Skocz do zawartości
IGNORED

Bayreuth - Festiwal Wagnerowski

robertk

Rekomendowane odpowiedzi

Miłe było otwarcie festiwalu. Brzmiało nieco nierówno ale orkiestra jak zwykle najlepsza. "Śpiewacy" słuchani z transmisji za żywo zrobili lepsze wrażenie niż późniejszy odsłuch taśmy. Temat wiadomo jaki więc filozofii nie można było oczekiwać za to wiele ciekawych chwil, nieco dłużyzn i podziw że ci śpiewacy dotarli do samego końca. Po Hansie czuć było zmęczenie ale utrzymał poziom do finału. Gratulacje.

Tannhauser nieco bez pomysłu, to jeszcze nie ten dyrygent który powinien go poprowadzić. Czekam na geniusza za pulpitem na zielonym wzgórzu. Od czasu Sinopoliego nie było tam chyba naprawdę ciekawego "Tannhausera".

O panie Ch.T. nie będę wspominał bo go nie lubię. Ring poza tym dość duszny, można by z tego zrobić ciekawą koncepcję sceniczną ale mam do dyspozycji tylko radio więc...

Ja słuchałem tylko II akt "Zygfryda", odtwórcy Zygfryda i Wotana dość słabi, choć ten pierwszy i tak lepszy od niejakiego Wolfganga Schmidta, który torurował słuchaczy parę lat wcześniej. Czy pojawiły się wreszcie jakieś ciekawe głosy? Wiem, że Endrik Wottrich śpiewał Zygmunta w Walkirii, jak wypadł?

Witam, osobiście nie słuchałem i nie jestem wielkim znawcą Wagnera. Podobają mi się jego dokonania, choć na pewno nie należą do najlżejszych i najprostszych. Co do festiwalu: chciałbym to kiedyś usłyszeć na żywo, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość. Mam znajomych Niemców z okolic Bayreuth, których znajomy jest śpiewakim na tym festiwalu. Opowiadali mi, że ceny biletów nie są kosmiczne, ale czas oczekiwania wynosi średnio 7 lat. Cóż, festiwal jest bardzo prestiżowy i wielu VIPów stara się o te bilety, a do tego szkoły itd.

Festiwal wagnerowski to zawsze wielkie święto dla milosnikow kompzytora. Bardzo sie ciesze ze mamy w Polsce tak ambitne radio jak program II. Wydaje mi sie ze nie do pomyslenia jest dla innej komercyjnej stacji przeprowadzenie transmisji, która na dobra sprawę trwa pół dnia. Niepokoiła mnie rekonfiguracja czestotliwosci II-ki, ale o dziwo u mnie, w okolicach Łodzi jest lepiej. Jeżdżąc na rowerze zauwazylem ze zasieg dobrego odbioru sie zwiekszyl. Zeby nie było tak różowo podobnno w okolicach gdzie nie ma duzych miast jest jednak duzo gorzej.

Wracając do Wagnera, w tym roku z braku czasu słuchłem tylko finałowego Parsifala. Moja ulubioina opera prowadzona przez Adama Fischera. Zgadzam sie z prowadzącymi, ze wykonaie było solidne, glosy miejscami moglyby byc mocniejsze , ale ogolne wrazenie solidne. Najwazniejsza sprawa dotyczy jednak samej istaty Parsifala - misterium scenicznego. W wykonaniu Fischera był to dramat muzyczny, ale chyba nie misterium. To zreszta szerszy problem wsółczesnego dyrygowania Wagnera. Otóz od czasow powiedzmy generacji Sinopolego (przepraszam Piotr:) smiem twierdzic nikt nie potrafi poprowadzic dobrze Wagnera. Jakze daleko do doskonałych wzorców Knappertsbuscha (najlepszy Parsifal), Furtwanglera, Waltera, Klemperera, Bohma, młodego Karajana (z czasów EMI, bo juz Parsifal dla DG nie podoba mi sie), WSPANIAŁEGO i niedocenianego R. Kempe i wielu innych starych mistrzów. Już Solti budzi moje watpliwosci.

Ktokolwiek ma dylemat czy Wagner jest ciekawy i jak wiele zalezy od wykonania niech poslucha Parsifala z Thielmanem i Knappertsbuchem - to poprostu inny swiat. Na czym polega tajemnica tych starych mistrzów....? Zastanawialem sie i to nie jest chyba kwestia orkiestr, które dzis sa słabsze, ale jednak potrafią grac na bardzo wysokim poziomie. To co zwraca moją uwagę to fakt ze orkiestra pod Knapertscbuschem ma niesamowita intensywnosc barwową chyba przez wieksza autonomie muzykow i mniejsza homogenicznosc brzmienia, poprostu czuje sie ze grają tam jednostki-muzycy. Obecnie to raczej glosy w akordzie :). Pozatym, zawsze wydaje mi sie ze tamci muzycy sa niesamowicie zrelaksowani i ze graja własciwie na granicy nonszalancji, nie przekraczając jej jednak. Dzieki temu uzyskuja efekt tworzenia się muzyki "na naszych oczach". Tak wykonany Wagner to odrębny swiat, który potrafi całkowicie zawladnac sluchaczem.

Nieststy od 30 chyba lat nikt tak nie potrafi (choc moze blisko bywał Barenboim). Momo wszystko to wspniałe ze mozemy uczestniczyc w festiwalu na "zielonym wzgórzu"

• 3 tygodnie później...

Mars

Czy znasz nagranie studyjne "Śpiewaków" Kubelika z lat 60-tych, opublikowane dopiero na CD w latach 90-tych? W obsadzie byli Thomas Stewart jak Sachs, Gundula Janowitz jako Ewa, a jako Walther - Sandor Konya. W ś.p. "Studio" pisali kiedyś, że to straszna rewelacja, najlepsze nagranie w stereo itd. Przesłuchałem fragmenty z Empiku ale tam są okropne warunki, więc wrażenia mam mieszane(tzn. tylko Gundula robi duże wrażenie na "pierwszy rzut ucha", orkiestry nie da się ocenić.) Jakość dźwięku jest dziwna, jakby wokale dobywały się ze studni(może to wina badziewnych warunków). Zastanawiam się czy kupić to nagranie, czy raczej szukać wersji Jochuma, bądź drugiej wersji Soltiego(chce mieć "Śpiewaków" w stero).

• 2 lata później...

Dla wielbicieli Wagnera , a mam nadzieje ze nadal tacy istnieją radiowa dwójka rozpoczyna kolejne coroczne transmisje z festiwalu w Bayreuth.

25 lipca na pierwszy ogień Lohengrin , a od 25 lipca Pierścień Nibelungów.

Pozdrowienia dla wszystkich fanów Ryszarda Wagnera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.