Skocz do zawartości
IGNORED

Amplifier sch circuit

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Celem tego watku jest zgromadzenie w jednym miejscu schematow wzm wszelkiej masci. Od lampowych po klasa D. Bardzo prosze tez admina o wycinanie z tego watku wszelkich smieci i debilizmow. Dlatego bo takie watki moga byc interesujace dla wielu osob z calego swiata. Jak zauwazycie tego typu watkow nie ma na listach dyskusyjnych. Jesli kogos zainteresuje zrobienie jakiegos wzm niech zalozy inny watek dla realizacji zamiarow. Aby zaczac od czegos ciekawego przypomne swoj stary projekt dziwnego wzm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35852-amplifier-sch-circuit/

To jest wlasciwie nie plywajaca masa zasilania co bootstraping zasilania OP. Pomysl polega na tym aby wyjscie wzm podac na mase zasilania OP i podniesienie napiecia wyjsciowego bez uzywania specjalnych i najczesciej slabych wysokonapieciowych OP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to sie odbywa przez R4. zauwaz ze w normalnym ukladzie diody zenera bylyby na masie ukladu a w tym sa przez 300om polaczone do wyjscia wtornika na tranach. Didy zenera zabezoieczaja uklad OP przed zbyt duzym napieciem zasilania miezy wejsciami zasilajacycmi OP i wszystko gra. Oczywiscie do pewnego stopnia. Nie mozna zasilac tego ukladu z +/-100V bo ............. sam juz nie wiem. Moze jakis bystrzacha wypowie sie na ten temat. W tym ukladzie mamy brzmienie uzytego wzm scalonego czyli czasami bardzo dobra jakosc. OP narzuci ostatecza jakosc dzwieku. Uklad niby prosty ale i tak wiekszosc bedzie chciala robic na LM38xx bo jeszcze mniej elementow zawiera. Zamist tych podwojnych pr do stabilizacji pradu spoczynkowego mozna uzyc uklad opisany juz w watku z wilu zubr.

Fajny temat

co do bootstapu napięcia operacyjnego to też sie tym bawiłem i jak najbardziej działa(chociaż niestety wolałem dzwięk

na zwyczajnym zasilaniu)

Ale co do pierwszego schematu to aż mi powspominał zapach spalonych operacyjnych-też zrobiłem coś takiego to był mój pierwszy wtórnik wyjściowy.Ale zrobiłem go trochę inaczej na wyjście dałem fety irfp240/9240 jako operacyjne TL081 z tym że plusy operacyjnych były bezpośrednio zwarte,w żródłach fetów zamiast rezystorów 0,1 były 7mm odcinki drutu o średnicy 0,5mm,a bias końcówce nadawało się napięciem nie zrównoważenia operacyjnych, df leciał w tysiące bez ogólnej pętli sprzężenia,i ten urok niewiadomej(wybuchnie czy sie stopi)

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Pokazany schemat to nie byle jaki uklad robiony na pale ale dobrze przemyslany ukladzik. Troche wzorowalem sie na Otali ale moj jest mimo wszystko lepszy. Kluczem do dobrej pracy sa zrodla pradowe. One ustawiaja punkt pracy calosci. W ukladach juz produkcyjnych warto pogrzebac jeszce w petli nfb trn/OP gdyz np. obciazenia pojemnosciowe moga ja rozerwac. Wato dac male kondy w tych petlach dla poprawy stabilizacji. Ale uklad ma zalete absolutnej stabilnosci temp. Nawet przy 100stC na tranach uklad gra jak by nigdy nic. Zesatw OP + tran mocy widziany jest przez OP sterujacy jako super liniowy OP z duzym wyjsciem pradowym. Uzycie w tej parze OP mocy np. LM3886 pozwoli na wydanie pradow w granicach 100A i wiecej. Gdyz LM3886 ma prad wyjsciowy na poziomie 4A wiec moze sterowac rownolegle polaczone tranzystory. Mozna w tym ukldzie uzyc i vmosow i nastapi automatyczna polaryzacja ich bramek a nawet mieszancow np. od plsa bipolar a od minusa vmos. Nie bedzie to mialo duzego znaczenia bo petla nfb wszystko wyrowna.

Ze w zm jest problem ze czasami trzeba go zrobic samemu gdyz w sprzedazy nie ma dobrych a jesli to za wysoka cene. Zauwazcie jak producenci klumn niszcza swoje prezentacje uzyciem kiepskiego wzm.

>wojkubi, 4 Wrz 2007, 20:13

>Skąd ten beznadziejny wpis-Jaro.

Z tego beznadziejnego tytułu wojkubi.

Jak ktoś nie zna angielskiego, to po cholerę zamiast

po polsku pisze po "angielskiemu" ?

Jestem Europejczykiem.

Moj ulubiony sch wzm mocy. Podam go w wersji orginalnej choc dzis mozna wykonac go inaczej. ten wzm rozwali wiekszosc slawnych wzm mocy za duze pieniadze. Po malych zmianach bedzie wzorcem jakosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy nie powiem,kilka nie typowych rozwiązań wkomponowanych w klasyka.

Taki rosyjski mark levinson tylko bardziej patenciarski.

Z kąt wziąłeś ten schemat?

Na mojej stronie jest opisane zrodlo i ew. poprawki uwspolczesniajace ten sch. Ale gra to zaj......... duzo lepeij od wspolczesnych sch. Zreeszta zamiescilem w opisie podst. inf. dlaczego jest taki i podalem zdjecia z fot. oscyloskopow wyjasniajacych przyczyny kiepskiego grania calkiem poprawnych ukladow. jedno jest pewne ew. wzbudy wew. ukladu na ktoryms z tranzystorow nie pozwalaja uzyskac wysokiego df i to tez jest wskazowka do szperania w ukladzie gdyz duzy df to duza stabilnosc ukladu i liniowosc. Ale sie zamotalem. he he

Też bym coś wrzucił..np.moją wersję "automatic bias system"Tylko nie mam edytora schematów.Z kąt do ściągnąć i który?

Eagle:

Ukryta Zawartość

jeśli dla Windows to ściągasz: "eagle-win-eng-4.16r2.exe"

Kicad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.