Skocz do zawartości
IGNORED

projektor - proszę o sugestie

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Postaram się ująć mój problem zwięźle. Otóż przyszedł czas na projektor docelowy (przynajmniej na razie).

Moje wymagania oczekiwania : - cichy, trwała lampa, 720i, hdmi, chętnie lcd, granice 4000 zł, nowy aczkolwiek niekoniecznie z najnowszej serii, lens shift (chyba wszystkie to mają), nie jestem aż takim wzrokowcem ale jak już miałbym na coś stawiać to naturalne barwy.....chyba :), a no i z 4 metrów muszę mieć obraz o przekątnej 100 cali (16:9)

Warunki : projektor będzie miał jak u Pana Boga za piecem, zaciemnienie full i cała gama kabelków :) o prywatnym gniazdku nie wspominając :)

Z moich obserwacji wynika że powinienem kupić:

- Sanyo z5

- Panasa pt900 albo jego następce 100

- albo coś innego :)

Kończąc podkreślę, że zdecydowanym priorytetem cieszy się u mnie stosunek cena/jakość. Do tej pory miałem 3 projektory prezentacyjne jedne drogie drugie tanie, w każdym razie obraz mnie satysfakcjonował (po za chałasem), dlatego wiem że już sam skok z projekcyjnego na kinowy przełoży się na znaczną poprawę, Co więc nie namawiajcie mnie na sprzęty kosztujące więcej nie jest mi to zwyczajnie potrzebne.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/35907-projektor-prosz%C4%99-o-sugestie/

Osobiscie polecam firme mitsubishi i model HC 1100, jesli 720 p, mam jego poprzednika HC 910 i jest zabójczy w poziomie czernii i kolorkach, 100 cali mas z minimalnej odleglosci 3,6 m 25 DB w trybie low, miałem wczesniej lcd i nie ma porównania

pozdr

Tak, tak nad mitsu też się zastanawiam. Ale z tego co czytałem ( a o projektorach mam naprawdę blade pojęcie) to dlp, przynajmniej budżetowe nie ma możliwości modyfikacji obrazu w przypadku gdy nie jest idealnie na środku ( mój jest z racji stropu zadarty troche do góry przez trzeba obraz korygować). 25 db to chyba nie tak znowu cicho prawda ? sanyo ma 22db, i szczerze powiem, że kusi tym bartdziej że dają obecie drugą lampę gratis.

Dziękuje za wpis

Siła DLP nie leży w poziomie czerni. Nie oczekuj, że uzyskasz smolistą czerń - obecnie taką jakość zapewnią Ci poczciwe projektory CRT.

W Twoim przedziale rozważyłbym:

- HC1100 (ze wskazaniem) lub,

-AX100.

Każda technologia ma swoje wady i zalety. Mitsu nie ma chyba lens shiftu, a jeżeli już to na pewno nie w poziomie.

Wybacz dygresję, ale trudno mi sobie wyobrazić oglądanie filmów na projektorze do prezentacji, zwłaszcza - ciemne i mroczne sceny. Nie wspominając już o poziomie czerni.

Każde zewnętrzne źródło światła w pomieszczeniu wpływa na obniżenie kontrastu. Już minimalny półmrok ogranicza odczuwalny kontrast do co najwyżej 300:1.

dorzuce swoje 3 grosze

miesiac temu również kupowałem projektor i chciałem LCD ale jak zobacxzyłem obraz z mitsu to nie zastanawiałem sie dnia

a teraz mam porządnego denona 1930 i kabelek HDMI da vinci (który de facto spisuje sie idealnie i puszcza bez problemu na 10 m 1080 i) i obraz jest taki ze nie śpie po nocach

ty lepiej kuj sufit i bierz Mitsu

;-D

Znajome twarze :) Witam i dziękuje za odpowiedzi.

Wyjaśniając, na czerni mi specjalnie nie zależy.....w ogóle obraz z obecnego projektora w pełni mnie satysfakcjonuje, mroczne sceny? wypadają wyśmienicie momentami w pokoju jest naprawdę ciemno :).

Zawsze bardziej liczył się dźwięk i cały pokój to pochłonęło wszystkie oszczędności, a że teraz (zgodnie z przewidywaniami) ceny się ucywilizowały a w dodatku do polski zawitała telewizja HD warto pomyśleć o czymś konkretnym.......to też zaczynam "węszyć"...

Nie idźmy na około skoro dlp nie ma możliwości optycznej korekcji, to znaczy że nie jestem wstanie go optymalnie ustawić (stropu nie wyrzucimy ). Tak więc zostaje lcd. Mówicie że Panasonic 100, a jak się ma do niego sanyo z5 ?

i co na to wszystko konkurencja ?

Pozdrawiam

Krótko i na temat: też byłem przed podobnym dylematem. Wybrałem Panasonic AX100. Obraz? Powiedzmy sobie szczerze, to zawsze kwestia gustu. Zawsze np. lubiłem filmy nagrane w Technicolorze (zwłaszcza westerny z lat 70tych) chociaż tam obraz jest nienaturalny :)

Dla mnie Panasonic wygrał ponieważ:

1. po prostu podobał mi się jego obraz. Nie wgłębiałem się tutaj w dywagacje o poziomie czerni. Nie jest to CRT ale oglądając ciemnego "Batman Początek" nie miałem uwag co do szczegółowości

2. cena: kupiłem go za 4400 od dealera Panasonica. A teraz można jeszcze taniej (ok. 4100, jak chcesz mogę na priva polecić zaufany sklep)

3. głośność: po prostu go nie słychać i już :D

4. ustawienia: lens shift i fantastyczny zoom sprawiają, że ustawienie projektora jest banalne

i tyle. Zaznaczam: TO MOJA SUBIEKTYWNA OPINIA. Ale ja jestem bardzo zadowolony, a o to chyba chodzi?

Dzieki

No i właśnie :) Moje podejście jest podobne, jakoś nie niesie mnie pokusa wpartywania się w każdy szkopół wyświetlanego obrazu, chce żeby było dobrze znacznie lepiej niż jest teraz i tak się napewno stanie...

Panasoinc dobra rzecz... zawsze kojażył mi się z obrazem a do tego poprzednie konstrukcje zawsze otrzymywały świetne noty. Do tego wspomniana intuicyjna kalibracja niski hałas sprawiają , że to jeden z moich faworytów.

Bardzo proszę o jakieś opnie na temat Sanyo z5. Napiszcie co jeszcze warto przejżeć?

Poydrawiam

>>jesko

Sanyo Z5 sobie odpuść... To kicha...

Wybacz, ale musisz mieć bardzo kiepskie poczucie jakości, skoro obraz z projektora prezentacyjnego przy świetle dziennym jest dla Ciebie bez zastrzeżeń...

Nawet nie wiesz, ile tracisz... Ale to Twój wybór.

Meloman nie miał sanyo ale pisze że kicha...

Jam mam Sanyo (miałem też P-sonica) i to bardzo fajny i funkcjonalny sprzęt. Co prawda Z5 nie mam, ale podejrzewam że jest bardzo porównywalny do panasonica czy epsona z tej generacji paneli. Dodatkowo spełni Twoje wymagania dotyczące zoomu, LS i głośności. Więc specjalnie bym nie główkował i radzę wybierz ten który ma najkorzystniejszą cenę.

...to kicha.... ponieważ ? mógłbyś trochę rozwinąć myśl ? ta lampa gratis naprawdę kusi....

Odnoście mojego poczucia estetyki, urażony się czuje :)

Najwyraźniej się nie zrozumieliśmy, nigdy nie oglądam przy świetle dziennym, tzn. zasłaniam żaluzje i mam ciemno jak w tunelu :) Myśle, że ekran ramowy projecty dokłada swoje trzy grosze to też na jakość obrazu nie narzekam. Chociaż oczywiście to nic w porównaniu z prawdziwym projekcyjnym projektorem, co więc szukam jakiegoś fajnego, i między innymi przekonam się ile zyskam...Tak właśnie wybrałem:)

Dzięki konrado

Sanyo wypada w testach bardzo dobrze, więc co ma z kichą wspólnego też za bardzo nie wiem...oczywiście chętnie się dowiem

Jak myślisz ile godzin realnie wytrzyma lampe sanyo ?

Jak wypada serwis ?

Jeżeli oglądasz w całkowitym zaciemnieniu, to zwracam honor. Ale czy przy takich warunkach projektor nie jest zbyt jasny?

Sanyo kosztem niezłej czerni gubi dużo ciemnych detali. Ma słabą dynamikę obrazu, co zresztą jest bolączką technologii LCD.

Poczytaj sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam co jakiś czas różne projektory (jak znajomy dostaje do testów). Z 3xLCD do 4k najbardziej podobał mi się Panasonic PT-AX100E. Był w miare cichy (mam male pomieszczenie - 18m2) co jest dla mnie istotne. Pozostale LCD w tej klasie (Hitachi, Sanyo i cos tam jeszcze) prezentowały zbliżony poziom. Jeden miał lepsze to inny tamto. Całościowo jednak Panasonic.

Bardziej jednak podoba mi sie obraz z DLP. Nawet z taniej Optomy (chyba H31) obraz byl ostrzejszy i bardziej szczegółowy. Miał ładny zielony - chociaż może to kwestia dobrej kalibracji. Jednak brak mu Lens Shiftu co w moim przypadku dyskwalifikuje DLP uzytkowo. Tak wiec pozostaje LCD :)

Najlepiej jednak jak miałbyś możliwość pożyczenia takiego projetora na kilka godzin chociaz.

• 2 tygodnie później...

Ostrzegam przed problemem z lampą . Mam PT-AE700. Lampa wytrzymała tylko 1300 godzin (reklamowali 3000) i jest problem z jej zakupem (wyłaczałem prawidłowo, low power, filtr czyściłem) Mimo ze projektor ma juz 2.5 roku cena lampy nadal przeraża. Zdecydowałem się na zakup przez znajomych w USA (ok.$ 300)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.