Skocz do zawartości
IGNORED

HELP!!!! Padł laser w Pionku PD 9700!!

kor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam prośbę, jak możecie to podajcie wszystkie możliwe info odnośnie opłacalności naprawy, gdzie to zrobić, ile to kosztuje.. jestem z okolic Wrocławia..

odtwarzacz po prostu przestał odczytywać cd, wcześniej co któryś raz zaskakiwał, teraz nic. Jeśli naprawa się nie opłaci to go odsprzedam raczej..

nie chcę go odrazu skazywać na złom, ale napiszcie może co na jego miejsce kupić.. czy 901 czy może ESa jakiegoś (mam wzmaka Sony 690ES)... ale mam nadzieję, że jednak go naprawię.

pozdrawiam

kor

https://www.audiostereo.pl/topic/36080-help-pad%C5%82-laser-w-pionku-pd-9700/

Bez sensu go złomować i kupować 901, tam siedzi ten sam laser. A kupisz go bez trudu tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to model PEA 1030, posłuży ci następne 10, 15 lat ;) Kosztuje od 220 do 250 zł, warto.

Ja od dwóch dni słucham mojego 9700 z wymienionym laserem i jest po prostu miód!

Znajdź tylko jakiś serwis, który ci to zaimplementuje i zestroi, bo ustawianie laserów Pioneera to prawdziwy majstersztyk i byle złota rączka tego nie jest w stanie poprawnie wykonać, choćby z uwagi na brak płyt do kalibracji.

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

warto najpierw wymienic paseczek gumowy ktory laczy silniczek ze "zmijka" ktora przesuwa soczewke - moze laser wcale niepadl - koszt zaden jak umisz zrobic sam - jak wymienisz laser to tak czy siak ten pasek bym wymienil

Obstawiam laser. Ja w swoim PD9700 wymieniałem w zeszlym roku - kupiłem własnie w Impelu. Nie wspominaj o jego złomowaniu bo taki sprzet na to nie zasługuje. PD901 to juz krok do tyłu. I rzeczywiscie wazne jest pozniejsze jego wykalibrowanie. Niestety nie mam namiarow na jakis serwis w okolicach Wrocławia.

Tomar, 10 Wrz 2007, 00:12

>Obstawiam laser. Ja w swoim PD9700 wymieniałem w zeszlym roku - kupiłem własnie w Impelu. Nie

>wspominaj o jego złomowaniu bo taki sprzet na to nie zasługuje. PD901 to juz krok do tyłu. I

>rzeczywiscie wazne jest pozniejsze jego wykalibrowanie. Niestety nie mam namiarow na jakis serwis w

>okolicach Wrocławia.

PD-S901 jest modelem rozpoczętym w sprzedaży od roku 1992 i był w tamtym roku najwyzszym czarnym modelem jest to kontynuacja modelu pd-9700 który był w roku 1991 również najwyzszym czarnym modelem ( w PD-S901 jest dodatkowo Legato link )a tak ich budowa jest identyczna są to identyczne cd pd-s901 był produkowany do roku 2001 jako PD-65 ELITE w fortepianowym lakierze

jeżeli chodzi o serwis we wrocławiu to sprawdź

Wrocław

Sanserwis

ul. Czarnieckiego 15

53-650

(0-71) 355-93-89 sanserw1(małpa)wr.onet.pl

Jerzy Szpak

laser to tak jak wspomnieli koledzy powyżej to PEA1030 koszt jakieś 200-250 zł i warto go zakładac ponieważ ten klocek jest bardzo dobrym cd jest to znakomita maszyna której nie wolno złomować:)

Witam

Mozesz zrobic jeszcze tak jak opisalem w linku.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

nie panikuj chlopie tylko pisz do kolegi z tematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

bartasxx

o mnie | ignoruj | PW

stat: 725 / 57 / 6

10 Wrz 2007, 05:58

Tomar, 10 Wrz 2007, 00:12

>Obstawiam laser. Ja w swoim PD9700 wymieniałem w zeszlym roku - kupiłem własnie w Impelu. Nie

>wspominaj o jego złomowaniu bo taki sprzet na to nie zasługuje. PD901 to juz krok do tyłu. I

>rzeczywiscie wazne jest pozniejsze jego wykalibrowanie. Niestety nie mam namiarow na jakis serwis w

>okolicach Wrocławia.

PD-S901 jest modelem rozpoczętym w sprzedaży od roku 1992 i był w tamtym roku najwyzszym czarnym modelem jest to kontynuacja modelu pd-9700 który był w roku 1991 również najwyzszym czarnym modelem ( w PD-S901 jest dodatkowo Legato link )a tak ich budowa jest identyczna są to identyczne cd pd-s901 był produkowany do roku 2001 jako PD-65 ELITE w fortepianowym lakierze

jeżeli chodzi o serwis we wrocławiu to sprawdź

Wrocław

Sanserwis

ul. Czarnieckiego 15

53-650

(0-71) 355-93-89 sanserw1(małpa)wr.onet.pl

Jerzy Szpak

laser to tak jak wspomnieli koledzy powyżej to PEA1030 koszt jakieś 200-250 zł i warto go zakładac ponieważ ten klocek jest bardzo dobrym cd jest to znakomita maszyna której nie wolno złomować:)

Bartek co Ty tak z tymi czarnymi modelami? Juz niejaki kaviter probowal lansowac pewne teorie po czym okazalo sie ze mu sie roczniki pomylily:D

PD 9700 byl bardzo krotko produkowany poniewaz zostal szybko udoskonalony. Wprowadzajac Legato Link Conversion (co bylo jedyna zmiana w calym odtwarzaczu) stworzono PD-S 901 ktory w USA byl sprzedawany jako PD 65 Elite (jak wspomnial Bartek w lakierze fortepianowym i z drewnianymi boczkami) az do 2001 roku (informacja z oficjalnej strony Pioneera). Tak wiec ani 9700 ani 901 nie sa zadnymi budzetowymi modelami jesli chodzi o dzwiek i konstrukcje. Jesli chodzi zas o cene to 901 byl sporo drozszy bo widac za ten uklad w roku jego debiutu kazano sobie slono placic. PD 65 Elite byl najlepiej sprzedajacym sie modelem Pioneera w USA ze wzgledu na stosunek jakosc/cena - kosztowal tylko 800 USD czyli okolo 1600 DM. PD 65 Elite podobnie jak PD 71 (PD 9300) byly pod tymi nazwami prawdopodobnie sprzedawane takze na rynku brytyjskim ktory znacznie roznil sie od rynku niemieckiego i pozostalych krajow Europy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wprowadzajac Legato Link Conversion (co bylo jedyna zmiana w calym odtwarzaczu) stworzono PD-S 901 ktory w USA byl sprzedawany jako PD 65 Elite (jak wspomnial Bartek w lakierze fortepianowym i z drewnianymi boczkami) az do 2001 roku (informacja z oficjalnej strony Pioneera).

Mialo byc:

Wprowadzajac Legato Link Conversion (co bylo jedyna zmiana w calym odtwarzaczu) NA JEGO BAZIE stworzono PD-S 901 ktory w USA byl sprzedawany jako PD 65 Elite (jak wspomnial Bartek w lakierze fortepianowym i z drewnianymi boczkami) az do 2001 roku (informacja z oficjalnej strony Pioneera).

Disco faktycznie chyba za dużo naczytałem sie kavitera i powielam pewne nieścisłości i teorie dot "czarnego modelu" :) co może wprowadzić co niektórych w błąd -troszkę zapędziłem się

A powiedzcie Panowie.. czy takie objawy to na bank laser? Po zamknięciu szuflady nie dzieje się nic - dosłownie - żadnego dźwięku. Nie znam się na budowie odtwarzaczy ale sadzę, że silniczek napędzający talerz powinien chociaż spróbować nim poruszyć.. może to on zawodzi??

Cholera, tego nie wiem, teraz tego nie sprawdzę, jutro, a ma swiecic i sie podnosić? Wygląda na to, że nie dzieje się nic a nic, ale jutro to potwierdzę..

aha, dalej nie mam namiaru na żadnego fachowca z okolic Wrocławia, który by mi to mógł naprawić :(

Jesli dobrze domyka sie szuflada, wowczas laser sprawdza czy jest plyta ( podnosi sie od 1 do 3 razy zalezy od konstrukcji elektroniki) jesli odczyta ze jest plyta wowczas zacznie krecic sie talerzyk z plyta. (czasami bez plyty talerzyk robi kilka obrotow (zalezne od konstrukcji). Natomiast, gdy zauwazysz ze laser sie nie swieci i nie podnosi to wymien pasek od napedu szuflady (pasek juz rozciagniety i nie domyka do konca i czujnik nie daje informacji do procka)

• 4 lata później...

Jesli dobrze domyka sie szuflada, wowczas laser sprawdza czy jest plyta ( podnosi sie od 1 do 3 razy zalezy od konstrukcji elektroniki) jesli odczyta ze jest plyta wowczas zacznie krecic sie talerzyk z plyta. (czasami bez plyty talerzyk robi kilka obrotow (zalezne od konstrukcji). Natomiast, gdy zauwazysz ze laser sie nie swieci i nie podnosi to wymien pasek od napedu szuflady (pasek juz rozciagniety i nie domyka do konca i czujnik nie daje informacji do procka)

Właśnie kupiłem pd-s901 i klops, nawet nie zakręci płytą:-( Czy ktoś próbował reanimować laser choć na jakiś czas? Czy ten model powinien ruszyć płytą?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.