Skocz do zawartości
IGNORED

Napęd do kolumn o niskiej impedancji

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>>>dlaczego na tym forum niema zadnego zwolennika tegoż właśnie modelu wzmaka.

odpowiedz sobie sam :))

dla mnie vicek nowy -nieee ( za drogi )

uzywany -jak najbardziej ( tanio kupisz tanio sprzedaz)

jak już Ci mówiłem nie kupię używanego Vicka nawet dego 233 za pół ceny tego na którym pisze od 4-8ohm tylko te starsze wersje a takiego nie chcę żeby po roku słuchania przy takim obciążeniu mi się wysypał

możemy zrobić tak jak zrobię kolumny owiniemy je w fiolię bombelkową i pojedziemy do warszawy z nimi na odsłuch zabierzesz Twoje żródło i będziemy słuchać jak będzie kupa to wrucimy z doświadczeniem że vincent jest do dupy ale to dopieru pod koniec stycznia albo w lutym bo będe musiał trochę posiedzić przy kolumnach i je trochę poznać.

te monobloki i pre to koszt jakiś 7000zł a to już nie 5000zł ale moc mają wmiarę trochę mało ważą nie wiem czemu ale zawszę patrze na wagę wzmaka bo chyba trafo musi być spore do takiego obciąrzenia.

z tym wyjazdem to dobry pomysl:)

w kombika damy rade ,trzeba to pozadnie opakowac

te 7 kzl to wiem ze detaliczna cena jak znam zycie to cos sie urwie przy zakupie monoblokow i pree

a pree slicze dobry alps RK40 i gniazda i przelacznik

tdrozd jak to wygląda w środku czy coś tam jest :)) bo na zewnatrz z przodu i tyłu prawie nic niema ale to akurat mi się podoba pełen minimalizm tz. że może do środka włożyli coś droższego i czegoś więcej, a jeśli też mało to napewno z lepszej pułki?

co do tej starej Yamaha M-85 to nie gustuje w takich starych klockach nawet jeśli grają rewelacyjnie no hyba że mam czas na zrobienie im nowego pudełka :)) chcę ten sprzęt nieć na pułce i mam kobiętę która będzie kiedyś potrzeć na ten wzmak codziennie i nie mam zamiaru słuchać: "wymień to stare pudło na coś ładniejszego" :) choć jak znam życie, Moją Basie i siebie to prędzej ja bym tak powiedział. Moja dziewczyna jest bardzo wyrozumiała jeśli chodzi o moją pasje do Hi-Fi i za to terz ją Bardzo Kocham :)) no no ale mnie na zwierzenia wzieło :)))

wyglada to zew fajnie ,

w srodku pewnie pare kosci ,to nie potrzebuje wielkiego zasilacza

poszukaj w sieci na temat ice-power

a wydajnosc ma b duza ,podam tylko ze w PA stosuje sie te rozwiazania i koncowka 2-3 KW jest nie wieksza niz normalny cedek i wazy tez smiesznie malo jak na taka moc

Ja tam się nie znam, ale jak za mało waży to zawsze można trochę betonu dodać, będzie wyglądać poważniej:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 25 Gru 2007, 22:48

z tym betonem to tak całkiem przypadniem czy jakać aluzja do moich zalewanych betonem podstaw przy robionych obecnie kolumnach : ))

Pozdrawiam Wilk

wiem że robie orty j jakiś czas temu przestawiła mi się klawiatóra na polski 214 a nie programisty i piszę na laptopie u siostry - nie przywykłem jak bym wrzucał wszystko do Worda ro po prostu masakra same czerwone kreski by były. mam dyslekcje. jak moje posty będą niekomunikatywne to zaczne wrzucać je najpierw do worda a potem na forum ale będzie to trwało wieki - poprawianie tych czerwonych podkreśleń :))

okazuje sie ze ta wersja audomatusa ktorej sluchalem to wersja 250

wiec tansza tyle tylko kolumny mialy z ponad 90 db

ale jak z jakiegos zrodleka bass sie pojawil :)) to monobloki trzymaly b dobrze

>Wilk

Nie przejmuj sie, jaja sobie robię. A co do ortów to używaj do przeglądania i pisania firefoxa, przy okazji wykorzystasz jego spellchecka i zablokujesz niechcący reklamy:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

ta technologia Ice Power jest trochę niekonwencjonalna? mam złe doświadczenie z wdrażaniem niekonwencjonalnych technologii, rozwiązań jak np kopułkowy głośnik średniotonowy z tego co piszą to gra gładko jak lampa tylko jepiej na dasie? jak to grało tdrozd mi dardziej chodziłoby o dynamikę i "kliniczność" dynamikę średnicy i wysokich nie tam jakieś łagodne granie jak cracken wova.

> Wilk

nie warto sugerować się parametrami... a co do pomiarów, to też nie jest wcale takie oczywiste. zwykle nie wiemy nawet co dokładnie było wartością zmierzoną i jak to zrozumieć, bo brak danych na temat co i jak było badane, brak wiedzy i umiejętności interpretacji wyników. to zwykle taka ściemka, żeby sobie poczytać i poprzeć swój wybór IMO...

• 2 tygodnie później...

Witam

kolumny już grają i miałem możliwość przetestowania mojego wzmacniacza SONY TA-F690ES, nie grzeje się nadmiernie powiedział bym że tak samo jak z 8ohm monitorami które miałem wcześniej. Kolumny grają bardzo ładnie ale wiem że mając mocniejszy wzmacniacz było by jeszcze lepiej z skokami dynamiki i szybkością. wzmacniacz niby ma 105W przy 8ohm i 145W przy 4 ohm i po dwa tranzystory Toshiby na kanał.

Wzmacniacz nie wyłańcza się na przekażnikach (bo miałem takie obawy przy takiej impedancji) przy dużych głośnościach z muzyką wymagającą durzo prądu basie.

Ogulnie żecz biorąc jest lepiej niż myślałem z tymi kolumnami i mój obecny wzmak nie poddaje się bez walki.

Wobec czego mam pytanie czy muszę szukać tak wydajnego wzmaka jak myślałem? Wyślę sobie że proponowany przeze mnie wcześniej wzmacniacz Vincenta SV-234 spokojnie dał by radę z tymi kolumnami i dzwięk uległ by napewno poprawie w stosunku do obecnego Sony.

Wiem że mile widziana była by elektrownia ale na taką mnie obecnie nie stać chcę się zamknąć w okolicach 5000zł z kupnem wzmacniacza, więc Vincent chyba byłby odpowiedni?

Pozdrawiam Wilk

Takiego "byka" to jeszcze nie widziałem !

2x250 W/8 ohm w klasie A !!!???

A tu "cherlawe" monobloki Gryphon Antileon Mono mają "zaledwie" po 175 przy 8 ohm w w/w klasie każdy.

Jak tu nie wierzyć, że chińczycy są najlepsi ? A kiedyś byli ruscy... szkoda, było sporo bliżej.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja polecam Denona PRA/POA-S10. Ciagnęło to u mnie Dynaudio 2 Mk.2 z którymi np zupełnie nie poradziła sobie YBA Integre (wersja z 1 trafem). Jako bonus ma przełaczane wejscia XLR/RCA na koncowkach, wiec mozna ladnei zrealizowac dwa tory (stereo i KD) zasilane tymi samymi koncowkami.

>TomekL3, 10 Sty 2008, 16:39

>nie ważne jaka, ważne , że gra.

Dussun pisze : Hyper Class A - HCA

Cóż za zbieżność z opracowanym przez Yamahę w 90 latach systemem Hyperbolic Conversion Amplification - HCA

Wreszcie, po tylu latach udało się skopiować ......

Natomiast jeżeli gra tak jak moja Yammie, to zrobili dobry duplikat :)

ps. mógłbyś zamieścić trochę fotek, szczególnie wnętrza?

nie znam się na tym, ale jest to jakaś metoda związana z dostarczaniem mocy wzięta z konstrukcji Marka Levinsona.W każdym razie jak twoja Yamaha pociągnie spawarkę to jest lepsza.

dartman

tu masz linka do mojej wersji V6i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.