Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

myszarabut:

>Na szczęście AP

>lubią być wystawiona jak najbardziej do środka pokoju.

Raczej "niestety", niż "na szczęście" - o ile dobrze widzę, lewa kolumna stoi idealnie w przejściu. Dążenie do dobrego dźwięku dramatycznie kłóci się tu z wygodą korzystania z tej części mieszkania :(

>myszarabut

Całkiem fajny pokój. Najciekawsze wydają mi się być te półki na płyty cd w kształcie obrazów - wiszą nad stolikiem jadalnianym...

Dziękuję za miłe słowa. Oczywiście podam te informacje tylko muszę mieć odrobinę więcej czasu ( jutro lub pojutrze). To nie jest panaceum, bo każdy pokój ma swoją akustykę i trzeba samemu pokombinować. Jeśli jednak będę pomocny, to oczywiście prześlę Ci informacje , o które prosisz.

Teo

To nie jest do końca tak. Rzeczywiście w przypadku niewielkiego mieszkania w bloku - dobre "hi-fi" wymaga pewnych kompromisów. Kolumny stoją wysunięte daleko do pokoju i lewa jest "trochę" na wejściu do tego pokoju. Ale to wejście jest dość szerokie i w praktyce nie zaburza to funkcjonalności. Mam 7-letnią córeczkę, która jak to dziecko czasami biega, ale nigdy nie zdarzyło się, żeby kolumna zagrodziła jej drogę. A teraz jeszcze z innej beczki. Moja szanowna małżonka przyzwyczaiła się do dobrego dźwięku ( chociaż nie mianuje się audiofilem). Jako kobieta jest też osobą praktyczną. Na początku, gdy postawiłem Virgo w miejscu poprzednich kolumn ( Avance Signature 3mkII)czyli z węższą bazą, kręciła nosem, że coś te nowe kolumny "nie grają". Kiedy po eksperymentach ustawiłem je w aktualnym położeniu, początkowo także zastanawiała się jak będziemy się poruszać. Ale kiedy siadła i posłuchała Michaela Buble - skwitowała to jednym zdaniem: "no teraz wreszcie brzmi jak na koncercie". I tak już zostało...

>myszarabut

Fajne paczki te Virgo w tej wersji, zresztą wiesz, no nie:) Pzdr, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

myszarabut

Dzięki za zrozumienie potrzeb :-) Oczywiście sam będe eksperymentował, ale zawsze dobrze wiedzieć, jak maja inni.

Pozdrawiam Stempur

myszarabut, 11 Sty 2009, 21:51

Przywracasz nadzieję, że kobiety jednak słyszą :)

Jak wiadomo nadzieją matką...

A tak na poważnie, to kobiety boją się kompromitacji, że czegoś tam nie rozpoznają itd. Dlatego mówią, że nie słyszą "różnicy", bo tak jest łatwiej. Nie chcą słyszeć więc nie słyszą. My chcemy, to słyszymy każdy szczegół.

myszarabut....

Ustawienie kolumn wg mnie wykracza trochę poza ogólnie rozumiane praktyczne i funkcjonalne umeblowanie pokoju. Już ze zdjęć wygląda to trochę dziwnie.

Będąc Tobą kanapę postawiłbym tam, gdzie obecnie trzymasz wiklinę i stolik. Kolumny ulokowałbym na przeciwległej ścianie, gdzie ich obecność nikomu nie będzie przeszkadzała.

A żonie trochę się dziwię, że się tak szybko poddała (pozdrowienia dla małżonki). Ja bym na Pani miejscu nie popuścił. ;)

jaamar1>> przepraszam, że się wtrącę. Najprawdopodobniej nie słuchałeś tych kolumn. Ich ustawienie, jak u kolegi jest w takim pokoju optymalne. AP Virgo II najlepiej grają na dłuższej scianie, z dużą ilościa miejsca po bokach, szeroką bazą i niewielką odległością od słuchacza. Oczywiście nie zaszkodzi troche odsunąc ich też od tylniej ściany... choć proporcje 'miejsca wokół' w stosunku do innych kolumn mają właśnie odwrócone- więcej po bokach, i ile się da od tyłu ;)

Na tej stronie jest opis metody takiego ustawienia :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj znajdziecie coś bardziej związanego z tematem przewodnim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

stawiał jak nie stawiał - sa problematyczne i tyle; mało w czyim pokoju da się je odpowiednio ustawić, nam jednak nadzieję, że warto się poświęcać... :)

Witam to ja się pochwale trosze. Niedawno zmieniłem telewizor, zostały mi jeszcze kolumny do wymiany .Pozdrawiam i czekam na opinie.

Ukryta Zawartość

post-1123-100006961 1231849557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotras__23,

fajny system, miałem kiedyś przez chwilę tego denona... CDek też niekulawy ;-) a nie "gotuje" Ci się ten pma-1560, tak wciśnięty kolanem w tę szafeczkę?? daj mu pooddychać ;-)

k.

kolarz@ prosisz o opinię. Nie wiem jak to gra. Wzmacniacz w swojej klasie jest super. Telewizor w porządku. A te kolumny po prostu optycznie współgrają z TV. Na zdjęciu widać jeszcze jeden szczegół, a raczej go nie widać. Czyli góry kabli, węży ogrodowych i.t.p. Taki układ mi się podoba. Nawet kolor tych kwiatków (jeżeli ktoś lubi) pasuje do koloru ścian.

pozdrawiam

>piotras__23, 13 Sty 2009, 13:22

Można powiedzieć:

- co?

- echo... echo... echo...

Te puste ściany to pierwszy krok do dzwiękowej porażki. Poza tym odkurzasz czasem podłogę? ;)

Fajne systemy(altusy będą wymienione to pewnie jeszcze jakość się poprawi przy dobrym zakupie kolumn).

Piotras_23 czy mi się wydaję czy ta półeczka pod tym Denonem się wykrzywia z ciężaru(ja bym aż tak nie ryzykował, przecież to w każdej chwili może spaść na biedne cd) ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To samo co wyżej o pustych ścianach można powiedzieć kolarzowi :) A pierwsza rzecz do zmiany to... kwiatki ;)

>krzych

przestałeś brać xanax? ;))

Co do szafeczki .. Denon w niej ma się całkiem dobrze. Z tyłu jest także otwarta - także Denonek

"przewiew" ma.

Co do półki pod wzmakiem tez sie nie obawiam - nawet bez Denona jest troszkę ugięta. Miałem jakiś czas tam postawionego CD, ale uginała się bardziej - mimo że to praktycznie ta sama waga (Denon ok 18kg ... Marantz ok 18kg.) W takim razie postanowiłem zostawić tam wzmacniacz.

Ściana niestety pusta i niestety tak musi zostać - projektor. / Zostaje tylko troszkę miejsca po bokach tej ściany ....

Co do kurzu na podłodze hmm ... takie życie studenckie :P

kolarz, 13 Sty 2009, 13:25

>Witam to ja się pochwale trosze. Niedawno zmieniłem telewizor, zostały mi jeszcze kolumny do

>wymiany .Pozdrawiam i czekam na opinie.

wytlumacz mi jak mozna kupic telewizor a zostawic takie syf-kolumny?

ja nie pojmuje...

• Pokaż nowe odpowiedzi