Skocz do zawartości
IGNORED

Giełda w górę, giełda w dół

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

>tomek7776, 23 Sty 2009, 20:01

>skoro glosowales na niego to chyba wiesz co zrobi,lub co ma zrobic.

Tak debilnego rozumowania dawno tu nie widziałem. Grzecznie pytam co robić, bo skoro się tak mądrzysz, to pewnie wiesz. Jakie znaczenie ma, na kogo glosowałem? Żadnego, ale tego też pewnie nie rozumiesz.

Jestem Europejczykiem.

>tomek7776, 23 Sty 2009, 20:50

>"polski" rzad pozwala na szkodliwa dla polakow spekulacje.bo to co sie dzieje z waluta,czy w

>dol,czy w gore,w takim stopniu to czysta spekulacja,grajacych na opcjach,kontraktach walutowych.

>te gry wyssysaja z polski ogromne zyski.

Wyjaśnij tomuś co rząd ma zrobić? Wydać rozporządzenie z mocą ustawy zabraniające spekulacji? Zamykać spekulantów? Z tego, co wiem to interwencjami na rynku walutowym zajmuje się bank centralny (czyli NBP) którego prezesem jest niejaki Skrzypek. Ponieważ ma ustawowo zagwarantowaną niezależność jak Premier ma wydać mu jakieś polecenia? Zresztą co by to dało?

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Niejaki "Nalana Gęba" Skrzypek, znany na całym świecie specjalista finansowy, którego wyrywają sobie rządy i prywatne firmy, a który na pewno ruchem małego palca załatwi problem. Jaro miał oko, kiedy go tam wsadził, aż dziw, że tak sławny finansista podjął się tak nieefektownej roboty.

>tomek7776, 24 Sty 2009, 22:11

>a gdyby tak naprawde tusomatoly chcialy wprowadzic euro,to zaplanowaliby to juz na ten rok wejscie w

>REMII.

Tak z ciekawości: jak długo przed przejściem na euro trzeba być w ERM II (a nie REMII, widać że fachura z ciebie ;-))

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 24 Sty 2009, 23:21

>Z tego, co wiem to interwencjami na rynku walutowym zajmuje się bank centralny

>(czyli NBP) którego prezesem jest niejaki Skrzypek. Ponieważ ma ustawowo zagwarantowaną niezależność

>jak Premier ma wydać mu jakieś polecenia? Zresztą co by to dało?

Całe szczęście, bo każdy gówniany rząd by robił w naszych finansach niezły bajzel. Tak to jest bajzel, ale przynajmniej się go "nie pierze"

Zadziwia tylko głupota polskiego rządu...nie ważne czy to PIS, PO, SLD czy Samoobrona. Dla mnie wszyscy tacy sami - "kolorowi"

>saczek_XTRM, 25 Sty 2009, 00:16

>Zadziwia tylko głupota polskiego rządu...nie ważne czy to PIS, PO, SLD czy Samoobrona. Dla mnie

>wszyscy tacy sami - "kolorowi"

Może Kolega wyjaśni co ten nasz rząd ma robić, bo tomuś nie wie.

Jestem Europejczykiem.

>>Jaro_747, 25 Sty 2009, 00:31

ja już powiedziałem... dla mnie w pierwszej kolejności stopy procentowe w okolicach zera. Banki tylko się pogrążają - dają kredyty na mieszkania, których wartość spada i to sporo. Firmom kredytów nie udzielają, albo w małym stopniu w porównaniu do tego co było. Te więc podupadają, zwalniają pracowników a więc bezrobocie rośnie.

Trzeba zmusić ludzie do wydawania kasy a nie odkładania na konto, bo zakupy napędzają produkcję.

Euro, już pisałem, nie w 2012 a patrząc na obecną sytuację to pewnie daleko za 2012 - po co się pchać w coś co nam nie pomoże a tylko utrudni życie w dobie kryzysu.

Poza tym śmieszy mnie to gadanie, że kryzysu nie ma, że nie dojdzie do wschodniej ściany... tak jakby pozapominali, że jesteśmy bezpośrednio powiązani z UE + import + eksport. Śmiały się barany jak przewidywano spadek wzrostu gospodarczego, nie uwzględniono tego w budżecie a teraz co...obejrzeli się...ledwo początek roku a już dziura budżetowa. Ja nie wiem jak to jest politycy śmieją się z ekonomistów, potem drapią się po dupie i najlepsze jest to, że znowu przeciętny Polak za to beknie najbardziej..

>saczek_XTRM, 25 Sty 2009, 01:28

Pierwsze słyszę, żeby rząd ustalał stopy procentowe. A może coś mi umknęło?

>po co się pchać w coś co nam nie pomoże a tylko utrudni życie w dobie kryzysu.

Na razie były jedynie zapowiedzi, problem zrobiłby się przy udziale w ERM II i próbach obrony kursu więc w chwili obecnej jest wydumany.

Czyżby jednak nie było metody na utrzymanie kursu złotego? Więc po co to gadanie o głupocie rządu?

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747

24 Sty 2009, 23:21

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1255 / 1588 / 0 >tomek7776, 23 Sty 2009, 20:50

>"polski" rzad pozwala na szkodliwa dla polakow spekulacje.bo to co sie dzieje z waluta,czy w

>dol,czy w gore,w takim stopniu to czysta spekulacja,grajacych na opcjach,kontraktach walutowych.

>te gry wyssysaja z polski ogromne zyski.

Wyjaśnij tomuś co rząd ma zrobić? Wydać rozporządzenie z mocą ustawy zabraniające spekulacji? Zamykać spekulantów? Z tego, co wiem to interwencjami na rynku walutowym zajmuje się bank centralny (czyli NBP) którego prezesem jest niejaki Skrzypek. Ponieważ ma ustawowo zagwarantowaną niezależność jak Premier ma wydać mu jakieś polecenia? Zresztą co by to dało?

wasz rzad we wrzesniu i pazdzierniku,nie dostrzegal zagrozenia,i nadciagajacego kryzysu,

dementowal wrecz te fakty(poczatek kryzysu,to tapniecie gpw w 2007r w dniu wyboru popaprancow).

dopiero w koncu listopada zaczal cos o nim przebakiwac.

wiec wiadomo,ze wasi idole nic nie potrafia,oprocz chowania glowy w piasek.

gratuluje wzorow do nasladowania.

tulek -tchorzliwy,nic nie umie,nic nie jest w stanie zrobic,

Jaro_747

25 Sty 2009, 01:50

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1255 / 1588 / 0 >saczek_XTRM, 25 Sty 2009, 01:28

Pierwsze słyszę, żeby rząd ustalał stopy procentowe. A może coś mi umknęło?

>po co się pchać w coś co nam nie pomoże a tylko utrudni życie w dobie kryzysu.

Na razie były jedynie zapowiedzi, problem zrobiłby się przy udziale w ERM II i próbach obrony kursu więc w chwili obecnej jest wydumany.

Czyżby jednak nie było metody na utrzymanie kursu złotego? Więc po co to gadanie o głupocie rządu?

naprawde nie wiesz,jak sie broni kursu zlotego?????poczytaj sobie.

myslalem,ze jestes "inteligentnym" wyksztalciuchem.

Redaktor

24 Sty 2009, 23:32

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2032 / 2904 / 0 Niejaki "Nalana Gęba" Skrzypek, znany na całym świecie specjalista finansowy, którego wyrywają sobie rządy i prywatne firmy, a który na pewno ruchem małego palca załatwi problem. Jaro miał oko, kiedy go tam wsadził, aż dziw, że tak sławny finansista podjął się tak nieefektownej roboty.

no tak rostowski"spadochroniarz" z angli,jak kiedys z moskwy nowotko,

to znany praktyk,ze swiatowych elit finansowych.

a tak na marginiesie,ktory z z ekipy tuska-klamliwego to fachowiec?moze palikot?

jozwa,czemu sie tak blaznisz,ta prymitywna propaganda?

to nie dziala na ludzi samodzielnie myslacych.

>a tak na marginiesie,ktory z z ekipy tuska-klamliwego to fachowiec?moze palikot?

Grad - Wielki Meliorator - fachura od kopania rowów... no to jest chyba nawiększa żenuja...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

tomuś, nic nie wiesz i o niczym. no, może tyle wiesz, co gdzie przeczytasz bez zrozumienia ;-) to ci podpowiem na przyszłość, żeby cię więcej taki soros, tusk, rostowski, inny tam żyd, mason i bogacz nie "wydymał"... ;-p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drogi Numerku, Twoi idole nawet nie potrafili skompletować rządu i się poddali. Oddanie im ponownie władzy było czystą głupotą.

Super, że rząd trzyma się jak najdalej od gospodarki, gospodarka sobie świetnie da radę bez ingerencji (p)osłów i innych "geniuszy". I oby tak dalej.

A, że ludzi tracą, firmy padają to normalne. Jedna padają inne powstają, jedni tracą inni zyskują. Absolutna norma. Na tym polega wolny rynek.

Tak wiem, w innych krajach pomagają, nie zmienia to faktu, że uważam to za głupotę i posunięcie czysto polityczne.

Nie każdego stać na apartament w centrum, nie każdego musi być stać nawet na własne mieszkanie.

I bardzo mi się podoba, że tną przywileje itp, jeszcze warto by u siebie przycięli wydatki na rozbuchaną administrację i przywileje władzy ( na każdym stopniu ).

Ty przespałeś wydarzenia w kraju podczas rządów Pisu ? Przespałeś ich poddanie się i przedterminowe wybory ? Przespałeś nie możność powołania rządu i wielomiesięczne przepychanki ?

>>Jaro_747

Stóp procentowych nie ustala rząd tylko NBP, a ten jak wiemy jest niezależny. Zostałem chyba źle zrozumiany albo sam coś źle zrozumiałem.

To co rząd IMHO powinien zrobić jeśli chce zmniejszyć wpływ kryzysu to: nie obniżanie podatków, zwiększyć wzrost inwestycji publicznych, także na infastrukturę, ogólnie zwiększyć wydatki, zachęcenie firm do inwestowania - wprowadzenie ulg (np w podatku CIT), gwarancji, przyspieszenie finansowania inwestycji, wreszcie jeszcze lepiej wykorzystać dofinansowania unijne. Wreszcie może zmiana biurokratycznych regulacji prawnych, tak żeby od pomysłu do rozpoczęcia inwestycji mijało pół roku a nie 2 lata.

Co robi rząd (albo planuje) - obniżki podatków dla najbogatszych, cięcia socjalne, ograniczanie praw pracowniczych, czyli zupełnie odwrotnie.

wszystkim zylo sie jak nigdy dotad,gospodarka kwitla,wiec mialem gdzies ten czarny PR ,stsowany wobec PISu.gielda tapnel nazajutrz po wyborach,sprawdz sobie to co pisze.i spada nadal,gospodarka sie chwieje.

uwazasz ze rostowski jest lepszym ministrem finansow niz gilowska?

a klich i jego zadluzony resort,jest lepszym ministrem obrony niz szczyglo?

Redaktor 24 Sty 2009, 23:32

"Niejaki "Nalana Gęba" Skrzypek, znany na całym świecie specjalista finansowy, którego wyrywają sobie rządy i prywatne firmy, a który na pewno ruchem małego palca załatwi problem. Jaro miał oko, kiedy go tam wsadził, aż dziw, że tak sławny finansista podjął się tak nieefektownej roboty."

Święta racja, więc tęsknimy za J.D. Sachsem, A. Greenspanem a może kimś z Enronu lub jakimś bohaterem market bubble.

krzych

25 Sty 2009, 10:43

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1962 / 1346 / 4 tomuś, nic nie wiesz i o niczym. no, może tyle wiesz, co gdzie przeczytasz bez zrozumienia ;-) to ci podpowiem na przyszłość, żeby cię więcej taki soros, tusk, rostowski, inny tam żyd, mason i bogacz nie "wydymał"... ;-

twoj belkot jest zabawny,taki bezsensowny,ze az mnie rozsmiesza.

Numerek > więc światowy kryzys nie ma wpływu na polską gospodarkę ? Za to rządy PO odpowiadają jedynie za kryzys w PL ? Jak tylko pissiorki dostały by władzę to kryzys by zniknął ?

krzych

25 Sty 2009, 13:56

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1962 / 1346 / 4 i vice versa... ;-P ty też mnie bawisz, czasem nawet do łez.

raczej do moczenia sie pampers,zgadlem.

poziom twoich wpisow jest na poziomie moczacego sie 2latka.

Skibus

25 Sty 2009, 14:07

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 809 / 891 / 0 Numerek > więc światowy kryzys nie ma wpływu na polską gospodarkę ? Za to rządy PO odpowiadają jedynie za kryzys w PL ? Jak tylko pissiorki dostały by władzę to kryzys by zniknął ?

co wygrane wybory,przez popaprancow,to kryzys!!!!na rok przed swiatowym kryzysem,inwestorzy gieldowi zareagowali na wygrana popaprancow,natychmiastowa korekta kursow,ciekawy dowod poparcia,co?

wierzysz w to co piszesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.