Skocz do zawartości
IGNORED

muzyka żydowska - co polecacie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

dziwne, że jeszcze nikt nie zaproponował pięknej płyty:

Nigel Kennedy, Kroke - East meet East

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Heban

Nie traktowałbym tej płyty jako muzyki żydowskiej.Są tam elementy muzyki żydowskiej ale głównie to muzyka bałkańska.Niemniej płyta jest ładna.

Wojciechu - w zupełności się z Tobą zgadzam, jak robiłem ten wpis to nawet się troszkę rozwinąłem na temat tej płyty i tego, że nie jest to do końca muzyka żydowska itd. ale mialem gosci, atakowal mnie kot i nie mialem czasu dokonczyc wpisu wiec postanowilem skasowac to co napisalem. Niemniej jednak plyta jest cudna.

• 3 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

symfonia "babi jar" była kiedyś przez miełodię wydana z takim obszernym

komentarzem jewtuszenki na płycie winylowej miełodii, wywołała kiedyś taki typowy szum nacjonalistyczny z obu przeciwstawnych pozycji

>mahler jest też promowany też przez swoją narodowość

Czy mógłby Pan tę myśl rozwinąć?

Ostatnio można zauważyć na Zachodzie sporo płyt z muzyką Chopina. Czy sądzi Pan, że on też jest promowany przez swoją narodowośc? A Beethoven? Czy też Mozart?

Albo Anna Maria Jopek? Ta jest wszędzie promowana, przez swą Polskość?

Horst

Przez kogo Mahler jest promowany ze względu na narodowość?

Według mojej wiedzy to jego narodowość raczej mu przeszkadzała w karierze niż pomagała!

Wojciechu,

to, że narodowość Mahlerowi przeszkadzała w karierze to jest czas przeszły, a to, że jest promowany ze względu na narodowość to czas teraźniejszy.

Więc ja się Ciebie pytam - co to ma jedno z drugim wspólnego?

A przy okazji - chyba mało Horsta czytujesz, tu i u sąsiadów.

No to dodam dla porządku, że to dla mnie nic zdrożnego i uważam to za rzecz powszechną i normalną że państwa i narodowości promują swoją kulturę. Nie zamierzam się na to boczyć, ale z drugiej strony zamykać na to oczy to też jakieś odgięcie/przegięcie- zupełnie niepotrzebne.

Lubię i cenię Szostakowicz, bardzo mnie pozytywnie ciekawiły jego związki intelektualne z Solertyńskim (Izaakiem), niezwykle wartościowym muzykologiem, który Szostakowicza zaraził "mahlerią".

Myślę że Szostakowicz miał też związki właśnie z żydowskimi muzykami, bardzo wartościowe osoby, i tyle.. Cała historia w zaangażowanie w symfonię "babi jar"- to kiedyś była w rosji sprawa, ciekawie mówił o tym jewtuszenko na LP Miełodii.

A że ktoś za tym wietrzy bógwico.. jego rzecz.

Witek B. i Horst

W dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie kto promuje Mahlera ze względu na jego narodowość?Może państwo Izrael?A może był po prostu .....wybitnym kompozytorem i narodowośc nie ma nic do rzeczy?Ale to chyba teza zbyt kontrowersyjna?

muzycy pochodzenia żydowskiego częściej specjalizowali się w Mahlerze niż inni, choćby linia Walter Bernstein, Horenstein i inni, narodowość ma dużo do rzeczy- w przypadku wielu innych kompozytorów, choćby Chopina i nie tylko, a że ty wietrzysz w tym chyba nacjonalizm- dość to zabawne..

W/w dyrygenci wykonywali Mahlera, a nie go promowali. Dla współczesnych faktycznie "odkrył" Mahlera ponownie Bernstein, ale wcale nie ze względu na pochodznie kompozytora. Poza tym Mahler się uważał za kompozytora austriackiego. A Berstein był 100% Amerykaninem.

Widzę, że rasowe kryteria norymbesrkie ciągle są tu aktualne.

>wojciech iwaszczukiewicz, 20 Kwi 2008, 11:54

>W dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie kto promuje Mahlera ze względu na jego

>narodowość?

Wojciechu,

ode mnie odpowiedzi nie otrzymasz, bo nie zajmuję się tym kto kogo popiera.

Ja tylko zwróciłem Ci uwagę na fakt, iż czas przeszły (a właściwie nawet zaprzeszły, bo Mahler żył ponad sto lat temu) i czas teraźniejszy to dwa różne czasy.

Szalom

Warto posłuchać Friedmana z jego klezmerskim ansamblem.Takiego klarnetu nie słysząłem dawno.

Z innych nagran dosc groteskowo brzmi kanon "Skrzypek na dachu" ale spiewany po niemiecku;-).

Co do cech pozwalajacych więcej slyszeć niż inni to zwrócę uwagę na uszy.

Duże małżowiny działaja jak dłoń przystawiona do ucha.W tym tkwi sekret słuchu i interpretacji.

Im wyższe czśtotliwości (skrzypce , klarnet, ) tym efekt indywidualizmu wykonania większy. Słysza to czego inni nie słyszą .I w tym tkwi geniusz muzyczny wielu interpretatorow.

Sprostowanie :

Giora Feidman Klezmer Celebration wyd Verlag PLANE 1997 Dortmund

nagranie w kosciele St Peter w Chelsea New York luty 1997

nr 88809 wytw. PLANE

Przy odtwarzaniu uwazać na kryształy w kresdensie.Bywa że zaczynają chodzić ;-)

Czołem !

Szanowni fani żydowskiej muzyki - czy słuchaliście może płytę Edyty Geppert i Kroke - Śpiewam życie?

Ja najpierw nasłuchałem się 3 płyt zespołu Kroke i choć lubię te klimaty i muzykom nic nie można zarzucić to na każdej płycie po 3 utworach byłem znużony jednostajnością aranżacji i wykonania. Pewnie moja wina ;-) Ale natomiast te kawałki w wykonaniu Edyty i akompaniamencie Kroke - rewelacja!!! Polecam.

A także gorąco polecam naszą Justynkę Steczkowską na płycie Alkimja. Moim zdaniem jeszcze "lepsza" płyta z "żydowskimi klimatami". Justyna mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie. Świetne wykonanie, realizacja, klimat, zmiana tempa, nastrojów - naprawdę super płyta!!

pozdrowienia - reart

Ukryta Zawartość

post-14260-100004502 1209110293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś chciałby zażyć żydowskich klimatów na wesoło, a jednocześnie odpowiada mu pijacka stylistyka Aloszy Awdiejewa, to gorąco polecam płytę "Piosenki Żydów z Odessy" krakowskiego Teatru Zwierciadło. Skrzyżowanie piosenki żydowskiej i rosyjskiej biesiadnej, ze szczyptą magii spod znaku Piwnicy Pod Baranami.

Pozdrawiam,

Karpieś

Dla lubiących nowocześniejsze brzmienia w tym klimacie polecam grupe Oi Va Voi, płyta Digital Folclor i Laughter Through Tears, zacznijcie od poszukania w necie kawałka Refugee, pięknie jest

• 2 tygodnie później...

A gdzie piękne córy Izraela? ;)

Na osłodę, młodziutka Ofra Haza, nie wiem co piękniejsze - dziewczyna, czy ta piosenka:

to też ładne:

Ukryta Zawartość

i trochę zdjęć:

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.