Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner jaki ?

barni

Rekomendowane odpowiedzi

a dziergaj sobie co chcesz chlopie - przynajmniej wiem teraz, ze na pewno robisz te kondycjonery albo bierzesz udzial w ich sprzedarzy, to byla podpucha i dales sie zlapac, niewiele ich sprzedasz przy takim obeznaniu z marketingiem

Kondycjoner kupilem dlatego aby poprawić dżwięk ;o) i taki efekt uzyskałem.Jeszcze więcej przestrzeni,lokalizacja itd,itd ;o) Komunikacja z f-mą PAL owocna i konkretna ;o)Pozdrawiam p.Macieja Kolbusa niestety na AS nie udało mi sie porozmawiać. l

>Jasio powiem szczerze,że podłączyłem wszystko:O)Tylko wzmacniacz moge podłączyć pod 2 gniazda.W tej chwili podłączony jest pod gniazdo końcówki mocy.Juz nie pamiętam dlaczego tak podłączyłem(kondycjoner mam od ok.8 m-cy)Widocznie tak mi pasowało ;o)

a moim zdaniem tacy jak frycu jednak robia dobra robote

czasem przydaje sie kubelek zimnej wody i odrobina rozsadku

wiadomo ze kondycjoner czasem pomoze ale cudow raczej nie zdziala

a i napsuc moze

argumenty ze w domku jest kiepska instalacja i trzeba kondycjonera sa troche bez sensu (swoja droga ktos kto ma beznadziajne kable w scianach

na innym watku moze zachwalac metr audiofilskiego kabla zasilajacego ktory juz wogole nic mu nie da takiej sytuacji)

przeciez 3,5 kilo zlotego wystarcza na remont instalacji czesto wlacznie z podciagnieciem kabli ad do stacji transformatorowej - a juz na pewo na dobrej klasy instalacjie przepieciowa na wejsciu

i dobry odgromnik - im lepszy tym mniej poplynie reszta domu:-)

a jezeli piorun walnie niedaleko to zapomnijcie... impulsy sa wielkie i zanim bezpiecznik zadziala (nawet przez odparowujacy drut przejdzie taki ladunek ze ostanie sie ino siwy dym)

sam widzilaem lodowke ktora piorun upatrzyl sobie u znajomych - i walnal nie przez siec ale przez okno wpadl

w lodobce byla taka dziura ze jakbym nie znal goscia to bym swierdzil ze sie upil i ja zawiozl na poligon a tam dostala z armaty przeciwpancernej

zaintrygowala mnie opowiastka o murarzach co podlaczali kable do trzech faz - wogole dopuszczenie do tego zeby ktos taki robil z pradem to tragedia

no ale bawet jak sie uda to przeciez te skladowe sa przesuniete!!!

narysujcie sobie i pomyslcie co sie stanie - albo ja jeszcze spie i nie kontaktuje albo...

prad pierwszej fazy bedzie w przeciwfazie do trzeciej czyli wroci do stacji transformatora i albo pojdzie bezpiecznik na tafie albo kable sie stopia albo spali sie chalupa albo stacja:-)

nie ma mozliwosci uzyskania tych 380 volt w gniazdku o ktorych ktos potem wspomnial

pozdr

Zgadzam sie z patefonen. Impulsy powstajace podczas wyladowania sa ogrone (pracuje w TP i mialem okazje widziec kilka centralek potraktowanych piorunem - istna demolka :-). Nie ma zadnego sensownego zabezpieczenia sie przed takim wyladowaniem.

Co do kondycjonera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->patefon

Na klatce w skrzynce są wszystkie trzy fazy. Ponieważ murarze mili maszynę trójfazową (frez do betonu) i nie mogli jej podłączyć w mieszkaniu, to odcięli wtyczkę, rozdzielili druty i za pomocą kombinerek, drutu itp. podłączyli się do wszystkich trzech faz. A potem frezowali, aż miło. W skrzynce jest mało miejsca, to trochę tam iskrzyło...

A innym razem pan ze spawarką elektryczną wysadził wszystkie bezpieczniki, najpierw w mieszkaniu, potem na klatce. A potem "naprawił" bezpiecznik pionu przebijakąc go na wylot gwoździem. Ale kontakt był słaby, więc się grzało. Izolacja z kabli spłynęła, a bakielit się wypalił, ale szczęśliwie nic więcej nie poszło z dymem.

Długo by jeszcze można snuć. Przecież na elektryce wszyscy sie znają...

Mój ojciec zajmuje się enrgetyką - elektroinstalacje, oświetlenie - dla domów, mieszkań, firm, czasami dla wojska.

Na razie w kraju nikt poza wojskiejm i instytucjami nie zwraca uwagi na wykonanie. Co gorsze każdy sądzi że sam wie najlepiej z czego i w jaki sposób prowadzić instalacje. W przetargacz m.in. dla developerów budowalanych wygrywają firmy-papraki dając obniżając maksymalnie na papierze koszta. Potem klecą to z byle czego, przeciągają roboty bo korzystają z tego materiału który "uda się zdobyć" bo wykonawca idiotą przecież nie jest. Lepiej jest gdy inwestor jest zagraniczny bo wtedy pilnuje terminów odbiorów robór i wykonawca jest zmuszony do działania na czas z normalnymi materiałami ale i to nie jest wtedy regułą.

Dopóki w społeczeństwie będzie biedy dopóty instalacje, wykonanie i same wymagania będą minimalistyczne. U mnie w Szczecinie lepsi wykonawcy prawie nie siedzą w kraju tylko pracują w Niemczech. Potrzeba po prostu rozwoju gospodarczego - jak ludzie przestaną myśleć jak się wogóle utrzymać a przejdą na konsumpcję to pojawi się i jakość i czas usługi.

• Redaktorzy

Dzieki parsec (sorry ze odpowiadam z poslizgiem). Z tego co wiem skadinad, oryginalna Vendetta to był jeden z najlepszych phonostages jakie można było kupić. To zdaje się John Curl kiedyś zaprojektował (o ile się nie mylę).

jozwa maryn

Jeśli szukasz przedwzmacniacza gramofonowego (nie DIY), to polecam:

Burmester 838 phono preamplifier (MC/MM), tranzystorowy.

Używany, jest dużo tańszy niż Vendetta za $10,000 USD.

Wiosną (2003), widziałem kilka ogłoszeń, o sprzedaży (600 - 800 Euro), w niemieckich czasopismach audio.

Posiada wejscia XLR oraz RCA.

Był produkowany w larach 1983 - 1991.

Na Audiogon.com:

Ukryta Zawartość

Burmester 838 Phono Preamp $1100.00 7days

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

R.u.s.t-->>

Burmester NIEEEEEEE BRIGHT LIKE HELL.Lepsza opcja jest Benz PP-1 (Lukaschek) lub ARC PH-3 SE.

Burmester ma tendencje do grania jasno i analitycznie.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Poprosilem Lukasza by usunol czesc wpisu o Vendettcie po angielsku. Nie pomyslalem, ze moge zdradzac tajemnice producenta o produkcie, ktory dopiero szykuje. Powinienem przetlumaczyc to na jezyk polski, by nie mozna bylo tej informacji latwo znalezc przez google czy cos podobnego.

Przepraszam za zamieszanie.

Dzieki wielkie dla Lukasza za szybka akcje!

Pozdrawiam,

Parsec

->> Lacrimosa

Być może 838 - Burmestera jest trochę jasny, faktycznie, ale może na "jasnych" kolumnach?

(słuchalem na, w miarę "ciemnych").

Za to power amplifiers, nie są "jasne" (stare 850, 911 MK1 - 2xmono; innych modeli nie słyszałem, możliwe, że są też "jasne").

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Ja mam chyba jeszcze flashbacki po pobycie w Szkocji. Slowo ze nie zauwazylem, ze tam bylo po angielsku. Dopiero jak teraz przypomnialem sobie starannie... W pierwszej chwili nie wiedzialem, o czym mowisz!

->Józwa

To chyba całkiem normalne. Z reguły nie pamiętam w jakim języku czytałem, nie wiem czy tekst był angielski, francuski czy polski... Zwłaszcza jeśli chodzi o audio - trudno się połapać czy jakąś ciekawą informację znalazłem na Audioasylum czy na naszym forum... Ostatnio w mailowej korespondencji z p. Clausenem z LC Audio przez pomyłkę wstawiłem fragment tekstu po niemiecku. Na szczęscie wielu Duńczyków zna chyba ten język ;)

• 1 rok później...

>>barni

> Hehehehe, rozbawilo mnie Wasze zaufanie do energetyki. Inaczej mowiac 380 zamiast 230 w gniazdku. W >wiekszosc przypadkow bezpieczniki w urzadzeniach nawet nie nadazaja.

Jak zastosujesz dobry UPS nie masz się czego obawiać. W firmie używam UPS-ów APC poradzą sobie nawet z takim przypadkiem.

yamen

Jak dobry kondycjoner to nie takie anomalia powstrzyma. Tak własnie było u mnie, pewnego razu usyszalem tylko trzask wyłączających sie bezpieczników w skrzynce i wszystko zgasło, myslalem że to chwilowe wyłączenie prądu, niestety, wszystkie urządzenia podłaczone bezpośrednio do sieci (mikrofala, zegar elektroniczny, radio, jeden TV, zasilacze od modemów i w kompie i inne) pouszkadzały się, niektóre, jak mikrofala, nieodwracalnie i nieopłacalnie, myślałem że mnie szlag trafi, mogę skarżyć jedynie zakład enegretyki. Uratował sie natomiast bez żadnego szfankuna sprzęt podłączony do listwy i do kondycjonera, cały sprzet audio i cześć kina domowego ...na szczęście.

>> terminator

To konkret z życia. Jakiego kondycjonera używasz ?

Mi osobiście wpadł w oko PowerAC. Cena jest przystępna i urządzenie wygląda naprawdę dobrze. Jedyna rozterka to jak PowerAC poradził by sobie z napięciem międzyfazowym czyli 380 V.

A przy okazji...

Strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie działa. Nie wiem o co chodzi. Macie jakieś nowe namiary tej firmy ?

yamen

Ukryta Zawartość

Mój kolega ma Powerac i zadziałał mu jak w blok czy w podstacje uderzył piorun. Ja mam Powerporta i Powerboxa v3.0, wczesniej mialem poprzednie wersje, każda coraz lepsza. Na stronę wchodziłem i działa, masz jeszcze gdzieś w gazetach telefony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.