Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Blady, no też tak mam :-) ale telewizje mam w takiej pogardzie że nie przychodzi mi do głowy nawet upgradować mojej starutkiej plazmy z czasów jeszcze 480 linii w pionie. Małżonka też nie narzeka wiec OK.

Ale tak abstrahując, to kupując dopiero projektor po prostu poznałem nowy świat :-))).

Uważam że z rzutnika nawet na półHD (720) zwykłe DVD-SD upsamplowane do tego formatu robi duuużo lepsze wrażenie niż fullHD z Blue-raya na dużej plaźmie (zakładając nawet całkiem przeciętny pokój o odległości do ekranu powiedzmy 4 m do ekranu. W większych to nawet nie ma o czym gadać.

Blady99, 28 Paź 2009, 20:49

>pokoj wydaje sie taki dlugi...na moje oko ok 20m2...

no niech będzie te około 20, a jak te 20 (21 ;-) to 3x7? he? Długi, chodzi mi o proporcje. Wtedy mogą być problemy z rzutowaniem z projektorem od ściany do ściany.

zauważcie, że fotka 1 jest robiona prawdopodobnie z przedpokoju a fotka 2 wyraźnie zza kolumny. myślę, że nie jest taki długi jak wskazują na to zdjęcia (obiektyw też robi swoje).

Dziękuję za pozytywne opinie, ale musze przyznać, że zupełnie niechcący udało mi się Was wprowadzić w spory błąd. Zdjęcie zostało zrobione z ogniskową 12mm (18mm dla pełnej klatki) stąd złudzenie długiego pokoju ;) Dlatego też telewizor z tej perspektywy wydaje się mikry :) W rzeczywistości pokój to niemal idealny kwadrat: 4,75 x 4,4m więc nie jest najlepiej. Niemniej jednak z ultrabudżetowego stereo udało się osiągnąć chyba nienajgorszy dźwięk. Oczywiście wiele dałoby się jeszcze poprawić, choćby właśnie jakimś ustrojem na ścianie z półkami, ale to może z czasem :) Problem jest tylko w zasadzie jeden: wieczny brak czasu na odsłuchy :(

Berberys nie, to zupełnie inne pomieszczenie i inne mieszkanie. Tamto sprzedaliśmy w grudniu zeszłego roku i od razu kupiliśmy nowe, większe :) Teraz każde z nas ma "swój" kąt ;)

Luxmany i winyle 

A pociecha owszem... spora już (2 latka) i dokazuje aż czasem trudno za nią nadążyć :) No i trochę widać ją na trzech obrazach nad sofą :D

Luxmany i winyle 

To ja pokażę salon matki ( tak, mam 17 lat ) i odsłuchy coś w stylu ABX. Porównywane były moje klocki Rotela + Elac'i oraz stary soniacz mamusi z DVD i kinodomowatowe Eltaxy.

Sam pokój jest dość duży, za sofą widoczną jeszcze w kadrze znajduje się jakieś 3m przestrzeni do ściany. Pomieszczenie z bardzo dobrą akustyką, jeszcze przydałby się tylko jakiś dywan. W każdym razie, nie ja tam słucham muzyki. Niestety.

x7zm1.jpg

• Redaktorzy

Ekhangel - zaproś Mamę na forum to częściej posłuchasz w dużym pokoju ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Hehe, ten gorszy system był początkowo mój. Potem jak dostałem ten drugi, ten gorszy poszedł na strych po czym stwierdziłem "szkoda by nie wykorzystać tego salonu" i po przekonaniu matki stargałem go na dół. Teraz słucha sobie na nim jakichś swoich zawodzeń lub radia. Eltaxy są tam na stałe, a Elaci i Rotele możecie zobaczyć na wcześniejszych stronach tego tematu w moim własnym pokoju.

Dodam jeszcze bardziej dla śmjehó zdjęcie z odsłuchu na STRYCHU. Okno zasłonięte dla celów akustycznych, chociaż patrząc przez pryzmat nagich ścian i plastikowej podłogi i tak nie miało to większego sensu. W każdym razie - może tam się kiedyś przeprowadzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale po co ma być przytulnie na strychu który jest składowiskiem rupieci, gdzie nikt nie mieszka prócz kurzu? W zasadzie to mniej zagracona część strychu, ta druga znajduje się za plecami fotografa.

Mając wolny strych ze skośnymi ścianami,bez zastanowienia przerobił bym go na pomieszczenie tylko do słuchania muzyki,gdzie nikt by mi nie przeszkadzał,a użyteczność takiego pomieszczenia stała by na drugim miejscu za potrzebami akustycznej adaptacji.Płytami gipskartonowymi można oddzielić część strychu od tej na tzw rupiecie.Fajnie tam masz,ja z moimi pomysłami bym się tam na pewno nie nudził:)

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Ekhangel, 1 Lis 2009, 19:33

">Ale po co ma być przytulnie na strychu który jest składowiskiem rupieci"

Troche cie nie rozumiem kolego jak to po co ma byc przytulnie- nie wiem jak dla Ciebie ale jak dla mnie muzyka to wrazenia emocje i mega przyjemnosc nierozumiem nie dbania o miejsce w ktorym doznajemy tak wspanialych wrazen.Popracowalbym troche nad pokojem moze jakies roslinki,obraz,rzezba no i napewno fajne zaslony aby cos zrobic z ta "czarna dziura" nie trzeba duzo pieniedzy wystarczy fajny pomysl a strych zamieni sie w naprawde przytulne miejsce.

Kolega Viniu naprawde gustownie jak juz inni zauwazyli bez gratow i zbednych pier**l odwracajacych uwage sluchacza nic tylko oddawac sie muzyce-super.pozdrawiam brodacz

-brodacz

Chyba zaszło nieporozumienie, albo to ja czegoś nie domówiłem. To pomieszczenie nie jest przeze mnie na co dzień używane. Ba, sprzęt który tam stoi jest sprzętem z mojego stałego pokoju, a został on tam wniesiony tylko dla celów wypróbowania właściwości akustycznych pomieszczenia.

-Mr Magic

Mógłbym uczynić tam pomieszczenie odsłuchowe, lecz nie ma to większego sensu gdyż:

- wchodzenie tam aby posłuchać muzyki byłoby niepraktyczne

- aby zapanowała tam naprawdę dobra akustyka trzeba by ten pokój jakoś "ogarnąć", a na to szkoda mi forsy i czasu

- kolumn w moim własnym pokoju używam też do innych celów niż tylko słuchanie muzyki

A przeprowadzić się tam nie przeprowadzę, bo nierówne łuki wywołałyby spazmy w moim nienawidzącym asymetrii umyśle, belki nośne zawadzały, kwestia remontu podłogi i kupno jakichś mebli ( mój obecny pokój jest raczej mikro ) i na sam koniec - problem z ogrzewaniem.

Tak więc, jak widzicie panowie - przeciwności jest sporo, zresztą - nie narzekam. Mój obecny pokój mimo żałośnie małych rozmiarów, nie wspominając o jego niefortunnym kształcie niemalże idealnego kwadratu jest znośny pod względem słuchania muzyki. Zresztą, poczekam jeszcze z 3 lata i się wyprowadzę, a tam się dopiero urządzę, hłehłe.

Załączam zdjęcie mojego obecnego pokoju, z perspektywy odbiorcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasami przygrywam sobie na nich z nudów... palcami. Niestety, jest to marnej jakości produkt mejd yn czajna który dostałem od cioci na gwiazdkę. Cieszyłem się nimi jakiś miesiąc od czasu do czasu próbując wydobyć dźwięk nie będący katorgą dla uszu rodziny, po czym smyczek złamał się w wyniku upadku na ziemię. No cóż, zaraz obok skrzypiec stoi syntezator klawiszowy, i to na nim "spełniam się muzycznie".

>Ekhangel<

zrób coś z tymi kablami,uporządkuj,schowaj pod listwą...nie wiem...grunt że w tej chwili ta plątanina wygląda tragicznie. i jakaś jedna listwa sieciowa to wpięcia tego wszystkiego obowiązkowo

ostatnio mam jakieś nastrojowe klimaty, dlatego też jak słucham pokój przybiera kolor koniaku.

na fotce odrobinę jaśniej :) i niestety nie oddaje to w pełni klimatu panującego u mnie półmroku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajny nastrój Mr.S@ Zastanawiam sią tylko czy nie bolą Cię plecy jak musisz się schylać za każdym razem do regulacji lub wymiany płyty. Pomijam oczywiście pilota.

jakoś nie zauważyłem problemów z wkładaniem płyt bo reszta oczywiście funkcjonuje za pomocą pilota.

już wiem -> pewnie dlatego, że mój poprzedni zestaw stał zupełnie na podłodze więc z tej perspektywy obecnie mam wyżej i wygodniej niż kiedyś :)

terror twins - > oczywiście krell.

• Pokaż nowe odpowiedzi