Skocz do zawartości
IGNORED

Ma ktoś klony Proac 125 lub schematy ???

zed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów .

kiedy zobaczyłem kolumny Proac studio 125 czy D25 znalazłem swój ideał ( ale nie cenowy ) podobają mi się bardzo .

ale tu na forum znalazłem tylko clony D25 , więc pytam czy może ktoś klonował studio 125 lub wie coś na ich temat jakie głośniki , schemat zwrotnicy i obudowy . i jakie są orientacyjne koszty materiałów .

Szukałem w necie ale tam też tylko D25 , jeżeli ktoś coś wie na ich temat prosze o pomoc

......................

Nie zrobisz klonów Studio 125. Nie kupisz takiego midwoofera. Jest to produkt Seasa, dość wyraźnie zmodyfikowany W17PPI ze znacznie mniejszym magnesem. Zachowuje się zdecydowanie inaczej niż standardowy, dostępny w handlu W17PPI. Tweeter to Seas KT19 w wersji bez ferrofluidu. Niespecjalnie jest sens to klonować, o tych kolumnach mam nienajlepsze zdanie. Jak już klonować jakieś ProAki, to lepiej się zabrać za znacznie lepsze Studio 100 (głośniki standardowe Scan-Speak 18W8542 i Seas KT26F, schematy dostępne na forum w wątku o klonach Studio 100).

Tak ale to muszą być podłogówki . koszt głośników do D25 to około 1400 zł , a czy można by coś podobnego zrobić na tańszych usherach bo ceny o połowe mniejsze . a jeżeli można czy ktoś był mi w stanie pomóc zbudować zwrotnice bo niestety nie jestem elektronikiem a rola moja w budowaniu kolumn kończyłaby się na włożeniu przetworników i zwrotnicy do złożonej przez stolarza obudowy.

Człowieku, masz 18 metrów, do tego Studio 100 są w sam raz. A jeżeli już tak koniecznie chcesz podłogówki, to przecież można zrobić "pseudoklony" Studio 100 w obudowach podłogowych z objętością czynną dla woofera wydzieloną za pomocą przegrody.

Jeżeli w klonach Response 2,5 użyjesz innych głośników, to całe opracowanie diabli biorą, i trzeba wszystko (z wyjątkiem designu) wymyślać od nowa. Oczywiście można i tak, ale nie bedą to już klony, a samodzielne opracowanie zwrotnic i całej reszty wymaga znacznie większych umiejętności niż skopiowanie gotowego projektu.

rozumiem że zwrotnica dla tego pseudoklona jest identyczna jak w studio 100 a wymiary skrzynki tzn szerokosć i głębokość pozostają te same a rośnie wysokość czy jest troche inaczej ????

Rośnie wysokość, ale nie objętość czynna. Ta jest oddzielona szczelną przegrodą. Objętość pod przegrodą można wykorzystać np. na dociążenie kolumn suchym piaskiem.

A czy mógłbyś mi przesłać wymiary obudów , grubości ścianek , wymiary otworów i rozmiary frezowania pod głosniki , i jaki by był orientacyjny koszt zwrotnicy .

;-))))))

rozumiem że wysokość zależała by od mojej żony ??? :-))))

Nie od żony tylko od wysokości siedziska, czyli w granicach 90-105 cm około. Popatrz po wzoruj się w razie czego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.