Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dźwięku amp stereo vs wielokanał

phoenix_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich doswiadczec z KD mam jeden wniosek.Dobre kino domowe kosztuje morze pieniedzy.Tu potrzeba ogromnych mocy i odpowiedniego pomieszczenia.Najlepiej szukac nagłosnienia prawie profesjonalnego np.JBL.Mysle ze wiekszosc kolumn audiofilskich nie nadaje sie do KINA.Przy ograniczonej kasie tylko stereo...A na filmy z efektami isc do dobrego KINA.

Grundig High Fidelity

Zreszta i tak wiekszosc filmów to gówno i powinni dopłacac za ogladanie...A polskie dobre filmy z lat PRL i fater chszestny nie potrzebuja DD ,DTS i soraaand 9.1.

Grundig High Fidelity

• 2 miesiące później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

daru0105

o mnie | ignoruj | PW

stat: 638 / 101 / 0

5 Wrz 2007, 21:07

Potwierdzam słowa Wolfa.W tej zakładce na twój temat wszyscy jednomyślnie opowiedzą się za stereo,nawet jak kupisz sobie ampli za 10kzł to i tak powiedzą,że ich wzmaki po 1kzł grają lepiej.

Poczytaj sobie w zakładce opinie na temat ampli KD CA Azur 540R.Kosztuje 2kzł.

-Autor: Bogdan-"Mam wątpliwości, czy można kupić wzmacniacz stereo tej klasy za 2000 zł, a tutaj dostajemy jeszcze kino domowe i tuner gratis !!!!!!

niezdecydowanym polecam posłuchać - wielu się wyjaśni."

-Autor: PL3821-"W Cambrigdu słychać było moc, w końcu bierze z sieci 800 Watt, to też o czymś świadczy. Dla mnie rewelacja w tej cenie. Sprzedający w Avikomie powiedział, że Cambridge w stereo gra na poziomie Denona za 7000 zł. Bardzo prawdopodobne, że mówił prawdę"

-Autor: kb1014 -"Masywny toroid ciągnący do 615w z sieci, 2 kocioły po 15 tys mikro faradów każdy oraz i przedewszystkim: 6 tranzystorów Sankena. Robi wrażenie i to słychać."

Ten ampli ma preamp to sobie później dokupisz dużo lepszy wzmak i stereo będzie jeszcze lepsze.

Oczywiście z twoją kasą weź CA Azur 640R powinien być jeszcze lepszy.

Zalety takiego rozwiązania:

-dobre stereo

-tuner radiowy

-świetnie KD

-w przyszłości kupisz sobie odtwarzacz DVD z nowymi formatami bezstratnymi dźwięku Surround : Dolby Digital Plus i Dolby True HD,DTS-HD i podłączysz pod wej.6xIN.Będziesz miał jakość dźwięku w sześciu kanałach na poziomie płyty CD.Jak to włączysz stereofilowi to mu kopara opadnie i taki film od czasu do czasu będzie chciał obejrzeć .Pod wzmaka stereo zapomnij.

Wybór należy do ciebie.

Jak cię interesuje tylko stereo zakup ampli nie ma sensu.

Mam ten ampli i w zestawie z DCD 910 Denona gra w stereo naprawdę fajnie (przynajmniej mnie wystarcza) a i filmy oraz SACD,DVD Audio z DVD mogę posłuchać.Na wzmaku stereo zapomnij.

Filmy w stereo to się oglądało 10 lat temu z kaset VHS.

Obejrzeć w stereo Stars Wars albo Władców Pierścieni to można w TV czarnobiałym i na biwaku. Ci co oglądają w stereo to nie wiedzą co to znaczy.

A teraz i tak filmy są ponagrywane w Dolby 2.0 a nie w LPCM.Koncerty na DVD też często zamiast LPCM to Dolby 2.0.

To gdzie tu jakość w stereo lepsza od 5.1.Taka sama ,a w dwóch kanałach.

Czy lepsze trochę stereo (bo za te pieniądze co przeznaczyłeś to będzie właśnie trochę) zrekompensuje ci zabawę w KD i mch.Mnie na pewno nie.Musiałbym wydać dużo więcej kasy na lepsze stereo.

Ale w w tej zakładce stereofile ci nie powiedzą.

Pozdrawiam.

Boze ile bzdetow... Moze wymienisz tego Denona DCD 910 na normalny odtwarzacz bo to straszna kaszana... Podobnie jak i cale Cambridge Audio... 615 watt z sieci to zaden wynik, 15.000 mikro razy 2 to kiepscizna i zastanawiam sie nad tymi tranami - 6 chyba na kanal. Tylko po co ich tyle? Choc w sumie liczy sie i tak konstrukcja. Sluchalem topowego wzmaka CA i bylo zalosnie ale sa na szczescie rozne wymagania. Moje widac sa wieksze.

Szkoda czasu na stereo z ampli. Rzeczywiscie swietnym rozwiazaniem bylby preamp do kina lub 5-cio kanalowa koncowka mocy.

• 5 miesięcy później...

Sporo czasu upłynęło od ostatniego postu. Chciałem jednak to wszystko jakoś podsumować. Zdecydowałem się w końcu na amp, wybór padł na Marantz SR-7002. Jestem zadowolony. Aczkolwiek zawsze jest pewne ale... czy stereo ze te pieniądze nie zagrałoby lepiej? :). No coż... choroba poszukiwania coraz lepszych i lepiej brzmiących rozwiązań dopadła i mnie. Wkrótce znowu pewnie będę się zastanawiał co dalej.. podsumowałem to czego słucham i skoro 80% to stereo.. myślę, że mój marantz za jakiś czas zostanie zastąpiony przez jakieś stereo do którego będę mógł dołożyć trochę zł ze sprzedaży kolumn efektowych... :).

Aha już zgłębiam powoli temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość ata77

(Konto usunięte)

Jezeli wielokanałowo tylko do kina to kupuj stereo. jezeli lubisz dzwiek wielokanałowy przy odtwarzaniu muzyki do dobry ampli z pure najlepiej se. Ja lubie usiąść na wirtualnej scene gdzie gitarzysta gra obok mnie a solo perkusyjne wiruje wokół. Jest pewien mankament mianowicie trzeba dobrze wygłuszyc pomieszczenie i długo grzebac w setupie przy odsłychach zeby bajzlu nie było. Poza tym dobrze jezeli reszta monitorów poza głownymi są ich uzupełnieniem a nie rownoprawnie grajacym elementem. W odłuchu wielokanałowym masz mozliwosc przejscia od totalnego chaosu przez uzupełnianie przestrzeni przez tył do odłuchu typowo stereo w zaleznosci od upodobań. Wymaga to jak napisałem duzo wiekszego "kombinowania" ale ja to akurat lubie. Jezeli ampli do 4k to szukaj w uzywkach gdzie stosowano lepsze podzespoły bez fajerwerków. Wiekszośc aktualnie produkowanych napchana jest smieciami DTS ES, Pro Logic IIx. THX ULtra (to akurat fajna rzecz ale tylko do filmów) i kupe innych pierdół z ubytkiem sporym dla podstawowego wzmocnienia i odwzorowania dzwieku. Obecnie mozesz za 4k miec wzmak wielokanał ktory kilka lat temu kosztował 20-30k. Odradzam amplitunery. Raczej procesor i dobre koncówki w 1 obudowie czy 2 to juz bez wiekszej roznicy.

phoenix_pl, 5 Wrz 2007, 16:23

>Jak widzę na razie większość głosów na stereo.

Założyłeś wątek w zkładce "STEREO" więc jakioch odpowiedzi możesz się spodziewać? Dwa razy na spotkaniach w Bukówce porównywałem urządzenia stereo z wielokanałowymi i... I były to bardzo interesujące porównania :-)

pozdr

wolf, 18 Maj 2008, 12:09

>Dwa razy na

>spotkaniach w Bukówce porównywałem urządzenia stereo z wielokanałowymi i... I były to bardzo

>interesujące porównania :-)

Może coś więcej - jaki sprzęt, jak wypadły porównania, czy były to "ślepe" odsłuchy (bo tylko w takie wierzę, ludzie za bardzo sugerują się marką wyglądem, ceną, etc)

Przede wszystkim tytuł tematu jest do bani.

Porzadne kino mozna zrobić ze wzmaka stereo i kilkukanałowej końcówki mocy. Równoczesnie wykorzystujac wzmaka tylko do stereo.

Aplitunery można sobie w d... wsadzic.

Żaden amplituner 5.1 za powiedzmy 2-4 kzł.nie zagra lepiej od porządnego wzm. stereo w "stereo".

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja mam ampli onkyo 605 do tego dvd onkyo 405.

Po 3 miechach stwierdzam ze czegos mi w stereo brakuje tzn. dzwięk jest jakiś taki matowy, płaski i bez wykopu. ( kiedys słyszałem u kumpla jakiegoś starego wzmaka stereo i szczerze przyznam to był lepszy dzwięk)

Czy kupując wzmaka za 1500 zł uzyskam dużo lepszy dzwięk ( co się poprawi, w czym wzmak jest lepszy?)????

Czy ma to sens bez wymiany źródła??

Czy może lepiej dokupić cd-ka bo dvd jest głównym problemem???

Poradzcie

Gość ata77

(Konto usunięte)

phoenix_pl, 18 Maj 2008, 17:18

>Może coś więcej - jaki sprzęt, jak wypadły porównania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popytaj uczestników nie mnie ;-)

>czy były to "ślepe" odsłuchy

Nie, co stanowiło straszliwie na niekorzyść sprzętu mch gdyż oprócz mnie byli tam sami stereofile ;-)

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja mam ampli Onkyo używam go na codzien ze względu na wygodę, ma programowalny pilot i mogę sterować tym cały zestaw.Prawda jest taka, że w stereo to tylko do kotleta się nadaje, niby coś gra ale dźwięk nie ma wykopu i brakuje środka.Do stereo mam wzmaka yamahy który niestety bije na głowę ampli za ponad 2kpln.I nie ma co się dziwić, w środku ampli siedzą 2 kondensatory 8900uF na bagatela 7 kanałow po niby 100W, a pobór z sieci to 600W, przy głosnym sluchaniu robi się przester itd. w tej kwestii nic mu nie pomoże. Trzymam go ze wg. na funkjonalność i pełna obslugę z pilota no i tuner. Tyle ode mnie z autopsji.

Pozdrawiam

Za jakiś czas będę zmieniał kolumny i mam nadzieję powiedzieć wtedy więcej.

W tej chwili mam ampli Marantz SR-7002 oraz Paradigm Monitor v2 (które zamierzam sprzedać).

Zawsze byłem bardzo zadowolony z tej serii Paradigmów ale przychodzi czas na zmianę. Po zmianie dam znać co udało mi się wykrzesać z Marantza.

A kandydatami na razie są

Monitory Marker-Audio Kassiopeia

lub

Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand

(pomieszczenie 18m2)

Tylko mój poprzedni wątek, gdzie próbuje wybadać dobrą cenę za VA (z importu) spotkał się z brakiem odzewu. :(.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.