Skocz do zawartości
IGNORED

Giełda w górę, giełda w dół

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

przecież wiadomo, że kryzys ogólnoświatowy dotrze do nas i wywoła perturbacje i nie chcę tu przypominać obrzydliwych postów, które pojawiły się na AS w momencie gdy Prezydent wyszedł z propozycją, ale co miał zrobić jak obecny rząd schował głowę w piasek

chociaż z drugiej strony wyznawcy praw Murphy'ego sądzą, że - Jeżeli udoskonalasz coś (dostatecznie długo), to na pewno to zepsujesz :))

Nowy2 > kartofel chciał zwołać imprezę by pogadać o kryzysie i impreza się odbyła. Jak widać oczywiście, zgodnie z przewidywaniami, nic to nie dało. Przypomnij sobie co po imprezie kartofel wyseplenił ( po naradzie ze swoimi "fachowcami" ).

a jakie dzialania przeciwdzialajace skutkom kryzysu podjal sepleniacy tusek-leniwy.

no oprocz wmawiania ze kryzysu nie ma.i hulania na calorocznym urlopie.

Dlaczego PO ma super sondaże?

...bo w czasie ostatniej kampanii udało im się wmówić większości społeczeństwa, że wszystko co jest na prawo od nich jest bardzo niemodne i nie fajne (lewica się nie liczyła), więc jak chciałeś uchodzić w towarzystwie za osobę nowoczesną, postępową, otwartą i uwaga, bardzo ważne słowo - niezakompleksioną, to głosujesz na PO, proste.

Polakom teraz bardzo głupio się przyznać przed samymi sobą, że tak się dali nabrać, i to po raz kolejny. Ci sami reformatorzy spod znaku Unii Demokratycznej i Unii Wolności, AWS (przybudówki Unii Wolności) sprzedali za bezcen polskie banki. Owszem trzeba było je prywatyzować, ale nie traktować jak masę upadłościową, bo to nie miało nic wspólnego z prywatyzacją. Jest na to inne określenie.

Więc Ci co głosowali na PO, mimo iż widzą, że się chłopaki nie spisują najlepiej, dalej mówią że są fajni, bo wyszłoby że znowu się sparzyli, tak samo jak ludzie na giełdzie potracili fortuny, bo zabrali się za to, na czym się nie znają. Chcieli widzieć tylko jasną stronę medalu, tak jak elektorat PO chciał widzieć tylko cuda i rosnący dobrobyt, szczęście, spokój, bezpieczeństwo. Większość straciła na funduszach, ci co się znają nie stracili, ale oni są w mniejszości. Przykra prawda - nie zawsze większość ma rację.

Pomyśl zanim zagłosujesz! Pomyśl zanim zainwestujesz! Zastanów się zanim kogoś pochopnie ocenisz! Poczytaj o temacie, zanim chcesz uchodzić za eksperta! Poznaj przeszłość swoich kontrahentów! Poznaj przeszłość i dotychczasowe osiągnięcia tych, na których głosujesz!

Demokracja zmusza do myślenia, bo sam ponosisz konsekwencje swoich wyborów i to jest właśnie Twoja wolność, zrób z nią co chcesz, ale za konsekwencje swoich wyborów płacisz TY.

>tomek7776, 25 Sty 2009, 08:55

>wasz rzad we wrzesniu i pazdzierniku,nie dostrzegal zagrozenia,i nadciagajacego kryzysu,

Taki on sam mój jak i twój :-))).

>wiec wiadomo,ze wasi idole nic nie potrafia,

Jacy wasi, jacy idole??? Walnij się w czajniczek misiu.

>gratuluje wzorow do nasladowania.

Jakich znowu wzorów???

Popierdzieliło ci się tomuś ze szczętem! To wasza sekta bije czołem fałszywym prorokom, nasza sekta to nihiliści którzy nie wierzą nikomu i nie mają żadnych ideałów.

Jestem Europejczykiem.

>tomek7776, 25 Sty 2009, 08:57

>naprawde nie wiesz,jak sie broni kursu zlotego?????poczytaj sobie.

>myslalem,ze jestes "inteligentnym" wyksztalciuchem.

Tomuś, wiejski proroku, wszyscy ekonomiści którzy wypowiadali się ostatnio na ten temat twierdzili, że walka z naturalnym poziomem równowagi, czy też wyceną rynku to walka z wiatrakami. Można walczyć z atakami spekulacyjnymi ale jest to kwestia siły (zasobów walutowych) i determinacji obydwu stron. W tej chwili nakładają się na siebie dwa zjawiska: ucieczka od tzw. " emerging markets" w stronę dolara, a w szczególności obligacji skarbowych oraz krótkoterminowe działania spekulacyjne. Ten pierwszy trend jest niestety na tyle silny, że walka z nim wyczerpałaby nasze rezerwy walutowe bez większej szansy na sukces.

Teraz oczekuję na jakąś sensowną odpowiedz bez typowego PiSowskiego bełkotu.

Jestem Europejczykiem.

przeczytaj ze zrozumieniem moj powyzszy wpis.moze zrozumiesz.

to nie moj rzad,ja na niego nie glosowalem,i przed nim przestrzegalem i przestrzegam,

to partia partaczy ,leni,nierobow,

beda problemy po tym rzadzie,bedzie bardzo biednie.zadna nowosc,po nich zawsze zostaje bieda!!!

>tomek7776, 25 Sty 2009, 18:24

>przeczytaj ze zrozumieniem moj powyzszy wpis.moze zrozumiesz.

Oj tomuś, tomuś :-))).

>to nie moj rzad,ja na niego nie glosowalem,i przed nim przestrzegalem i przestrzegam,

I niestety nadal to twój rząd chyba, że mieszkasz w jakimś innym kraju :-).

Kupa śmiechu z tobą, redakcja chyba ci płaci za te wszystkie występy?

Jestem Europejczykiem.

Niestety dopóki mamy obywatelstwo polskie wszystko co polskie jest NASZE. Ja na żaden rząd nie głosowałem. Za każdym razem jest dokładnie to samo - wyniosłe hasła, obietnice, które z góry są skazane na niepowodzenie - jednym słowem wszystko byle dorwać się do "koryta". Czy rząd stoi przed trudnym zadaniem? Może nie banalnym, ale przy odrobinie chęci i wspólnemu dobru dało by się wiekszość zrobić w pół roku. Tyle, że lepiej poprzepychać się i zwalać na "poprzednią ekipę". TERAZ POLSKA!!!

tomek7776, 25 Sty 2009, 17:11

>skup sie na pytaniu

>prezydent ma do rzadzenia polsko gospodarka?

To po co zwoływał ekspertów, organizował naradę itp. Tak tylko wydał NASZE pieniądze ?

>jak mi na nie odpowiesz,moze odpowiem ci na twoje.

Och łaskawco nie musisz. Gdyby Twoi idole porządzili dłużej to byś zobaczył co to kryzys. To Twoi idole rozbudowali administracje i wydatki na władzę. To minister rządu Twoich idoli chciał rozdać rezerwę budżetową. Ot taki rząd fachowców to był.

Na razie jest ok, nie wiem co się czepiasz. Rower Ci ukradli i na nowy nie masz, że tak o kryzysie trąbisz ? Jakoś ja kryzysu nie odczuwam, jedyne co we mnie uderzyło to kursy walut ale i to niespecjalnie. Ot trochę więcej na zakupy za granica wydaję. No i co z tego? Raz wydam mniej, raz więcej. Normalne.

>tomek7776, 25 Sty 2009, 09:02

Taka to cała dyskusja z psami gończymi Prezesa: Redaktor zwraca uwagę na nikłe kwalifikacje Skrzypka, a tomuś, że Rostowski z Anglii. Po prostu mistrz ciętej riposty :-))).

Jestem Europejczykiem.

wiesz,w przeciwienstwie do ciebie,i niektorych forumowiczow,jestem wrazliwy na czyjes nieszczescie,biede,

zal mi wydymanych klientow,na zasadach naliczania cla,z podwyzszona akcyza na auta.to efekty prospolecznej polityki tego rzadu.

aha,rada miejska mego miasta ,oczywiscie cala popaprancow,podwyzszyla podatek gruntowy z 30,do 120tys zl,o cale 400%.to sa sposoby popaprancow na brak kasy na swoje fanaberie.

mozesz sie do tego ustosunkowac?

Pisałem o tym wcześniej,ale sama podwyżka nie przekracza 20% zresztą zgodnie przegłosowane przez większość opcji.

Wysokość się wzięła z przeszacowania wartości gruntów,czyli zmieniła się podstawa od której podatek jest naliczany.

Jak myślisz czyj był to pomysł ?

To kluby radnych,pisanie,że cała rada to PO jest nieścisłe :

Klub Radnych Prawa i Sprawiedliwości

Rafał Rudnicki- przewodniczący

Alicja Biały - wiceprzewodnicząca

Kazimierz Dudziński - wiceprzewodniczący

Józef Nowak- skarbnik

Mariusz Gromko- sekretarz

Beata Antypiuk

Halina Komaszyło

Marek Kozłowski

Danuta Krawiel

Tomasz Madras

Kazimierz Romanowski

Krzysztof Jan Stawnicki

Klub Radnych Platformy Obywatelskiej

Zbigniew Nikitorowicz - przewodniczący

Marek Masalski - wiceprzewodniczący

Filip Artur Tagil - sekretarz

Krzysztof Bil-Jaruzelski

Maciej Biernacki

Jacek Chańko

Marek Chojnowski

Andrzej Danieluk

Włodzimierz Kusak

Mirosław Mojsiuszko

Sławomir Nazaruk

Stefan Nikiciuk

Izabela Pietruczuk

Klub Radnych Sojuszu Lewicy Demokratycznej

Wiesław Kobyliński

Michał Karpowicz - przewodniczący

Janusz Kochan

>saczek_XTRM, 25 Sty 2009, 12:35

Dzięki, nareszcie jakiś merytoryczny wpis. W dodatku mógłbym się pod nim podpisać.

Zwalanie wstrzemięźliwości rządu na lenistwo Tuska (teoria znana jako tomusizm )jest dziką naiwnością. Problem jest według mnie o wiele głębszy: PO patrzy na ekonomię przez okulary Balcerowicza. Obowiązuje leseferyzm i doktryna że interwencja państwa jest zła sama w sobie i im mniej tego państwa w gospodarce, tym lepiej. To, o czym piszesz, czyli "obniżki podatków dla najbogatszych, cięcia socjalne, ograniczanie praw pracowniczych" jest właśnie przejawem takiego myślenia. Cytowałem tu już myśl Balcerowicza, ze nie mamy do czynienia z kryzysem kapitalizmu wygłoszoną w momencie gdy najpoważniejsi zachodni ekonomiści zastanawiali się nad koniecznością przyszłych uregulowań wzmacniających kontrolną rolę państwa, bo samoregulacja wolnego rynku zawiodła.

Jestem Europejczykiem.

Frank

o jakiej niescislosci piszesz?

przychodzi pismo ,z wydzialu finansowego z podatkiem 120tys zl.w ubuieglym roku bylo 30tys.

kto to uchwalil?

>>Jaro_747, 25 Sty 2009, 19:52

Mi się wydaje, że wszystko co robi rząd (nie ważne czy ten co teraz czy wcześniejsze) boi się reakcji obywateli. Najlepiej chcieliby coś zrobić, ale tak, żeby nie dostać po tyłku w sondażach, co czasami jest niemożliwe. Czas jednak pokazuje, że "nieróbstwo" też ma krótkie nogi. Tak naprawdę to niewiele polityków myśli o zwalczaniu kryzysu, a po prostu chcą podbić swoją reputację. Walczą tylko hasłami i mediami. Prawie wszyscy mają nas w tyłku i tyle.

Jaro_747

25 Sty 2009, 19:52

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1255 / 1588 / 0 >saczek_XTRM, 25 Sty 2009, 12:35

Dzięki, nareszcie jakiś merytoryczny wpis. W dodatku mógłbym się pod nim podpisać.

Zwalanie wstrzemięźliwości rządu na lenistwo Tuska (teoria znana jako tomusizm )jest dziką naiwnością. Problem jest według mnie o wiele głębszy: PO patrzy na ekonomię przez okulary Balcerowicza. Obowiązuje leseferyzm i doktryna że interwencja państwa jest zła sama w sobie i im mniej tego państwa w gospodarce, tym lepiej. To, o czym piszesz, czyli "obniżki podatków dla najbogatszych, cięcia socjalne, ograniczanie praw pracowniczych" jest właśnie przejawem takiego myślenia. Cytowałem tu już myśl Balcerowicza, ze nie mamy do czynienia z kryzysem kapitalizmu wygłoszoną w momencie gdy najpoważniejsi zachodni ekonomiści zastanawiali się nad koniecznością przyszłych uregulowań wzmacniających kontrolną rolę państwa, bo samoregulacja wolnego rynku zawiodła.

znow sie mylisz,moze masz ksywe "pudlo"

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

Użytkowanie wieczyste droższe nawet o kilkadziesiąt razy

Ewa Mikulec2009-01-19, ostatnia aktualizacja 2009-01-19 19:16

Do Samorządowego Kolegium Odwoławczego trafiło już ponad 900 odwołań od miejskiej decyzji dotyczącej kilkudziesięciokrotnych podwyżek za wieczyste użytkowanie gruntu. I wciąż wpływają kolejne.

Tegoroczna podwyżka za wieczyste użytkowanie gruntu zaskoczyła i zbulwersowała wielu poznaniaków. Informację o nowych opłatach od stycznia tego roku otrzymało około 3600 osób. Nowa opłata w wielu przypadkach jest nawet kilkudziesięciokrotnie wyższa od poprzedniej. Właściciele mieszkań na os. Polanka, Jeżycach, Strzeszynie, Golęcinie czy Górczynie, do których dotarły już pisma informujące o podwyżkach, czują się oszukani. Twierdzą, że nowe opłaty zostały naliczone niesprawiedliwie i są wygórowane. Już ponad 900 z nich złożyło odwołania od miejskiej decyzji do SKO. Żądają powołania nowego rzeczoznawcy, który ponownie wyceni grunty, na których znajdują się ich nieruchomości. Dodają, że są one dziś warte znacznie mniej, a co więcej, ich cena wciąż się waha.

Ale to nie wszystko. Jeden z Czytelników w liście do "Gazety" pisze, że rzeczoznawca błędnie potraktował jego nieruchomość jako grunt w pełni uzbrojony. Twierdzi bowiem, że sieć kanalizacji wodociągowej, sanitarnej, energetycznej i cieplnej oraz drogi dojazdowe w całości zostały sfinansowane z środków własnych mieszkańców osiedla. Grunt, za który każe się mu teraz płacić wielkie pieniądze, zyskał więc na wartości dzięki ich prywatnym inwestycjom.

REKLAMY GOOGLE

Mieszkanie w Poznaniu

Największa baza sprawdzonych nieruchomości. Szukamy do skutku!

www.HomeBroker.pl

Kredyt na Mieszkanie ?

Sprawdź Ranking Kredytów. Wybierz najlepszy kredyt mieszkaniowy !

www.rankingkredytow.pl

Profit s.c.

wycena nieruchomości, przemysłowych przedsiębiorstw dla potrzeb MSR

www.wycena-profit.pl

Czesław Klawiński, przedstawiciel dwóch z kilku istniejących na os. Polanka wspólnot mieszkaniowych, również kwestionuje uzasadnienie podwyżki, którą otrzymał. - Oni mi tu piszą, że teren jest atrakcyjny, bo mamy blisko do Jeziora Maltańskiego - mówi pokazując pismo z urzędu. - A niech pani się kiedyś spróbuje tam do nas dostać. Będzie pani musiała iść po jezdni, bo pierwszy chodnik dopiero przy Galerii Malta się zaczyna - dodaje.

Ryszard Szulc, prezes firmy Ataner, która stawiała poznańskie os. Polanka, uważa, że wyceny zostały przeprowadzone w sposób nieprawidłowy. Jak mówi, przy podwyżce zasugerowano się cenami nieruchomości od maja do września 2007 r., czyli z okresu, kiedy metr kwadratowy ziemi kosztował najwięcej. - Nowe opłaty są więc zawyżone - dodaje.

Przypomnijmy, że opłatę za wieczyste użytkowanie miasto powinno aktualizować nie częściej niż raz w roku. Jest do tego zobligowane ustawą. Na to, jak wysoka będzie ta opłata, wpływa cena nieruchomości. Nowe opłaty są tak wysokie, ponieważ ostatnia duża wycena miała miejsce niecałe 10 lat temu, a ceny nieruchomości od tamtego czasu znacznie wzrosły.

Niestety, przepisy nie określają progu, jakiego nie powinna przekroczyć podwyżka. Co mówią? - Że właściciel mieszkania musi zapłacić 1 proc. nowej wartości nieruchomości, a właściciel biura, firmy, sklepu czy kamienicy - 3 proc. - tłumaczy Maciej Milewicz z zespołu prasowego Urzędu Miasta.

Jak dokonuje się wyceny? - Wydział gospodarki nieruchomościami powołuje biegłego, który określa, ile warta jest nieruchomość. Potem wydział nalicza nową opłatę - mówi Mirosław Kruszyński, zastępca prezydenta miasta. - Należy pamiętać, że każda nieruchomość traktowana jest indywidualnie - dodaje.

Jak mówi Justyna Falkiewicz z kancelarii adwokackiej Dr Marcin Wojcieszak & Wspólnicy, jeśli mieszkańcy w miarę skutecznie wskażą błędy w sporządzonych przez rzeczoznawców opiniach, SKO może znieść decyzję miasta.

Za wieczyste użytkowanie ziemi płacimy raz w roku, do końca marca.

kto to wprowadzil PANSTWO!!!

ekipa tusomatolow!!!!

ja mam podwyzke 400%.

Frank

mylisz sie,podatek wprowadzili popaprancy

WiadomościWzrośnie podatek od nieruchomości w Białymstoku 24 listopada 2008, 20:14 Radni przyjęli dziś (24.11) propozycję miejskich urzędników. Oznacza to, że białostoczanie zapłacą większy podatek od nieruchomości od nowego roku.

Skarbnik miasta - Stanisława Kozłowska - argumenotwała, że pieniądze te potrzebne są na bieżące wydatki: oświatę, pomoc społeczną i inwestycje. Przekonała radnych PO. Ci poparli projekt, PiS - był przeciw, a SLD - wstrzymało się od głosu.

O ile więcej zapłacą białostoczanie? Za mieszkanie np. 50-metrowe rocznie dwa złote więcej, ale już za 100-metrowy budynek, w którym prowadzona jest działalność gospodarcza - 95 złotych więcej. Wysoki - 20-procentowy - jest też wzrost za grunt, który zajmują organizacje pożytku publicznego.

Podatek od nieruchomości to okolo 100 milionów wpływów rocznie do miejskiej kasy.

>tomek7776, 25 Sty 2009, 20:06

Jak sam widzisz niemożliwa jest dyskusja a bezmózgiem który nie umie nic napisać samodzielnie a jedyne narzędzie intelektualne którym dysponuje to Ctrl-C, Ctrl-V. Żebyś chociaż wklejał na temat ;-).

Jestem Europejczykiem.

A co w tym dziwnego, że mamy podwyżki ? Najpierw domagacie się państwa socjalnego ( PIS ) ale jak przychodzi płacić rachunek to nagle boli.

Tak Numerku płacisz za kretyńską pomoc państwa dla obywateli. Temat tak hołubiony przez Twoich idoli. A teraz płaczesz, ze rząd ogranicza. Ale płacić więcej na rozdawnictwo nie chcesz. I się wkurzasz za większe rachunki.

Jak myślisz kto płaci za pomoc socjalną rozdawaną jak popadnie, z czyich pieniędzy wypłacają becikowe, z chich pieniędzy opłacani są urzędasy ( przypomnę, bo pewnie zapomniałeś/przegapiłeś, że to za czasów Twoich idoli rozbudowano administrację ), z czyich pieniędzy wybudowali peron we Włoszczowej ( dziwnym trafem pociągi tam już nie stają ), kto zapłacił za bal prezydentów ( na który większość zaproszonych gości nie przyjechała ), kto płaci za kretyńskie wycieczki kartofla na obszary wojny ?

TY, JA, MY WSZYSCY !

Zrozum w końcu, ze to Twoi idole uzurpują sobie prawo do decydowania na co Ty lepiej wydasz swoje pieniądze. Państwo socjalne to państwo OKRADAJĄCE obywatela. Głosuj dalej na partię komuchów ( tak PiS to partia o poglądach i sposobie działania iście komunistyczna, tylko mienią się prawicą ), którzy wiedzą jak lepiej wydać Twoje pieniądze niż Ty sam. I żyj dalej w biedzie.

>tomek7776, 25 Sty 2009, 20:06

>znow sie mylisz,

Całkiem możliwe, ale w czym konkretnie, bo napisać tak jak ty potrafi każdy głupek.

Konkreciki, konkreciki jak mawia gwiazdor PiS :-).

Jestem Europejczykiem.

Giełda ostatnio w dół a fanom PO zaczynają puszczać nerwy. Sorry ale kryzys utopi Donalda. Tylko szkoda, że razem z nim "popłynie" parę milionów ludzi. Ta ekipa to doktrynalni monetaryści. Donald ma zero pojęcia o realnych procesach gospodarczych. Słucha się tylko Bieleckiego a ten mu mówi słuchaj się mojego Rostowskiego. To lobby instytucji finansowych. Oni z tego wyjdą z małymi stratami ale cała realna gospodarka zadołuje a razem z nią ten Rząd. Nawet GW już się zoriętowała, że nie można iść z bankierami przeciwko ludziom. Będzie gorzej niż myślicie.

fachowcy tez to potwierdzaja,i to sa konkreciki JARO !!!!

Bochniarz: kryzys dotknie każdego

(IAR, ak/26.01.2009, godz. 06:20)

Prezydent Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan mówi "Gazecie Wyborczej", że skala kryzysu jest większa, niż nam się wydawało. Henryka Bochniarz dodaje, że wbrew temu, co twierdził rząd Donalda Tuska, Polska nie jest wyspą spokoju.

Bochniarz przyznaje, że gdy rząd, kiedy w połowie ubiegłego roku konstruował tegoroczny budżet, nie znał skali zagrożenia. Jednak jesienią zeszłego roku gabinet Tuska mógł podjąć jakieś działania, tymczasem, zdaniem Henryki Bochniarz, tracił czas.

W opinii szefowej PKPP Lewiatan, plan rządu na walkę z kryzysem jest niewystarczający. Henryka Bochniarz sugeruje, że premier powinien powołać specjalną grupę antykryzysową z dużymi kompetencjami, która mogłaby się zebrać w dowolnym momencie i podjąć decyzję. Cały wywiad w "Gazecie Wyborczej".

>tomek7776, 26 Sty 2009, 10:56

>fachowcy tez to potwierdzaja,i to sa konkreciki JARO !!!!

Masz ciekawy zwyczaj dyskutowania z samym sobą. ja o jednym, ty o drugim.

Ale wpis wyjątkowo dość sensowny, więc niech będzie.

Jestem Europejczykiem.

No dobrze, kryzys dotknie i co z tego ? Normalne.

Potem będzie lepiej a potem znowu gorzej i tak w kółko.

Martwi mnie za to beztroskie szafowanie kasą przez rząd podczas "tłustych lat". I już wtedy eksperci radzili ograniczyć wydatki. Ale po co ? Lepiej było rozdawać kasę. I dlatego drogi Numerku pissiorki poważania u mnie nie mają.

Rząd Tuska może i ne robi wszystkiego idealnie ale robi w dobrym kierunku czyli ograniczeniu rozdawnictwa publicznych pieniędzy. Szkoda, że są tak delikatni w swoich działaniach. I szkoda, że kartofel torpeduje ważne reformy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.