Skocz do zawartości
IGNORED

Ustroje akustyczne DIY, prośba o uwagi

stachu7012

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam się do szanownych Kolegów i Koleżanek Audiofili z prośbą o doradzenie/komentarz w kwestii ustrojów akustycznych.

W trakcie dyskusji na temat kabli sieciowych Kolega „Grzesz” był uprzejmy poczynić kilka uwag dotyczących wpływu ustrojów na dźwięk. Był to właściwie poboczny wątek w temacie kabli sieciowych, jednak zainspirował mnie do kombinacji.

Na razie mam ustroje typu karimaty (jako walce) oraz wytłaczanki do jajek. Zatem jestem w temacie zupełnie na początku. Przestawiania tychże „ustrojów” dały jednak dowód, że coś jest na rzeczy i warto spróbować, gdyż ma to wpływ na przestrzeń, uporządkowanie sceny oraz bas.

W pokoju mam niezłe warunki odsłuchowe, gdyż jest to pokój duży, jest wykładzina, nie ma echa. Jednak - jak zauważyłem - ustrojstwa na bocznych ścianach są potrzebne, także coś za kolumnami – w rogach - jest pożądane.

Wykombinowałem sobie, że dam zrobić z płyty MDF (grubość 1,2 cm) dwa stojące panele rozmiaru 62 szerokie i 160 wysokie. Płyta MDF zostanie przewiercona w wielu miejscach - powstaną otwory o śr. 5 - 6 cm. Następnie obłożona gąbką i obszyta materiałem (w gąbce ewentualnie zrobię także otwory ???). Te panele mają stać za kolumnami. Pokombinowałem sobie na próbę - na razie z dużymi arkuszami gąbki zwiniętymi w rulon i pasuje mi to w tym sensie, że dodaje głębokości i szerokości w scenie muzycznej i zmienia (in plus) bas. Panele te na schemacie oznaczyłem jako B. Panele te zamierzam zrobić w kształcie czworoboku, z górną częścią pod kątem 30 stopni, gdyż takie mam nachylenie poddasza/pokoju. Jednak nie upieram się, może prostokąt będzie OK.

Panel zostanie skonstruowany tak, że płyta MDF będzie jeszcze dodatkowo na brzegach zaopatrzona w listwę, która będzie wystawać około 3 cm przed płytę. Tam się zmieści gąbka gruba na 2 cm. I na wszystko przyjdzie jeszcze materiał, który z tyłu za panelem zostanie po prostu przymocowany zszywkami tapicerskimi do płyty MDF.

Ponadto zamierzam - w identyczny sposób - zrobić dwa panele boczne, szerokie na 90 cm, wysokie na 75 cm (akurat tak mi pasuje gdyż mam w pokoju skosy i jest to wymiar (wysokość) pionowej ściany - pod skosem (tam gdzie są wytłaczanki do jajek na fotce). Panele te na schemacie oznaczyłem jako A.

Dodatkowo zamierzam wstawić walce, także z gąbki. Walce – oznaczyłem jako C.

Zdaję sobie sprawę, że mój pomysł jest to rozwiązanie DIY. Jednak:

- nie podobają mi się te szare ustroje, jakie są w sprzedaży,

- kosztują one diabelsko dużo,

- mam zamiar wszystko to obciągnąć jakimś materiałem z interesującym geometrycznym wzorem, a Żona zapewnia czynność szycia.

Koszt całości to:

- gąbki – 30 zł za arkusz 120 cm na 200 cm – 2 cm grubość.

- stolarz (płyty MDF, listwy, itd.) = 350 zł

- materiał do obszycia = ??? około 16 zł za metr bieżący (szerokie na 150 cm).

Czyli cztery ustroje stojące plus walec/walce to około 450 zł bez materiału dekoracyjnego na obszycie.

Rozwiązanie oparte na gąbkach widziałem u człowieka, który ma sprzęt, z którego dźwięk jest jak na razie dla mnie ideałem. Miał on po prostu na bocznych ścianach ramki, obciągnięte materiałem i w środku gąbka (plus kilka walców). Stąd mój pomysł.

Na zdjęciach są kolumny podłogowe. Za chwilę zagoszczą monitory na podstawkach, zatem na schemacie narysowałem monitory.

Będę wdzięczny za konstruktywne uwagi i pomysły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15225-100006748 1187128247_thumb.jpg

post-15225-100006749 1187128247_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat pokoju

Ukryta Zawartość

post-15225-100006746 1187128403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domyślam się, że moje uwagi na niewiele się zdadzą, bo rozumiem doskonale zapał i chęć nieodpartą adaptacji pomieszcenia do słuchania muzyki.

Sęk w tym, że te wszystkie zabiegi, gdy robione są na pałę i niepodparte żadnymi pomiarami i wykorzystaniem WŁAŚCIWYCH ustrojów akustycznych Z GŁOWĄ, mogą spowodować więcej szkód niż dobra.

Jeśli chcesz powalczyć z basem, doskonałym materiałem na basstrapy jest pianka poliuretanowa, którą można dostać też jako osobne składniki i wykorzystać do wykonania ćwierćwałków umieszczonych potem w narożnikach pomieszczenia.

Po pułapkach basowych proponuję skoncentrować się nie na wytłumianiu, tylko na rozproszeniu.

pozdr.

MariuszH, 15 Sie 2007, 02:47

>Domyślam się, że moje uwagi na niewiele się zdadzą, bo rozumiem doskonale zapał i chęć nieodpartą

>adaptacji pomieszcenia do słuchania muzyki.

>Sęk w tym, że te wszystkie zabiegi, gdy robione są na pałę i niepodparte żadnymi pomiarami i

>wykorzystaniem WŁAŚCIWYCH ustrojów akustycznych Z GŁOWĄ,>

wszelkie ustroje, to pomysły powstałe na zasadzie prób i błędów, oraz przypadkowych zdarzeń.

Po pułapkach basowych proponuję skoncentrować się nie na wytłumianiu, tylko na rozproszeniu.

>pozdr.>

zaproponuj, czym to zrobić

W kwestii sufitu oraz ścian. Jest to zrobione z płyty kartonowo - gipsowej. Pod tym jest oczywiście wełna mineralna itp. Przyznam, że myślałem najpierw o wykonaniu na tych ścianach czegoś wygłuszającego. Jednak jest to pochyła ściana i nie mam koncepcji co i jak. Być może trzeba będzie zakupić ustroje akustyczne w postaci profesjonalnej gąbki z "wystającymi ostrosłupami" i po prostu przykleić.

stachu7012, 15 Sie 2007, 09:09

>W kwestii sufitu oraz ścian. Jest to zrobione z płyty kartonowo - gipsowej. Pod tym jest oczywiście

>wełna mineralna itp. Przyznam, że myślałem najpierw o wykonaniu na tych ścianach czegoś

>wygłuszającego.

pomyśl o wykonaniu "tapety" japońskiej / bawełnianej/ raz, że bardzo ładnie wygląda jako element wykończenia pokoju a dwa, ma własności wygłuszające.

dbx,

Na zasadzie prób i błędów, ale sprawdzane pomiarami. No chyba że ktoś jest nietoperzem... Każdy przeciez absorber, w zależności od tego z jakiego został wykonany materiału, wytłumia jakiś określony zakres pasma - skąd wiemy, że akurat ten który chcemy? Efektem może być pięknie skaszaniona charakterystyka pomieszczenia.

Czym rozpraszać? Dyfuzorami, ktore do tego służą :)

Moim skromnym zdaniem, w amatorskich warunkach ale stosunkowo bezpiecznie i bardzo dużo w kontekście efektu, można:

- wytłumić nieco przestrzeń za kolumnami,

- "uniwersalne" pułapki basowe

- dyfuzory na rownoległych powierzchniach - ścianach, suficie.

Oprocz przestrzeni za kolumnami, unikać absorberów, chyba że z czasem, lub w wyniku pomiarów okaże się, że są konieczne.

pozdr.

Jeszcze jedno...

Siedząc na sofie, za plecami masz nierównomierną przestrzeń - po lewej stronie ścianę, po prawej otwartą przestrzeń. Będziesz słyszał wyrażne "niezrównoważenie" kanałow - lewa strona będzie wydawała się głośniejsza. Wynika to z dobiegających też do twoich uszu odbić od tej ściany.

Mariusz,

Nie słyszę niezrównoważenia kanałów. Owszem, miałem taki problem jak wzmacniacz miał wstawione nowe lampy i nie był jeszcze prawidłowo ustawiony ich prąd spoczynkowy - teraz jest OK.

Zauważyłem, że na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli w Semper Acoustic mają promocję.

Trochę zmienia to moje kombinacje.

Za panel 1 na 1 metra wołają teraz 75 zł. Cena nie wydaje się wysoka. Jak sobie policzę ile kosztowałby domowym sposobem zrobiony 1 m . kw. panel z płyty MDF to: 48 zł za płytę, plus koszt gąbki czyli 15 zł plus koszt materiału do obicia czyli 16 zł plus listewki itp. to jest ponad 80 zł. Co prawda jest to szare itp. ale przynajmniej profesjonalne.

Takie panele z Semper Acoustic mógłbym np. przykleić na pochyłą ścianę obok kolumn (trochę za nimi). Do tego po panelu na dół, czyli wzdłuż pionowego odcinka ściany. I na ścianach to koniec. Do tego walce - zrobione już domowym sposobem z gąbki - i tyle.

Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś z forumowiczów kombinował np. z domowym sposobem zrobionymi ustrojstwami. Jaka jest różnica między ustrojami typu DIY, a bardziej fachowymi np. takimi jak panele akustyczne np. Semper Acoustic.

Ukryta Zawartość

Stachu, nie na darmo mówią, że jeden obraz wart jest 1000 słów! Masz prostą sytuację. Kolumny są dostatecznie daleko od tylnej ściany - tam nie ma potrzeby wytłumiania (jest jednak niesymetryczna akustycznie), choć w miejscu tych szuflad widziałbym książki. Na tej prawe pustej połówce móglbyś też zrobić półki z książkami - byłby ideał.

Jeśli nie odczuwasz tej dziury za plecami to OK, ale trochę mnie to dziwi, bo taką niesymetrię zazwyczaj słychać.

Już koledzy wspomnieli o jedynym problemie: tych skośnych ścianach. Tam bezwzględnie potrzebne są ustroje tłumiąco-rozpraszające, czyli piramidki. Nie wiem tylko, czy właśnie te Semper. Nigdzie nie publikują ich charakterystyki tłumienia, a ta zależy nie tylko od kształtu, ale bardziej od materiału. Gąbka "akustyczna" ma budowę "open cell" i raczej nie może być tak tania. Mogę się mylić, ale ja wolałbym kupić ustrój o znanej charakterystyce. Poza tym, na te skosy musi być dany gruby materiał, żeby skuteczniej tlumił najniższe średnie tony. W ABC te piramidki mają chyba 17 cm grubości.

Wydaje mi się, że na te skosy wystarczyłby jeden panel 100x100 cm na stronę.

Przy takiej konstrucji ścian, nawet jeśli ta kolankowa ściana jest murowana, to absolutnie nie musisz się martwić basami. Nie sądzę byś miał jakieś dokuczliwe rezonanse, więc nie ma potrzeby wytłumiania naroży. Pamiętaj, że to zmniejszyłoby poziom basów. Kilkanaście lat słuchałem muzyki w takim pokoju o drewnianej konstrukcji szkieletowej i narzekałem raczej na brak basu. Te ściany w znacznym procencie przepuszczają najniższy bas (którego z obecnych kolumn i tak nie usłyszysz), a przy wyższym też skutecznie go absorbują (działają jak membrany).

Zacznij od tych dwóch paneli, bo nie sądzę żeby była potrzeba dalszego wytłumiania. Raczej by się przydały panele rozpraszające, żeby rozbić te gładkie powierzchnie skosów.

Jeśli masz płyty z sygnałami testowym, to sprawdź nimi rezonanse na basach.

Pozdrawiam.

Grzesz,

Chyle czoła przed Twoim wyczuciem tematu.

Fakty:

- zwróciłem uwagę na ten kawałek pustej ściany z tyłu. Stawiałem na nim różne rzeczy, między innymi kwiatki, "panel" sklecony z wytłaczanek do jaj, materac itp. Efekt był zawsze taki, że ten kawałek lubi być czymś przysłonięty. Zamierzałem na razie postawić tam po prostu walec z gąbki, wysoki, ewentualnie dwa - mniejsze, aby tą prostą powierzchnię sprawić mniej równą,

- dziury za plecami nie czuję. Sofa stoi kawałek od tylnej ściany. Jak kiedyś miałem sofę przy tylnej ścianie - był rzeczywiście problem,

- kolankowa ściana jest też kartonowo-gipsowa, oparta na szkielecie z drewna. Potwierdzam - nadmiar basu nie jest moim problemem - raczej na odwrót - stąd też zmiana kolumn na inne, z lepszym basem. Jednak w rogach - jak sprawdziłem empirycznie - walce (prowizoryczne) są potrzebne, gdyż wpływa to pozytywnie na przestrzeń, scenę muzyczną.

Czy dobrze Cię rozumiem, że panele rozpraszające to takie właśnie z "piramidkami". Zajrzałem na stronę ABC Soundlab. Kurcze, te Harmonium 1A (metra na metr) są po 249 zł za sztukę. Nie wiedziałem, że aż takie znaczenie ma to, z czego są one zrobione.

Dziękuję za rady. Pzdr.

Stachu, te panele ABC są faktycznie drogie, ale spełniają swoją rolę. Ja osobiście nie przepadam za takimi "ostrymi" ozdóbkami przed (i nad) nosem.

Jeśli usłyszałeś wpływ wytłumienia w rogach, to powinieneś pójść na całość. U mnie frontowa ściana, wokół okien jest wyłożona ciężką wełną mineralną (90 kg/m3) 5 cm i przykryta wykładziną dywanową na filcu. Okna są problemem, zasłony to trochę mało.

U Ciebie warto by zrobić to samo na wolnej ścianie wokół regałów. Jest to łatwe do wykonania: dookoła powierzchni, przy krawędziach przybijasz na sztorc listwy 3x5,5 cm, pomiędzy nimi przyklejasz lub przybijasz płyty wełny (są dość sztywne) i potem po zawieszeniu wykładziny i jej lekkim naciągnięciu przybijasz ją do listew. Na krawędzie drewniane kątowniki. Tak wytłumiona frontowa ściana to gwarancja super stereofonii.

Prawdę mówiąc do wytłumienia tych skosów też mógłbyś użyć wełny. Ja ją miałem w płytach 120x20x5 cm. Fakt, że jest to trudniejsze niż przyklejenie piramidek.

Pzdr.

Co gorsze, nawet typowe ustroje rozpraszające wg ABC jak Harmonium XP tak naprawdę tylko trochę rozpraszają zakres średnich tonów. One faktycznie bardziej tłumią niż rozpraszają. Pierwowzorem były oczywiście panele Skyline firmy RPG. Ich tłumienie to dość równomierne 0.30-0.35.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->stachu7012

Pisałeś, że ściany to płyta g-k plus wełna do tego wykładzina na całej podłodze plus dość duże pomieszczenie więc więcej już bym nie przetłumiał. Tak jak wspomniał Grzesz na ukośnych ścianach panele w postaci piramidek można je zrobić w postaci paneli obszytych materiałem który przepuszcza fale dźwiękowe i powiesić na całej ścianie będzie to "jakoś" wyglądało. Masz tam jeszcze wnęki okienne jeżeli są symetryczne to ok ale pewnie też coś wnoszą. Co do basu jeżeli nie masz możliwości pomierzenia to pozostaje symulacja pomieszczenia i to programem, który potrafi uwzględnić krzywe ściany dachowe.

• 10 miesięcy później...

A co sadzicie o takim patencie?

Ukryta Zawartość

Sorry za bezposredniego linka...

Interesuje mnie jednak, w jaki sposob taki, czy inny ksztalt ustroju wplywa na poprawe wytlumienia, rozproszenie, etc.

Pozdrawiam,

L.

Ukryta Zawartość

Mam tez dodatkowe pytanie odnosnie akustyki pomieszczenia. Po przeprowadzce "zgubilem" konturowy bas, ktory w najnizszych rejestrach przestal w praktyce istniec - nie ma go obecnie, choc... jeszcze niedawno w pomieszczeniu 14-15m byl wrecz idealny (pieknie wybrzmiewajacy, konturowy i zroznicowany). Obecne pomieszczenie wyglada jak na rysunku. Sciany poki co 'gole'.

Co moglbym zrobic, aby 'odzyskac' ow bas? Zalezaloby mi rowniez, aby dzwiek nie 'uciekal' na lewa strone (teraz mam po prawej otwarta przestrzen - dodatkowe 10m kw.).

Mozecie cos doradzic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.