Skocz do zawartości
IGNORED

Giełda w górę, giełda w dół

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

No, widzę że oba PKO też dzisiaj poszalały, nie tylko Millenium i BRE dołują.

Kredyt Bank też daleko w tyle nie zostaje i goni, goni... co prawda w dół, ale goni :D

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

jak tu nie mowic o "spisku"

jak KNF ,ma liste spolek gieldowych umoczonych w opcjach walutowych,a nie podaje ich do publicznej wiadomosci!!!

polska to "bananowa republika".

Ale po co niezdrowo się podniecać sprawami, na które nie mamy najmniejszego wpływu?

Tym bardziej, że "im gorzej tym lepiej" bo samemu przy okazji można się nieźle nachapać.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

no ten BRE rzeczywiście ciekawy... Gruchnął ponad 13% , wydaje się że jest szansa na odbicie na dniach - a takiej ceny (100) to on chyba jeszcze nie miał. Z drugiej strony spore obroty - czyli wywalają instytucjonalni i grubasy, a to może źle wróżyć. Jutro może być cd...

Ustawiałem się dziś na Warfame, ale minąłem sie z nią o grosz - zamiast 0,73 było 0,74 i dupa. A potem ta dzielna spółeczka skoczyła na 0,79 i jest (przy tej rzezi) na + 1,3% ! No cóż ... Zamiast tego wziąłem dziś Hawe - liczę na parę %, ale na razie -4%

parantulla, 17 Lut 2009, 14:11

>saczek_XTRM, 17 Lut 2009, 13:38

>

>>>>Parantulla

>>

>>a jaki mialbys w tym interes gdyby Twoj bank mialby upasc? Przeciez musiales wlozyc w niego

>niemaly

>>wklad wlasny...pomysl przez chwile.

>

>No jaki wkład? Cokolwiek byś nie robił, to i tak wszystko idzie w koszta, także strata minimalna

>albo żadna wręcz. I ja nie mówię o interesie w doprowadzaniu banku do upadku, tylko o tym, że w

>razie czego jego prawdziwy właściciel (no pewnie jakiś inny, znacznie większy bank, taki z

>prawdziwego zdarzenia) nie ponosi jakichś gigantycznych strat, bo forsa z kont takiej spółki-córki,

>dawno leży na koncie spółki-matki (gdzieś tam w tej Szwajcarii czy obojętnie gdzie) a majątek trwały

Co Ty wygadujesz. Przy zakładaniu banku musisz wnieść własny wkład, którego nieznaczna cześć może stanowić majątek trwały. Reszta to musi być płynna gotówa. Po drugie, tak jak ktoś już wspomniał każdy bank ma obowiązek do odkładania rezerw, ba gdy bank źle prosperuje KNF zmusza go do napisania i trzymania się programu naprawczego...Wreszcie po 3cie...główne zyski banków są z...udzielonych kredytów. Więc jaki bank ma interes w swoim bankructwie?

Akcji Millenium nikomu nie polecam. ZAkupiłem je jeszcze przed faktem jak miał się połączyć z Dueutsche Bankiem. Od tamtego momentu jak te akcje spadły o ponad 300% tak leżą w tym Rowie Marsjańskim i nie zamierzają drgnąć znacząco w górę. Trochę to dziwne, bo Millemium miewał nienajgorsze wyniki finansowe.

BRE aż dziwi mnie, że trzyma się jeszcze w okolicach 110zł, niedajboże przekroczy ten opór a zleci na 60zł. Radzę uważać, tym bardziej, że parę razy ostatnio wdepnął w niezłę g*wno

dzięki za rzeczową wypowiedź. W zasadzie akcje wszystkich, tak na zdrowy rozsądek, niemile pachną ... Pozostanę przy strategii kupowania małych spółek, o dobrych wskaźnikach, z branż (o ile teraz takie w ogóle być mogą ;D) najmniej zagrożonych. Ale to też, jak pisałem wcześniej, chodzenie po polu minowym - bo nagle - BAM! - i wtopa na opcjach :D A podobno jeszcze nie wszyscy się ujawnili ...

za nasze pieniadze,z OFE, JPMorgan gra na zwale kursu akcji,

traca polacy,polscy emeryci,my wszyscy.

OFE udziela krotkotrwalych pozyczek dla JPMorgan,

saczek_XTRM, 17 Lut 2009, 20:08

>Co Ty wygadujesz. Przy zakładaniu banku musisz wnieść własny wkład, którego nieznaczna cześć może

>stanowić majątek trwały. Reszta to musi być płynna gotówa. Po drugie, tak jak ktoś już wspomniał

>każdy bank ma obowiązek do odkładania rezerw, ba gdy bank źle prosperuje KNF zmusza go do napisania

>i trzymania się programu naprawczego...Wreszcie po 3cie...główne zyski banków są z...udzielonych

>kredytów. Więc jaki bank ma interes w swoim bankructwie?

Nie dalej jak wczoraj słyszałem w tv, że banki ogółem wyprowadziły z Polski ponad 350.000.000.000 (trzysta pięćdziesiąt miliardów) złotówek, których nikt doliczyć się nie może, ani co się z nimi stało, ani gdzie też mogą być. I jaki by nie był "wkład własny banku" w tą całą imprezę, to i tak sobie odbił z nawiązką i gdyby teraz wziął i upadł, to mało kto by za nim płakał, może poza wydymanymi jeleniami. Ja na przykład nie słyszałem o przypadku umorzenia komuś kredytu z powodu upadku banku w którym go brał, także tutaj banki pewnie też się jakoś zabezpieczają i ta kasa jakąś tam drogą do nich wraca... no nie wiem, nigdy się nie zastanawiałem nad tym akurat jaki to interes, ale chyba raczej dobry musi być, skoro dajmy na to w USA dużo większe banki padają z dnia na dzień jak kaczki i dużo większa kasa niż u nas rozpływa się w przestworzach. Nie wiem gdzie, ale ktoś to musi wiedzieć, ktoś za tym wszystkim stoi, ktoś ma jakiś w tym interes. W przyrodzie nic nie ginie i też nic się nie dzieje bez wyraźnej przyczyny.

A już abstrahując od tematyki bankowej (o której większość z nas "leszczy" i tak ma mgliste pojęcie) chodziło mi głównie o to, że najpierw wmówiono nam kryzys, a teraz próbuje się wmówić, że banki są głupie i roztrwoniły majątki na nietrafionych inwestycjach. Mówiąc w skrócie są to tzw. "ruchy pozorowane" które mają sprawiać wrażenie, że banki zatrudniają idiotów, którzy nie do końca wiedzą co robią. Bez obaw, już oni dobrze wiedzą, tylko niekoniecznie ich klientom musi to za zdrowie wyjść, bo banki są od przynoszenia dochodu właścicielowi, a nie od przejmowania się leszczami, którzy nierzadko umoczyli oszczędności życia w "nietrafione inwestycje"...

>>Parantulla

to ze banki wyprowadzily kase z Polski to

1) nic dziwnego

2) nie ma nic wspolnego z zyskownoscia/bankructwem bankow

Nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem, ale to tak w ramach wyjasnienia

Niestety chyba wykrakalem akcje BRE - sa juz po 91zl, Millenium sprawdzilem dzisiaj z ciekawosci - 1,4zl...jak spadnie w okolice 70gr, to kupie tych akcji chyba na potege i ile wlezie. Nizej juz nie beda

"Co tutaj jakieś głupie gadanie o pojedyńczych spółkach. Przecież to wszystko musi się jeszcze obsunąć w dół żeby nie mówić dosadniej. Na razie to się las pali i nie wiadomo kto przeżyje a kogo w ogóle nie będzie w grze. Jeśli wszyscy grają na opcjach to ktoś wygra a ktoś przegra. Bardzo dobrze niech się rynek oczyści z tego syfu i z idiotów, pseudo finansistów. Dopiero jak opadnie pył(może za pół roku) można zacząć inwestować na dwa-trzy lata."

Powiedziałem to dwa tygodnie temu. Na razie nie ma o czym gadać.

PS.

Podobno zagranica pożycza od OFE akcje i gra na krótko. Ale czy jest to prawnie możliwe? Jak dla mnie ABW powinno wejść do niektórych PTE. No i KNF powinien wreszcie dostać uprawnienia prokuratorskie. No ale mamy rządy wolności, wolności, dowolności.

KNF to iluzoryczny twor,o budzecie przekraczajacym wydatki kancelarii prezydenta.

zagranica, JPMorgan,ktory pozyczanymi akcjami powoduje zwale na gieldzie,a traca emeryci ,ktorych kasa jest w OFE.

a traca emeryci ,ktorych

>kasa jest w OFE.

Strasznie dużo tam jest tej kasy, faktycznie jest o co ozór strzępić!!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A przepraszam, co właściwie się dzieje? Ktoś głoduje? Wywalają ludzi na bruk? Może przynajmniej ktoś przez okno wyskoczył?

Less is more

Sam bym skoczył na jakieś bezrobocie. Ktoś wie, czy przedsiębiorca może zostać bezrobotny?

Po bankructwie np., nie wie, jak zarabiać na życie?

Less is more

Jeśli jest faktycznie tak, że JP Morgan wziął akcje na krótko od OFE, to właśnie po raz pierwszy został wydymany przez fundusze, ale jak jest naprawdę nikt nie wie. Po za tym nie chwalmy dnia przed zachodem słońca, he he.

powodzenia.

>saczek_XTRM

Jednak miałeś rację żeby się w banki nie pchać - a mnie też one nieładnie pachniały ... Wydawało się, że taniej być nie może - a tu proszę, MOŻE! Za to udało mi się kupić wreszcie Warfamę za 0,73 rano, która teraz już jest po 0,77 - 4 grosze na akcji w ciągu 1 sesji, nie jest źle. Ale mam nadzieję zarobić na niej co najmniej 20% do końca tygodnia. Zanosi się na małą korektę.

Jak z opcjami poradzili sobie włosi. Polecam przeczytanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam przeczytanie całego artykułu jeżeli ktoś wcześniej go nie wklejał.

Wygląda na to ze te niektóre g oje z rządu wiedziały doskonale co będzie się działo i sprawę wyciszali.

Włochów też na opcje wpakowali ale dali rade wyjść z tego gówna

U nas propozycje Pawlaka to zwykłe mydlenie oczu. To sądy powinny rozstrzygać o unieważnieniu opcji i CISRów a nie sejm. Inaczej całe to gówno będzie spłacał Skarb Państwa przez wiele lat

Fragment artykułu

"Jak to zrobili Włosi: "Pół roku temu informowaliśmy o "aferze UniCredit" we Włoszech. Włoscy dziennikarze nagrali z ukrytej kamery, jak pracownicy UniCredit nakłaniają przedsiębiorcę do transakcji zakupu opcji, nie informując go o ryzyku, na jakie będzie wystawiony. [...] W tym samym programie możemy zapoznać się z wewnętrznymi dokumentami UniCredit, które jasno dowodzą, że pracownicy banku byli w pełni świadomi, iż 90 proc. ryzyka strat związanych ze sprzedawanym produktem leży po stronie nieświadomego nabywcy. Od ukazania się programu UniCredit przegrywa "z automatu" sprawy sądowe wytaczane przez nabywców instrumentów finansowych. Wprowadzono też zakaz sprzedaży ryzykownych instrumentów pochodnych spółkom o profilu niefinansowym, co polecamy natychmiastowej uwadze KNF. Uniknięto wielu upadłości" - z blogu Jerzego Bielowicza i Michela Marbota - mniejszościowych udziałowców UniCredit Group"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przecież zagranica nie wzięła wszystkiego. Wystarczy PKO i PeKaO. Razem 1,1 mld na minus 3%. No i nie wszystkie OFE takie coś mogły zrobić ale np. ING i AIG. Czyż nie miają powodu?

Najważniejsi sprzedawcy opcji walutowych w Polsce to JP Morgan i UniCredit – główny akcjonariusz Pekao SA (choć według rzecznika tego ostatniego banku z opcjami Pekao nie ma problemów, gdyż były one wyłącznie zabezpieczeniem "ryzyka wynikającego z działalności handlowej klienta"). W międzynarodowej radzie tego pierwszego banku zasiada od kilku miesięcy były komunista Anatolij Czubajs, jeden z "ojców" kariery politycznej Putina. Szefem bankowości inwestycyjnej JP Morgan na Europę Środkowo-Wschodnią jest Cezary Stypułkowski – słynny eksprezes Banku Handlowego związanego z aferą FOZZ. W polskich spółkach należących do UniCredit pracuje lub pracowało z kolei wielu ludzi związanych z KL-D i PO, m.in. Jan Krzysztof Bielecki oraz obecny minister finansów Jacek Rostowski..........

Coś do tematu o naszm ministrze finansów ala drugi Listkiewicz W latach 1988-1995 był wykładowcą w UCL School of Slavonic and East European Studies, University of London. Od 1992 do 1995 pracował także w Centre for Economic Performance, London School of Economics and Political Science (LSE). W 1995 został profesorem mianowanym prywatnej uczelni (nie posiada tytułu naukowego ani stopnia naukowego doktora) i dziekanem Wydziału Ekonomii na Central European University w Budapeszcie.

W latach 1989-1991 pełnił funkcję doradcy ekonomicznego wicepremiera i ministra finansów Leszka Balcerowicza, a w latach 1997-2001 kierował Radą Polityki Makroekonomicznej w Ministerstwie Finansów. Od 2002 do 2004 był doradcą prezesa NBP. Doradzał również rządowi Federacji Rosyjskiej w sprawach polityki makroekonomicznej.

Od 2004 zajmował stanowisko doradcy zarządu Banku PEKAO S.A. Należy do współzałożycieli Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych (CASE), zasiada w radzie tej fundacji. Jest autorem publikacji poświęconych problematyce rozszerzonej Unii Europejskiej, polityce monetarnej, kursowej i transformacji gospodarek postkomunistycznych.

16 listopada 2007 został ministrem finansów w rządzie Donalda Tuska.

tomek7776 - za nasze pieniadze,z OFE, JPMorgan gra na zwale kursu akcji,

traca polacy,polscy emeryci,my wszyscy.

OFE udziela krotkotrwalych pozyczek dla JPMorgan,

To nie jest tak do końca. Pożyczenie akcji, to nic innego jak wzięcie opcji w doł (czyli na krótko). Ten który pożycza (wykupuje opcję) zobowiązuje się do oddania akcji po kursie niższym, ściśle okreslonym w opcji.Oczywiście płaci za tą pożyczkę akcji, ale to nie wszystko.Jeżeli pożycza milion sztuk akcji X po cenie w dniu zawarcia opcji dajmy na to 100pln za sztukę i zobowiązuje się ją oddać po cenie np 60pln za 10 dni i cena ta w dniu wygaśnięcia opcji faktycznie wynosi 60 pln, to akcje wracają do właściciela, a pozyczający płaci tylko ustaloną marże za użyczenie.Tak wygląda opcja normalna, nie toksyczna. Natomiast teraz, moze być tak, że dodatkowo w opcji zawarta jest klauzula co w momencie gdy kurs w dniu wygaśnięcia opcji jest wyższy lub niższy od 60pln. Jeśli jest niższy, wtedy podmiot który urzyczył akcji płaci różnicę od każdej akcji (w tym wypadku OFE). Np jeśli kurs ma wartość np 58 pln, to urzyczający dodatkowo płaci 2 pln za każdą akcję. Jeśli natomiast kurs jest wyższy, pożyczający (w tym wypadku JP), płaci za każdą złotówkę powyżej tego kursu. Jeżeli więc masz informację, że JP Morgan pożyczył od OFE akcje na zwałe zakładając opcję w dół, to jeżeli giełda stawia opór na spadki (w sumie OFE wie ile sztuk pożyczyło i ile w takim razie trzeba kasy na powstrzymanie spadku), to sytuacja JP Morgana nie jest w tym momencie ciekawa. Przewali te akcje, OFE je wykupi na rynku, a JP musi wypłacić opcje. Kij ma dwa końce, więc znając życie, JP siedzi na kontraktach na WIG20 na krótko (czyli w dół), i dlatego potrzebne mu były akcje na zwałe, żeby wyjść z kontraktów lub zmienić pozycję na długą (do góry), przy jak najlepszym kursie.Ale jak jest naprawdę nie wiemy, dowiemy się po czasie, ważne że są obroty, panika się kończy, a jesli faktycznie JP wziął te akcje na krótko, to mam nadzieję, że wypluje już wszystko i to może być punkt zwrotny.

To tylko teoria, na razie nie jest źle, zobaczymy co dalej, powodzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.