Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kupić CD jako transport do DAC?

zoltar7

Rekomendowane odpowiedzi

da się kupić ostatni model GDL znacznie poniżej 2kzł - trzeba polować

a czy warte czy nie warte tej kasy? na pewno bardziej warte niż interkonekt czy głośnikowy w tej cenie

Teo

Pozwolisz, ze ocene czy warto wystawią Ci co uzywali i uzywają nadal - w tym wypadu akurat nie jest to voodoo. W kazdym przypadku u mnie grało lepiej z niz bez. Mniejsza o to. Zgadza sie mozna trafić poniżej 2kzł ostatnie modele.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

josef:

>da się kupić ostatni model GDL znacznie poniżej 2kzł - trzeba polować

W Polsce? Nie sądzę. W USA - a i owszem, ale należy doliczyć koszty transportu, cła i VAT. Nie każdy ma dostęp do kanału dystrybucji zwanego "importem walizkowym"... ;(

>a czy warte czy nie warte tej kasy? na pewno bardziej warte niż interkonekt czy głośnikowy w tej

>cenie

Z powyższym nie sposób się nie zgodzić - interkonekt czy głośnikowy w tej cenie to przerost formy nad treścią. Nie należy jednak - i nie sposób przecież - zakazywać przyjemności tym, którzy lubią tego typu formy ;)

xniwax:

>Pozwolisz, ze ocene czy warto wystawią Ci co uzywali i uzywają nadal - w tym wypadu akurat nie jest

>to voodoo.

Pozwolę, oczywiście, a jako że używałem, sam też swoją ocenę wystawię. GDL nie wniósł u mnie absolutnie niczego. Testowałem toto przez miesiąc, w różnych konfiguracjach sprzętowych. Gadżet niewarty zachodu, no chyba że chce się zrobić wrażenie na ziomalach-audiofilach ;)

Miałem 4-miesiące ,moja opinia i wrażenia podobne jak Teo ,potem kupiłem Audio Nemesisa CD-1 up-grade II i tu już słyszałem większy wpływ na dzwięk.

Kolega który kupił ode mnie GDL-a ,twierdzi,że słyszy u siebie pozytywny wpływ tego urządzenia chociaż podejrzewam ,że bardziej "rajcuje" go możliwość wielu ustawień i podłączeń bo oprócz "tradycyjnych" urządzeń cyfrowych experymentuje też z muzyką z kompa ;-)

U mnie różnica z GDL była bardzo duża. Wiele zależy zapewne od rozdzielczości systemu i wrażliwości na jitter zastosowanego DACa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth:

>U mnie różnica z GDL była bardzo duża.

Wiemy ;)

Śmiem przypuszczać, że przynajmniej 90% zainteresowania GDL w Polsce (i 90% dotyczących GDL transakcji) jest bezpośrednim efektem twoich opinii na temat urządzenia, zamieszczanych na forum.

marekzawa:

>U mnie też różnica z GDL jest na plus.

>Z jakim DAC to łączyłeś i co stanowiło reszte toru cyfrowego ?

Źródła cyfrowe: Audio Note CDT Zero, iRiver H100; korektor TacT RCS 2.0; DAC Theta Va. GDL wpinałem gdzie się tylko dało, między źródła a TacTa, między TacTa a DAC, między źródła a DAC bez TacTa, w pętlę DAC. Wzmacniacz Delta KT88, kolumny JMlab 926.

Efekt za każdym razem taki sam, czyli zerowy. Ale ja się tam nie znam, kable mam ze sznurówek, sprzęt z kosza z wyprzedażami w Tesco, i głuchy w ogóle jestem... ;)

Teo

Grałem i gram na większości sprzętu który masz. Obecnie mam inny wzmacniacz ale taki sam DAC i kolumny.Poprzednio nawet wzmak miałem taki sam.

Dziwne że w połączeniu CDT Zero - GDL - Theta nie usłyszałeś poprawy.

Gdzieś gubi się rozdzielczość sygnału po wyjsciu z DACa.

rochu, 31 Maj 2009, 17:14

>A wszystko jest Bit-Perfect ; )

Tak się tylko co niektórym wydaje :)

Moim zdaniem problem jest prostszy,czyli błąd w sztuce zrobienia zwykłego druta do tego do czego ma słuzyć.

No ale jak zwykły miedziak na wtyczkach niklowanych nie chce grać to się srebrne i złote kąbinuje

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rochu, 31 Maj 2009, 17:14

>A wszystko jest Bit-Perfect ; )

Nie wszystko. Z bit-perfect żegnam się w chwili wejścia sygnału do korektora TacT, dla którego sensem istnienia jest mieszanie w sygnale cyfrowym. Do DAC trafia już sygnał zmodyfikowany.

• 7 miesięcy później...

Witam ze względu na zakup DAC-a próbowałem wszystkich gratów jakie posiadam i co najśmieszniejsze Pionek 505 gra z całego towarzystwa najlepiej oczywiście jako transport:) No i posiada coaxial :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.