Skocz do zawartości
IGNORED

CD szumi!!!!!! co robić???

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Grupowicze,

wczoraj kupiłem ostatnią część swojego zestawu - odtwarzacz Harman Kardon HK 750. Z brzmienia zestawu jestem b. zadowolony. ALE NIEUSTANNIE SŁYSZĘ PRACUJĄCĄ W ODTWARZACZU PŁYTĘ!!!

Jest to rodzaj syku, podobny natężeniem i brzmieniem do tego, jaki pochodzi z lekko odkręconego kurka z gazem [nie zapalonego]. Opisany dźwięk słychać nawet po odejściu na 3 metry od urządzenia! Używałem różnych płyt - ze wszystkimi jest tak samo - słychać, jak wirują w szufladzie odtwarzacza. Zakłócenie jest większe niż w przypadku odsłuchu radia [sygnał pobieram z kablówki].

Bardzo proszę, powiedzcie, co jest przyczyną tego upiornego dźwięku. Doradźcie, czy jest sens dawać do serwisu [sprzęt jest fabrycznie nowy, wczoraj kupiony]. Czy w innych modelach w tej kategorii cenowej [do 1000 zł] też jest tak źle??? Przecież w wielu tzw. miniwieżach za 800 zł nie ma takich zakłóceń!

Zrozpaczony użytkownik Harman Kardon HK 750.

https://www.audiostereo.pl/topic/3507-cd-szumi-co-robi%C4%87/

Przysługuje Ci prawo do kupna sprawnego sprzętu, z czym nie wszyscy sprzedawcy chcą sie pogodzić. Nieraz trzeba się nieco poawanturować, aby respektowane były prawa klienta. W każdym razie, nie daj się zbyć, i nie idź z tym do serwisu, rządaj tam gdzie kupjłeś, wymiany na nowy i sprawny.

Witam,hehe....masz kolego rozkalibrowany cały blok optyczny,no..może jego część:)Można to ustawić posiadając serwisówkę i odpowiednie przyrządy,serwis powinien to mieć ale różnie bywa z tym.Można jeszcze ustawiać metodą amatorską "na słuch" ja tak robię i jest wszystko ok.

Proponuję jeszcze zrobić mały test: włóż płytę włącz odtwarzanie i naciśnij pauzę powinna być cisza jeśli nie to będziemy dalej radzić:) Ale jeśli cd jest nowy i kupiony w sklepie to masz prawo wymiany,tylko koniecznie sprawdz ten wymieniony.

pozdrawiam

O ile pamiętam, niedawno w którejś gazecie, po teście tego cd przyszła masa listów właśnie z tak opisanymi problemami.Gazeta była zdziwiona, bo u nich było ok.Myślę ,że to cała seria, więc nie daj się zrobić w balona i bierz kasę.

WYMIENIC..NIC NIE MA PRAWA SZUMMIEC W NOOOWYM CD!!

W sklepie byc uprzejmym ale w razie czego lać po ryju!!

cedeki HK maja jakies kłopoty to z serwem to z charczacymi przetwornikami itd..przyczyna..oszczedzanie na siłe w kosztach produkcjii ..cieniarskie mechanizmy...to juz nie ten HK co kiedyś

Drodzy Grupowicze

Serdecznie dziękuję za wszystkie porady :-)

Po pracy biorę sprzęt i jadę walczyć o jakość dźwięku ;-) Już myślałem, że ten szum to norma dla Harmana. Swoją drogą - jak można wypuszczać na rynek taki szajs??? 900 zł to nie jest może kosmiczna suma, ale jeśli szumi gorzej niż miniwieża, to coś jest nie w porządku.

Pozdrawiam,

Michał

Ponieważ jest to jedyne forum, na którym Grupowicze odpowiadają na moje pytania, zarejestrowałem się :-) Może w przyszłości przydadzą mi się fachowe porady [nawet tej niedalekiej].

Pozdrawiam,

Michał

• 4 lata później...

witam

co by nie zakladac nowego watku zapytam tu.

mam problem z odtwarzaczem california audio labs. zamiast dzwieku jest sam szum o dosc duzym natezeniu muzyki w zasadzie nie slychac ledwie sie przebija przez szum. tak dzieje sie na obu kanalach. przetwornik to PCM1702 + HDCD. cd odtwarza plyty - przynajmniej patrzac po wyswietlaczu. co moze byc przyczyna i jak szukac usterki ????

pozdr

MWilon, 14 Lis 2003, 11:02

Napisz jak Ci poszło z reklamacją. Coś mi chodzi po głowie, że od jakiś 2 lat Harman ma w ofercie odtwarzacze 950 i 970 a model 750 o którym napisałeś wyszedł z produkcji jakieś dwa lata temu właśnie.

doadam ze model cd to CL-15. ma wejscie digital i moze pracowac jako dac. przy uzyciu tej opcji sytuacja taka sama jak przy odtwarzaniu czyli wysoki poziom szumu i przebijajacy sie bardzo znieksztalcony dzwiek.postaram sie jeszcze podlaczyc jakiegos daca i sprawdzic naped i podlaczyc naped po I2S i sprawdzic daca.czy mozna w latwy sposob omiac filtr HDCD w celu sprawdzenia czy to nie on psuje ?? i czy jest w razie "W" osoba ktora podjela by sie naprawy tego cd??

prosze o pomoc i wskazowki jak szukac usterki.

nizej foto z wyrysowana ( chyba ) sciezka sygnalu z wejscia digital z opisanymi ukladami

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Filut, 30 Maj 2008, 09:46

>

>>model 750 o którym napisałeś wyszedł z produkcji jakieś dwa lata temu

>>właśnie.

>

>hehe, bo to wątek z 2003r.

Coś podejrzewałem, że w tych godzinach jeszcze nie jestem do końca rozbudzony ale teraz mam pewność, że to za wczesna pora dla mnie na cokolwiek innego jak kaaawa. :)

Bednaar, 31 Maj 2008, 13:39

>9:46 w piątek za wczesna godzina??? Ludzie przeważnie chodzą do pracy na ósmą. Czyżby student?

No co Ty!? W moim wieku student? He he.

Ja się kładę spać o godz. 02.00. Zatem kiedy wstanę skoro świt o 09.00 to jeszcze przez godzinę czy półtorej rozumek nadal śpi.

Odtwarzacz Haraman Kardon Hk 750 był moim pierwszym"audiofilskim" klockiem.Kupiłem go nowego od dystrybutora ponad 5 lat temu.Pamiętam ze miałem podobne objawy ,ale dopiero po paru miesiącach i nie na wszystkich płytach.Bardzo denerwująca sprawa i słyszałeś jak cdik mieli plyke

Generalnie miał kiepski napęd, bo nie potrafił nieraz zczytać oryginalnych płyt i wkrótce wymieniłem go na Rotela Rcd 1072.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.