Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian 508.24 - prosba o info

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Prosba do kolegow o troche informacji dotyczacych tego cd-ika. Niestety nie do konca nalazlem odpowiedzi na moje pytania korzystajac z wyszukiwarki - przejrzalem wszystkie wpisy. A poniewaz za tego cd-ika nie malo pieniazkow trzeba dac, wiec wypadaloby co nieco wiedziec. Prosze wiec o odpowiedzi na ponizsze pytania:

1 W jakich latach byl produkowany ?

Mam info, ze model 506.20 do roku 1999. W jednym z wpisow przeczytalem, ze byly produkowane i oferowane parami - 506 razem z 508, a po nich modele 507 i 588. Jesli to prawda, to oznacza, ze nie dostanie sie modelu 508.24 nowszego jak z 1999r.

2 Ile kiedys kosztowal jako nowy ?

3 Jaka kwote obecnie mozna zaplacic za ten model, w zaleznosci od roku produkcji - tak zeby tez nie przeplacic ?

(w wpisach mozna jakies kwoty znalezc, ale sa to wpisy sprzed kilku lat).

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/35962-meridian-50824-prosba-o-info/

>Lutek, 5 Wrz 2007, 14:28

....od rotela na ktorym teraz grasz meridiana dzieli ogromniasta przepaść....to zupełnie inna półka....wstep do hi- end'u....jak cena nie za wysoka (kategoria względna) to bierz w ciemno.....tylko czy reszta toru dotrzyma kroku....?

Lutek,

Najpierw były:

506.20 produkowany równolegle z 508.20 ( oba oparte na 20 bitowym przetworniku CA CS4328 )

Potem zmieniono ofertę na :

506.24 rodukowany równolegle z 508.24 ( oba oparte na 24 bitowym przetworniku CA CS4390 )

Jako, że układy CS4328 i CS4390 są wymienne ludzie wymieniali w swoich 20 bitowych Meridianach układy CS4328 na CS4390 - podobno lepiej grało.

pozdr.

Arkadix

Arkadix, 5 Wrz 2007, 18:40

>Lutek,

>

>Najpierw były:

>506.20 produkowany równolegle z 508.20 ( oba oparte na 20 bitowym przetworniku CA CS4328 )

A nie na CS4329 ? (Nie wiem i dlatego pytam)

Bejnik 5 Wrz 2007, 18:28 napisal

" ....od rotela na ktorym teraz grasz meridiana dzieli ogromniasta przepaść....to zupełnie inna półka....wstep do hi- end'u.... "

Niestety nie moge sie zgodzic z tym twierdzeniem. Przepasc tak..., ale tylko cenowa.

Kiedys porownywalismy mojego cd-ika Rotela RCD 971 (w sumie pieciu uczestnikow odsluchu) z CEC-em TL51XZ i trudno bylo sie dopatrzyc jakis wiekszych roznic w brzmieniu, a ostatnio (rowniez pieciu sluchaczy w czasie odsluchow porownawczych) z przetwornikiem CEC-a DX71mkII za grubsze pieniadze (bodaj nowy grubo ponad 10 kzl) przeprowadzilismy slepy test (dwie te same plytki w obu zrodlach i przelaczane wejscia zrodel we wzmacniaczu). Ku naszemu zaskoczeniu uczestnicy wskazali na Rotela jako bardziej podobajacego sie. Oczywiscie roznice minimalne, ale to juz dalo do myslenia jakiej klasy jest ten Rotelik. Niedawno byl u mnie znajomy rowniez w celu porownania cd-ikow. Z Rotelem byl porownywany Audio Analogue Paganini mk II. AAP gral odrobine cieplej i jakby odrobuine czysciej na wokalu. Rotel troche z wiekszym wypelnieniem. Zjawiska te byly jednak marginalne i trzeba sie bylo mocno skoncentrowac aby to wychwycic.

W sobote natomiast porownywalem Rotela z Meridianem 506.20 (nie na swoim systemie) i w tym wypadku to juz nastawialem sie, ze bedzie przepasc. A tu okazalo sie, ze owszem roznice sa, ale niewielkie i cena, jaka trzeba by zaplacic za Meridiana zupelnie nie uzasadnia przyrostu jakosci... i taka jest prawda.

Po takich doswiadczeniach nasuwa sie wniosek, ze jakosc Rotela RCD 971 w stosunku do ceny, to rewelacja, no ale pewnie wiedza o tym tylko Ci, ktorzy go mieli , sluchali, porownywali itp. No bo jesli tego Rotele mozna dzisiaj kupic za niewiele ponad 1 kzl, a okazuje sie, ze nie gra gorzej od klocka wielokrotnie drozszych, to coz innego mozna powiedziec ?

Kiedys ktos napisal do mnie, ze w moim systemie mam jeszcze "waskie garglo", jakim jest ten cd-ik. W zwiazku z tym zaczallem sie interesowac jakims innym zrodlem. Jednak - jak na razie - doswiadczenia pokazaly, ze to gardlo wcale takie waskie nie jest.. Poniewaz jednak czytalem wpisy, ze 508.24 gra lepiej od 506.20, wiec roznica w stosunku do Rotele powinna bys wieksza..., no ale i cena 508 z kolei jeszcze wyzsza. A wniosek koncowy to taki: chcesz miec poprawe brzmienia w niewielkim zakresie ...? Musisz za to slono zaplacic. A poniewaz - jak kazdy - rowniez chce miec nawet niewielka poprawe, wiec zainteresowalem sie 508.24, spodziewajac sie zmiany na plus jeszcze nieco wiekszej. I pewnie jak sie cos trafi w dobrej cenie, to i moze kupie w ciemno. Ale nie napisaliscie jeszcze, jak mialaby to byc, ta dobra cena na ten model..., tzn oczywiscie 508.24 :-)

> Lutek

jeżeli różnica w odsłuchach jest dla Ciebie tak niewielka, to dlaczego właściwie planujesz przesiadkę? może nie ma sensu, bo finansowo jest to jednak skok o dwie półki?

btw: różnice odsłuchowe między wymienionymi przez Ciebie źrółami powinny być jednak zauważalne wyraźnie (nie chodzi mi przy tym o subiektywną ocenę poziomu, tylko o charakter dźwięku) - przypuszczam, że konfiguracja (reszta toru + akustyka pomieszczenia) i/lub dobór repertuaru musiały je maskować.

> Lutek

Odpowiedź w zasadzie jest - ale co zrobisz jeśli się okaże, że różnica między 508.24 a 506.20 w TWOIM systemie jest jeszcze mniejsza niż między 506.20 a Rotelem? Naprawdę uważasz, że warto w ciemno ryzykować?

Co innego, jeśli planujesz większe zmiany - wtedy 508.24 zapewne może być solidną podstawą całego systemu i jeśli dobierzesz odpowiednio przejrzysty tor, to jego zalety się powinny ujawnić.

Aha - z Twoich wpisów nie wynika też, dlaczego zainteresowałeś się akurat Meridianem.

>dong

Raczej sie nie okaze, bo w MOIM systemie nie bede mial mozliwosci porownania dwoch modeli, bo skad wezme drugi model do porownan ? :-)

Meridianem zainteresowalem sie z prostej przyczyny: bardzo dobre recenzje, opinie - niemal brak krytycznych.

Przy czym wpisow na jego temat bardzo duzo.

> Lutek

Przejrzałem w międzyczasie trochę Twoich wcześniejszych wpisów i historię budowy Twojego systemu (coś niecoś pamiętałem, ale nie do końca). Jestem trochę zdziwiony. Naprawdę u Ciebie są tak niewielkie różnice między testowanymi CD-kami? Na jakich nagraniach porównujesz i na co zwracasz uwagę? I czy ustawienie masz wciąż takie jak na zdjęciach, które kiedyś wklejałeś?

>dong

" Naprawdę u Ciebie są tak niewielkie różnice między testowanymi CD-kami? "

U mnie byl porownany Rotela z przetwornikiem CEC-a DX71mkII (Rotel jako transport), natomiast z cd-ikiem CEC TL51XZ i Meridianem, Rotel byl porownywany u kogos (nie na moim systemie). W przypadku CEC-ow bylo przy tym 5 osob.

Ustawienie kolumn mam caly czas takie same.

Lutek,

Dobrze , że Ci nie doradzili, że najwęższym gardłem w Twoim systemie są kable ....

Naprawdę znaczący wpływ na brzmienie mają kolumny i wzmacniacz, wpływ CD jest dużo mniejszy o czym

sam się przekonałeś.

Wyjątkiem są niektóre odróżniające się brzmieniem Hi-Endowe odtwarzacze w których producent celowo coś spieprzył aby odróżnić ich brzmienie od innych odtwarzaczy np. ocieplił brzmienie lampą w stopniu wyjściowym. Jak do tego odtwarzacz jest bardzo drogi , ma odpowiednią markę i wygląd czołgu to audiofile padają na kolana i doszukują się magicznych właściwości brzmieniowych, podczas gdy w rzeczywistości są to zniekształcenia.

Poprawnie grający odtwarzacz można kupić w cenie dużo, dużo poniżej 10000zł. Zapewne takim poprawnie grającym odtwarzaczem jest Twój Rotel i raczej nie stanowi wąskiego gardła w Twoim systemie.

TUX

>Lutek, 6 Wrz 2007, 12:15

......o gustach się nie dyskutuje....:))), faktem jest, że Twojego rotela nie słuchałem.....i swoją opinię opierałem na innym modelu (1070 - o ile się nie mylę....:) - bardzo poprawne źródło, ale mnie nie oczarowało (brakowalo tego czegoś......bardzo ulotna kategoria...:), meridian poza klasycznym - ponadczasowym wyglądem to małe coś, zastrzegam - moim zdaniem, ma.....co do ceny - jako milośnik secend hand'u powiem tak....., okolice polowy ceny nowego urządzenia, przy "urwaniu" od niej jeszcze paru złotówek, to wałścicwy stosunek jakości do ceny......jak to widać w moim "o mnie" sam gram na "skośnookim" opera consonance, ktory, oczywiście z drugiej ręki, kosztował mnie 3.500,00 zł......po półrocznych odsluchach jestem pewien, że przez długi czas nawet nie pomyślę o zmianie cd.....musialbym szukać już w przedziale ponad 10.000,00 zł.....a portfel (lub raczej wrodzone skąpstwo...) raczej mi na to nie pozwoli......nowa opera w wersji jaka mam (reference 2.2 zbalansowana) na wyspach nowa kosztuje 1.600 funtów (lub cos koło tego).....jakość wykonania i uroda (dla grona moich znajomych wolnych od "audiofilskiej" choroby brzydota.....a co to za paskudztwo...itp.:))) urządzenia daje mi podstawę do twierdzenia, że manufaktury tworzące sprzęt "z duszą" pomimo zagadnień związanych z zarzucanym im brakiem powtarzalności, ostały się już tylko w chinach, no i szkocji......i tu wracamy do tematu meridian i linn. Ten ostatni zostal zastapiony w moim systemie przez opere......na koniec jeszcze jedna drobna sugestia....system gra na poziomie, który oreślany jest przez jego najsłabszy (niestety) element......źródło "pokazuje pazurki", gdy reszta toru za nim nadążą...:)) Pozdrawim - Andrzej.

>TUX

" Naprawdę znaczący wpływ na brzmienie mają kolumny i wzmacniacz, wpływ CD jest dużo mniejszy o czym

sam się przekonałeś. "

" Poprawnie grający odtwarzacz można kupić w cenie dużo, dużo poniżej 10000zł. Zapewne takim poprawnie grającym odtwarzaczem jest Twój Rotel i raczej nie stanowi wąskiego gardła w Twoim systemie. "

Trudno sie z Toba nie zgodzic

• 2 miesiące później...

Mam meridiana 206 delta sigma (zaznaczam bo ponoć były 3 wersje 206 /tda1541/1547/cs4328)

Siedzi w nim cs3428

Czy w tym starszym modelu także można wymienic dac na cs4329? a idąc dalej cs 4390?

Makas

508 upgrade'owana do 24 bit ostatnio poszla za 411 funtow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby nie je ....... iPLus bylaby moja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.