Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja wrzucę swój choc pewnie chwalić sie nie ma za bardzo czym :)

Kolumienki sa na tej samej ścianie (tylko nie mam szerokokątnego aparatu) oddalone od tylnych i bocznych ścianek o urzedowe 0,5m a przed słuchaniem wyciagane jeszcze bardziej. "Stolik" jedyny słuszny, gdyż ten telewizor waży chyba ze 2 tony. Jako, że lubię zestawy jednej marki, to wszystko sie nazywa Marantz w tym magnetofon (i wiecie, że ostatnio b.często go słucham? :)

Zestaw brzmi dobrze-trudno sie przyczepić, ale napewno za jakiś czas pojawi się lampa i być może inne kolumny. Te nie sa złe, ale skoro istnieją lepsze... :)

Najfajniejsi są sąsiedzi. To szeregówka, więc jesteśmy zlączeni ścianami. Niewiele słyszą, ale jak dam 1/2 mocy, to coś tam do nich dociera. I wtedy dostaję smsy - "hej! fajne to było, daj jeszcze raz" :)

Niestety, Żona przębakuje o przeprowadzce, więc niebawem zdjęcia sie zdezaktualizują. Na koniec dwa słowa o: 1) gramofonie - jest świetny! To Visonik CEC 5200 z Shure V15 MK III - gra wybitnie dobrze. 2. tym małym, widocznym przed gramofonem, DVD Viva. No rewelacja :) Kupiony na szybko po awarii Akai, zadziwia mnie każdego dnia - odtwarza WSZYSTKO! cokolwiek mu się nie włoży - gra i nie narzeka. Oczywiście odtwarza polskie napisy w jakimkolwiek formacie :) Miał byc na tydzień został na stale.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4025-100006339 1220389540_thumb.jpg

post-4025-100006340 1220389540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lenar_87, 2 Wrz 2008, 21:30

>sav - swiete slowa :) to jest najszybsza i najlepsza metoda na poprawienie dzwieku o kilka klas a

>przyjemnosc nie do ocenienia :)

racja, wobec tego trzeba będzie Tobie pomóc pozbyć się tych flaszek, ino kurzą się;-)

sav, 2 Wrz 2008, 23:15

>racja, wobec tego trzeba będzie Tobie pomóc pozbyć się tych flaszek, ino kurzą się;-)

ale to wpadaj jutro bo w czwartek przyjezdza takich dwoch co to lubia i jedno (sprzet/muzyke) i drugie (alkohol)... podejrzewam ze ballantines sie uchowa ale pozostale mocniejsze trunki beda nie do obrony :) zreszta sam im szczedzic nie zamierzam

sav, 2 Wrz 2008, 23:17

>>>>>Therion

>jest oki, grunt bo Tobie odpowiadało, widze że nadchodzi czas na lampy..

Trochę "ciepełka" na zimę :) Tylko muszę się odkuć. Przede mną dwie potrzeby konsumpcyjne - chopper i lampa. Starzeję się :)

oto mój skromny system. cd sony cdp-xa20es, monobloki iharp audio gm70 se, audio physic tempo 2, okablowanie audio note i kondycjoner heliona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ślicznie ;)

Tylko skoro masz monobloki przy samiusieńkich kolumnach, po kiego Ci takie długie kable głośnikowe?

Mam do Ciebie prośbę: kup w sklepie 2*0.5m przyzwoitego kabla głośnikowego (tak min. za 20zł/m), porównaj i klepnij na forum, ok? Poproszę również info na PW, gdybym przeoczył.

Pzdr,

Asiki

:) planuje jakąś wymiane kabla na metrowy. no i rzeczywiscie będe musiał coś zrobić z tym aby cd nie stało na podłodze....z tym ze chyba to już bedzie jak będzie nowe cd....

Nie, nie żartowałem - na próbę wystarczy i taki.

Choć jakby graty trochę poprzestawiać to wystarczyłyby i 10cm odcinki. Przy takiej długości i drut z OBI zagra. A teraz możecie mnie spalić na stosie ;)

>Cd na podłodze to raczej kiepski pomysł ... a już w ogóle jeśli są panele...

Wydaje mi się że nie mniejszym problemem jest ustawienie monobloków. Lampy są podobno bardzo wrażliwe na drgania. Ale nie wiem, nie znam się, nie jestem lampiarzem, tak tylko słyszałem.

• Redaktorzy

Ze staniem cedeka na podłodze poradzić sobie tutaj nietrudno. Jakaś sympatyczna podstawka akurat wlezie, bez przemeblowywania wszystkiego. Jakieś twarde na miękkim, albo miękkie na twardym, i już.

lenar_87, 3 Wrz 2008, 00:03

>sav, 2 Wrz 2008, 23:15

>

>>racja, wobec tego trzeba będzie Tobie pomóc pozbyć się tych flaszek, ino kurzą się;-)

>

>ale to wpadaj jutro bo w czwartek przyjezdza takich dwoch co to lubia i jedno (sprzet/muzyke) i

>drugie (alkohol)... podejrzewam ze ballantines sie uchowa ale pozostale mocniejsze trunki beda nie

>do obrony :) zreszta sam im szczedzic nie zamierzam

skusilbym się gdybym tylko miał bliżej, wtedy to nawet altus zabrzmiałby jak hajend ;-)

podoba mi się theriona system i jego miejsce odsłuchowe, zwłaszcza kefy wyglądają na tych podstawkach genialnie. Powiedz skąd wziąłeś coś takiego i jakie mają one wpływ na dźwięk w porównaniu np. z marmurami.

vertigen

Jaką masz odległość od miejsca odsłuchu do bazy między kolumnami?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

wyglada to mniej wiecej tak:

[] --- --- --- 220cm --- --- --- []

/

/

212cm 212cm

/

/

/

/

oczywiscie rysunek tego nie pokazuje ale przecinają sie kilka cm przed moim nosem

problem w tym ze dopiero jak zamienie kable bede walczyl z lepszym ustawieniem. moge wywalic biurko oraz rozsunąc kolumny miedzy soba jeszcze o ok. 40cm oraz odsunąc je bardziej od sciany co bedzie poniekąd spełniało wymogi prawidłowego ustawienia p. gerharda

wtedy zwiekszy sie baza i kolumny bedą bardziej dogięte do srodka a samo odsuniecie od scian jak wiadomo polepszy bas. co z tego wyjdzie - czas pokaze. wszystko bede na bierząco opisywał. interkonekt bedzie srebrny diy a głosnikowe to Kondo KSL-SPc w zdwojonym przebiegu...

heh, super-oczywiscie w czasie wpisywania tresci poprzedniego mojego postu rysunek wyszedl czalkiem ok. poprostu miedzy kolumnami jest 220 a miedzy uszami a kolumna - 212

vertigen

Powodzenia i czekam na opis zmian i ich efektów :)

+ 40cm nie bedzie za szeroko? Moze sie "porozrywać" stereofonia (dziury, brak ciagłosci sceny itp.)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ostatnimi dniami, słucham konfiguracji:

wzmacniacz Braun Atelier A2 + dwuśladowy szpulowiec Revox A77 + kolumny Braun.

(Wszystkie kable z hipermarkietu po 4 zł sztuka. Kable głośnikowe, to jakieś stare miedziane linki. Fakt, że bardzo grube. NIe mam żadnych podstawek, kolców, szafek. A kable z tyłu sprzętu są tak splątane i zasupłane, że patrząc na te węzły, odchodzi mi ochota na uporządkowanie tego.)

Wczoraj po południu miałem gościa.Współwłaściciela sklepu, ze sprzętem audio/video.

(Chodzę tam nieraz i zawracam im tyłki w stylu: "czy mogę posłuchać tego, a może jeszcze tamtego?A to możecie mi włączyć?".)

Miał wpaść tylko na pół godziny, zobaczyć to, czym tak się mu przechwalałem.

Został, na prawie dwie. Chyba musiał doznać pewnego rodzaju wstrząsu.Wychodząc powiedział mi:

"No i co chcesz ode mnie usłyszeć ?"

Po malej przeprowadzce, pokoj jeszcze w pelni nie zaadaptowany, ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Pelni funckje tylko taka jaka widac, a wiec znaczny postep, jak tylko moge przesiaduje tam do poznych godzin nocnych z cichociemna, rudą sluchaczką ;-)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-1678-100005649 1221165991_thumb.jpg

post-1678-100005650 1221165991_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam sie szczerze że ten pokoik ma zajebisty klimat. Bardzo mi sie podoba. Co z tego ze mały, ze nie ma audiofilskich ołtarzyków. Jest za to przytulnie:) No i fajny sprzęcik!

• Pokaż nowe odpowiedzi