Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

>D4ncer, 8 Sty 2009, 21:45

Nie ma to jak gość, który sam nie pokaże swojego, ale innym wytknie wszelkie błędy.

ps. czy Twoja kobieta ma 16 lat?

Płytki na ścianach są z firmy STEGU model ARENA. Polecam w CASTORAMIE ,tam pracuje

Po prawej to telewizor nie komp. Płytki są super w utrzymaniu czystości , należy je zaimpregnować ,,żywym kolorem,, specjalny impregnat do płytek gipsowych i kleić klejem do płyt gipsowych

D4ncer, 8 Sty 2009, 23:11

>areczek jak najbardziej, forum to eSwiat, tutaj nie warto tracic nerwow.

>

>Napisze jeszcze raz, nie interesuja mnie dywany, meble, brud, czy inne "duperele", interesuje mnie

>system, czesto za gruba kase, ktory nie gra tak, jak powinien.

No właściwie to masz rację z tym eSwiatem zresztą ze sprzętem za grubą kasę też.Wiem że producenci często narzucają kosmiczne ceny,mało tego dystrybutor czy sprzedawcy walą takie ceny że głowa się człowiekowi lasuje.W zakładzie w którym pracuję ceny sa znośne ale w sklepach nawet 5-cio krotnie wyższe!!!Myślę że nie będę oryginalny jeśli napiszę że same głośniki i elektronika nie beda grać dobrze jeżeli pomieszczenie odsłuchowe nie bedzie choćby w miare dobrze przygotowane.Mam tu na mysli pokój z panelami bez jakiegokolwiek dywanu oraz pustymi ścianami i brakiem drobnych mebli.Wiadomym jest że wtedy nie zagra nawet najlepszy sprzęt.

Z tą akustyką zgadzam się w 100% jak nie miałem mebli i dywanu to grało strasznie

wystarczyło wstawić parę gratów i już zupełnie inny dzwięk dlatego tak ważne są dodatki do pokoju

które pomagają w akustyce, dywan, miękkie meble , zasłony itd.

Również potwierdzam: zaraz po wprowadzeniu się planowaliśmy urządzić mieszkanie dość ascetycznie. Efekt: pogłosy, echo itp. Nie dało się niczego słuchać. Wprowadziliśmy więc niby drobne zmiany, ale poprawiające akustykę: gruby dywan, jedną ścianę (najdłuższą) pokryliśmy tynkiem strukuralnym, ciężkie i grube narzuty na kanapy, zasłony itp. Efekt był zaskakujący. Żadnych pogłosów, dzwięk nie odbija się.. Potwierdzili to nawet nasi forowicze, uczestnicy zorganizowanych u mnie odsłuchów.

Luxmany i winyle 

areczek >>> A co ty nagle strugasz takiego ,,taktownego,, ? Przypomniec ci twoja wypowiedz w pewnym watku jak tam dales upust swojej frustracji i niedojrzalosci emocjonalnej ?

Tu moze pokazac swoje ,,graty,, kazdy bo nie bylo w tytule ze maja byc tylko HI-END owe klocki i wycyzelowane jaskinie audio (nie wszyscy spia na kasie i nie wszyscy sa architektami o zdolnosciach dekoratorskich) wiecej luzu i dystansu do siebie i innych.

robix

Mam imitacja piaskowca z tej samej firmy wyłożoną ścianę za zestawami i szczerze mówiąc szczególnych zmian na plus w akustyce pokoju nie zauważyłem. Możliwe że jakieś są nie są jednak na tyle istotne, abym pamiętając brzmienie pokoju przed remontem padł na kolana po usłyszeniu go po remoncie.

I szczerze mówiąc gdybym miał ją jeszcze raz robić wybrałbym "oryginalny" piaskowiec.

>areczek >>> A co ty nagle strugasz takiego ,,taktownego,, ? Przypomniec ci twoja wypowiedz w pewnym

>watku jak tam dales upust swojej frustracji i niedojrzalosci emocjonalnej ?

>

>Tu moze pokazac swoje ,,graty,, kazdy bo nie bylo w tytule ze maja byc tylko HI-END owe klocki i

>wycyzelowane jaskinie audio (nie wszyscy spia na kasie i nie wszyscy sa architektami o zdolnosciach

>dekoratorskich) wiecej luzu i dystansu do siebie i innych.

>robix

A gdzie widzisz żebym sponiewierał czyjeś klocki nie hi-end-owe?,przytocz ten fragment jeżeli taki istnieje!

Trochę wzuć na luz,co zabolały te groszki!,trudno.

szwagiero, co Cie tak zabolalo? Nie gra jak powinno?

Przeczytaj moje wpisy jeszcze raz, nikogo per person nie obrazam, no chyba ze Ty mi wytlumaczysz jak mozna wywalic np 10kzl i wstawic to w takie pomieszczenie ze NIE MA BATA - nie zagra. Ale co tam, wkoncu ma sie renome i szacun na forum.

..Barni..

może zle się wyraziłem płytki po prostu tej akustyki nie popsuły

dla mnie to bardziej dekoracja,bardzo lubię takie klimaty wprowadzają dobry nastrój w pokoju tworzą ciepły klimat, jeszcze tylko wystarczy zapalić lampkę i można się rozpłynąć przy muzyce

i to był zamierzony efekt

Calkiem ladnie, podobaja mi sie te Twoje sciany ale...

Moze sie myle ale mysle jednak ze ten piaskowiec nie ma zadnego wplywu na akustyke pokoju!!!! Dzwiek odbija sie od sciany z piaskowca dokladnie tak samo jak od sciany np. ze zwyklej gladzi gipsowej!! Jedynym punktem zaczepienia moze byc to ze Twoja sciana nie jest calkowicie gladka!!

System gra "niesamowicie przestrzennie" nie z powodu piaskowca tylko dlatego ze bardzo odsunales kolumny od tylniej sciany + masz puste boczne sciany!!!!

Pozdrawiam.

LUKASZ pewnie masz racje. system był ustawiany na słuch i wyszło że takie ustawienie jest najlepsze

głośniki mogą "rozwinąć skrzydła "

Pozdrawiam

areczek >>>> Wlasnie potwierdziles ,ze jestes zalosnym pajacem i jeszcze slowo na pewien temat a ciebie zaboli.

Jeszcze jedno jak chcesz zmieniac swiat to zacznij od siebie i nie sil sie w tym watku na jakiegos taktownego obronce ucisnionych bo sam nie potrafisz sie zachowac czego dales przyklad w watku na bocznicy.

robix

robix, 10 Sty 2009, 14:17

>areczek >>>> Wlasnie potwierdziles ,ze jestes zalosnym pajacem i jeszcze slowo na pewien temat a

>ciebie zaboli.

>

>Jeszcze jedno jak chcesz zmieniac swiat to zacznij od siebie i nie sil sie w tym watku na jakiegos

>taktownego obronce ucisnionych bo sam nie potrafisz sie zachowac czego dales przyklad w watku na

>bocznicy.

>

>robix

Oj widze że boli cię!,niestety twoja żona zle wystartowała,na tym forum nie pasuje gdy kobieta obnaża swoje piersi!A może pomyliliście się z jakimś blogiem erotycznym?Nie znalazłeś tekstu który by mówił że kogoś obsmarowałem więc zrobiłeś z siebie,sam wiesz kogo.

Zyczę poprawy bo już w nie pierwszym wątku robisz z siebie no już wiesz kogo.

areczek >>> Zakoncz ten OT nie jestes partnerem do dyskusji pouczasz innych ze nie maja taktu a co sam robisz czlowieku?!

PS Nie wmawiaj mi czegos co nie jest prawda (nic mnie nie boli tylko czasem ludzka glupota)

robix

Panowie skończcie ten oftop bo jesteście żałośni,nie po to tu człek wchodzi aby czytać wasze kłótnie,jak mi się coś nie podoba to przewijam dalej i tyle

Można kontynuować zawsze na PW :P

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>Oj widze że boli cię!,niestety twoja żona zle wystartowała,na tym forum nie pasuje gdy kobieta

>obnaża swoje piersi!A może pomyliliście się z jakimś blogiem erotycznym?Nie znalazłeś tekstu który

>by mówił że kogoś obsmarowałem więc zrobiłeś z siebie,sam wiesz kogo.

>>robix

nie przejmuj sie ,żal mu dupe ściska sam ma żone kaszalota to zazdrość a , ty masz czym sie chwalić ... tzn żona :)

utopia. >>> Dzieki:)

Ale nie o to mi chodzi bo gusty sa rozne i wcale nie musi sie podobac wszystkim tylko o to ze facet nie ma taktu a upomina innych w tym watku ze zle sie wyrazaja o systemach i pokojach innych -tylko to mialem na mysli ale widac ze odebrane zostalo inaczej.

robix

Witam!

To jeden z moich pierwszych wpisów na forum. Wstępnie kilka moich fotek. Oczywiście mogą dobrze nie odwzorować proporcji ze względu na jakość aparatu i zniekształceń, ale od niedawna tak to mniej więcej wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20355-100007103 1231686600_thumb.jpg

post-20355-100007104 1231686600_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeszcze nieco inna perspektywa. Niestety pokój w bloku ma swoje ograniczenia.

Ukryta Zawartość

post-20355-100007100 1231687969_thumb.jpg

post-20355-100007101 1231687969_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wspomniałem, proporcje na zdjęciach mogą być zaburzone, ale AP Virgo są na tyle elastyczne, że nie duszą się w tym pokoju. Bas jest mocny, ale nie dominuje i ma dobrą kontrolę. Na szczęście AP lubią być wystawiona jak najbardziej do środka pokoju. Ponadto są to pierwsze kolumny w w moim zestawie ( kiedyś miałem Avance Epsilony i Signature 3mkII), które lubią szeroko rozstawioną bazę. Daje to fantastyczną przestrzenność a jednocześnie lokalizacja muzyków na scenie nie ulega rozmyciu. Prawdopodobnie inne kolumny niż Virgo 2 o takich gabarytach by się "udusiły".

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Cienkie te kolumny :P 15cm mają chociaż? One mają wooferki na 2 bokach?

Pokoik zacny! Całkiem przyjemny kolorek ścian. Ja myślę zejść w końcu z żółtego a ten by mi nawet pasował... Klocki też niczego sobie!

Wreszcie cos ciekawego. Czy proporcje szerokość bazy do odległosci miejsca odsłuchu sa optymalne? Z obrazków wynika, ze baza jest szersza od odległości bazy do miejsca odsłuchu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Szerokość kolumn to jakieś 15,5cm. Woofery na obu ściankach bocznych. Co do rozstawienia, rzeczywiście baza jest nieco szersza niż w klasycznych zaleceniach, ale to wynika ze specyfiki tych kolumn. Ustawienie powstało po wielu próbach odsłuchowych. Dopiero takie "rozciągnięcie" bazy dało spektakularne efekty. Zbliża się to też choć trochę do zaleceń J. Gerharda( kiedyś głównego projektanta AP). Ale zalecenia zaleceniami ( chociaż i tak trudno je zrealizować w 100%), to własne ucho i ....żony zdecydowało o takim a nie innym układzie. Gdybym miał inny pokój, to pewnie coś bym jeszcze pokombinował...

xniwax

AP w jednej z wersji swoich ustawień zaleca właśnie tak: bardzo szeroki rozstaw kolumn przy niewielkiej odległości słuchacza od linii bazy. Ale oczywiści u tak trzeba to ustawiać "na słuch", żadne zalecenia i "złote proporcje" sprawy nie załatwiają.

myszarabut

Gratukuzje zestawu i bardzo fajnego pokoju.

Niedługo przede mnąbędzie problem wpasowania mojego sprzętu do nowego pokoju (pokoiku niestety). Czy w wolnej chwili mógłbys napisać (na forum albo na PW, jak wolisz), jakie sa wymiary Twojego pokoju i jakie odłegłości: rozstaw kolumn, odległość słuchacz od przednich ścianek głośników, odległość tylnej ściany od tylnej ścianki głośników.

Zrozumiem, jeśli nie będzie Ci się chciało mierzyć i nic nie napiszesz :-)

Pozdrawiam Stempur

• Pokaż nowe odpowiedzi