Skocz do zawartości
IGNORED

plazma vs LCD

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem właśnie PIONEERa 5090H.

Zestawiłem na podłogę LCD TOSHIBA 52Z3030.

Mam więc doskonałe mozliwości oceny liderów PDP i LCD.

Po pierwsze informuję, że nie ma mowy o przewadze PDP 9G na wysokiej klasy LCD.

Problem czerni:

rano LCD to smoła, PDP ma wyrażne popielato-niebieskie zabarwienie. Więc jak piszecie o czerni to piszcie o której godzinie. To się odwraca wieczorem. 5090H nie ma idealnej czerni bo widać lekkie swiecenie matrycy ale zapalenie nawet maleńkiej świeczki powoduje, że czerń w tym modelu jest już perfekcyjna (wieczorem).

Smużenie:

Plama (czytaj najlepsza PDP na świecie ) 9G smuży jak cholera tylko inaczej niż LCD.

Ale ma tu jednoznaczną, choć niewielką przewagę nad LCD.

Kolory:

Co kto woli. Mi bardziej odpowiada kolor LCD (Toshiba Z3030).

Nie przepadam za kodakowskimi barwami Pioneera. Wolę przestrzeń AGF-y.

Migotanie:

problem, nie dotyczy LCD.

To koszmarna wada PDP. Oko szybko się męczy. Gracz , który siedzi dłużej, po godzinie ma dość.

Żadne 100Hz nie pomaga.

Płynność odtwarzania:

LCD Toshiby jest tu znacznie lepsze. Ma także lepszą obsługę 1080/24p

Wyświetlanie zdjęć z PS3:

Największa przewaga LCD.

Sygnał SD z N-boxa:

Grają inaczej. PDP jest bardziej "analogowy". Ja wolę LCD.

Krótko i na temat było.

PODSUMOWANIE:

LCD jest bardziej uniwersalnym urządzeniem.

PIONEER 9G 5090H jest super dla fanów kina oglądających w ciemnościach filmy.

I tu jest nie do pobicia.

Ale ile procent oglądanych pozycji VIDEO to dzieła doskonale zrealizowane o prawidłowej przestrzeni kolorów. 5 - 10% ?

Zostawiam PIONEERA bo głównie zależy mi na koncertach HD AV. A tam króluje czerń.

EAGLES, Lee Ritenour oVERTIME, METALLICA (SEUL 2007), CREAM 2007, Earth Wind & Fire/Chicago, Botti, LEGENDS ........

ps.

Napiszcie jak powinienem zabezpieczyć się przed wypaleniem w pierwszej fazie użytkowania.

Ilość zabezieczeń typu: ruchomy pixel czy rozjaśnianie czarnych marginesó w 4:3 i Letter Box świadczy, że PIONEER nadal bardzo poważnie boi się wypalenia matrycy.

O wypalaniu LCD nie piszcie bo się kompromitujecie.

w moim pioneerze,nie ma ani smuzenia,w zadnych warunkach,i nie ma tego efektu czerni o jakim piszesz,moze powinienes prawidlowo skalibrowac swoj egzemplarz?

kolejne pytanie,gdzie go nabyles?

Panowie - może pora skończyć z tymi bajkami :)))))

Przecież to się jakiś kabaret "robi".

Opisujecie jakieś: "indywidualne" przygody, teorie matematyczne itp..., a wnioski wysnuwacie na temat technologii, jakbyście faktycznie ich twórcami byli.???? :)))))

Więcej umiaru :))))

"Tak z brzegu..." - janunio nie pisz np. o 4tej rano, bo już nie wiem czy współczuć zakupu, czy zawiłości wniosków (sprzeczności).

itp itd - do innych :))))))))

Dzięki Waszym: wnioskom, "teoriom".... i "markietingowemu bełkotowi" już na innym forum spotkałem się z pytaniem zdezorientowanego użytkownika (cytuję):

"Chcesz mi powiedzieć, że dźwięk cyfrowy to jakaś ściema i nie występuje w przyrodzie ? "

Dajcie już sobie spokój :))))))

>Nie widzenie różnicy między technologiami za dobrze o człowieku nie świadczy...

Z powyzszego, co napisales wynika to, iz myslisz, ze inni mysla tak jak wlasnie napisales, ale wcale tak nie jest - przynajmniej w moim przypadku. Jesli chodzi o mnie to:

a) dostrzegam roznice pomiedzy technologiami

b) wierze w kalibracje, bowiem jest ona niezbednym elementem do prawidlowego wyswietlania obrazu (im precyzyjniejsza kalibracja tym lepiej)

>Skoro taka ona cudowna, że lcd zaczynają świecić dokładnie jak pdp

Tu juz Cie ponioslo, albowiem ja, osobiscie, nie napisalem, iz po kalibracji LCD swieca jak PDP lub PDP swieca jak LCD - Twoje slowa w psychologii poznawczej i spolecznej nazywaja się bledem poznawczym.

>to znaczy, że można

>sobie kupić najbardziej badziewny tani model i... skalibrować go.

Tu rowniez uwazam, ze Cie ponioslo, jestem daleki od takich konstukcji mentalnych. Jak kupisz sobie badziewny LCD to zawsze bedzie on badziewnym LCD i faktycznie w takim przypadku kalibracja niewiele tu wniesie, poprawi jedynie pewne elementy. Chcialbym jeszcze zaznaczyc, ze kalibracja nie wynosi wyswietlacz na niewiadomo jak polke - z telewizora za 2000 nie zrobimy telewizora za 6000. To pierwszy aksjomat kalibracji:)

>Wtedy będziemy mięli topowy tv.

>Sorry, ale tak wynika z tego co niektórzy piszą.

Osobiscie nie odbieram tego w ten sposob - przynajmniej z moich slow nic takiego nie wynika.

Pozdrawiam

>świadczy o tym, że w przeciwieństwie do większości konsumentów i pseudo

>ekspertów potrafisz patrzyć i dostrzegać.

Selbstverstandlich, mozesz wskazac tych pseudo-ekspertow - chcialbym wiedziec kogo ewentualnie unikac.

>że nikt lepiej jak fabryka nie dokona ustawień.

Pozwole sobie zacytowac slowa zawarte w jednym z miesiecznikow AV: "Fabryczne - lub inaczej mowiac: sklepowe - ustawienia telewizorow sa z punktu widzenia jakosci obrazu dokladnym zaprzeczeniem tych wlasciwych, pozwalajacych na uzyskanie naturalnego obrazu."

pozdrawiam ludzi co zyja w przekonaniu ze lcd sie nie wypala

wszystko sie wypala co swieci - zarowki,plazmy,neony,ksenony,diody ..... i lcd nie jest tu zadnym wyjatkiem , jest tylko kwestia po jakim czasi i wjakim stopniu

krzyh, 17 Lis 2008, 12:10

W LCD świeci jedynie świetlówka, która podświetla matrycę. Nikt nie neguje, że świetlówka ta zmienia swoje parametry w czasie jeżeli chodzi o maks luminancję, temperaturę bieli lub jednorodność emisji na całej długości świetlówki.

Trochę mam do czynienia z różnymi wyświetlaczami i nie zdarzyło mi się zobaczyć TV lub monitor LCD z wypalonym paskiem menu lub wypalonym logiem stacji TV. Logo stacji, zgodnie z tym co piszesz, powinno wypalić się na elemencie świecącym - czyli samej świetlówce ;-)

Ja nigdy sie nie spotkałem się z wypaleniem czegokolwiek na ekranie plazmy, a najstarszą jaka widziałem miała 7 lat i wiem, że była intensywnie eksploatowana na sygnale kablowym (TVN24 bradzo często), VCR i DVD. świątek, piątek kilka godzin dziennie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

I nic dziwnego że się nie wypalił jakiś obraz/nie wypaliła część obrazu skoro statystycznie cała powierzchnia była podobnie eksploatowana.

Całościowo ten 7 letni ekran się w pewnym stopniu wypalił - spadek jasności (i kontrastu?) - łatwo można by to było stwierdzić mając drugą nie używaną sztukę tego modelu.

krzyh, 17 Lis 2008, 12:10

>pozdrawiam ludzi co zyja w przekonaniu ze lcd sie nie wypala

>

>wszystko sie wypala co swieci - zarowki,plazmy,neony,ksenony,d iody ..... i lcd nie jest tu zadnym

>wyjatkiem , jest tylko kwestia po jakim czasi i wjakim stopniu

To informacja na podstawie wieloletniego użytkowania tego typu urządzeń, czy kolejna "złota myśl marketingowa".

Temat starzenia, wypalania, blednięcia, ściemniania należy wykreślić z jakichkolwiek dywagacji LCD kontra plazma.

Tak na marginesie. Niektóre stare panele Rockwella mają możliwość wymiany świetlówki. Bardziej pod kątem mechanicznych uszkodzeń.

...no to może w tonie poprzedników (oczywiście nie wszystkich):

LG - wypalaja sie na górze (z samej nazwy = Lewa Góra_) technologia obojetna!!!

(lub odwrotnie = tam się nie wypalają)

Pioneer - "e" zaakcentowane = typowo wschodnia część podatna na uszkodzenia (lub odwrotnie)

Sharp - z angielskiego (np. ostry) - oglądać z pewnej odległości (ze względu na uszkodzenia ciała)nie nadają się do HDTV , bo przecież blisko nie można.....

itp itd.

Generalnie:

Plazma - jakieś tam gazy i nie wskazane dla np. wróżek (ektoplazma) i ludzi ....????

LCD - ciekłe kryształy , polecane wyłącznie dla fantastów, łatwo można zrobić (chyba) kryptonit zapewniający olbrzymią moc nie tylko kontrastu (oglądanie mniej istotne).

Na pytanie, co lepsze (plazma v/s LCD) chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Poczekajmy na odpowiedź zawodowców (trzymając się "fachowców") czyli np:

Hulk7 kontra Superman8 z psem od Aliena i Predatora.

(kto wygra = znaczy się dysponował lepszą technologią)

(...dobrze, ze np. Kurosawa cz-b filmy kręcił przed LCD i PDP...teraz by się w grobie przewracał, bo godzina nie ta, a to kontrast....?????)

Jacekwacek

"To informacja na podstawie wieloletniego użytkowania tego typu urządzeń, czy kolejna "złota myśl

marketingowa".

Co masz na myśli ?

Ani złota, ani marketingowa - lecz z zycia wzięta.

Jęśli posądzasz mnie o niecne zmiary :) to zważ, że mam w dupie producentów, dealerów i innych sprzedawców i interesuje mnie tylko efekt w domu u mnie za taką kwotę na jaka mnie stać.

Nie jestem zwolenikiem ani przeciwnikiem obu technologi (żadna nie jest i już nie bedzie doskonała) - uważam po prostu, że mimo wirtualnych póki co wad plazm, wolę je ze wględu na przyswajalność obrazu i tyle.

Jeśli się pomyliłem co do twojego toku myślenia to oczywiście przepraszam :)

Skoro piana jest bita po próżnicy to i ja uderzę...

Ugryzłem się w język, bo wyszłoby że podsłuchiwałem, ale korciło mnie żeby się odezwać do pana od ulatniającego się gazu z plazm.

"A ja słyszałem że z LCD mogą z czasem wyciec kryształy".

Pozdrowienia dla funboys obu technologii...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przyswajalność do bardzo ważny argument. Mi też bardziej podoba się obraz z plazmy. Może to zasługa szyby. Jest taki bardziej naturalny.

Moim celem jest projektor, więc mam 32". Ciekaw jestem czy opaliłbym się przy 60"? 250W z takiej powierzchni to już sporo. Na pewno zdjąłbym ze dwa żeberka z kaloryfera.

85% niedociągnięć znika po roku oglądania. Pozostają zatem Ci którzy kupili nie to , co chcieli oraz oczywiście Ci którzy zmieniają sprzęt tak często jak się da. I bardzo dobrze. Przynajmniej zawsze można dowiedzieć się czegoś nowego.

janunio:

Kluczowe pytanie do Pana/Ciebie (jak wolisz...): czemu kupiłeś plazmę??

Z dotychczasowych wpisów wynikało, że jesteś zwolennikiem lcd - popraw mnie jeśli się mylę. To skąd nagle pomysł na taki tv, szczególnie że nie podoba Ci się jak "gra"? Nie rozumiem :)

I z innej bajki ale nadal TYLKO do Ciebie: napisałeś: "O wypalaniu LCD nie piszcie bo się kompromitujecie." No spoko. Tylko czemu Samsung ostrzega przed możliwością utrwalenia się obrazów w instrukcji do lcd? Wydaje mi się, że gdyby możliwości takiej nie było (a tak twierdzi wielu na tym forum) to nikt by takich bredni nie wypisywał. Poza tym przynajmniej jednemu człowiekowi w Polsce tak się stało. Czyli opcja/możliwość taka istnieje. I jak Kyle pisał, że po 2 latach oglądania w letterbox (4:3) na plaźmie mogą zostać powidoki to powinien wiedzieć, że nie jest to argument przeciw pdp bo lcd też może go niemile zaskoczyć. Co o tym myślisz?

Jacekwacek

Żeberka to lepsze są na talerzu ale muszą byc dobrze przyżądzone, co niewątpliwie pomaga w przyswajaniu ich przez żołądek. Czego ci życze z całego serca.

Selbstverstandlich, 17 Lis 2008, 19:50

>Kluczowe pytanie do Pana/Ciebie (jak wolisz...): czemu kupiłeś plazmę??

"

Janunio !

Proszę napisz,... napisz że dlatego kupiłeś plazmę bo jest lepsza od tego wrednego LCD, pożerającego małe dzieci!!! Ja tak ładnie proszę.

To wszystko wyjaśni i koledzy nie będą mi więcej dokuczać na forum jak znowu napiszę jakieś bzdury. Proszę !!!

"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Jacekwacek

>To informacja na podstawie wieloletniego użytkowania tego typu urządzeń, czy kolejna "złota myśl marketingowa".

--------------------------------------------------------------------------------------------

zapraszam do fabryki FiatAutoPoland , sa tu setki jak nie tysiace monitorow LCD (np HP L1706) z bardzo ladnie wypalonymi ekranami (czy tam matrycami jak to sie mowi) , nie ukrywam ze monitory swieca 24 h/dobe przez 6 dni w tygodniu ale nie o to chodzi , chodzi o sam fakt ze wypala sie , bardzo ładnie sa widoczne rameczki ktore ciagle sie swieca , tam gdzie obraz sie co jakis czas zmienia problemu nie widac ale na stalym nie ruchomym obrazie widac za to bardzo ładnie

Selbstverstandlich, 17 Lis 2008, 19:50

>tak się stało. Czyli opcja/możliwość taka istnieje. I jak Kyle pisał, że po 2 latach oglądania w

>letterbox (4:3) na plaźmie mogą zostać powidoki to powinien wiedzieć, że nie jest to argument

>przeciw pdp bo lcd też może go niemile zaskoczyć. Co o tym myślisz?

To jest argument przeciwko plazmie. Rozmawiamy o wypaleniu części powierzchni podczas wyświetlania na danej części przez dłuższy okres czasu RUCHOMEGO obrazu.

Na plazmie przy 4:3 letterbox po 2 latach zmiana fragmentu na którym było coś wyświetlanie będzie wzgl. miejsc "nieużywanych" a na LCD nie będzie zmian.

krzyh, 18 Lis 2008, 01:12

>zapraszam do fabryki FiatAutoPoland , sa tu setki jak nie tysiace monitorow LCD (np HP L1706) z

>bardzo ladnie wypalonymi ekranami (czy tam matrycami jak to sie mowi) , nie ukrywam ze monitory

>swieca 24 h/dobe przez 6 dni w tygodniu ale nie o to chodzi , chodzi o sam fakt ze wypala sie ,

>bardzo ładnie sa widoczne rameczki ktore ciagle sie swieca , tam gdzie obraz sie co jakis czas

>zmienia problemu nie widac ale na stalym nie ruchomym obrazie widac za to bardzo ładnie

To jest utrwalenie obrazu statycznego ale odwracalne (można wyświetlić to co jest utrwalone w odwróconych barwach aby proces przywracania szybciej postępował). Jak coś takiego Ci się zrobi na plazmie to już nic nie poradzisz. Swoją drogą są bardziej podatne na to LCD i mniej podatne (może nawet zupełnie nie podatne - ja takiego problemu na PVA nie mam a na IPS NEC WGX2PRO miałem częściowy {utrwalony obraz znikał po kilku chwilach}).

Napisałem wyraźnie dlaczego ostatecznie PDP.

Bezstronnie i na zimno ( bez emocji) oceniłem lapidarnie funkcjonalnoiść obu technologii na przykładzie ich topowych przedstawicieli.

Tak do tej pory mocno sprzyjałem LCD i nadal tak jest. Bo jak napisałem tylko i tylko 9G Pioneera jest warte grzechu. Napisałem także w jakich sytuacjech (nielicznych) jest nie do pobicia.

W instrukcji pierwszego mojego LCD Samsung LW46.... ( pierwszy full obok Sharpa na rynku za 25k trzy lata temu) jest jak wół ostrzeżenie o wypalaniu się matryc LCD. Napisali to tak na wszelki wypadek, żeby zabezpieczyć sobie tyły.

Kiedy po dwóch latach napisałem do producenta, że ten TV z uwagi na nieusuwalny overscan i wyświetla tylko fragment przekazu i jest niezgodnym produktem z opisem to mi zwrócili 25k.

Centrala w Korei uznała moje racje. Już w następnych modelach wprowadzili opcję "bez overscan".

Z ta sprawą cicho siedziałem bo jej upublicznienie mogło spowodować lawinowe zwroty tych TV.

Wtedy kupiłem za 13k Sharp 52" XD1. Ostatnio go sprzedałem za 4k i kupiłem za 5 199 zł TOSHIBę 52" Z 3030. Jest nadal do sprzedannia. Była miesiąc w exploatacji.

Full legal z EuroAGD Wawa KLIF. Faktura itd. Cena bardzo atrakcyjna taka jak na faku.

Widziałem setki LCD, utrzytmuję kontakty ze sprzedawcami w marketach i niki nigdy nie opisał mi zjawiska wypalania się matrycy TV LCD.

W uzupełniuniu o 5090H:

- po USB ładnie czyta , płynnie ale tylko z nośników FAT32, a więc ograniczenie do 4 GB co jest nieporozumieniem kompromitującym PIONEERa bo pliki AV HD to rozmiar po kilkanasci czy kilkadziesiąt GB.

- po LAN brak płynności czyli za mała przepustowość softwarowa łącza. Klęska. I jeszcze krótsza lista czytanych plików.

- TVB-T jest mpeg4 i widzi multiplex POT na 48 kanale. Szkoda, że nie widzi 55 kanał z TVP bo tam jest TVP HD.

Podstawa to czytanie plików mkv. Ten kontener (made in ZSRR) spokojnie eliminuje z rynku BluRay.

Namawiam więc Państwa na zakup taniej skrzyneczki Western Digital (400 zł) + jakiś external HDD NTFS.

OPIS:

Ukryta Zawartość

Będzie w tym tygodniu w sprzedaży.

Ukryta Zawartość

paul_67, 18 Lis 2008, 09:17

>LCD, oprócz atrakcyjnego wzornictwa, gabarytów nie ma nic ciekawego do zoferowania, bo obraz jest

>jeszcze kiepski w porównaniu do dobrego konwencjonalnego telewizora:-(

Konwencjonalny TV CRT ma rozdzielczość 576 linii powiedzmy po 768 pix z czego wyświetlane jest po kilka % mniej z szerokości i wysokości ... powiedzmy 520 w pionie i 700 w poziomie. Na większych ekranach CRT widać linie (prążki). Dodatkowo CRT ma problemy z geometrią i konwergencją. Dla porównania LCD ma rozdzielczość (w 100% wyświetlaną) 1920x1080 i perfekcyjną geometrię z brakiem problemów konwergencji. Tym samym twierdzę że LCD wzgl. CRT ma wiele ciekawego do zaoferowania i tylko ktoś z zerowym stanem wiedzy na temat dzisiejszych wyświetlaczy mógłby napisać że :

>LCD, oprócz atrakcyjnego wzornictwa, gabarytów nie ma nic ciekawego do zoferowania,

janunio, 17 Lis 2008, 04:34

>Nabyłem właśnie PIONEERa 5090H.

>Zestawiłem na podłogę LCD TOSHIBA 52Z3030.

>Mam więc doskonałe mozliwości oceny liderów PDP i LCD.

>

>Po pierwsze informuję, że nie ma mowy o przewadze...

janunio,chyba Ci LCD-ki nie schodzą ze sklepu skoro aż tak je zachwalasz.

Ja tam się na tych tachnologiach nie znam ale jak chodzę po sklepach i porównuję LCD do PDP to wybieram to drugie z powodu jakoś takich nieplastikowych kolorów jak to ma miejsce w LCD.

LCD wg mnie bardziej pasuje do bajek rysunkowych i gier.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.