Skocz do zawartości
IGNORED

bi-wiring KODA YW-214 proszę o opinię

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie znalazłem niczego sensownego na temat tych kabelków w wyszukiwarce forum, więc zwracam się z prośbą do znawców tematu.

Posiadam amplituner Pioneer VSX-915 do tego kolumny Celestion F20. Obecnie nie są połączone w bi-wiringu. Teraz są połączone 2 metrowymi kablami o przekroju 2,5mm2 firmy oehlbach.

Interesuje mnie podłączenie kolumn w bi-wiringu. Proszę o opinię na temat kabli kody YW-214 oraz o opinię czy stosowanie bi-wiringu w przypadku mojego sprzętu jest przedsięwzięciem brzmieniowo sensownym, czy też klasa sprzętu jest zbyt niska, żeby taki zabieg mógł przynieść dostrzegalne rezultaty.

Pozdrawiam,

eGregor

Proszę o konstruktywne opinie. dartman dlaczego nawet nie myśleć o bi-wiringu? Pszczyna - dlaczego jesteś zwolennikiem bi-wiringu? (bi-amping nie wchodzi w grę na moim sprzęcie bo wykorzystuję drugą strefę w innym pomieszczeniu).

Proszę też posiadaczy kabli koda yw-214 o wypowiedzi oraz wszystkich, którzy mają doświadczenie w podobnych systemach jeżeli chodzi o przesiadkę z nie-bi-wiring na bi-wiring.

Tutaj jest napisane o korzyściach jakie płyną z biwiringu (zapożyczyłem ze strony "audioton" którą większość z nas chyba zna:

"Uzyskujemy przez to (przez biwiring) dobre rozdzielenie głośnika basowego który pobiera duży prąd, od wrażliwego na zakłócenia głośnika wysokotonowego. Zaletą takiego rozwiązania jest jeszcze to, że możemy stosować różne przewody . Stosowanie bi-wiringu z reguły poprawia bas, (więcej prądu) a w zakresie średnich i wysokich tonów polepsza ich szczegółowość oraz precyzję stereofonii dzięki zmniejszeniu modulacji pomiędzy poszczególnymi składowymi sygnału płynącego w pojedynczym kablu.. Dzięki różnym kablom możemy zmienić też nieco charakterystykę i barwę dźwięku na bardziej nam odpowiadającą (tutaj mogą pomóc tylko eksperymenty z doborem różnych kabli)".

Z kolei Biamping to chyba już za dużo dobrego - wg mnie nie ma to sensu (ze wzgl. na koszty i ze względu na to że wzmacniacz i końcówka mocy muszą być odpowiednio do siebie dobrane - też to jest dokładnie opisane w audiotonie)

A co do sprzętu to nie sądze aby biwiring coś dał, z tego amplitunera za dużo nie wyciśniesz, musiałby to być klasyczny zestaw stereo żeby faktycznie mozna było poczuć różnicę "na korzyść"

Raczej to co piszą o biwiringu odnosi się do biampingu, sam biwiring to nawet z teoretycznego punktu dużo słabszy pomysł niż biamping i raczej nie powinien wiele wnosić. Biamping znowu nie musi być drogi - do napędzenia wysokotonowców wystarczy maksymalnie uczciwe 10W, a sekcji średniowysokootnowej - tyle co w przypadku basu.

Biwiring to tylko przeniesienie punktu połączenia głośników bliżej wzmacniacza.

Prawidłowo powinno być tak że to przy wzmacniaczu jest zwrotnica a dalej biwiring do głośników.

@ e-gregor

dobrze rymujesz więc się odpowiedzi doczekujesz :-)

patos patos o co biega jam jest sprzęt jam jest omega.

Technics, Spark u mnie króluje i bi-wiring w nich stosuję

Pytaj pytaj nie szczędź słów by swój system ubrać w drut

Gdy drut kiepskiej jest jakości, dołóż wzmaka on wymości,

dźwięk najwyższej wręcz jakości

To jest zwykła mocy próba,

Mocy próba, mocy próba

@ gotyk1

Dzięki za odpowiedz

Nie bardzo rozumiem tylko wzmianki o wyciskaniu; dlaczego w klasycznym zestawie można poczuć różnicę a w zestawie "zintegrowanym" już nie? Proszę ujaśnić.

Molibden, 4 Sie 2007, 22:44

>Prawidłowo powinno być tak że to przy wzmacniaczu jest zwrotnica a dalej biwiring do głośników.

a jeśli zestaw jest trójdrożny, co wtedy, robimy triwiring? czy lepiej podzielić zwrotki i M/T zostawić w kolumnie?

pozdr.

Cześć. E-gregor spróbować zawsze możesz, moje stwierdzenie oparłem na tym że wzmacniacz to wzmacniacz a amplituner to jakiś kompromis już jest (wzajemne zakłócenia radia i sekcji wzmacniacza), który może wpływać negatywnie na jakość dźwięku i co za tym idzie różnica będzie mniej słyszalna jak przy klasycznym wzmacniaczu stereo, ale to moje osobiste zdanie, nie każdy musi je podzielać,w każdym razie nie zaszkodzi spróbować - nadwyżkę kabla zawsze można sprzedać

@ gotyk1

Witaj gotyk1

Z definicji, którą znalazłeś na stronie audioton ("Uzyskujemy przez to (przez biwiring) dobre rozdzielenie głośnika basowego który pobiera duży prąd, od wrażliwego na zakłócenia głośnika wysokotonowego") wynika, że tego rodzaju podłączenie może zniwelować pewne zakłócenia. Nie za bardzo rozumiem jednak, na jakiej zasadzie podłączenie przez bi-wiring miałoby sprawić, że głośnik basowy dostaje więcej prądu, a głośnik wysokotonowy mniej (oczywiście, jeżeli to ma na myśli autor definicji).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.