Skocz do zawartości
IGNORED

Giełda w górę, giełda w dół

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

no logiczne jest jedno, im więcej kupujących akcje danej spółki tym cena wyższa, rośnie. Ale to takie wielkie uogólnienie w przypadku GPW, że sztywno niektórych reguł bym się nie trzymał.

>>levinson, 7 Mar 2009, 14:50

>Ciekawy blog, autor musi mieć duże doświadczenie, polecam.

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Acha, nie mam nic wspólnego z tym panem, poprostu wydaje mi się to bardzo rzeczowe.

>Pozdrawiam.

Albo ja nic nie widzę, albo na tej stronie są tylko odnośniki do innych stron www(m.in. forum bankier.pl, gdzie każdy pisze co chce i pieprzy co mu ślina na język przyniesie) Nie widzę ŻADNEGO zdania, myśli autora blogu....albo źle szukam

Ukryta Zawartość

Spekulacja była, jest i będzie wszędzie i nie ma na to nikt wpływu.

Możemy tylko analizować rynek, ruchy gigantów, a przede wszystkim kierować się zdrowym rozsądkiem.

Jesli wiadomo, że giełda to futures na WIG20, jesli wiemy że JPMorgan ma około 50 tys pozycji krótkich to zakładamy zejście w dół, ale ...........,no właśnie.

Od poniedziałku zostało zamkniete około 25 tyś pozycji krótkich na kontraktach kończących się w marcu, jednocześnie wzrasta drastycznie liczba kontraktów na kontrakty czerwcowe, w związku z tym można wyciągnąć wnioski, że gruby roluje kontrakty marcowe na czerwcowe, ponieważ wie, że na marcowych pozycja krótka nie wyjdzie mu na dobre, wnioski, niech każdy przemyśli.

Patrzenie na Dow Jones mija się z celem, dlaczego???

Od wierzchołka 13000 pkt, 50% zniesienia to dokładnie 6500 pkt i gdzieś tam są w tych okolicach, my na Wigu20 z 3900 do dołka 1325 zrobiliśmy 66% zniesienia.jestesmy poprostu o faze wczesniej niż jankesi. Po drugie, banki W USA podają same straty, i ważące na ich płynności, podam tylko tylko przykład - bank PKO SA - wartość księgowa 57pln, w zeszłym roku wypłacił 8 pln dywidendy na akcję, zysk w Q4 - kwartał czwarty 720 mln złotych (największy w 2008 roku), pytanie jak duża będzie dywidenda. Trzeba być komletnym idiotą, żeby zakładać, że spadnie poniżej 60pln. W takim wypadku nawet spekuła może iść na drzewo.

Jeśli nawet zbiją go do 60 pln, a dywidenda będzie taka jak w 2008-ym, czyli 8 pln, to stopa zwrotu po podatku Belki wynosi 10%, to już jest poziom gdzie wchodzą fundamenty, a wszystkie kreski i spekułę można sobie w d....... włożyć.

Trochę logiki, zastanowienia, i będzie dobrze.

Życze powodzenia.

kupilem z samego rana na potege akcji DUDY, bo mam wrazenie (patrzac na wykres) ze formuje sie spodek, a to by oznaczalo znaczacy wzrost tej spolki...co myslicie?

Myślimy... a przynajmniej ja myślę... że cała ta giełda to jakiś cyrk na kółkach.

Co najmniej od pół roku Swarzędz się kiwa nad krawędzią przepaści...

przynajmniej od dwóch miesięcy resztkami sił trzyma się trawy żeby nie polecieć w pizdu...

i co, dzisiaj raptem wyskakuje na 60%?

Ciekawe ile hajsu trzeba wyłożyć, żeby wejść w układ i chociaż raz się załapać na taki wałek ;)

Ech, niektórzy to sobie w życiu pożyją...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>co myslicie?

kto ma kasę ten będzie miał kto nie ma musi zapierd.... a kryzys pewnie bardziej biednych dopadnie.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

>>parantulla, 10 Mar 2009, 15:46

W Swarzędz to ja nie wejdę nawet jeśli będzie skakał o 100%, bo to bankrupt. Akcje leżą na dnie i pewnie tym zachęcają świeżych i niezorientowanych kupujących. Myślą, że kupią ich na potegę za 500zł, ten wzrośnie o 100% i wtedy sprzedadzą.. naiwniaki :)

Tak jak pisałem wcześniej i domyślam się, że jest tak samo w przypadku ów Swarzędza - ktoś kupuje akcje, to ich cena skacze do góry.

Parantulla, zobacz:

5 najlepszych ofert: 2009-03-10 16:34:04

Wol. K Kurs K Kurs S Wol. S

389.178 0,05 PKC 148

2.964.481 0,04 0,05 100.000

3.084.091 0,03 0,06 1.544.648

5.107.281 0,02 0,07 2.111.910

5.409.357 0,01 0,08 1.993.234

Zauważ, że łącznie (tylko 5 najlepszych ofert) kupiono 16.954.388 akcji. Ten co kupił po 1gr zarobił majątek... ale to są kupna krótkoterminowe, bo tylko patrzeć kiedy a Swarzędz będziesz znał z nazwy

Hmm... widzi kto Swarzędza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Redaktorzy

co tam ostratnio z walutami i z giełdą? Bo prasa nagle przestała pisać, z czego można by rozumieć, ze zaczął się pozytywny trend, który już dla prasy nie jest interesujący.

nie obraz sie ,ale dziennikarze w wiekszosci to "smiecie",piszacy po okreslone zamowienie,robiace albo panike,albo sztuczna euforie,tak jak z rynkiem nieruchomosci.

czy Ty orientujesz sie co tak naprawde dzieje sie na GPW?

tomek7776, 16 Mar 2009, 13:00

>czy Ty orientujesz sie co tak naprawde dzieje sie na GPW?

A co się dzieje?

Paru cwaniaków "reguluje" kursy za pomocą wirtualnej forsy, której nikt na oczy nie widział.

Jednego dnia Swarzędz wisi na włosku, drugiego skacze w górę o 60%, a trzeciego upada i słuch po nim ginie... Ktoś zarobił kilka baniek na czysto w ciągu jednego dnia, a reszta wydymanych frajerów może spadać na drzewo. Czyli norma w sumie ;)

Tak samo te wasze waluty sobie rosną albo maleją w zależności od tego kto ile czego ma na zbyciu,

też nic nowego, bo przecież całe PZPR tym właśnie sposobem ustawiło się na resztę życia, za pomocą słupa Grobelnego (i "jego" kantorów) który jako jedyny z całej tej mafii później za to beknął...

Stare patenty sprawdzają się najlepiej :)

A ten cały kryzys to nic innego jak słynna "afera" ArtB, tyle że tym razem na ogólnoświatową skalę

i to jest dopiero AFERA ;D

Tylko kogo to obchodzi i kto ma jakikolwiek wpływ na cokolwiek, każdy tylko patrzy jak sobie kieszenie przy okazji napchać, póki jest burdel na kółkach i nawet gigantyczne wałki przechodzą niezauważone w tym całym zamieszaniu...

no wlasnie to jest tak jak napisales,oczywiscie w wielkim skrocie,

a wszystko to za przyzwoleniem rzadu,i KNF.

w krajach,ktore nie sa bananowymi republikami,tak jak polska,za takie waly idzie na 20lat do pierdla.

wspolczuje wszystkim oszukanym na GPW,OFE,funduszach inwestycyjnych.

>saczek_XTRM

No i Warfama ładnie wybiła . Ja być bardzo zadowolony ;D (kupiłem po 0,64) . Zamykam i szukam innej spółki - zastanawiam się nad ACE ?

>>thon022, 23 Mar 2009, 13:05

Nie najgorzej, chociaż jak na spółkę, która wydaje się stąpać twardo po glebie bez rewelacji..(?)

Co ciekawe Swarzędz jakimś cudem powrócił do "gry". Ja już też rozglądam się powoli za następnymi i chyba postawię na BRE. 150zł/akcja w zasięgu ręki...tu jest spodek jak nic...

właśnie przed chwilą słyszałem, że niemiecki Commerzbank ma poważne problemy a to przecież on 'finansuje' BRE, więc chyba jednak będzie tompnięcie jutro...

to ACE już chyba pozamiatane, b. atrakcyjne było po 1,20, a wzrosło do 1,30. Chociaż myslę, że jeszcze pójdzie do góry - strasznie przecenione jest nadal (ale nic dziwnego - samochodówka ). A od banków to ja z daleka... HAWE też nieźle rokuje. Liczę, że do 1,15 - 1,20 dojdzie.

...od pewnego czasu ludzie płacą coraz częściej nowymi banknotami...(zauważalny, zastanawiający wzrost występowania banknotów nowowydrukowanych w stosunku do używanych)

czyżby Państwo "po cichu" dodrukowało pieniędzy...?

czy tylko odświeżenie puli...

Ja właśnie sprzedałem dzisiaj DUDA ;-). A widzisz Tomek, trzeba było poczekać :)...teraz tylko patrzeć kiedy poleci w dół, chociaż ma predyspozycje na spore odbicie od dna... Thon, też przegapiłem w międzyczasie fajną okazję, ale nie chciałem powiększać już puli pieniędzy, którą obracam na giełdzie, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Było kilka dobrych dni na GPW, chyba dzięki dobrym newsom z giełdy nowojorskiej i ogólnie z poprawy działań na GPW. Myślę nad tym BRE. Czy jest jednak szansa że dojdzie chociaż na chwilę do 150zł...

saczek_XTRM, 24 Mar 2009, 20:50

>Myślę nad tym BRE. Czy jest

>jednak szansa że dojdzie chociaż na chwilę do 150zł...

K...a musi być, bo chyba pójdę i się powieszę :)

Ja z kolei dzisiaj słyszałem, że PODOBNO Bank Światowy łaskawym okiem w ich kierunku (BRE) spogląda i zanosi się na jakieś poważne ruchy z jego strony. Banku Światowego znaczy :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.