Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING CDP-970

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawił mi sie dziwny problem z CD. Mianowicie po dłuższym graniu w CD pojawiają sie trzaski następnie jakieś dziwne szumy i dzwięk spowalnia tak jak w kaseciakach po wciągnięciu taśmy i nastepnie pojawia się błąd jak by nie potrafił odczytać płyty. W momencie pojawienia sie trzasków jak otworze szybko obudowę to CD dojdzie do siebie. Wygląda mi to na przegrzewanie się czegoś. Sprawdzałem co jest ciepłe i zaznaczyłem to na czerwono. Na stabilizatorze (dodatkowe zasilanie do opampów i wzmacniacza słuchawkowego) założyłem radiator i już się tak nie grzeje. Co to są za układy koło napędu zaznaczone na czerwono?? One się grzeją ale nie są gorące.

Czy ktoś wie co może być przyczyną??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy otwartej obudowie słucham już 2 płytki i nic sie nie dzieje a przy zamkniętej tak koło 6 utworka zaczyna wariować ale przy ściągnięciu obudowy w momencie ustaje, czyli chłodzenie też odpada?? Jakieś pole sie wytwarza?? Czary jakieś czy cos.

hehehe - jakąś potworną kupę zrobiłeś tymi przeróbkami

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Znalazłem w sieci że to może być wina jakiegos wyschniętego elektrolita albo wina silnika. Elektrolity odpadają bo 100% jest wymienionych na nowe. Czyli zostaje silnik?? Gdzie taki można kupić??

układy które zaznaczyłeś mogą być ciepłe. Sprawdż kondziorki i obejrzyj luty, jeśli któryś ci się nie podoba to popraw. Masz usterkę termiczną jakiegoś elementu lub zimny lut czuły na temperaturę. Spróbuj popukać miejscowo np plastikowym uchwytem śrubokrętu w różne miejsca płyki i zobaczyć czy są jakieś zmiany, jeśli tak to mniej więcej zlokalizujesz gdzie jest usterka. Ewentualnie można gorącym i zimnym powietrzem zrobić coś podobnego lub jak pojawi się usterka pomierzyć układ multimetrem i oscyloskopem.

W trakcie usuwania konta.

Założyłem radiator na CXP1291 ten górny jak się patrzy od dołu fotki. Na razie leci 16 otworek i wszystko jest w porządku. Wcześniej dochodził mniej wiecej do 6 i zaczynał szaleć. Jak się ta usterka pojawi to zaraz po otwarciu pokrywy CD dochodzi do siebie, nie da się nic sprawdzić. Kondensatory elektrolityczne jak już pisałem wcześniej są wszystkie wymienione i są poprawnie zamontowane(dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem) Widać że problemem jest ten CXP ale dlaczego on się tak grzeje skoro wcześniej CD chodził cały dzień i nic się nie działo??

Założyłem radiator i CD śmiga od samego rana i nic się nie dzieje. Radiator wziąłem z uszkodzonego CDP-950 i tam był radiator zamontowany fabrycznie, nie wiem czy to jest ten sam scalak co w 970 ponieważ nie szło odczytać.

bogdan_, 1 Sty 2008, 19:41

>a jaka jest przyczyna przegrzewania układu? zbyt duże zasilanie, opory silnika czy coś innego ?

Zasilanie jest w porządku koło 8V, ja bym obstawił opory silnika.

Radiator nie pomógł:( znowu dzieje się to samo.

Zlokalizowałem juz usterkę, pomogła suszarka od żony. problemem jest clock a w zasadzie miejsce zaznaczone na żółto. Wygląda jak by to była wina trymera?? Czy trymer może zmieniać swoje właściwości pod wpływem temperatury?? Tylko zbliże suszarke do miejsca zaznaczonego zaraz się wyłącza cd. Odgradzałem po kolei zegar i dmuchałem miejscowo i napewno to jest to miejsce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli to coś z ciepłem , to można zlokalizować przyczynę zamrażaczem w sprayu

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

to nie to, po wyłączeniu trzeba sprawdzi c co się dzieje z sygnałem zegara .... . trymer to nic niezwykłego - blaszki i izolator powietrzny to musi chodzić. można go wyrzucić do prób żeby wyeliminować go al;e nie stawiam na niego.

a nie prościej na próbę zamontować tak jak było...?

senicz, 1 Sty 2008, 20:59

>Kolejny Cd zamordowany?

Jeszcze żyje, narazie:)

A tak na poważnie to jest to w 100% wina tego trymera wystarczy że zbliże do niego lutownice to zaraz zaczyna skrzeczeć i po chwili się wyłącza, nawet jak poprawiłem luty i trymer był nagrzany to po włączeniu CD nie odpalił dopiero po chwili jak ostygł.

tranzystor to i może być .... można zastępczo wstawić jakiś np. BC 550 lub 560 w zależności czy to pnp czy npn. wstaw i zobacz czy efekt ustąpił

zwykły tran

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.