a zrozumiesz o czym mówiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.